Crysis - preview

Nakon legendarnog naslova Far Cry iz 2004. godine, nemački programerski tim Crytek najavljuje svoj novi first person shooter Crysis. Zahvaljujući uskoj saradnji sa Microsoftom, biće to jedna od prvih directX10 igara koja će raditi pod Windowsom Vista. Izlazak igre najavljen je za četvrti kvartal 2006. u izdavaštvu EA Gamesa. Posle gomile screenshotova, gameplay klipova i ostalog reprezentativnog materijala jedino što se može reći je - svaka čast. Ovo je jedna od onih igara koju jednostavno ne smete propustiti!

Izvor: InCrysis
Priredio: Nikola Branković

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

14:53

Default images

Radnja, smeštena u 2019., počinje padom misterioznog asteroida koji pogađa lanac ostrva u Južnom Kineskom moru. Severna Koreja, saznavši za ovo, prva dolazi i vrši izolaciju ostrva, a neposredno zatim pristižu i američke trupe. Igrač se nalazi u ulozi člana Delta Force jedinice, sa osnovnom misijom da se probije kroz dobro čuvane prašume i ispita mesto pada. Dok se sukob između dve nacije rasplamsava, asteroid se otvara i otkriva svemirski brod gigantskih razmera, koji za veoma kratko vreme zamrzava stotine kvadratnih kilometara džungle. Dolazi do radikalnih promena sredine uključujući klimatske fenomene kao što su cunamiji, tornado vetrovi, proklizavanja tla i zemljotresi. Sada na scenu stupaju veoma neprijateljski raspoloženi alieni, a obe strane uviđaju prednosti zajedničke borbe i udružuju snage protiv novog neprijatelja. Poslednja etapa igre smeštena je u unutrašnjost broda, takozvani zero-G gameplay, gde vas čekaju vanzemaljci u svom prirodnom obliku.

Nano Muscle Suite

Bitan element igre je i takozvano Nano Muscle Suite, odelo koje povećava brzinu, snagu, otpornost i donosi par novih spobnosti koje će vas bukvalno pretvoriti u supermena! Omogućiće vam da smanjite telesnu temperaturu i tako postanete nevidljivi za aliene koji koriste termal vision, bićete dovoljno snažni da iščupate drvo a tu je i instant opcija za emitovanje ktratkotrajnog “šok” talasa koji onesposobljava neprijatelja u radijusu od 50km. U svakom slučaju korisna stvarčica, ali i neophodna, jer se neke misije ne mogu uspešno završiti bez adekvatne upotrebe ovog pomagala.

U prvoj trećini igre čeka vas napucavanje sa Koreancima i ostalim odbrambenim osobljem. Nakon otvaranja broda i promene klime, većina vojnika umire a živce nastavljaju da vam treniraju Hunteri, ogromni četvoronožni roboti, sa vanzemaljskom posadom u sebi, naoružani icegunovima. Hunteri će bacati na vas sve što im padne šaka, preko komada armature, automobila do borbenih letelica. Tu su i Trooperi, leteći roboti bez aktivne kontrole aliena.

Okruženje i grafika

Okruženje je u potpunosti interaktivno. Gotovo sve je moguće uništiti, srušiti ili pomeriti uključujući i okolnu vegetaciju. Eksplozija granate će bukvalno počistiti teren ispred vas, pa ćete zato često ostajati bez zaklona.

Na raspolaganju je čitava lepeza oružja. Koristićete shotgun, submachine gun, rocket louncher, FN SCAR (može se modifikovati u snajper), Molecular Accelerator, Singularity Cannon (ispaljuje tako reći crnu rupu koja usisava sve oko sebe). Svako oružje je podložno modifikaciji – moguće je dodati lampu, laserski nišan, prigušivač ili neki drugi napredni sistem. Takođe, bićete u prilici da upravljate raznim kopnenim, vodenim i vazdušnim vozilima uključujući tenkove i helikoptere.

Gameplay obećava isto koliko i fantastična grafika. Nastavljajući tradiciju Far Crya, zahvaljujući neograničenoj slobodi kretanja do cilja se može doći sa bilo koje strane a svaka od misija se može završiti na nebrojano mnogo načina. Radnja je u čvrstoj vezi sa vašim aktivnostima, pa će sve što uradite imati efekta na dalji tok igre. Drugim rečima, svaki igrač će imati jedinstveno iskustvo.

Podržan je Multi-Player za 32 igrača koji sadrži četiri različita moda: Tactical Deathmatch, Tactical Team Deathmatch, Tactical Capture the Flag i Power Struggle. Poslednji je potpuno nov mod gde ćete postepeno otključavati opremu, oružja i vozila u toku igre.

Grafika najblaže rečeno ostavlja bez daha, i o njoj se može govoriti samo u superlativima. Igru pokreće napredni CryENGINE2 koji sa sobom donosi obilje novih tehnologija. Implementirane su high-end tehnike osvetljenja i senčenja kao što su Real-time Ambient Maps, Soft Shadows i HDR lighing koje omogućavaju potpuno realističnu difuziju svetla i senki. Pri naglim pomeranjima kamere stvara se efekat zamućenja slike (Motion Blur), dok će fokusiranjem kamere na određeni objekat okolina i udaljeni predmeti poprimiti blagi efekat zamagljenja (Depth of Field). Crytek se “poigrao” i sa bojama, pa će u momentima punim akcije boje postati jasnije i intenzivnije što u stvari simulira osećaj naleta adrenalina. Tu su još i Subsurface scattering, Parallax Mapping, Advanced Particle System kao i dinamička smena dana i noći (dva sata igranja je jedan dan u Crysisu) sa realističnim efektima izlaska i zalaska sunca.

Hardverski zahtevi

Nakon svega nameće se još jedno pitanje - koja je mašina potrebna da se “potera” Crysis? Monstruozna hardverska zahtevnost još uvek nije precizirana ali se zna da će za full igranje biti naophodan 64-bitni dualcore procesor, directX10 akscelerator i minimum 2GB RAM-a! Na sreću, igra će solidno raditi i u directX9 modu, tako da će i vlasnici “starijih” konfiguracija biti u mogućnosti da osete barem delić fantastične atmosfere Crysisa. Ostaje nam još da sačekamo i prvi demo, a do tada ćemo još malo “pariti” oči screenshotovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: