Ponedeljak, 14.01.2013.

12:42

Kupujete li gotove konfiguracije?

Izvor: B92

Kupujete li gotove konfiguracije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 11 godina

Sklopljene konfiguracije jos samo igraci kupuju.Mada mislim da ni to nema previse smisla pored danasnjih konzola.Bukvalno se periodicno daju pare na pojacavanje komponenti racunara isto onoliko koliko,koliko se daje za odrzavanje auta.To je veoma skup sport.Tek kasnije shvatite da su to ciste prevare kako bi vam proizvodjaci komponenata uzeli pare,a da pritom nista znacajno ne dobijete.Ja sam od pre nekoliko godina izbacio kantu iz kuce oslobodio se silne prasine i uzeo laptop koji sa zadovoljstvom koristim.Cerkica se lepo sa njim igra,ali za tu svrhu koristi Nintendo.Ako niste pasionirani gamer kupite laptop.

R2D2

pre 11 godina

Ja sam 2009 pukao 850 eur za:

gigabyte ga-ex58-ud5
core i7-920
6gb kingston hyper x (triple channel)
chieftec 650w
1tb hdd sata
geforce gts 250
thermaltake atx
lg dvd

Ja retko i sednem za komp, a klinka unistava gigabyte periferiju svakih 6 meseci. Trebalo bi se otvoriti za novu grafiku i mehanicku tastaturu ali...

Mali Radoica

pre 11 godina

odlična konfiguracija
200evra m. ploča+ 200evra procesor+ 200evra grafička kartica+ 200evra ram memorija+ 200evra napajanje+ 200evra SSD disk, 200evra blueray rezač=1400evra
dobra konfiguracija
100evra m. ploča+ 100evra procesor+ 100evra grafička kartica+ 100evra ram memorija+ 100evra napajanje+ 100evra SSD disk, 100evra blueray rezač=700evra
osrednja konfiguracija
50evra m. ploča+ 50evra procesor+ 50evra grafička kartica+ 50evra ram memorija+ 50 evra napajanje+ 50 evra hard disk. 50 blueray čitač(dvd rezač==350evra
najjeftinija konfiguracija
35evra m. ploča+35evra procesor+ 20evra ram memorija, 25evra napajanje, 40evra hard disk, 15evra DVD rezač=170evra

Jovan

pre 11 godina

Promocija Alti racunara ( sa slike ) je promocija brendova bez podrske.
Za te pare bih pre izabrao racunar koji ima lokalnu podrsku ili bar brend koji ima lokalnu kancelariju. IT pamet u srbiji je vrlo razvijena, ne treba nas potcenjivati ovakvim pricama.

Rodni

pre 11 godina

@decimo sine ti si za 1700 evra mogao da uzmes superkompjuter sa vodenim hladjenjem i da ti sluzi jedno 7 godina..A ti si uzeo alienware sa tim dugmetom kao da se delovi kvare svaki dan pa da ih dobijas nove.

Decimo

pre 11 godina

Umesto da ljudi daju dosta para za PC sa jakom konfiguracijom, i jos nesta za neki laptop sa strane, mogli bih da uzmu neki jak Laptop. Ja sam pre 6 meseci kupio AlienWare M17x sa pet godina garancije i sa opcijom "Najnovij Deo" da dell-ov tehnicar dodje kod mene i zameni mi stari deo sa novim. Do sada imam najjacu konfiguraciju za Laptopa mozda osim graficne karte, a za to me je kostalo 1700 evra i uz to jos placam 50 evra godisnje za produzetak garancije i da bih mogao da dobijam novije delove koje zelim bezplatno.

Moca

pre 11 godina

Dovoljno je pogledati konfiguracije koje nude vodece firme koje se bave prodajom gotovih konfiguracija i videti da su cene korektne, s tim sto mnogi od njih namerno kriju podatke vezane za maticnu plocu i napajanje. Naravno, to rade iz dva razloga - prvi je sto stave nesto sa dna cenovne ponude, tj. kilavo u odnosu na ostatak masine, a drugi je sto znaju da ima kupaca koji bi upravo zbog toga odustali od kupovine gotove konfiguracije. Drugim recima, znaju da ima hardverski pismenih kupaca koji nece lako nasesti na dobru reklamu. Nekoliko godina sam radio u prodaji jedne takve firme i moja univerzalna preporuka je da se sastavi racunar po zelji i u skladu sa finansijskim mogucnostima. Bolje to nego da vam se posle godinu-dve desi da ne mozete nesto da menjate jer ploca to ne podrzava ili da se u racunaru sve sprzi jer je napajanje neko no-name kinesko ubaceno cisto reda radi. Primera radi, u svom racunaru imam napajanje koje sam prodao i jos nekolicini prijatelja, i svima nama radi vec sestu godinu kao sat, a npr. moj racunar radi u proseku 13-14 sati dnevno. Samo, to napajanje je kostalo 50e a ne 15-20e koliko kosta smece koji mnogi veliki prodavci ubacuju u vecinu svojih masina, uz casne izuzetke kod skupljih konfiguracija.

milost

pre 11 godina

izbor konfiguracije je kao izbor žene... Jedna je malo lepša, druga može više da povuče, treća je brža... Ali svaka može sasvim lepo da odradi 90% stvari kojima je namenjena i svaka će morati da se menja posle nekoliko godina ...

pomorandža

pre 11 godina

Pa iskreno nikad više ne bih uzeo sklopljenu mašinu. Možda dobijete bolju konfiguraciju za nešto manje para, i .... U svkom slučaju brendirana mašina ima garanciju koja važi u više zemalja.
Iz iskustva znam da sklopljena mašina je najskupla.

P.S Pre 5 godina sam kupio lpatop koji i danas dobro radi. Problem je baterija čiji se kapacitet vremenom smanjio, a i za to ima leka. Kupite uvek makinu sa orginalnim OS to je mali izdatak koji vam se isplati.
Ne želim da ulazim u rasprave ali ovde kod nas Windows je na preko 98% računara.
E sad ni meni se win8 uopšte nesviđa za desktop varijantu, mislim da je to promašaj koji se mora ispraviti u narednom SP. Ako se to ne ispravi u širokom luku nikad neću koristiti tako nešto.

Rodni

pre 11 godina

Za 50.000 moze i mnogo bolja konfa da se sastavi. Ja imam msi-970a-g46, phenom x4 955, 32gb rama, cooler hyperx 212, 1tb hdd, 750w napajanje, grafa sapphire hd 6970 1gb 256bit, kuciste haf... Sve me to izaslo oko 550 evra.

Coa

pre 11 godina

Ja sam pre par dana baš u emmi house kupio konfiguraciju za koju bi u winwin ili gigatronu platio 15% više. Konf je kupljena deo po deo i oni su je sklopili.

djoksa

pre 11 godina

Ne.
Pljunuo 505 jura 2006. za custom konfu.
Poslednje 3 godine nije gašen, jedan remont napajanja za 750 dingera.
Mora da se seeduje a nema se para za seed box. :)

Za par godina upgrade na SLI a ova moja 8800 za fiziku.

Obavesten

pre 11 godina

Vežite na laptopu 3-4 dana bez gašenja i ponovite proceduru xyz puta godišnje. Ne bi izdržao ni godinu dana, sve i da se radi o AAA+ alu modelu. Za višečasovni rad u ozbiljnim aplikacijama koje zahtevaju procesorsku snagu neophodan je kvalitetan i pouzdan desktop, sve ostale teorije padaju u vodu.
(Aleksa, 15. januar 2013 06:30)
Nije istina!
Trenutno posedujem asus k73 koji ne gasim mesecima i radi sasvim fino i bez ikakvih problema,iako ocekujem da uskoro pocne malo da se greje zbog prasine koju pre ili kasnije mora da navuce u sebe.Takodje posedujem jednu krsinu od laptopa sa pentium III procesorom i 128 mb rama i hardom od 20 gb koji mi vec nekih 7 ili 8 godina sluzi kao print server koji se ne gasi nikada,osim kada nestane struja,posto mu je baterija odavno crkla.Ne tyreba da pominjem da radi fantasticno,iako je na njemu 32-bitni xp na kome nema nikakvog antivirusa ili sl.

Mare

pre 11 godina

@Aleksa

Bilo bi lepo da objasniš malo tu potrebu za radom od 3-4 dana bez gašenja koju radiš na desktopu, kao i šta tu laptop ne bi mogao da izdrži? Tehnologija se menja i napreduje, a ti ako voliš da imaš više računara, da prebaciješ fajlove sa jednog na drugi i da ti pri tome jedan zauzima pola kubnog metra i zuji, izvoli...

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2409738,00.asp

vx

pre 11 godina

sklopio sam računar 2008. i od tada ga redovno nadograđujem najboljim komponentama (Gigabyte uglavnom) i ni jednom mi se nije pokvario, a radi ko sat.

Alex

pre 11 godina

@Bitno je da racunar i monitor trose manje od 100W.
(Grrr, 14. januar 2013 18:46)

Meni samo graficka trosi 160W kad se igram :) 100W zvuci nerealno. Mozda u idle...

marko nb

pre 11 godina

Uvek se vise isplati sam ga sastaviti. Na gotovoj konfiguraciji ti uvek maznu oko 10-30% zavisi koliko su alavi iz firme koja je prodaje. Uvek je prevara ali realno 75% korisnika to nikada nece otkriti i ne znaju sami da sklope. Tako da oni naplacuju svoje znanje i tudje ne znanje.

Aleksa

pre 11 godina

(Mare, 14. januar 2013 20:58)

Vežite na laptopu 3-4 dana bez gašenja i ponovite proceduru xyz puta godišnje. Ne bi izdržao ni godinu dana, sve i da se radi o AAA+ alu modelu. Za višečasovni rad u ozbiljnim aplikacijama koje zahtevaju procesorsku snagu neophodan je kvalitetan i pouzdan desktop, sve ostale teorije padaju u vodu.

lozana

pre 11 godina

radim u firmi koja ima blizu 400 brand racunara. Ni jednom se ne cuje ventilator (HP, DELL i FSC). Otpisu se pre nego sto crknu, nikakve probleme nemam, 20% su skuplji, tj crkne nesto na 1 do 2 godisnje. Podrska izvanredna. Tako da sam uvek za brend. Do duse kod kuce imam neku zutu azdaju, jedino su diskovi stvarno naj slabija karika, morace uskoro da dosta porade na njihovom ubrzanju.

Majstor, još od Spektruma

pre 11 godina

Trgovac da ti učinio dobro, i sklopi ti kompjutor?
Pa, obavezno će ti gurnuti neku komponentu koja se ne traži, zstarela je ili joj ističe garancija koju je dobio.
Njemu je svejedno, on brine o svom magacinu i marži.

OpusteniMali

pre 11 godina

I ja sam hteo da kupim gejmerski komp, Kad sam pogledao cene, nisam nasao nista ispod 40,000 din.. Pa sam se onda odlucio za Xbox360, platio sam ga 20,000 din. Sve igrice rade super :) To je najeftinije za kvalitetan Gaming. :)

Transformers

pre 11 godina

Meni je bas danas stigao komp iz emmi-ja, sam sam ga sastavio i mislim da je to najbolja kupovina. Gotove konfe sam gledao ali ni jedna me nije zadovoljila, uvek fali nesto.

Cica maca

pre 11 godina

3 najbitnije stvari kod racunara, ploca, procesor i kuciste sa napajanjem, na to uvek izdvojim vise para nego na ostale stvari, kuciste naravno brendirano sa kvalitetnim napajanjem, tipa Chieftec, Cooler Master, Thermaltake ...

Goran

pre 11 godina

Ja imam "Dell precision" star nekoliko godina i to je masina koja je stabilnija od vecine mnogo skupljih ali "sklopljenih" računara ... vjeruje te mi... nije najbrži, ali je stabilnost NEVJEROVATNA! A testiram ga svakodnevno sa kombinacijom 3DsMax/Vray rendera!!
Samo kućište je teško oko 25kg.

Ja sam ipak za kupovinu berndirane mašine, ako je u pitanju posao... jeste da je to skuplja opcija... to se komponente ipak bolje "gledaju" nego u sklopljenim konfiguracijama...

Aperture

pre 11 godina

Ne kupujem gotove kompove jer neke stvari nisu potrebne. Npr. novi hdd-ovi, napajanja, cd romovi... Ja vec 10 godina upgradujem racunar "na tik-tak"
tik: Sto bolja maticna sa najnovijim socketom(nebitno da li za intel ili amd), dobra graficka, dobar procesor, poslednje generacije, dovoljno rama(kad kazem dobro, ne mislim na kartice i procesore od 500e sa kojima cu moci da igram sve na ultra mega giga high sa 16xAF, 8xAA, Nego da mogu da poteram vecinu igara sa skoro najboljim podesavanjima, osim najzahtevnijih.)
tak: Procesor iste generacije kao i stari, sa dosta boljim performansama(za 2-3 godine im padne cena poprilicno), nova graficka, ako mislim da mi stara vise nije dovoljna, i jos malo rama...
Hard diskove kupujem kad vise nemam mesta na starom, a ne kad menjam ostale komponente. Za kuciste se i ne secam kad sam ga promenio poslednji put. Ono sto vecina zanemaruje je napajanje. Najvise cete da ustedite ako jednom izdvojite 40-50e za neko solidno napajanje i da vise o tome ne brinete. LC Power ima odlicna napajanja za relativno malu sumu novca.

drvobradi

pre 11 godina

1996 sam poslednji put kupio sklopljeni komp. Od tada sam svaku mašinu sam sklapao. Ko ume neka sam sklapa. Moje iskustvo je da prodavci uvek teže da ti uvale barem 1-2 komponente koje su krš ili slabo idu. Što se tiče saveta za kupovinu računara prvo kupiti dobru stolicu, pa monitor pa tiho kućište sa dobrim napajanjem. Ostalo po potrebi. Zaboraviti trajnost ploče i da li može upgrade CPU, to se obično menja u paketu. Jedini bitan upgrade je više RAMa i eventualno grafika, kome treba.

Svetislav

pre 11 godina

Licno nisam za gotove konfiguracije, kao sto ovde ima komentara. Na necemu se obicno zakine i obicno je to maticna ili no nejm napajanje, a za maticnu ne treba zaliti jer na dobra maticna moze se fino nadogradjivati, a lose napajanje moze sprziti i plocu i ceo racunar,iz iskustva to se dogadja kada prodje garancija, a nalepnica pozadi sluzi da se ne moze komp ocistiti od prasine, sto mu dodatno skracuje vek. Ko ima para za bacanjeneka uzme brendirane masine HP, DELL i dr. pogresiti ne moze, mada se i one sada prave za Adriatik region. Tako da to vise nije to.

Mare

pre 11 godina

Kupite najjači laptop (u smislu računarskih performansi), povežite ga na monitor, kupite w-less tastaturu i miša (ako je lap top neki plastikaner) i imate jako desktop rešenje, a ako treba i laptop. Neko može da da malo više za docking station ako ima. Ne razumem zašto bi danas iko kupovao kantu a onda i imao laptop kada ide negde?

Sloba

pre 11 godina

Ovo ima smisla kod tzv All in one mašina, inače da imam kućište koje će da mi zuji tu pored i da znam da nisam sam birao komponente... Hmmm, nisam siguran baš.

Generalo sam ljubitelj low power mašina, jer ih koristim za programiranje i surf, a za to su dovoljne, dakle ne spadam u ciljnu grupu ovog članka, imam više mašina sa Intel Atom i AMD E350 procesorima, užasno su tihe i ne troše previše struje, rade bukvalno 24/7.

Imam još i Mac Mini late 2012. core i5 (e ovo jeste gotova tj već sastavljena mašina), ali tu su razlozi bili sasvim drugi (potreba za OSX operativnim sistemom recimo), i mogu reći da je i on tih, ne troši previše struje, tj uklapa se u celu priču, a ima još i sasvim dovoljno snage :)
Tako da što se PC-a tiče, NE, što se Mac-a tiče, da, jer je Mac Pro ipak previše za moje potrebe.

Che

pre 11 godina

Za iste pare-Altos Holiday Special
ploca msi b75
intel i5 3450
grafa 7770
1tb hdd
8 giga rama
500w...(doduse kung fu)

odlicna konfa,odlican i brz kvad kor procesor(mnogo bolji od prilozenog dvojezgarnog u tekstu) za modelovanje i render, i sasvim dobra grafa koja moze da tera
vecinu danasnjih igara na max.

To mi je prva gotova konfa koju sam kupio jesenas,do tada sam po zelji sklapao.Medjutim,svidela mi se,zbog toga sto sam skoro istu sklopio i ispalo je tada 150e skuplje sve.Jedina slaba tacka kao i kod svih gotovih konfi-napajanje.
S obzirom da su procesor i grafa jako mali potrosaci 500w je i vise nego dovoljno,samo treba zameniti za bolje.

coa

pre 11 godina

Moja omiljena kombinacija proizvodjača komponenti:
Matična ploča: Asus
Procesor: AMD
Grafička: AMD (Asusova)
RAM: Kingston
Napajanje: Chieftec
Kućište: Chieftec
Cooler za CPU: Cooler Master
HDD: Western Digital
Periferije - Monitor: Samsung
Miš, tastatura, džojstici, web kamera i zvučnici: Logitech
Štampač: HP ili Samsung
Zvučna kartica: Bilo koja samo da nije integruša

P.S. Kome treba dobar i povoljan računar, preporučio bih mu da uzme AMD APU (A6, A8 ili A10) jer imaju jako dobre integrisane grafiče (koje jedu Intelove), a mogu da posluze i za gaming. Npr, AMD Radeon HD 6520G (integruša) na mom laptopu, moze da podnese i BF3, COD9 ili neku drugu igrica.

I tako ...

pre 11 godina

Dva puta godišnje zamenim komponentu koja je usko grlo i miran sam. Malo manje platim za ploču, malo više za grafiku ili procesor, malo skuplje napajanje, i uvek imam konfiguraciju koja ne pravi probleme. A memorije može bilo kad da se doda, ako zafali.

au

pre 11 godina

Gotove "desktop" konfiguracije su cudna mesavina kompromisa za 'povremene' kucne korisnike, poslovne korisnike i igrace "igrica"(flash igara). Za ozbiljne korisnike i 'igrice' ove masine pa ni ova koju ste naveli nisu dovoljne. Cak i visoko komercijalizovano trziste u EU i USA prepoznaju potrebu da se ponudi nesto drugo pa je tako nastao i Alienware a i veoma je zivo trziste komponenti. Medjutim, deluje da se era sklapanja kompjutera , na zalost, blizi kraju...

maxim

pre 11 godina

Nadje se i neka sklopljena konf. da je ok , ali ipak preporucujem da sami sklapate, ili neko koga poznajete da se razume neka vam sklopi. Samo da napomenem da obratite paznju na napajanje...dosta njih zanemari napajanje i uzme neko no name...ne kazem da su losa ali svakako je bolje kupiti neko kvalitetno i ne brinuti da ce vam sutra npr sprziti plocu,gpu etc..

Sale

pre 11 godina

po meni je bitno da se ulozi novac u kvalitetno kuciste i napajanje ( cm scout, haf,nzxt..., a napajanje obavezno seasonic od 650-700w) i plocu sa aktuelnim socketom, nesto tipa asus m5a97 ili nesto slicno na intel platformi, a ostale komponente idu po zelji korisnika. imacete dobru bazu za upgrade nezavisno od ostalih komponenti.

Bojan

pre 11 godina

Meni je isto lepo sklapanje, ali gotova konfiguracija je mnogo bolja još i ako se dobije dobra garancija. Ali najviše volim HP konfiguracije, i još se mogu sada kupiti njihove Renew konfiguracije koje su vrhunske. Posebno Pavilion. pa ko ima keša nek izvoli. Neko je za sklapanje a neko za gotovu konfiguraciju.
Ja sam svoj komp sklapao i to nije bilo ni malo jednostavno ali i dalje šljaka

Zhorzh

pre 11 godina

Kako se to meni cini, racunar koji pominjete moze da pokrene vecinu danasnjih igrica, ali nista vise od toga, racunar koji pominjete ne moze da zadovolji potrebe korisnika koji se bave modeliranjem/rendereovanjem naprimer niti one korisnike koji zele da igraju igrice. Racunar koji pominjete je iskljucivo za rad u office paketu i gledanje multimedijalnih sadrzaja. Izdrzati sa tih 50000 koje planirate i za godinu dana izdvojiti jos 50000 moze vam doneti konfiguraciju koja bi kvalitetno "sluzila svrsi" sledecih 18-20meseci, gde bi opet trebalo izdvojiti oko 100000. A ako neko kaze da su velike pare, nisu, pola nas trosi 60000-70000 godisnje na cigarete svejedno.

James

pre 11 godina

Ja sam za nekih 500€ evra kupio gotovu konfiguraciju od renomirane naše firme i za 3 ipo godine nije nijednom bilo ni nagoveštaja da nešto nije u redu.Moj drug je za 1000€ sastavljao sam konfiguraciju i sad ga svakih mesec dana nosi u servis jer mu pada sistem,iz čista mira zabaguje itd.Tako da je moja preporuka ukoliko niste stručni da uzimate već sastavljenu konfiguraciju.

Nenad

pre 11 godina

I sam trenutno sastavljam racunar i drago mi je sto ste odabrali Emmi za clanak. Ne znam kako ali razlika izmedju njih i drugih je jednostavno ogromna. Ja bih na vasem mestu uzeo neku B75 plocu, mozda MSI B75MA-P45 i procesor i3-3220. To je treca generacija Intelovih procesora, cena izmedju 2120 i 3220 je zanemarljiva a 3220 ima bolje performanse i manje trosi energije.

berberin

pre 11 godina

jedino sto kupujem gotovo su kuciste, ploca, procesor i napajanje. ti delovi su specificni i treba voditi racuna o kompetibilnosti odredjenih delova. ako imati jace napajanje(sto je slucaj na mom pcu) onda imate punu slobodu da staljate koje delove hocete. nedavno sam samo dodao jos RAMa i novu graficku i komp radi ko bombona

Anak1n

pre 11 godina

Pu prvi. Ja bi uzeo i bržu memoriju. Btw. Uvek sastavljam računar od delova, ne kupujem gotove konfiguracije. Uvek AMD jeste intel za nijansu bolji ali to ne opravdava toliku razliku u ceni.

nee

pre 11 godina

samo prvi comp praistorijski sam kupio gotov mi doneli... od tada lepo sam odaberem svaki deo koji ja hocu, stigne u originalnim kutijama i uzivam u sklapanju...

Zurkolomac

pre 11 godina

Uvek kupujem pojedinacne komponente i sam sastavljam komp, po mojem ukusu. Brendovane kante su samo za firme. Ne bih nikada dozvolio da mi neki amateri sa masnim rukama u nekom servisu sastavljaju komp...

Komponenta

pre 11 godina

Nisam fan gotovih konfiguracija jer obicno nemaju nesto sto mi treba. Do sada sam uvek sam sklapao. Manje kosta, a i dobijem sat vremena da se zabavljam sastavljanjem svega (k'o Lego kocke :D ).

Stevan

pre 11 godina

Ja sam bas pre nekoliko dana preporucio ovaj racunar rodjaku. Odlican je stvarno ima sve sto treba za sasvim pristojan novac. Ja vise volim da sastavljam konfiguracije ali kad bi mogao da se kontrolisem ovaj racunar bi uzeo bez razmisljanja.

stefan

pre 11 godina

Ja sam uzeo pc iz delova, nekako gotove konfiguracije imaju bar jednu slabiju komponentu, najcesce to bude maticna ploca. Ja imam Gtx 660ti, i7 2600k, 8gb ram-a, maticna je sabertooth p67 B3, napajanje 750w, kuciste ThermalTake v9 blacx edition. Izaslo mi je oko 1250e bez monitora, a planiram da dam oko 250e za 27"(inci) monitor Viewsonic.

Strahinja

pre 11 godina

Tri puta sam kupovao desktop računar i svaki put sam sam sastavljao komponente...Nisam se nikad razočarao...Istina je da su takvi računari skuplji ali ne kupuje se komp svaki dan...Uvek kupujem intelov procesor, kingston memoriju a grafičke zavisno od cene/performanse biram.Imao sam i nvidiu a sad trenutno imam ati.Nisam imao zamerke na kartice.

stefan

pre 11 godina

ima dosta laptopova marke asus i tosiba koji su ispod 45 a zive su masine, 2.2 i7, 320gb, 8gb, i ram je valjda 1gb. Ali za desktop racunar je najbolje sastavljanje. Jer za odrrdjenu cenu vam se cini da je sve ok, ali je zato neka najskuplja komponenta kanta cista. Ko se razume, moze da sklopi zmaj konfu za 50-ku i to onako ladno.

dr.nikola

pre 11 godina

Ma najbolje je kupiti komponente po svom ukusu i sklopiti komp! Ja sam pre 4 god tako uradio i dan danas kom sije. Intel Q6600 2,4GH jedan od najboljih ikada napravljenih od strane Intela, Sapphire 4850 ( moje potrebe zadovoljava ), culer coolmaster xiper X, maticna Asus p5-q pro, hard 500, ram 8g ddr2 black dragon gail, napajanje 600 w, kuciste NZTX sa 6 ventilatora...i to me je sve kostalo 800 eur. Sve u svemu miran sam jos u najmanju ruku toliko :-)

BlackZ

pre 11 godina

Ovako, meni je posao internet programiranje i servisiranje racunara. Ja nikada nisam za varijantu da kupite sklopljeno kuciste. Lepo ocenite koliko para zelite da date, nadjete nekog zaludjenika za kompjutere (U komsiluku verovatno imate par njih koji se isticu) kazete mu da imate, recimo 40 hiljda, i on vam sastavi najbolju varijantu. Kupovina macke u dzaku sa integrisanim 80% delovima je bacanje para. Kada kupujete racunar, ploca mora biti nesto sto nema integrisanu Grafiku, da nema obicnu Tro-kanalnu muzicku i da ima minimum dva PCI slota za dodatke, tipa: TV kartica, SkyStar satelitska kartica ili recimo Wireless kartica. Izbegavajte Micro smd maticne poloce manjih dimenzija, ako crkne nesto, kupujete odmah novu pa i novi processor ponekad. Kupujte sto vecu plocu novije generacije, manje se greje, velike su sanse da se poprave i zamene elektroliti ako crknu, zgoda za preduvavanje i lemnjenje ako se pokvari, plus sto mozete da je "budzite" dodavanjem delova. Takodje kod ploca gledajte da bude sto brza magistrala da bi kasnije mogli da nadogradite RAM memoriju ako zatreba. Grafika mora biti-ne ispod 512MB GDDR3 tipa. Processor nesme biti manji od 2.6GHz dvojezgrani. Napajanje, ne ispod 600W. Hard diskovi ne manji od 500GB. Ovako skockan kompjuter ce kostati manje od 30000 hiljda i mocice da se nadogradjuje naredne 3-4 godine. Vec sklopljena konfiguracija snosi rizike da ne moze da se nadogradi a i mnostvo kvarova.

sta te briga

pre 11 godina

Konfiguracija nije uopste losa ali smatram da bi se na ustrb procesora recimo umesto i3 da se stavi Pentium g860 a da se za tu razliku u ceni uzme ploca sa USB 3.0 i SATA 3 konektorima, jer posto je ovo -gejmerska- konfiguracija a vecina gejmera nece primetiti razliku u performansama a ako se koristi za renderovanje bolja bi bila ova.

Komponenta

pre 11 godina

Nisam fan gotovih konfiguracija jer obicno nemaju nesto sto mi treba. Do sada sam uvek sam sklapao. Manje kosta, a i dobijem sat vremena da se zabavljam sastavljanjem svega (k'o Lego kocke :D ).

BlackZ

pre 11 godina

Ovako, meni je posao internet programiranje i servisiranje racunara. Ja nikada nisam za varijantu da kupite sklopljeno kuciste. Lepo ocenite koliko para zelite da date, nadjete nekog zaludjenika za kompjutere (U komsiluku verovatno imate par njih koji se isticu) kazete mu da imate, recimo 40 hiljda, i on vam sastavi najbolju varijantu. Kupovina macke u dzaku sa integrisanim 80% delovima je bacanje para. Kada kupujete racunar, ploca mora biti nesto sto nema integrisanu Grafiku, da nema obicnu Tro-kanalnu muzicku i da ima minimum dva PCI slota za dodatke, tipa: TV kartica, SkyStar satelitska kartica ili recimo Wireless kartica. Izbegavajte Micro smd maticne poloce manjih dimenzija, ako crkne nesto, kupujete odmah novu pa i novi processor ponekad. Kupujte sto vecu plocu novije generacije, manje se greje, velike su sanse da se poprave i zamene elektroliti ako crknu, zgoda za preduvavanje i lemnjenje ako se pokvari, plus sto mozete da je "budzite" dodavanjem delova. Takodje kod ploca gledajte da bude sto brza magistrala da bi kasnije mogli da nadogradite RAM memoriju ako zatreba. Grafika mora biti-ne ispod 512MB GDDR3 tipa. Processor nesme biti manji od 2.6GHz dvojezgrani. Napajanje, ne ispod 600W. Hard diskovi ne manji od 500GB. Ovako skockan kompjuter ce kostati manje od 30000 hiljda i mocice da se nadogradjuje naredne 3-4 godine. Vec sklopljena konfiguracija snosi rizike da ne moze da se nadogradi a i mnostvo kvarova.

Anak1n

pre 11 godina

Pu prvi. Ja bi uzeo i bržu memoriju. Btw. Uvek sastavljam računar od delova, ne kupujem gotove konfiguracije. Uvek AMD jeste intel za nijansu bolji ali to ne opravdava toliku razliku u ceni.

nee

pre 11 godina

samo prvi comp praistorijski sam kupio gotov mi doneli... od tada lepo sam odaberem svaki deo koji ja hocu, stigne u originalnim kutijama i uzivam u sklapanju...

Zurkolomac

pre 11 godina

Uvek kupujem pojedinacne komponente i sam sastavljam komp, po mojem ukusu. Brendovane kante su samo za firme. Ne bih nikada dozvolio da mi neki amateri sa masnim rukama u nekom servisu sastavljaju komp...

Strahinja

pre 11 godina

Tri puta sam kupovao desktop računar i svaki put sam sam sastavljao komponente...Nisam se nikad razočarao...Istina je da su takvi računari skuplji ali ne kupuje se komp svaki dan...Uvek kupujem intelov procesor, kingston memoriju a grafičke zavisno od cene/performanse biram.Imao sam i nvidiu a sad trenutno imam ati.Nisam imao zamerke na kartice.

dr.nikola

pre 11 godina

Ma najbolje je kupiti komponente po svom ukusu i sklopiti komp! Ja sam pre 4 god tako uradio i dan danas kom sije. Intel Q6600 2,4GH jedan od najboljih ikada napravljenih od strane Intela, Sapphire 4850 ( moje potrebe zadovoljava ), culer coolmaster xiper X, maticna Asus p5-q pro, hard 500, ram 8g ddr2 black dragon gail, napajanje 600 w, kuciste NZTX sa 6 ventilatora...i to me je sve kostalo 800 eur. Sve u svemu miran sam jos u najmanju ruku toliko :-)

Transformers

pre 11 godina

Meni je bas danas stigao komp iz emmi-ja, sam sam ga sastavio i mislim da je to najbolja kupovina. Gotove konfe sam gledao ali ni jedna me nije zadovoljila, uvek fali nesto.

drvobradi

pre 11 godina

1996 sam poslednji put kupio sklopljeni komp. Od tada sam svaku mašinu sam sklapao. Ko ume neka sam sklapa. Moje iskustvo je da prodavci uvek teže da ti uvale barem 1-2 komponente koje su krš ili slabo idu. Što se tiče saveta za kupovinu računara prvo kupiti dobru stolicu, pa monitor pa tiho kućište sa dobrim napajanjem. Ostalo po potrebi. Zaboraviti trajnost ploče i da li može upgrade CPU, to se obično menja u paketu. Jedini bitan upgrade je više RAMa i eventualno grafika, kome treba.

sta te briga

pre 11 godina

Konfiguracija nije uopste losa ali smatram da bi se na ustrb procesora recimo umesto i3 da se stavi Pentium g860 a da se za tu razliku u ceni uzme ploca sa USB 3.0 i SATA 3 konektorima, jer posto je ovo -gejmerska- konfiguracija a vecina gejmera nece primetiti razliku u performansama a ako se koristi za renderovanje bolja bi bila ova.

Nenad

pre 11 godina

I sam trenutno sastavljam racunar i drago mi je sto ste odabrali Emmi za clanak. Ne znam kako ali razlika izmedju njih i drugih je jednostavno ogromna. Ja bih na vasem mestu uzeo neku B75 plocu, mozda MSI B75MA-P45 i procesor i3-3220. To je treca generacija Intelovih procesora, cena izmedju 2120 i 3220 je zanemarljiva a 3220 ima bolje performanse i manje trosi energije.

Aperture

pre 11 godina

Ne kupujem gotove kompove jer neke stvari nisu potrebne. Npr. novi hdd-ovi, napajanja, cd romovi... Ja vec 10 godina upgradujem racunar "na tik-tak"
tik: Sto bolja maticna sa najnovijim socketom(nebitno da li za intel ili amd), dobra graficka, dobar procesor, poslednje generacije, dovoljno rama(kad kazem dobro, ne mislim na kartice i procesore od 500e sa kojima cu moci da igram sve na ultra mega giga high sa 16xAF, 8xAA, Nego da mogu da poteram vecinu igara sa skoro najboljim podesavanjima, osim najzahtevnijih.)
tak: Procesor iste generacije kao i stari, sa dosta boljim performansama(za 2-3 godine im padne cena poprilicno), nova graficka, ako mislim da mi stara vise nije dovoljna, i jos malo rama...
Hard diskove kupujem kad vise nemam mesta na starom, a ne kad menjam ostale komponente. Za kuciste se i ne secam kad sam ga promenio poslednji put. Ono sto vecina zanemaruje je napajanje. Najvise cete da ustedite ako jednom izdvojite 40-50e za neko solidno napajanje i da vise o tome ne brinete. LC Power ima odlicna napajanja za relativno malu sumu novca.

maxim

pre 11 godina

Nadje se i neka sklopljena konf. da je ok , ali ipak preporucujem da sami sklapate, ili neko koga poznajete da se razume neka vam sklopi. Samo da napomenem da obratite paznju na napajanje...dosta njih zanemari napajanje i uzme neko no name...ne kazem da su losa ali svakako je bolje kupiti neko kvalitetno i ne brinuti da ce vam sutra npr sprziti plocu,gpu etc..

James

pre 11 godina

Ja sam za nekih 500€ evra kupio gotovu konfiguraciju od renomirane naše firme i za 3 ipo godine nije nijednom bilo ni nagoveštaja da nešto nije u redu.Moj drug je za 1000€ sastavljao sam konfiguraciju i sad ga svakih mesec dana nosi u servis jer mu pada sistem,iz čista mira zabaguje itd.Tako da je moja preporuka ukoliko niste stručni da uzimate već sastavljenu konfiguraciju.

Bojan

pre 11 godina

Meni je isto lepo sklapanje, ali gotova konfiguracija je mnogo bolja još i ako se dobije dobra garancija. Ali najviše volim HP konfiguracije, i još se mogu sada kupiti njihove Renew konfiguracije koje su vrhunske. Posebno Pavilion. pa ko ima keša nek izvoli. Neko je za sklapanje a neko za gotovu konfiguraciju.
Ja sam svoj komp sklapao i to nije bilo ni malo jednostavno ali i dalje šljaka

au

pre 11 godina

Gotove "desktop" konfiguracije su cudna mesavina kompromisa za 'povremene' kucne korisnike, poslovne korisnike i igrace "igrica"(flash igara). Za ozbiljne korisnike i 'igrice' ove masine pa ni ova koju ste naveli nisu dovoljne. Cak i visoko komercijalizovano trziste u EU i USA prepoznaju potrebu da se ponudi nesto drugo pa je tako nastao i Alienware a i veoma je zivo trziste komponenti. Medjutim, deluje da se era sklapanja kompjutera , na zalost, blizi kraju...

Svetislav

pre 11 godina

Licno nisam za gotove konfiguracije, kao sto ovde ima komentara. Na necemu se obicno zakine i obicno je to maticna ili no nejm napajanje, a za maticnu ne treba zaliti jer na dobra maticna moze se fino nadogradjivati, a lose napajanje moze sprziti i plocu i ceo racunar,iz iskustva to se dogadja kada prodje garancija, a nalepnica pozadi sluzi da se ne moze komp ocistiti od prasine, sto mu dodatno skracuje vek. Ko ima para za bacanjeneka uzme brendirane masine HP, DELL i dr. pogresiti ne moze, mada se i one sada prave za Adriatik region. Tako da to vise nije to.

I tako ...

pre 11 godina

Dva puta godišnje zamenim komponentu koja je usko grlo i miran sam. Malo manje platim za ploču, malo više za grafiku ili procesor, malo skuplje napajanje, i uvek imam konfiguraciju koja ne pravi probleme. A memorije može bilo kad da se doda, ako zafali.

Cica maca

pre 11 godina

3 najbitnije stvari kod racunara, ploca, procesor i kuciste sa napajanjem, na to uvek izdvojim vise para nego na ostale stvari, kuciste naravno brendirano sa kvalitetnim napajanjem, tipa Chieftec, Cooler Master, Thermaltake ...

OpusteniMali

pre 11 godina

I ja sam hteo da kupim gejmerski komp, Kad sam pogledao cene, nisam nasao nista ispod 40,000 din.. Pa sam se onda odlucio za Xbox360, platio sam ga 20,000 din. Sve igrice rade super :) To je najeftinije za kvalitetan Gaming. :)

Zhorzh

pre 11 godina

Kako se to meni cini, racunar koji pominjete moze da pokrene vecinu danasnjih igrica, ali nista vise od toga, racunar koji pominjete ne moze da zadovolji potrebe korisnika koji se bave modeliranjem/rendereovanjem naprimer niti one korisnike koji zele da igraju igrice. Racunar koji pominjete je iskljucivo za rad u office paketu i gledanje multimedijalnih sadrzaja. Izdrzati sa tih 50000 koje planirate i za godinu dana izdvojiti jos 50000 moze vam doneti konfiguraciju koja bi kvalitetno "sluzila svrsi" sledecih 18-20meseci, gde bi opet trebalo izdvojiti oko 100000. A ako neko kaze da su velike pare, nisu, pola nas trosi 60000-70000 godisnje na cigarete svejedno.

Majstor, još od Spektruma

pre 11 godina

Trgovac da ti učinio dobro, i sklopi ti kompjutor?
Pa, obavezno će ti gurnuti neku komponentu koja se ne traži, zstarela je ili joj ističe garancija koju je dobio.
Njemu je svejedno, on brine o svom magacinu i marži.

coa

pre 11 godina

Moja omiljena kombinacija proizvodjača komponenti:
Matična ploča: Asus
Procesor: AMD
Grafička: AMD (Asusova)
RAM: Kingston
Napajanje: Chieftec
Kućište: Chieftec
Cooler za CPU: Cooler Master
HDD: Western Digital
Periferije - Monitor: Samsung
Miš, tastatura, džojstici, web kamera i zvučnici: Logitech
Štampač: HP ili Samsung
Zvučna kartica: Bilo koja samo da nije integruša

P.S. Kome treba dobar i povoljan računar, preporučio bih mu da uzme AMD APU (A6, A8 ili A10) jer imaju jako dobre integrisane grafiče (koje jedu Intelove), a mogu da posluze i za gaming. Npr, AMD Radeon HD 6520G (integruša) na mom laptopu, moze da podnese i BF3, COD9 ili neku drugu igrica.

milost

pre 11 godina

izbor konfiguracije je kao izbor žene... Jedna je malo lepša, druga može više da povuče, treća je brža... Ali svaka može sasvim lepo da odradi 90% stvari kojima je namenjena i svaka će morati da se menja posle nekoliko godina ...

Obavesten

pre 11 godina

Vežite na laptopu 3-4 dana bez gašenja i ponovite proceduru xyz puta godišnje. Ne bi izdržao ni godinu dana, sve i da se radi o AAA+ alu modelu. Za višečasovni rad u ozbiljnim aplikacijama koje zahtevaju procesorsku snagu neophodan je kvalitetan i pouzdan desktop, sve ostale teorije padaju u vodu.
(Aleksa, 15. januar 2013 06:30)
Nije istina!
Trenutno posedujem asus k73 koji ne gasim mesecima i radi sasvim fino i bez ikakvih problema,iako ocekujem da uskoro pocne malo da se greje zbog prasine koju pre ili kasnije mora da navuce u sebe.Takodje posedujem jednu krsinu od laptopa sa pentium III procesorom i 128 mb rama i hardom od 20 gb koji mi vec nekih 7 ili 8 godina sluzi kao print server koji se ne gasi nikada,osim kada nestane struja,posto mu je baterija odavno crkla.Ne tyreba da pominjem da radi fantasticno,iako je na njemu 32-bitni xp na kome nema nikakvog antivirusa ili sl.

Stevan

pre 11 godina

Ja sam bas pre nekoliko dana preporucio ovaj racunar rodjaku. Odlican je stvarno ima sve sto treba za sasvim pristojan novac. Ja vise volim da sastavljam konfiguracije ali kad bi mogao da se kontrolisem ovaj racunar bi uzeo bez razmisljanja.

marko nb

pre 11 godina

Uvek se vise isplati sam ga sastaviti. Na gotovoj konfiguraciji ti uvek maznu oko 10-30% zavisi koliko su alavi iz firme koja je prodaje. Uvek je prevara ali realno 75% korisnika to nikada nece otkriti i ne znaju sami da sklope. Tako da oni naplacuju svoje znanje i tudje ne znanje.

Alex

pre 11 godina

@Bitno je da racunar i monitor trose manje od 100W.
(Grrr, 14. januar 2013 18:46)

Meni samo graficka trosi 160W kad se igram :) 100W zvuci nerealno. Mozda u idle...

Coa

pre 11 godina

Ja sam pre par dana baš u emmi house kupio konfiguraciju za koju bi u winwin ili gigatronu platio 15% više. Konf je kupljena deo po deo i oni su je sklopili.

Sale

pre 11 godina

po meni je bitno da se ulozi novac u kvalitetno kuciste i napajanje ( cm scout, haf,nzxt..., a napajanje obavezno seasonic od 650-700w) i plocu sa aktuelnim socketom, nesto tipa asus m5a97 ili nesto slicno na intel platformi, a ostale komponente idu po zelji korisnika. imacete dobru bazu za upgrade nezavisno od ostalih komponenti.

Sloba

pre 11 godina

Ovo ima smisla kod tzv All in one mašina, inače da imam kućište koje će da mi zuji tu pored i da znam da nisam sam birao komponente... Hmmm, nisam siguran baš.

Generalo sam ljubitelj low power mašina, jer ih koristim za programiranje i surf, a za to su dovoljne, dakle ne spadam u ciljnu grupu ovog članka, imam više mašina sa Intel Atom i AMD E350 procesorima, užasno su tihe i ne troše previše struje, rade bukvalno 24/7.

Imam još i Mac Mini late 2012. core i5 (e ovo jeste gotova tj već sastavljena mašina), ali tu su razlozi bili sasvim drugi (potreba za OSX operativnim sistemom recimo), i mogu reći da je i on tih, ne troši previše struje, tj uklapa se u celu priču, a ima još i sasvim dovoljno snage :)
Tako da što se PC-a tiče, NE, što se Mac-a tiče, da, jer je Mac Pro ipak previše za moje potrebe.

Aleksa

pre 11 godina

(Mare, 14. januar 2013 20:58)

Vežite na laptopu 3-4 dana bez gašenja i ponovite proceduru xyz puta godišnje. Ne bi izdržao ni godinu dana, sve i da se radi o AAA+ alu modelu. Za višečasovni rad u ozbiljnim aplikacijama koje zahtevaju procesorsku snagu neophodan je kvalitetan i pouzdan desktop, sve ostale teorije padaju u vodu.

vx

pre 11 godina

sklopio sam računar 2008. i od tada ga redovno nadograđujem najboljim komponentama (Gigabyte uglavnom) i ni jednom mi se nije pokvario, a radi ko sat.

lozana

pre 11 godina

radim u firmi koja ima blizu 400 brand racunara. Ni jednom se ne cuje ventilator (HP, DELL i FSC). Otpisu se pre nego sto crknu, nikakve probleme nemam, 20% su skuplji, tj crkne nesto na 1 do 2 godisnje. Podrska izvanredna. Tako da sam uvek za brend. Do duse kod kuce imam neku zutu azdaju, jedino su diskovi stvarno naj slabija karika, morace uskoro da dosta porade na njihovom ubrzanju.

Rodni

pre 11 godina

Za 50.000 moze i mnogo bolja konfa da se sastavi. Ja imam msi-970a-g46, phenom x4 955, 32gb rama, cooler hyperx 212, 1tb hdd, 750w napajanje, grafa sapphire hd 6970 1gb 256bit, kuciste haf... Sve me to izaslo oko 550 evra.

stefan

pre 11 godina

Ja sam uzeo pc iz delova, nekako gotove konfiguracije imaju bar jednu slabiju komponentu, najcesce to bude maticna ploca. Ja imam Gtx 660ti, i7 2600k, 8gb ram-a, maticna je sabertooth p67 B3, napajanje 750w, kuciste ThermalTake v9 blacx edition. Izaslo mi je oko 1250e bez monitora, a planiram da dam oko 250e za 27"(inci) monitor Viewsonic.

Moca

pre 11 godina

Dovoljno je pogledati konfiguracije koje nude vodece firme koje se bave prodajom gotovih konfiguracija i videti da su cene korektne, s tim sto mnogi od njih namerno kriju podatke vezane za maticnu plocu i napajanje. Naravno, to rade iz dva razloga - prvi je sto stave nesto sa dna cenovne ponude, tj. kilavo u odnosu na ostatak masine, a drugi je sto znaju da ima kupaca koji bi upravo zbog toga odustali od kupovine gotove konfiguracije. Drugim recima, znaju da ima hardverski pismenih kupaca koji nece lako nasesti na dobru reklamu. Nekoliko godina sam radio u prodaji jedne takve firme i moja univerzalna preporuka je da se sastavi racunar po zelji i u skladu sa finansijskim mogucnostima. Bolje to nego da vam se posle godinu-dve desi da ne mozete nesto da menjate jer ploca to ne podrzava ili da se u racunaru sve sprzi jer je napajanje neko no-name kinesko ubaceno cisto reda radi. Primera radi, u svom racunaru imam napajanje koje sam prodao i jos nekolicini prijatelja, i svima nama radi vec sestu godinu kao sat, a npr. moj racunar radi u proseku 13-14 sati dnevno. Samo, to napajanje je kostalo 50e a ne 15-20e koliko kosta smece koji mnogi veliki prodavci ubacuju u vecinu svojih masina, uz casne izuzetke kod skupljih konfiguracija.

Che

pre 11 godina

Za iste pare-Altos Holiday Special
ploca msi b75
intel i5 3450
grafa 7770
1tb hdd
8 giga rama
500w...(doduse kung fu)

odlicna konfa,odlican i brz kvad kor procesor(mnogo bolji od prilozenog dvojezgarnog u tekstu) za modelovanje i render, i sasvim dobra grafa koja moze da tera
vecinu danasnjih igara na max.

To mi je prva gotova konfa koju sam kupio jesenas,do tada sam po zelji sklapao.Medjutim,svidela mi se,zbog toga sto sam skoro istu sklopio i ispalo je tada 150e skuplje sve.Jedina slaba tacka kao i kod svih gotovih konfi-napajanje.
S obzirom da su procesor i grafa jako mali potrosaci 500w je i vise nego dovoljno,samo treba zameniti za bolje.

stefan

pre 11 godina

ima dosta laptopova marke asus i tosiba koji su ispod 45 a zive su masine, 2.2 i7, 320gb, 8gb, i ram je valjda 1gb. Ali za desktop racunar je najbolje sastavljanje. Jer za odrrdjenu cenu vam se cini da je sve ok, ali je zato neka najskuplja komponenta kanta cista. Ko se razume, moze da sklopi zmaj konfu za 50-ku i to onako ladno.

berberin

pre 11 godina

jedino sto kupujem gotovo su kuciste, ploca, procesor i napajanje. ti delovi su specificni i treba voditi racuna o kompetibilnosti odredjenih delova. ako imati jace napajanje(sto je slucaj na mom pcu) onda imate punu slobodu da staljate koje delove hocete. nedavno sam samo dodao jos RAMa i novu graficku i komp radi ko bombona

Mare

pre 11 godina

Kupite najjači laptop (u smislu računarskih performansi), povežite ga na monitor, kupite w-less tastaturu i miša (ako je lap top neki plastikaner) i imate jako desktop rešenje, a ako treba i laptop. Neko može da da malo više za docking station ako ima. Ne razumem zašto bi danas iko kupovao kantu a onda i imao laptop kada ide negde?

djoksa

pre 11 godina

Ne.
Pljunuo 505 jura 2006. za custom konfu.
Poslednje 3 godine nije gašen, jedan remont napajanja za 750 dingera.
Mora da se seeduje a nema se para za seed box. :)

Za par godina upgrade na SLI a ova moja 8800 za fiziku.

Goran

pre 11 godina

Ja imam "Dell precision" star nekoliko godina i to je masina koja je stabilnija od vecine mnogo skupljih ali "sklopljenih" računara ... vjeruje te mi... nije najbrži, ali je stabilnost NEVJEROVATNA! A testiram ga svakodnevno sa kombinacijom 3DsMax/Vray rendera!!
Samo kućište je teško oko 25kg.

Ja sam ipak za kupovinu berndirane mašine, ako je u pitanju posao... jeste da je to skuplja opcija... to se komponente ipak bolje "gledaju" nego u sklopljenim konfiguracijama...

pomorandža

pre 11 godina

Pa iskreno nikad više ne bih uzeo sklopljenu mašinu. Možda dobijete bolju konfiguraciju za nešto manje para, i .... U svkom slučaju brendirana mašina ima garanciju koja važi u više zemalja.
Iz iskustva znam da sklopljena mašina je najskupla.

P.S Pre 5 godina sam kupio lpatop koji i danas dobro radi. Problem je baterija čiji se kapacitet vremenom smanjio, a i za to ima leka. Kupite uvek makinu sa orginalnim OS to je mali izdatak koji vam se isplati.
Ne želim da ulazim u rasprave ali ovde kod nas Windows je na preko 98% računara.
E sad ni meni se win8 uopšte nesviđa za desktop varijantu, mislim da je to promašaj koji se mora ispraviti u narednom SP. Ako se to ne ispravi u širokom luku nikad neću koristiti tako nešto.

Aleksandar

pre 11 godina

Sklopljene konfiguracije jos samo igraci kupuju.Mada mislim da ni to nema previse smisla pored danasnjih konzola.Bukvalno se periodicno daju pare na pojacavanje komponenti racunara isto onoliko koliko,koliko se daje za odrzavanje auta.To je veoma skup sport.Tek kasnije shvatite da su to ciste prevare kako bi vam proizvodjaci komponenata uzeli pare,a da pritom nista znacajno ne dobijete.Ja sam od pre nekoliko godina izbacio kantu iz kuce oslobodio se silne prasine i uzeo laptop koji sa zadovoljstvom koristim.Cerkica se lepo sa njim igra,ali za tu svrhu koristi Nintendo.Ako niste pasionirani gamer kupite laptop.

Rodni

pre 11 godina

@decimo sine ti si za 1700 evra mogao da uzmes superkompjuter sa vodenim hladjenjem i da ti sluzi jedno 7 godina..A ti si uzeo alienware sa tim dugmetom kao da se delovi kvare svaki dan pa da ih dobijas nove.

Mare

pre 11 godina

@Aleksa

Bilo bi lepo da objasniš malo tu potrebu za radom od 3-4 dana bez gašenja koju radiš na desktopu, kao i šta tu laptop ne bi mogao da izdrži? Tehnologija se menja i napreduje, a ti ako voliš da imaš više računara, da prebaciješ fajlove sa jednog na drugi i da ti pri tome jedan zauzima pola kubnog metra i zuji, izvoli...

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2409738,00.asp

Jovan

pre 11 godina

Promocija Alti racunara ( sa slike ) je promocija brendova bez podrske.
Za te pare bih pre izabrao racunar koji ima lokalnu podrsku ili bar brend koji ima lokalnu kancelariju. IT pamet u srbiji je vrlo razvijena, ne treba nas potcenjivati ovakvim pricama.

Mali Radoica

pre 11 godina

odlična konfiguracija
200evra m. ploča+ 200evra procesor+ 200evra grafička kartica+ 200evra ram memorija+ 200evra napajanje+ 200evra SSD disk, 200evra blueray rezač=1400evra
dobra konfiguracija
100evra m. ploča+ 100evra procesor+ 100evra grafička kartica+ 100evra ram memorija+ 100evra napajanje+ 100evra SSD disk, 100evra blueray rezač=700evra
osrednja konfiguracija
50evra m. ploča+ 50evra procesor+ 50evra grafička kartica+ 50evra ram memorija+ 50 evra napajanje+ 50 evra hard disk. 50 blueray čitač(dvd rezač==350evra
najjeftinija konfiguracija
35evra m. ploča+35evra procesor+ 20evra ram memorija, 25evra napajanje, 40evra hard disk, 15evra DVD rezač=170evra

Decimo

pre 11 godina

Umesto da ljudi daju dosta para za PC sa jakom konfiguracijom, i jos nesta za neki laptop sa strane, mogli bih da uzmu neki jak Laptop. Ja sam pre 6 meseci kupio AlienWare M17x sa pet godina garancije i sa opcijom "Najnovij Deo" da dell-ov tehnicar dodje kod mene i zameni mi stari deo sa novim. Do sada imam najjacu konfiguraciju za Laptopa mozda osim graficne karte, a za to me je kostalo 1700 evra i uz to jos placam 50 evra godisnje za produzetak garancije i da bih mogao da dobijam novije delove koje zelim bezplatno.

R2D2

pre 11 godina

Ja sam 2009 pukao 850 eur za:

gigabyte ga-ex58-ud5
core i7-920
6gb kingston hyper x (triple channel)
chieftec 650w
1tb hdd sata
geforce gts 250
thermaltake atx
lg dvd

Ja retko i sednem za komp, a klinka unistava gigabyte periferiju svakih 6 meseci. Trebalo bi se otvoriti za novu grafiku i mehanicku tastaturu ali...

James

pre 11 godina

Ja sam za nekih 500€ evra kupio gotovu konfiguraciju od renomirane naše firme i za 3 ipo godine nije nijednom bilo ni nagoveštaja da nešto nije u redu.Moj drug je za 1000€ sastavljao sam konfiguraciju i sad ga svakih mesec dana nosi u servis jer mu pada sistem,iz čista mira zabaguje itd.Tako da je moja preporuka ukoliko niste stručni da uzimate već sastavljenu konfiguraciju.

Zhorzh

pre 11 godina

Kako se to meni cini, racunar koji pominjete moze da pokrene vecinu danasnjih igrica, ali nista vise od toga, racunar koji pominjete ne moze da zadovolji potrebe korisnika koji se bave modeliranjem/rendereovanjem naprimer niti one korisnike koji zele da igraju igrice. Racunar koji pominjete je iskljucivo za rad u office paketu i gledanje multimedijalnih sadrzaja. Izdrzati sa tih 50000 koje planirate i za godinu dana izdvojiti jos 50000 moze vam doneti konfiguraciju koja bi kvalitetno "sluzila svrsi" sledecih 18-20meseci, gde bi opet trebalo izdvojiti oko 100000. A ako neko kaze da su velike pare, nisu, pola nas trosi 60000-70000 godisnje na cigarete svejedno.

stefan

pre 11 godina

Ja sam uzeo pc iz delova, nekako gotove konfiguracije imaju bar jednu slabiju komponentu, najcesce to bude maticna ploca. Ja imam Gtx 660ti, i7 2600k, 8gb ram-a, maticna je sabertooth p67 B3, napajanje 750w, kuciste ThermalTake v9 blacx edition. Izaslo mi je oko 1250e bez monitora, a planiram da dam oko 250e za 27"(inci) monitor Viewsonic.

stefan

pre 11 godina

ima dosta laptopova marke asus i tosiba koji su ispod 45 a zive su masine, 2.2 i7, 320gb, 8gb, i ram je valjda 1gb. Ali za desktop racunar je najbolje sastavljanje. Jer za odrrdjenu cenu vam se cini da je sve ok, ali je zato neka najskuplja komponenta kanta cista. Ko se razume, moze da sklopi zmaj konfu za 50-ku i to onako ladno.

Mare

pre 11 godina

Kupite najjači laptop (u smislu računarskih performansi), povežite ga na monitor, kupite w-less tastaturu i miša (ako je lap top neki plastikaner) i imate jako desktop rešenje, a ako treba i laptop. Neko može da da malo više za docking station ako ima. Ne razumem zašto bi danas iko kupovao kantu a onda i imao laptop kada ide negde?

BlackZ

pre 11 godina

Ovako, meni je posao internet programiranje i servisiranje racunara. Ja nikada nisam za varijantu da kupite sklopljeno kuciste. Lepo ocenite koliko para zelite da date, nadjete nekog zaludjenika za kompjutere (U komsiluku verovatno imate par njih koji se isticu) kazete mu da imate, recimo 40 hiljda, i on vam sastavi najbolju varijantu. Kupovina macke u dzaku sa integrisanim 80% delovima je bacanje para. Kada kupujete racunar, ploca mora biti nesto sto nema integrisanu Grafiku, da nema obicnu Tro-kanalnu muzicku i da ima minimum dva PCI slota za dodatke, tipa: TV kartica, SkyStar satelitska kartica ili recimo Wireless kartica. Izbegavajte Micro smd maticne poloce manjih dimenzija, ako crkne nesto, kupujete odmah novu pa i novi processor ponekad. Kupujte sto vecu plocu novije generacije, manje se greje, velike su sanse da se poprave i zamene elektroliti ako crknu, zgoda za preduvavanje i lemnjenje ako se pokvari, plus sto mozete da je "budzite" dodavanjem delova. Takodje kod ploca gledajte da bude sto brza magistrala da bi kasnije mogli da nadogradite RAM memoriju ako zatreba. Grafika mora biti-ne ispod 512MB GDDR3 tipa. Processor nesme biti manji od 2.6GHz dvojezgrani. Napajanje, ne ispod 600W. Hard diskovi ne manji od 500GB. Ovako skockan kompjuter ce kostati manje od 30000 hiljda i mocice da se nadogradjuje naredne 3-4 godine. Vec sklopljena konfiguracija snosi rizike da ne moze da se nadogradi a i mnostvo kvarova.

Stevan

pre 11 godina

Ja sam bas pre nekoliko dana preporucio ovaj racunar rodjaku. Odlican je stvarno ima sve sto treba za sasvim pristojan novac. Ja vise volim da sastavljam konfiguracije ali kad bi mogao da se kontrolisem ovaj racunar bi uzeo bez razmisljanja.

Decimo

pre 11 godina

Umesto da ljudi daju dosta para za PC sa jakom konfiguracijom, i jos nesta za neki laptop sa strane, mogli bih da uzmu neki jak Laptop. Ja sam pre 6 meseci kupio AlienWare M17x sa pet godina garancije i sa opcijom "Najnovij Deo" da dell-ov tehnicar dodje kod mene i zameni mi stari deo sa novim. Do sada imam najjacu konfiguraciju za Laptopa mozda osim graficne karte, a za to me je kostalo 1700 evra i uz to jos placam 50 evra godisnje za produzetak garancije i da bih mogao da dobijam novije delove koje zelim bezplatno.

Goran

pre 11 godina

Ja imam "Dell precision" star nekoliko godina i to je masina koja je stabilnija od vecine mnogo skupljih ali "sklopljenih" računara ... vjeruje te mi... nije najbrži, ali je stabilnost NEVJEROVATNA! A testiram ga svakodnevno sa kombinacijom 3DsMax/Vray rendera!!
Samo kućište je teško oko 25kg.

Ja sam ipak za kupovinu berndirane mašine, ako je u pitanju posao... jeste da je to skuplja opcija... to se komponente ipak bolje "gledaju" nego u sklopljenim konfiguracijama...

pomorandža

pre 11 godina

Pa iskreno nikad više ne bih uzeo sklopljenu mašinu. Možda dobijete bolju konfiguraciju za nešto manje para, i .... U svkom slučaju brendirana mašina ima garanciju koja važi u više zemalja.
Iz iskustva znam da sklopljena mašina je najskupla.

P.S Pre 5 godina sam kupio lpatop koji i danas dobro radi. Problem je baterija čiji se kapacitet vremenom smanjio, a i za to ima leka. Kupite uvek makinu sa orginalnim OS to je mali izdatak koji vam se isplati.
Ne želim da ulazim u rasprave ali ovde kod nas Windows je na preko 98% računara.
E sad ni meni se win8 uopšte nesviđa za desktop varijantu, mislim da je to promašaj koji se mora ispraviti u narednom SP. Ako se to ne ispravi u širokom luku nikad neću koristiti tako nešto.

berberin

pre 11 godina

jedino sto kupujem gotovo su kuciste, ploca, procesor i napajanje. ti delovi su specificni i treba voditi racuna o kompetibilnosti odredjenih delova. ako imati jace napajanje(sto je slucaj na mom pcu) onda imate punu slobodu da staljate koje delove hocete. nedavno sam samo dodao jos RAMa i novu graficku i komp radi ko bombona

coa

pre 11 godina

Moja omiljena kombinacija proizvodjača komponenti:
Matična ploča: Asus
Procesor: AMD
Grafička: AMD (Asusova)
RAM: Kingston
Napajanje: Chieftec
Kućište: Chieftec
Cooler za CPU: Cooler Master
HDD: Western Digital
Periferije - Monitor: Samsung
Miš, tastatura, džojstici, web kamera i zvučnici: Logitech
Štampač: HP ili Samsung
Zvučna kartica: Bilo koja samo da nije integruša

P.S. Kome treba dobar i povoljan računar, preporučio bih mu da uzme AMD APU (A6, A8 ili A10) jer imaju jako dobre integrisane grafiče (koje jedu Intelove), a mogu da posluze i za gaming. Npr, AMD Radeon HD 6520G (integruša) na mom laptopu, moze da podnese i BF3, COD9 ili neku drugu igrica.

Zurkolomac

pre 11 godina

Uvek kupujem pojedinacne komponente i sam sastavljam komp, po mojem ukusu. Brendovane kante su samo za firme. Ne bih nikada dozvolio da mi neki amateri sa masnim rukama u nekom servisu sastavljaju komp...

Anak1n

pre 11 godina

Pu prvi. Ja bi uzeo i bržu memoriju. Btw. Uvek sastavljam računar od delova, ne kupujem gotove konfiguracije. Uvek AMD jeste intel za nijansu bolji ali to ne opravdava toliku razliku u ceni.

Aleksa

pre 11 godina

(Mare, 14. januar 2013 20:58)

Vežite na laptopu 3-4 dana bez gašenja i ponovite proceduru xyz puta godišnje. Ne bi izdržao ni godinu dana, sve i da se radi o AAA+ alu modelu. Za višečasovni rad u ozbiljnim aplikacijama koje zahtevaju procesorsku snagu neophodan je kvalitetan i pouzdan desktop, sve ostale teorije padaju u vodu.

dr.nikola

pre 11 godina

Ma najbolje je kupiti komponente po svom ukusu i sklopiti komp! Ja sam pre 4 god tako uradio i dan danas kom sije. Intel Q6600 2,4GH jedan od najboljih ikada napravljenih od strane Intela, Sapphire 4850 ( moje potrebe zadovoljava ), culer coolmaster xiper X, maticna Asus p5-q pro, hard 500, ram 8g ddr2 black dragon gail, napajanje 600 w, kuciste NZTX sa 6 ventilatora...i to me je sve kostalo 800 eur. Sve u svemu miran sam jos u najmanju ruku toliko :-)

Mare

pre 11 godina

@Aleksa

Bilo bi lepo da objasniš malo tu potrebu za radom od 3-4 dana bez gašenja koju radiš na desktopu, kao i šta tu laptop ne bi mogao da izdrži? Tehnologija se menja i napreduje, a ti ako voliš da imaš više računara, da prebaciješ fajlove sa jednog na drugi i da ti pri tome jedan zauzima pola kubnog metra i zuji, izvoli...

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2409738,00.asp

Mali Radoica

pre 11 godina

odlična konfiguracija
200evra m. ploča+ 200evra procesor+ 200evra grafička kartica+ 200evra ram memorija+ 200evra napajanje+ 200evra SSD disk, 200evra blueray rezač=1400evra
dobra konfiguracija
100evra m. ploča+ 100evra procesor+ 100evra grafička kartica+ 100evra ram memorija+ 100evra napajanje+ 100evra SSD disk, 100evra blueray rezač=700evra
osrednja konfiguracija
50evra m. ploča+ 50evra procesor+ 50evra grafička kartica+ 50evra ram memorija+ 50 evra napajanje+ 50 evra hard disk. 50 blueray čitač(dvd rezač==350evra
najjeftinija konfiguracija
35evra m. ploča+35evra procesor+ 20evra ram memorija, 25evra napajanje, 40evra hard disk, 15evra DVD rezač=170evra

sta te briga

pre 11 godina

Konfiguracija nije uopste losa ali smatram da bi se na ustrb procesora recimo umesto i3 da se stavi Pentium g860 a da se za tu razliku u ceni uzme ploca sa USB 3.0 i SATA 3 konektorima, jer posto je ovo -gejmerska- konfiguracija a vecina gejmera nece primetiti razliku u performansama a ako se koristi za renderovanje bolja bi bila ova.

Nenad

pre 11 godina

I sam trenutno sastavljam racunar i drago mi je sto ste odabrali Emmi za clanak. Ne znam kako ali razlika izmedju njih i drugih je jednostavno ogromna. Ja bih na vasem mestu uzeo neku B75 plocu, mozda MSI B75MA-P45 i procesor i3-3220. To je treca generacija Intelovih procesora, cena izmedju 2120 i 3220 je zanemarljiva a 3220 ima bolje performanse i manje trosi energije.

Bojan

pre 11 godina

Meni je isto lepo sklapanje, ali gotova konfiguracija je mnogo bolja još i ako se dobije dobra garancija. Ali najviše volim HP konfiguracije, i još se mogu sada kupiti njihove Renew konfiguracije koje su vrhunske. Posebno Pavilion. pa ko ima keša nek izvoli. Neko je za sklapanje a neko za gotovu konfiguraciju.
Ja sam svoj komp sklapao i to nije bilo ni malo jednostavno ali i dalje šljaka

Sale

pre 11 godina

po meni je bitno da se ulozi novac u kvalitetno kuciste i napajanje ( cm scout, haf,nzxt..., a napajanje obavezno seasonic od 650-700w) i plocu sa aktuelnim socketom, nesto tipa asus m5a97 ili nesto slicno na intel platformi, a ostale komponente idu po zelji korisnika. imacete dobru bazu za upgrade nezavisno od ostalih komponenti.

I tako ...

pre 11 godina

Dva puta godišnje zamenim komponentu koja je usko grlo i miran sam. Malo manje platim za ploču, malo više za grafiku ili procesor, malo skuplje napajanje, i uvek imam konfiguraciju koja ne pravi probleme. A memorije može bilo kad da se doda, ako zafali.

Cica maca

pre 11 godina

3 najbitnije stvari kod racunara, ploca, procesor i kuciste sa napajanjem, na to uvek izdvojim vise para nego na ostale stvari, kuciste naravno brendirano sa kvalitetnim napajanjem, tipa Chieftec, Cooler Master, Thermaltake ...

au

pre 11 godina

Gotove "desktop" konfiguracije su cudna mesavina kompromisa za 'povremene' kucne korisnike, poslovne korisnike i igrace "igrica"(flash igara). Za ozbiljne korisnike i 'igrice' ove masine pa ni ova koju ste naveli nisu dovoljne. Cak i visoko komercijalizovano trziste u EU i USA prepoznaju potrebu da se ponudi nesto drugo pa je tako nastao i Alienware a i veoma je zivo trziste komponenti. Medjutim, deluje da se era sklapanja kompjutera , na zalost, blizi kraju...

Rodni

pre 11 godina

Za 50.000 moze i mnogo bolja konfa da se sastavi. Ja imam msi-970a-g46, phenom x4 955, 32gb rama, cooler hyperx 212, 1tb hdd, 750w napajanje, grafa sapphire hd 6970 1gb 256bit, kuciste haf... Sve me to izaslo oko 550 evra.

Komponenta

pre 11 godina

Nisam fan gotovih konfiguracija jer obicno nemaju nesto sto mi treba. Do sada sam uvek sam sklapao. Manje kosta, a i dobijem sat vremena da se zabavljam sastavljanjem svega (k'o Lego kocke :D ).

Che

pre 11 godina

Za iste pare-Altos Holiday Special
ploca msi b75
intel i5 3450
grafa 7770
1tb hdd
8 giga rama
500w...(doduse kung fu)

odlicna konfa,odlican i brz kvad kor procesor(mnogo bolji od prilozenog dvojezgarnog u tekstu) za modelovanje i render, i sasvim dobra grafa koja moze da tera
vecinu danasnjih igara na max.

To mi je prva gotova konfa koju sam kupio jesenas,do tada sam po zelji sklapao.Medjutim,svidela mi se,zbog toga sto sam skoro istu sklopio i ispalo je tada 150e skuplje sve.Jedina slaba tacka kao i kod svih gotovih konfi-napajanje.
S obzirom da su procesor i grafa jako mali potrosaci 500w je i vise nego dovoljno,samo treba zameniti za bolje.

Transformers

pre 11 godina

Meni je bas danas stigao komp iz emmi-ja, sam sam ga sastavio i mislim da je to najbolja kupovina. Gotove konfe sam gledao ali ni jedna me nije zadovoljila, uvek fali nesto.

Majstor, još od Spektruma

pre 11 godina

Trgovac da ti učinio dobro, i sklopi ti kompjutor?
Pa, obavezno će ti gurnuti neku komponentu koja se ne traži, zstarela je ili joj ističe garancija koju je dobio.
Njemu je svejedno, on brine o svom magacinu i marži.

lozana

pre 11 godina

radim u firmi koja ima blizu 400 brand racunara. Ni jednom se ne cuje ventilator (HP, DELL i FSC). Otpisu se pre nego sto crknu, nikakve probleme nemam, 20% su skuplji, tj crkne nesto na 1 do 2 godisnje. Podrska izvanredna. Tako da sam uvek za brend. Do duse kod kuce imam neku zutu azdaju, jedino su diskovi stvarno naj slabija karika, morace uskoro da dosta porade na njihovom ubrzanju.

R2D2

pre 11 godina

Ja sam 2009 pukao 850 eur za:

gigabyte ga-ex58-ud5
core i7-920
6gb kingston hyper x (triple channel)
chieftec 650w
1tb hdd sata
geforce gts 250
thermaltake atx
lg dvd

Ja retko i sednem za komp, a klinka unistava gigabyte periferiju svakih 6 meseci. Trebalo bi se otvoriti za novu grafiku i mehanicku tastaturu ali...

Strahinja

pre 11 godina

Tri puta sam kupovao desktop računar i svaki put sam sam sastavljao komponente...Nisam se nikad razočarao...Istina je da su takvi računari skuplji ali ne kupuje se komp svaki dan...Uvek kupujem intelov procesor, kingston memoriju a grafičke zavisno od cene/performanse biram.Imao sam i nvidiu a sad trenutno imam ati.Nisam imao zamerke na kartice.

maxim

pre 11 godina

Nadje se i neka sklopljena konf. da je ok , ali ipak preporucujem da sami sklapate, ili neko koga poznajete da se razume neka vam sklopi. Samo da napomenem da obratite paznju na napajanje...dosta njih zanemari napajanje i uzme neko no name...ne kazem da su losa ali svakako je bolje kupiti neko kvalitetno i ne brinuti da ce vam sutra npr sprziti plocu,gpu etc..

Svetislav

pre 11 godina

Licno nisam za gotove konfiguracije, kao sto ovde ima komentara. Na necemu se obicno zakine i obicno je to maticna ili no nejm napajanje, a za maticnu ne treba zaliti jer na dobra maticna moze se fino nadogradjivati, a lose napajanje moze sprziti i plocu i ceo racunar,iz iskustva to se dogadja kada prodje garancija, a nalepnica pozadi sluzi da se ne moze komp ocistiti od prasine, sto mu dodatno skracuje vek. Ko ima para za bacanjeneka uzme brendirane masine HP, DELL i dr. pogresiti ne moze, mada se i one sada prave za Adriatik region. Tako da to vise nije to.

drvobradi

pre 11 godina

1996 sam poslednji put kupio sklopljeni komp. Od tada sam svaku mašinu sam sklapao. Ko ume neka sam sklapa. Moje iskustvo je da prodavci uvek teže da ti uvale barem 1-2 komponente koje su krš ili slabo idu. Što se tiče saveta za kupovinu računara prvo kupiti dobru stolicu, pa monitor pa tiho kućište sa dobrim napajanjem. Ostalo po potrebi. Zaboraviti trajnost ploče i da li može upgrade CPU, to se obično menja u paketu. Jedini bitan upgrade je više RAMa i eventualno grafika, kome treba.

Aperture

pre 11 godina

Ne kupujem gotove kompove jer neke stvari nisu potrebne. Npr. novi hdd-ovi, napajanja, cd romovi... Ja vec 10 godina upgradujem racunar "na tik-tak"
tik: Sto bolja maticna sa najnovijim socketom(nebitno da li za intel ili amd), dobra graficka, dobar procesor, poslednje generacije, dovoljno rama(kad kazem dobro, ne mislim na kartice i procesore od 500e sa kojima cu moci da igram sve na ultra mega giga high sa 16xAF, 8xAA, Nego da mogu da poteram vecinu igara sa skoro najboljim podesavanjima, osim najzahtevnijih.)
tak: Procesor iste generacije kao i stari, sa dosta boljim performansama(za 2-3 godine im padne cena poprilicno), nova graficka, ako mislim da mi stara vise nije dovoljna, i jos malo rama...
Hard diskove kupujem kad vise nemam mesta na starom, a ne kad menjam ostale komponente. Za kuciste se i ne secam kad sam ga promenio poslednji put. Ono sto vecina zanemaruje je napajanje. Najvise cete da ustedite ako jednom izdvojite 40-50e za neko solidno napajanje i da vise o tome ne brinete. LC Power ima odlicna napajanja za relativno malu sumu novca.

OpusteniMali

pre 11 godina

I ja sam hteo da kupim gejmerski komp, Kad sam pogledao cene, nisam nasao nista ispod 40,000 din.. Pa sam se onda odlucio za Xbox360, platio sam ga 20,000 din. Sve igrice rade super :) To je najeftinije za kvalitetan Gaming. :)

Aleksandar

pre 11 godina

Sklopljene konfiguracije jos samo igraci kupuju.Mada mislim da ni to nema previse smisla pored danasnjih konzola.Bukvalno se periodicno daju pare na pojacavanje komponenti racunara isto onoliko koliko,koliko se daje za odrzavanje auta.To je veoma skup sport.Tek kasnije shvatite da su to ciste prevare kako bi vam proizvodjaci komponenata uzeli pare,a da pritom nista znacajno ne dobijete.Ja sam od pre nekoliko godina izbacio kantu iz kuce oslobodio se silne prasine i uzeo laptop koji sa zadovoljstvom koristim.Cerkica se lepo sa njim igra,ali za tu svrhu koristi Nintendo.Ako niste pasionirani gamer kupite laptop.

nee

pre 11 godina

samo prvi comp praistorijski sam kupio gotov mi doneli... od tada lepo sam odaberem svaki deo koji ja hocu, stigne u originalnim kutijama i uzivam u sklapanju...

Sloba

pre 11 godina

Ovo ima smisla kod tzv All in one mašina, inače da imam kućište koje će da mi zuji tu pored i da znam da nisam sam birao komponente... Hmmm, nisam siguran baš.

Generalo sam ljubitelj low power mašina, jer ih koristim za programiranje i surf, a za to su dovoljne, dakle ne spadam u ciljnu grupu ovog članka, imam više mašina sa Intel Atom i AMD E350 procesorima, užasno su tihe i ne troše previše struje, rade bukvalno 24/7.

Imam još i Mac Mini late 2012. core i5 (e ovo jeste gotova tj već sastavljena mašina), ali tu su razlozi bili sasvim drugi (potreba za OSX operativnim sistemom recimo), i mogu reći da je i on tih, ne troši previše struje, tj uklapa se u celu priču, a ima još i sasvim dovoljno snage :)
Tako da što se PC-a tiče, NE, što se Mac-a tiče, da, jer je Mac Pro ipak previše za moje potrebe.

marko nb

pre 11 godina

Uvek se vise isplati sam ga sastaviti. Na gotovoj konfiguraciji ti uvek maznu oko 10-30% zavisi koliko su alavi iz firme koja je prodaje. Uvek je prevara ali realno 75% korisnika to nikada nece otkriti i ne znaju sami da sklope. Tako da oni naplacuju svoje znanje i tudje ne znanje.

Coa

pre 11 godina

Ja sam pre par dana baš u emmi house kupio konfiguraciju za koju bi u winwin ili gigatronu platio 15% više. Konf je kupljena deo po deo i oni su je sklopili.

milost

pre 11 godina

izbor konfiguracije je kao izbor žene... Jedna je malo lepša, druga može više da povuče, treća je brža... Ali svaka može sasvim lepo da odradi 90% stvari kojima je namenjena i svaka će morati da se menja posle nekoliko godina ...

Jovan

pre 11 godina

Promocija Alti racunara ( sa slike ) je promocija brendova bez podrske.
Za te pare bih pre izabrao racunar koji ima lokalnu podrsku ili bar brend koji ima lokalnu kancelariju. IT pamet u srbiji je vrlo razvijena, ne treba nas potcenjivati ovakvim pricama.

Alex

pre 11 godina

@Bitno je da racunar i monitor trose manje od 100W.
(Grrr, 14. januar 2013 18:46)

Meni samo graficka trosi 160W kad se igram :) 100W zvuci nerealno. Mozda u idle...

vx

pre 11 godina

sklopio sam računar 2008. i od tada ga redovno nadograđujem najboljim komponentama (Gigabyte uglavnom) i ni jednom mi se nije pokvario, a radi ko sat.

Obavesten

pre 11 godina

Vežite na laptopu 3-4 dana bez gašenja i ponovite proceduru xyz puta godišnje. Ne bi izdržao ni godinu dana, sve i da se radi o AAA+ alu modelu. Za višečasovni rad u ozbiljnim aplikacijama koje zahtevaju procesorsku snagu neophodan je kvalitetan i pouzdan desktop, sve ostale teorije padaju u vodu.
(Aleksa, 15. januar 2013 06:30)
Nije istina!
Trenutno posedujem asus k73 koji ne gasim mesecima i radi sasvim fino i bez ikakvih problema,iako ocekujem da uskoro pocne malo da se greje zbog prasine koju pre ili kasnije mora da navuce u sebe.Takodje posedujem jednu krsinu od laptopa sa pentium III procesorom i 128 mb rama i hardom od 20 gb koji mi vec nekih 7 ili 8 godina sluzi kao print server koji se ne gasi nikada,osim kada nestane struja,posto mu je baterija odavno crkla.Ne tyreba da pominjem da radi fantasticno,iako je na njemu 32-bitni xp na kome nema nikakvog antivirusa ili sl.

djoksa

pre 11 godina

Ne.
Pljunuo 505 jura 2006. za custom konfu.
Poslednje 3 godine nije gašen, jedan remont napajanja za 750 dingera.
Mora da se seeduje a nema se para za seed box. :)

Za par godina upgrade na SLI a ova moja 8800 za fiziku.

Moca

pre 11 godina

Dovoljno je pogledati konfiguracije koje nude vodece firme koje se bave prodajom gotovih konfiguracija i videti da su cene korektne, s tim sto mnogi od njih namerno kriju podatke vezane za maticnu plocu i napajanje. Naravno, to rade iz dva razloga - prvi je sto stave nesto sa dna cenovne ponude, tj. kilavo u odnosu na ostatak masine, a drugi je sto znaju da ima kupaca koji bi upravo zbog toga odustali od kupovine gotove konfiguracije. Drugim recima, znaju da ima hardverski pismenih kupaca koji nece lako nasesti na dobru reklamu. Nekoliko godina sam radio u prodaji jedne takve firme i moja univerzalna preporuka je da se sastavi racunar po zelji i u skladu sa finansijskim mogucnostima. Bolje to nego da vam se posle godinu-dve desi da ne mozete nesto da menjate jer ploca to ne podrzava ili da se u racunaru sve sprzi jer je napajanje neko no-name kinesko ubaceno cisto reda radi. Primera radi, u svom racunaru imam napajanje koje sam prodao i jos nekolicini prijatelja, i svima nama radi vec sestu godinu kao sat, a npr. moj racunar radi u proseku 13-14 sati dnevno. Samo, to napajanje je kostalo 50e a ne 15-20e koliko kosta smece koji mnogi veliki prodavci ubacuju u vecinu svojih masina, uz casne izuzetke kod skupljih konfiguracija.

Rodni

pre 11 godina

@decimo sine ti si za 1700 evra mogao da uzmes superkompjuter sa vodenim hladjenjem i da ti sluzi jedno 7 godina..A ti si uzeo alienware sa tim dugmetom kao da se delovi kvare svaki dan pa da ih dobijas nove.