Novi HTC Desire

Stvari se brzo i ozbiljno menjaju, prošle godine Desire bio je vrh HTC-ove Android ponude, danas je njegov naslednik klasu ispod.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2011.

12:11

Default images

HTC Desire pojavio se prošle godine kao rodonačelnik nove visoke klase HTC-ovih Android telefona, formalno naslednik Legenda, ali suštinski nova sprava napravljena na istim osnovama kao i Google Nexus One.

Iako je nedugo zatim HTC u SAD "objavio" 4,3-inčni Evo, a nakon njega i globalno Desire HD, Desire do ove godine nije dobio suštinskog naslednika.

Pomenuti 4,3-inčeri postavili su nove standarde i pomerili limite za klasu iznad, a ovogodišnje osveženje ponude znači i zvanično penzionisanje Desirea, koja menja novi model istovetnog imena sa dodatnim "S".

Unibody

Magična reč kada je u pitanju hardverski redizajn koji je doneo Desire S je "unibody", što će reći da je HTC Desire updateovao novim kućištem koje je zapravo jedan komad aluminijuma. Pristup unutrašnjosti realizovan je plastičnim poklopcem na dnu uređaja sa zadnje strane, a istovetna površina postavljena je i na vrhu na kojoj su postravljeni zadnja kamera i blic.

Kako je Gingerbread uklonio potrebu za poslednjom realno potrebnom funkcijom trackpada (postavljanje kursora u tekstu), HTC je Desire S projektovao bez pomenute stvari, što je otvorilo mogućnost za smanjenje pre svega dimenzija. Širina i debljina uređaja slične su prethodniku, ali je Desire S skoro za pola centimetra kraći.
Uklanjanje trackpada rezultovalo je pojednostavljivanjem prednje površine na kojoj dominira površina koja objedinjuje ekran i kapacitivne dugmiće. U poređenju sa Desireom ovo je novi koncept koji za osnove ima jednostavnost i jednobraznost površina.

Novi je i osećaj pri rukovanju novim Desireom koji je odličan, budući da je unibody almininijum skoro pa nepogrešivo dobar recept kada su ugođaj i robusnost u pitanju. Ovde do izražaja dolaze manje dimenzije što znači lakše držanje u poređenju sa prethodnikom.

HTC je ovde uradio sjajan posao, kako zbog toga što je Desire S sam po sebi odlično realizovan u ovom kontekstu, tako i zato što je trebalo ne razočarati, na kvalitet već naviknute, vlasnike Desirea.

SLCD

Reč, odnosno akronim koji u određenoj meri razbija magiju je SLCD što znači da je HTC nastavio sa ugrađivanjem istog ekrana kao kod prethodnika. Tačnije, u prvo vreme Desire je plasiran sa AMOLED ekranom koji je kasnije zamenjen Super LCD primercima.
To praktično znači da Desire S ostaje na istom kada je ekran u pitanju, što je ruku na srce maksimum koji HTC pruža u ovom trenutku budući da u sve svoje telefone ugrađuje SLCD ekrane.

Oni definitvno "završavaju posao", ali u vreme kada Samsung na više od godinu dana starom Galaxy S-u nudi bolji Super AMOLED ekran (da ne govorimo o zapanjujuće dobrom Super AMOLED Plus ekranu koji stiže uz Galaxy S II).

Ostatak opreme

Ono što je takođe ostalo isto je kamera zadnja kamera od 5Mpx, ali je nova VGA kamera na prednjoj strani telefona.
Unutrašnjost u smislu procesora i memorije je unapređena novom generacijom čipa (Qualcomm Snapdragon MSM8255, Adreno 205 grafika) koji radi na istoj frekvenciji (1GHz), uz 768 megabajta RAM-a i gigabajt interne memorije.

Gingerbread (Android 2.3) se podrazumeva, a na njemu se isporučuje HTC Sense 2.1, što znači da se Sense 3.0 mora tražiti u sledećoj klasi telefona.

Podjednako dobar

Kada su u pitanju lakoća i ugođaj pri rukovanju, HTC je napravio spektakularan posao, jer unibody aluminijum i pola centimetra manje od prethodnika, Desire S čine jednom od najboljih Android sprava koju je HTC smislio.
Na slici (s leva na desno): HTC Desire, HTC Desire S
Desire S će u većini situacija izaći na kraj sa svim zadacima, igranje je zahvaljujući novoj grafici nešto bolje nego što je to bilo slučaj sa prethodnikom. Trajanje baterije je prosečno i za trenutne standarde zadovoljavajuće, intenzivno korišćenje svih kapaciteta uređaja znači svakonoćno punjenje. Nešto selektivnije korišćenje može produžiti vek baterije i na dva dana.

Ono na čemu se ostalo na istom su ekran i kamera, koji su sada postali standard za, ako je tako možemo nazvati, višu ekonomsku klasu HTC-ovih Android telefona.

Prema tome, iako se radi o odličnom updateu, Desire S je u isto vreme sam po sebi podjednako dobar i konkurentan model, verovatno prvi izbor iz HTC-ove ponude za sve kojima je Sensation previše u bilo kom smislu.

Uređaj na test ustupio Telenor.

Autor: Ivan Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: