Google učio na Microsoftovim greškama

Iako su iz Senata došli do ocene da Google, zahvaljujući svom dominantnom položaju na tržištu onlajn pretrage, može učiniti da neki projekat propadne ili uspe na internetu, Erik Šmit, koji je zastupao kompaniju pred Senatom čvrsto je branio stav da rezultati nisu namešteni.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2011.

10:04

Default images

"Mi pretragu vršimo za korisnike, ne sajtove, i bez obzira na to šta mi radimo uvek će biti onih koji su nezavodoljni svojim plasmanom", rekao je Šmit.

Google je optužen od strane drugih kompanija za nelojalnu konkurenciju, a Senat je tokom jučerašnjeg dana pozvao Šmita na saslušanje povodom ovog slučaja.

U svom izlaganju pred Senatom, Šmit se pozvao na Microsoftov slučaj, iako nije izričito naveo ime kompanije, i rekao da Google uči na greškama prethodnika.

"Pre dvadesetak godina velika tehnološka kompanija je uzburkala sve. Njen softver se nalazio na skoro svakom računaru. Njeno ime bilo je sinonim za inocaije. Ali, kompanija je izgubila iz vida ono što je važno. Onda se uključio Vašington. Ja sam bio rukovodilac Suna, a kasnije Novella u to vreme", rekao je Šmit.

Ističući da sa sobom donosi iskustvo dugogodišnjeg poslovanja u IT industriji, Šmit je rekao da donosi i veoma kratku poruku o svojoj kompaniji: "Shvatili smo. I pod tim mislim da smo naučili iz grešaka naših korporativnih prethodnika".

Odgovarajući na pitanja senatora, Šmit se donekle složio da Google ima dominantan udeo na tržištu koji bi mogao da podleže pravilima propisanim za kompanije koje imaju monopol na tržištu, što prema američkom zakonodavstvu nije zabranjeno, prenosi Business Insider, ali je rekao da ne postoji zvanična presuda koja govori da Google ima monopol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: