Samoubistvo deteta: Da li postoje znaci? Gledaj i videćeš, ima pomoći

"Deca ne znaju kakva su. Ona gledaju nas, mi im govorimo kakva su i onda ona u to na kraju poveruju. Ako im ponavljamo stalno lenj si, lenj si - na kraju poveruju u to", kaže psiholog i psihoterapeut Brankica Šaljić Milenković.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2019.

16:28

Samoubistvo deteta: Da li postoje znaci? Gledaj i videćeš, ima pomoći
Foto: jhandersen / depositphotos

Dvanaestogodišnji dečak izvršio je samoubistvo u jednom selu na jugu Srbije. On je pucao sebi u usta iz očevog pištolja, koji je stajao zaključan u fioci, koju je dete obilo.

Dečak je u oproštajnom pismu naveo da ne može više da podnese kritike zbog ocena i da se nada da će beba, koju njegova majka uskoro treba da rodi, biti bolje dete nego on. "Nemam više šta da vam ostavim sem ušteđevine od 15 evra", napisao je dečak.

Ovaj nesrećni događaj otvorio je mnoga pitanja, a neka od njih su da li smo preterano opteretili decu i znamo li šta im se mota po glavi.

Šaljić Milenkovićeva podseća da detetu od 12 godina mogu vrlo dramatično da izgledaju zahtevi oko ocena, kao i dolazak novog člana porodice.

"Dete je očigledno prolazilo kroz težak period i nije imalo kome da se obrati. To treba da shvatimo kao opomenu da gledamo u našu decu, kako se ponašaju i pratimo upozorenja. Da li znaci uvek postoje? Moraš da gledaš da bi video. Ko samo baci pogled ili primeti nešto u pojedinoj situaciji, naravno da može mnogo toga da im promakne. Ako se dete zatvara u sobu i povlači u sebe, treba da obratimo pažnju. Ako ne možemo mi da pomognemo, ima ko može".

Vezano za konkretan slučaj, psiholog kaže da je očigledno da je dete bilo u velikom emotivnom rascepu i problemu kao neko ko nije koristan za tu porodicu, odnosno kao neko ko može biti zamenjen novim članom. "To je pretpostavka, prva asocijacija. On je napisao pismo, napravio plan pre ubistva..".

Šaljić Milenkovićeva napominje da je veliki problem kad roditelj ima prevelika očekivanja, ali i kad ih nema uopšte, jer dete onda ne moše da se odredi.

Profesor Pravnog fakulteta Zoran Pavlović je rekao da je njegov utisak da po pitanju samoubistva dečaka nije bio problem samo u relaciji dete-roditelji, već i dete-škola, ali i škola-roditelji. "Očigledno je negde zapelo i desilo se najstrašnije."

"Dajmo deci podršku i školi i roditeljima, ali pre svega deci", naglašava profesor.

Majka troje dece, od kojih su dvoje školskog uzrasta, Aleksandra Vranešević kaže da su školarci preopterećeni sa mnogo gradiva, ali i da posle razgovora na ovu temu shvata da svoju decu treba više da hvali.

Opširnije o svemu možete pogledati u prilogu emisije "150 minuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: