Tehnopolis

Ponedeljak, 03.11.2008.

20:27

Stiže jeftiniji internet

Tokom prvih 100 dana Vlade usvojeni su pravilnici o korišćenju mreža i o međunarodnom povezivanju koji će omogućiti internet operatorima da se povezuju na mreže u inostranstvu, što bi trebalo da omogući pojeftinjenje internet pristupa do 30 odsto.

Tijana Todorović

Izvor: B92

Default images

"Internet će za građane biti jeftiniji između 25 i 30 odsto od početka 2009. godine", najavila je Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo. Ovo bi trebalo da bude jedan od efekata tri pravilnika koje je doneo RATEL: o međunarodnom povezivanju, o mrežama i o VoIP-u.

Prvi vidljivi pozitivan učinak pravilnika trebalo bi da bude liberizacija velikoprodajnog tržišta interneta. Naime, do sada se međunarodno povezivanje obavljalo preko Telekoma, koji je svoju monopolsku poziciju koristio, te je nivo cena bio čak za 4 puta viši u odnosu na druge zemlje u regionu. Novi pravilnici omogućiće domaćim internet operatorima, koji imaju izgrađenu mrežu, da se povežu sa međunarodnim mrežama i otkupljuju internet po velikoprodajnim cenama, značajno nižim nego kod Telekoma.

Nakon prvog pojeftinjenja, koje se očekuje početkom 2009. godine, novi talas snižavanja cena internet usluga trebalo bi da se realizuje polovinom sledeće godine, kada se uvedu dve nove tehnologije - CDMA i WiMAX.

Do kraja ove godine iz ministarstva planiraju da raspišu tender za uvođenje CDMA tehnologije koja omogućava uvođenje internet pristupa nižeg kvaliteta nego što omogućava WiMAX, ali i uvođenje konkurencije u fiksnoj telefoniji. Takođe, oprema za ovu tehnologiju je znatno jeftinija nego ona za WiMAX.

WiMAX tehnologija omogućava širokopojasni pristup visoko kvalitetnom internetu i pružanje usluga fiksne telefonije. Ova tehnologija omogućava bežični broadband uvek i svuda ukoliko imate odgovarajući uređaj, bez obzira da li je reč o notebooku, desktop modemu ili mobilnom telefonu. On će se koristiti za telefonske usluge preko VoIP-a, mobilne multimedijalne usluge bazirane na IP-u, te jeftin download podataka kroz "Hot Zone".

WiMAX ima daleko veći domet od ranijih tehnologija. Opseg radiofrekvencija koje koristi je širi od standardnog bežičnog opsega, te je mnogo pogodniji za obezbeđivanje visokog kapaciteta, pogotovo na područjima kao što su gradovi, gde je gust fiksni i bežični pristup. Prednost WiMAX tehnologije je i u obezbeđivanju fiksnog pristupa na razuđenim područjima ili područjima gde je nemoguće dovesti žičnu tehnologiju, zbog čega se smatra pogodnim za naselja gde nisu razvijene fiksna i kablovska infrastruktura.

Uvođenjem dve pomenute tehnologije, pored svih pogodnosti koje donose, suzbio bi se i monopol Telekoma i omogućile niže cene za krajnje korisnike.

Od formiranja Ministarstva usvojen je i pravilnik o pružanju telefonskih usluga preko Interneta, odnosno pravilnik o legalizaciji VoIP-a, preko koga je poziv oko 70 odsto jeftiniji u odnosu na pozive sa fiksne ili mobilne mreže.

Suma sumarum, od 2009. godine primena usvojenih pravilnika omogućiće snažnu konkurenciju na tržištu interneta, što će krajnjem korisniku u Srbiji doneti niz pogodnosti, od bržeg pristupa internetu, nižih cena, boljeg kvaliteta, do novih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: