Stigao Ubuntu 10.04 LTS

Tačno po planu, krajem aprila stigla je nova verzija GNU/Linux distribucije Ubuntu.

Izvor: PC Press

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2010.

09:59

Default images

Verzija 10.04 pored velikog broja novih mogućnosti, predstavlja i novo izdanje sa dužim periodom podrške. Sva LTS (Long Term Support) izdanja Ubuntua dobijaju podršku od 3 godine, a tokom tog perioda se pojavljuju i ispravke softvera, te druga ažuriranja. Za “obična” Ubuntu izdanja taj period traje 18 meseci.

Nova verzija se znatno brže učitava, a i bolje je integrisana sa društvenim mrežama: sa jednog mesta s pristupa Facebooku, Diggu, Twitteru… te Google Talk i drugim IM uslugama. Verzija 10.04 je bolje integrisana s Ubuntu One uslugom za online čuvanje fajlova i foldera: pre nje se mogu sinhronizovati omiljeni web sajtovi, adresar itd.

A potpuna novost je Ubuntu One Music Store: muzička prodavnica u kojoj se nalaze pesme iz kataloga najvećih izdavača, bez DRM zaštite. Unapređen je i Software Center (sada u verziji 2.0) preko kojeg se instaliraju novi programi i preglada spisak instaliranih aplikacija.

Pored Desktop verzje, Ubuntu 10.04 dolazi i u serverskoj i u netbook varijanti. A sve tri varijante, sa različitim grafičkim okruženjima, mogu se potpuno besplatno preuzeti preko sajta distribucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: