Ptičji grip u komšiluku

Na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije, projektovanoj na stanovništvo Srbije, od moguće pandemije ptičjeg gripa u Srbiji će oboleti izmedju 500 i 850 hiljada ljudi. Od tog broja, prema ovoj proceni, 8 400 slučajeva će biti fatalno.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2005.

13:58

Default images

Krajem leta, nakon što su UN upozorile da bi preko Balkana ptičji grip mogao da se raširi po Evropi, zbog staništa divljih ptica tokom jesenje seobe na velikim vodenim površinama na delti Dunava u Rumuniji, jezerima u Bugarskoj i na Skadru u Albaniji, nadležni u domaćim službama tvrdili su da Srbiji ne preti opasnost od ove bolesti.

Zamenik ministra zdravlja Nevena Karanović početkom septembra tvrdila je da je mala verovatnoća da bolest nastavi da se širi sa Urala, na koji je ptičji grip tada stigao, jer su zaražene ptice na vreme izolovane. Samo mesec dana kasnije, stvarnost je demantovala lepe želje, pa se na samo nekoliko stotina kilometara od Srbije - na delti Dunava u Rumuniji - trenutno uništvaju ptice i preventivno vakcinišu uzgajivači.

Umesto hitne preventivne akcije, u Srbiji se - ovoga puta - uzdajemo u geografiju (uzan prolaz kroz Djerdap kroz koji prenosioci zaraze, divlje ptice, ne vole da lete), kilometražu (ptice su se umorile tokom leta do Rumunije, pa ne mogu da izdrže i put preko Srbije) i pravce kretanja (ptice će iz Rumunije na jug, a ne na zapad).  

U medjuvremenu, dok svetske vlade štampaju priručnike sa detaljnim uputstvima za uzgajivače, zdravstvene radnike, svetske putnike, poslodavce i zaposlene, u Srbiji se uzgajivači živine žale da ne bi umeli ni da prepoznaju simptome ptičjeg gripa, kome bi se obratili ukloliko bi se pojavio na njihovim farmama, ni kako bi se zaštitili od eventualne zaraze.

Na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije, projektovanoj na stanovništvo Srbije, od moguće pandemije ptičjeg gripa u Srbiji će oboleti izmedju 500 i 850 hiljada ljudi. Od tog broja, prema ovoj proceni, 8 400 slučajeva će biti fatalno.

Srbija je, od prošle nedelje, postala jedna od 50 zemalja u svetu koje su, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, donele nacionalne planove za postupanje u slučaju pandemije. Tim planom predvidjeno je pravljenje zaliha 43 hiljade doza leka Tamiflu i nešto više od osam miliona zaštitnih maski za jednokratnu upotrebu, namenjenih zdravstvenim radincima.

Ipak, pokušaji da o ovoj bolesti saznate nešto više od zdravstvenih radnika u Srbiji se završavaju podsmehom. Isto prolaze oni koji u apotekama pokušavaju da kupe zaštitne maske sa nanofilterima ili Tamiflu. Iako su maske sa nanofilterima možda jedini način za zaštitu od zaraze sve dok se ne razvije vakcina protiv novog soja ptičijeg gripa, kod nas takve maske proizvodi samo privatna firma "9. Spetembar" iz Gornjeg Milanovca, koja ima kapaciteta za samo deset hiljad maski dnevno. 

Panika, medjutim, čini svoje. U nedostatku maski po domaćim apotekama, neko se setio da preko interneta ponudi navodne zaštitne maske po ceni od 120 dinara po komadu. O kakvim je, tačno, maskama reč - nije jasno, jer nema imena proizvodjača ni specifikacije proizvoda. Što se cene tiče, maska sa nanofilterom proizvedena u Gornjem Milanovcu koštala je 27 dinara po komadu. Za one koji su ih na vreme pronašli u pojedinim apotekama.

Detaljnije u temi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: