IDC: Rast IT tržišta u Srbiji 18,3%

Srpsko informatičko tržište nastaviće da se brzo razvija tokom sledećih godina. Nedavna studija kompanije IDC predviđa da je informatičko tržište u Srbiji poraslo za 18,3% u 2007. godini i dostiglo vrednost od 568 miliona američkih dolara, a da bi ove godine moglo da dostigne 646 miliona američkih dolara. Glavni pokretači za predviđeni rast su ekonomski razvoj, reforme i promene u državnoj administraciji, direktne strane investicije, restruktuiranje poslovnog sektora, pritisci usled povećane konkurencije i proces približavanja Evropskoj uniji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2008.

15:33

Default images

“Srpsko informatičko tržište manje je razvijeno u odnosu na tržišta novih članica EU, ali je vrlo razvijeno u odnosu na ostale zemlje u regionu ‘Adriatics’”, kaže Marina Jovanović, menadžer za Srbiju. “Sa nastavkom procesa privatizacije, povećanjem direktnih stranih investicija i poboljšanjem privrednog razvoja, svi krajnji korisnici povećaće kupovinu računara i opreme. Većina organizacija još uvek su u procesu razvoja i pokušavaju da uspostave svoje osnovne informatičke strukture. Ovo znači da postoji potencijal za dugoročan razvoj lokalnog informatičkog tržišta”

Na informatičkom tržištu Srbije i dalje dominira hardver, koji je zaslužan za gotovo dve trećine ukupne informatičke potrošnje u 2006. godini. Informatičke usluge imaju tržišno učešće od 18,4%, dok na softver odlazi preostalih 17%. Ovakva tržišna struktura odslikava nezrelost tržišta, i ona će se svakako promeniti kako Srbija bude išla u korak sa drugim razvijenim privredama u regionu. Najdinamičniji segmenti uključuju sisteme za skladištenje (storage) koji su u 2006. porasli za 58,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok je segment informatičkih usluga porastao za 25,3%, a periferala za štampanje za 26,8%. Tržište gotovih softverskih rešenja u Srbiji poraslo je za 25%, a tržište hardvera za 23.9%.

IDC očekuje da će informatička potrošnja u Srbiji rasti u proseku za 14,7% godišnje u sledećih pet godina, i da će najveći rast biti u oblasti softvera.

Izveštaj kompanije IDC „Informatičko tržište u Srbiji – predviđanja za period 2007.-2011. i učešće dobavljača u 2006. godini” / Serbia IT Market 2007-2011 Forecast and 2006 Vendor Shares, (IDC #ESP1P) predstavlja informatičko tržište u Srbiji i predviđa ukupnu informatičku potrošnju prema vrsti tehnologija do 2011. Ova studija sadrži informacije o veličini tržišta, učešću dobavljača i projekcijama za porast isporuka hardvera i softvera, kao i povećanju informatičkih usluga. Studija obuhvata i analizu tržišnih trendova i daje uvid u najveće pokretače po pojedinačnim privrednim oblastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: