Predloženo smanjenje poreza na zarade

Ministarstvo finansija Srbije predložilo je smanjenje stope poreza na zarade i poreske olakšice koje treba da doprinesu bržem zapošljavanju mladih i zaštite radnike koji primaju minimalne zarade.

Info

Izvor: Beta

Sreda, 17.05.2006.

19:47

Default images

Izmenama zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima planirano je da se smanji stopa poreza na zarade sa 14 na 12 odsto i da se uvede neoporezivi cenzus na zarade u iznosu od 5.000 dinara mesečno.

Predloženo je i potpuno oslobađanje od plaćanja poreza na zarade i doprinose na teret poslodavca u roku od tri godine za zapošljavanje pripravnika mlađih od 30 godina, kao i u roku od dve godine za zapošljavanje mlađih od 30 godina, koji su najmanje tri meseca na birou nazaposlenih.

Minimalna osnovica za plaćanje doprinosa, kako je predloženo, trebalo bi da se smanji sa 40 na 35 odsto od prosečne plate. Ubuduće bi prosečno poresko opterećenje na neto zarade umesto sadašnjih 73,1 odsto bilo 62,7 odsto. Te izmene bi trebalo da rasterete poreske obveznike za 31,5 milijardi dinara.

Pravednijem sistemu oporezivanja trebalo bi da doprinese predloženo smanjenje neoporezivog iznosa za obračuvanje godišnjeg poreza na dohodak građana i uvođenje više stopa poreza za one koji imaju veće prihode.

Poljoprivednici će u ovoj, kao i u idućoj godini, biti potpuno oslobođeni plaćanja poreza na katastarski prihod.

Izmene zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima, kako je predloženo, primenjivaće se od 1. januara iduće godine, ali bi poreski podsticaji za zapošljavanje mladih bili u primeni od septembra ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: