Bitka za budućnost interneta

U sve žešćoj bitci za budućnost interneta neki od vodećih sajtova poput Facebooka i Googlea razmišljaju o koordiniranom gašenju tih popularnih internet destinacija, obavestila je u petak američka TV mreža Fox News.

Tehnopolis

Izvor: Jutarnji.hr

Subota, 31.12.2011.

12:39

Default images

Zbog američkog zakona o sprečavanju onlajn piratstva koji guraju filmska i muzička industrija, moglo bi se dogoditi da ne bude pretraživanja na Googleu, ni novosti na Facebooku, ni kupovine knjiga na Amazonu. Na taj način bi veliki internet sajtovi protestvovali protiv nove zabrane.

Taj predlog zakona, poznat i po skraćenici SOPA, traži od internet provajdera da blokiraju pristup onim stranicama koje krše autorska prava. Autori vodećih sajtova tvrde da će to biti ograničenje za američke firmekoje posluju zakonito, te da će se kompletan internet promeniti.

Gašenje bi bila drastična mera.

"Mozilla je imala jedan dan gašenja, a Wikipedia pominje nešto slično", rekao je Markham Erickson za portal FoxNews.com i ovakav plan nazvao planom bez presedana.

Senat će o predlogu zakona SOPA raspravljati krajem januara, a čini se da su veliki internets igrači napokon odlučili da uverljivo reaguju.

"Ako početne stranice Googlea, Amazona, Facebooka i saveznika istovremeno postanu crne, s upozorenjem na cenzuru i pozivom korisnicima da se obrate političarima koji će dan posle u Senatu glasati o SOPA-i, biće jasno da napokon mislimo ozbiljno", napisao je Declan McCullagh.

Ta zamisao naišla je na mnogo protivnika i mnogo pristalica. Među pristalicama su i velike medijske kuće i poslovne kompanije poput 3M, Adidas, Burberry, CVS i drugi. I News Corp, roditeljska firma FoxNewsa takođe podupire zamisao.

"SOPA cilja na strane sajtove koji prodaju lažne lekove i ukradene primerke holivudskih filmova, a ne na američke stranice poput YouTubea ili vaših dragih blogova", napisao je u uvodniku New York Posta Richard Bennett, istraživač u Fondaciji za informacionu tehnologiju i inovacije. Po njegovim rečima, novi zakon je nužan za borbu protiv takvih sajtova.

"Internet kriminalci prodaju lažne lekove i piratske filmove. Oni jednostavno otvore prodavnicu u Kini ili u nekoj udaljenoj ostrvskoj državi jer znaju da ih policija neće gnjaviti bez obzira na to koliko američkih života ili radnih mesta na taj način ugrozili", dodaje Bennett.

Google, Facebook, Twitter, Zynga, eBay, Mozilla, Yahoo, AOL i Linkedin poslali su 15. novembra pismo u Vašington. U pismu upozoravaju na opasnosti koje SOPA nosi.

"Smatramo da su te mere opasne za inovacije u našoj industriji, kao i za cyber-sigurnost ove zemlje", napisali su.

Ostali su reagovali na druge načine. U sklopu sopstvene kampanje protiv novog zakona, mikrobloging sajt Tumblr generisao je 87.834 poziva Kongresu, pa su korisnici sa svojim zastupnicima razgovarali ukupno 1293 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: