Zdravlje

Sreda, 05.03.2014.

13:32

Injekcija protiv HIV u eksperimentalnoj fazi

Antiretroviralne injekcije protiv virusa HIV, koji izaziva sidu, potpuno su zaštitile od infekcije za nekoliko nedelja laboratorijske majmune, što predstavlja
put ka prevenciji te bolesti kod ljudi, saopštili su danas američki naučnici.

Izvor: Beta

Default images

Istraživanja koja su vodile dve ekipe naučnika, pokazale su iste rezultate, odnosno potpunu zaštitu kod životinja koje su jednom mesečno dobijale injekciju.

Klinička ispitivanja sprovedena poslednjih godina pokazalu su da osobe koje imaju seropozitivnog partnera i uzimaju preventivno male antiretroviralne doze u obliku tableta mogu da se zaštite od HIV-a u 90 odsto slučajeva.

Naučnici navode da takva zaštita nije potpuna ako osoba zaboravi da uzme terapiju zato što je dnevna, i da bi mesečna ili tromesečna
injekcija pružila potpunu zaštitu od virusa humane imunodeficijencije (HIV).

U novoj studiji, stručnjaci su davali majmunima mesečnu antiretoviralnu injekciju s produženim efektom. Posle terapije je utvrđeno da nijedan majmun nije bio inficiran.

Kliničko ispitivanje injekcije na ljudima treba da počne tokom godine, i biće sprovedeno u SAD, Brazilu, Južnoj Africi i Malaviju.

Britanska farmaceutska kompanija GlaksoSmitKlajn (GlaxoSmithKline) je proizvela novu injekciju - GSK744.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: