Insulin u prahu od naredne godine u SAD

Farmaceutska kompanija Sanofi i američka firma za biotehnologiju MenKajnd (MannKind) potpisale su sporazum o proizvodnji i prodaji novog oblika insulina - insulina u prahu za inhaliranje, saopštile su te dve firme.

Izvor: Vijesti.me

Ponedeljak, 18.08.2014.

17:50

Default images

Lek "afreza" je "novi insulin za inhaliranje i odmah reaguje kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2", a prodaja tog leka, najpre u SAD, mogla bi da počne početkom 2015. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sanofi je naveo da je smislio novi vid insulina kako pacijenti ne bi morali da primaju injekciju tog leka nekoliko puta dnevno. Firma MenKajnd će proizvoditi lek u svojoj fabrici u Danbariju, u američkoj saveznoj državi Konektikat.

Dijabetes (šećerna bolest) predstavlja poremećaj nivoa glukoze u krvi do kog dolazi kada žlezda pankreas potpuno ili delimično prestane da luči hormon insulin.

To je neizlečiva i hronična bolest metabolizma koja se kontroliše tabletama i injekcijama insulina. Dijabetes je osmi uzrok smrti u svetu, a do 2035. godine očekuje se da će biti čak 590 miliona obolelih od te bolesti.

Foto: Image courtesy of antpkr at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: