Shutdown Day – 24 sata bez računara

Da li možete da se odreknete računara i interneta na jedan dan? Koliko bi vam teško ili lako pala takva odluka?

Priredila: Jasna Ćosović

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2007.

11:42

Default images

Organizatori akcije „SHUTDOWN DAY“ žele da ispitaju upravo to tj. koliko nas se zaista može odreći računara na 24 sata i šta će se dogoditi ukoliko mnogi to učine. Ovaj globalni eksperiment održava se u subotu, 24. marta 2007. Poziv da se tog dana apstinira od upotrebe računara upućen je svim korisnicima računara ovog sveta. Na internet strani Shutdownday.org možete se izjasniti da li je za vas jedan dan bez računara uopšte moguć, kao i šta nameravate da radite te subote ukoliko se odreknete monitora i tastature. Jedan od inicijatora, Michael Taylor, tvrdi da ova akcija nema za cilj dokazivanje da ima nečeg lošeg u upotrebi računara budući da ga i on sam puno koristi i ne može zamisliti svoj život bez interneta. Pozadina ove ideje je pokretanje globalnog eksperimenta i znatiželja šta će se dogoditi tog dana ukoliko se svi odreknemo računara. Na sajtu Shutdown Day izlistane su države čiji su stanovnici ostavili komentare povodom predstojećeg offline dana i među njima se nalazi i naša zemlja, sa više od stotinu komentara. Naći ćete je doduše pod starim nazivom Yugoslavia.
Ova inicijativa inspirisala je neke od pristalica ove akcije da naprave i prateće video spotove u kojima se podržava isključivanje računara 24. marta. Jedan od najuspešnijih videa koji nam duhovito poručuje na koje se sve načine možemo zabaviti sa isključenim laptop-om možete pogledati ukoliko kliknete ovde.

Šta ćete vi raditi 24. marta 2007?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: