Stariji nedovoljno znaju o šlogu

Stariji ljudi slabo razumeju većinu važnih znakova koji ukazuju na mogućnost da dožive šlog i nisu upoznati sa faktorima koji povećavaju rizik od takve opasnosti po njihovo zdravlje, upozoravaju stručnjaci irskog Kraljevskog medicinskog koledža.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

15:53

Default images

Samo je 54 odsto anketiranih starijih lica navelo, na primer, da nerazgovetan govor predstavlja upozoravajući znak za šlog, a manje od pola je znalo da su takvi znaci i vrtoglavica, utrnulost, slabost i glavobolja, prenosi Rojters.

Anketa je, inače, obavljena među osobama prosečne starosti od 74 godine, pri čemu su 57 odsto anketiranih činile žene.

Među ispitanicama je 25 odsto bolovalo od neke srčane bolesti, dok je šest odsto ranije preživelo šlog.

Procenat bivših pušača među ispitanicima je bio 36, a sadašnjih 17 odsto.

Tri četvrtine njih je među rizične faktore za šlog tačno navelo povišen krvni pritisak.

Međutim, samo je do 40 odsto znalo da su i povišen hoelsterol i pušenje rizični faktori, a svega oko 10 odsto da se u ove faktore ubrajaju i dijabetes i konzumiranje alkohola.

Irski stručnjaci upozoravaju da, zbog toga što ne poznaju dobro upozoravajuće simptome, mnoge starije osobe mogu da izgube dosta vremena koje je od vitalnog značaja, bilo da su sami u opasnosti od šloga ili se radi o nekome iz njihovog okruženja.

Budući da efikasna borba sa šlogom zahteva njegovo hitno dijagnoziranje i medicinsku intervenciju, irski tim se zalaže za znatno unapređenje edukacije građana o ovom zdravstvenom problemu.

Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: