Appleov "svemirski brod" vredi 5 milijardi

Neobično zdanje nalik svemirskom brodu, vredno više miliijardi dolara, već godinama se najavljuje iz kompanije Apple. Sada je zvanično, izgradnja počinje u junu, ali su troškovi znatno veći od očekivanih.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 05.04.2013.

15:41

Default images

Još 2011, kada je Stiv Džobs predstavio planove za izgradnju neverovatnog zdanja u kojem će biti sedište kompanije Apple u Kaliforniji, sve je izgledalao kao san koji teško da će se obistiniti. Ipak, prema novim informacijama, za dva meseca počeće radovi na izgradnji zdanja.

Kako je Tim Kuk nedavno najavio, otvaranje se očekuje 2016. godine, a pomeranje termina najverovatnije je usledilo nakon što je timu arhitekata kompanije “Foster + Partners” stavljeno do znanja da se raznorazni ekstravagantni detalji moraju umanjiti.

Ovo ograničenje posledica je neverovatnog rasta budžeta projekta. Iako je Džobs 2011. govorio o poduhvatu vrednom tri milijarde, sadašnja vrednost procenjuje se na “svega” pet milijardi dolara.

Kompleks u Kupertinu će moći da se pohvali površinom od petnaest hektara, na kojem će mesta biti čak i za šumu od šest hiljada stabala raspoređenu unutar zgrade oblika prstena, dok će na krovu od sedamsto hiljada metara kvadratnih biti montirani solarni paneli.

Spoljašnji izgled obeležiće svojevrsni stakleni talasi čija je ukupna površina šest kilometara kvadratnih. Tu je i kontrola temperature kojom će prozori biti automatski otvarani kada svežina vazduha u zatvorenoj prostoriji ne bude na zadovoljavajućem nivou.

Međutim, kako prenosi Businessweek, odustalo se od mnogih Džobsovih ideja koje se tiču detalja u vezi sa osnovama konstrukcije. Džobs je hteo da odstupi od dosadašnjih američkih standarda, kada su u pitanju zidovi i podovi zgrade, planirane su i ekstravagantne terase, ali će te ideje biti izmenjene i prilagođene trenutno realnijim opcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

23 h

Podeli: