Korisnici Mozilla Firefoxa izloženi opasnom sigurnosnom propustu

Web pretraživači oduvek su "omiljena meta" onih koji žele da se dokopaju vaših privatnih podataka. Ovaj put otkriven je ozbiljan propust u Mozilla Firefoxu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.08.2015.

08:30

Default images

Foto: Mozilla in Europe/Flickr.com

Vest u vezi sa ovim problemom objavljena je na službenom Mozilla sigurnosnom blogu, gde se detaljno opisuje o kakvom se tačno propustu radi, koje su platforme najugroženije i predlaže se, naravno, promptna nadogradnja ovog popularnog web pretraživača.

Konkretno, Mozilla Firefox ima "rupe" u svojem integrisanom PDF pretraživaču i JavaScritpu, a iste omogućavaju "hakerima" da se domognu datoteka koje sadrže povjerljive i privatne podatke, koje iskorišćavanjem propusta mogu da postave na - server koji se nalazi u Ukrajini.

Ne treba posebno napominjati da se vaše korisničko ime (ili imena) i odgovarajuće lozinke sigurno neće koristiti u plemenite svrhe...

Korisnici koji rade na Appleovim Mac računarima nisu ugroženi, "bug" je otkriven na Windows i Linux operativnim sistemima, a kompromitovane mogu da budu datoteke koje inače koriste, uslovno rečeno, napredniji korisnici.

Tako se, na primer, na Windowsima kroz propust u Firefoxu "skeniraju", između ostalih, FTP konfiguracijske datoteke i druge datoteke koje sadrže pristupne podatke za razne račune i servise.

Što se tiče Linuxa, otprilike je ista stvar, "cilj" su takođe konfiguracijske datoteke i folderi s korisničkim podacima.

Iz Mozille napominju da svi korisnici mogu da izbegnu probleme ako nadograde svoj Firefox na verziju 39.0.3, dok korisnici Enterprise verzije moraju da preuzmu verziju 38.1.1.

Izvor: Zimo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: