Windows 8 u oktobru?

Prema izveštaju iz Bloomberga, Microsoft planira da obavi sav posao oko Windowsa 8 do leta 2012. i objavi novu verziju operativnog sistema u oktobru.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

10:57

Default images

Zvanično obaveštenje o datumu i ostale informacije biće otkrivene u aprilu na događaju za poslovne partnere.

Oktobarski tajming će se podudariti sa sezonom božićnih kupovina što će omogućiti Microsoftu da spakuje Windows 8 sa laptopovima, desktopovima i tabletima od trećih proizvođača kao što su Dell, HP, Gateway, Sony, Asus, Toshiba, Lenovo i Acer.

Ukoliko Microsoft odustane od ovog jesenjeg lansiranja, Apple bi mogao da nastavi da dominira tržištem tableta sa novim iPadom.

„Ako Microsoft propusti period septembar-oktobar, ostaće u zapećku jer neće imati novi proizvod u 2012”, kaže Majkl Gartenberg, analitičar iz Gartner Inc. „Poslednje što Microsoft želi jeste situacija gde nema konkurentnih Windows tableta u trenutku kad izgleda da će se novi iPad odlično prodavati za praznike”.

Početkom marta Gartner Inc. je procenio da će u 2012. prodaja PC-jeva biti slaba i očekuje porast od svega 4,4 odsto. Kompanija misli da će ultrabookovi početi da se „zahuktavaju” u drugoj polovini godine a da će tradicionalni desktop računari, kao i laptopovi nastaviti da trpe zbog sve veće popularnosti tableta.

Iako je ekonomska situacija faktor koji doprinosi slabijem rastu tržišta PC-jeva, Gartner spominje i problem sa poplavama u Tajlandu koje su doprinele lošem stanju, izazvavši masovno uništenje i smanjenje svetskih zaliha hard drajvova i drugih kompjuterskih komponenti.

Krajem februara Microsoft je objavio test verziju dostupnu za preuzimanje i podstiče svoje korisnike da krenu u „probnu vožnju”.

OS ima veću integraciju sa SkyDriveom (Microsoftov odgovor na Appleov iCloud) i sa Xbox 360.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: