MOK odlučuje – žene ili izbacivanje

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučiće krajem meseca da li će takmičenje u nordijskoj kombinaciji izbaciti iz programa.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/PETER KLAUNZER
EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Druga opacija je da se dozvoli i ženama da učestvuju u tom sportu na Zimskim olimpijskim igrama u Milanu i Kortini d'Ampeco 2026. godine.

Nordijska kombinacija je u programu još od prvih Zimskih olimpijskih igara 1924. godine. To takmičenje se sastoji od kros kantri skijanja i ski skokova.

To je jedini olimpijski sport u kome se žene ne takmiče, pa će MOK odlučiti da li će im dozvoliti učešće ili će izbaciti taj sport iz programa.

"Ono što sam čuo preko nekih kanala je da je rešenje prljave tajne za brigu o rodnoj ravnopravnosti izbacivanje muškaraca iz programa za 2026. godinu. Oduzimanje jednog od originalnih sportova sa prvih Zimskih olimpijskih igara bilo bi tragično, kratkovido i pogrešno", rekao je petostruki olimpijac u nordijskoj kombinaciji reprezentacije SAD Bili Demong.

MOK je naveo da će konačna odluka o takmičarskom programu za igre 2026. godine biti doneta 24. juna na sastanku Izvršnog odbora kojim će predsedavati predsednik MOK Tomas Bah.

"Vidimo da se dodaju sportovi kako što je skijaški alpinizam i čujem da MOK ne želi da uvećava broj sportista pa da je rešenje da se izbace muškarci iz nordijske kombinacije", naveo je Demong.

Takmičari nordijske kombinacije dugo pozivaju na uključivanje žena u sport i navode da bi borbe za medalju trebalo da se održavaju i u mešovitoj konkurenciji. ;

Direktor trka Međunarodne skijaške federacije za nordijsku kombinaciju Lase Otesen rekao je da još zvanično nije čuo od MOK da će sport biti izbačen iz olimpijskog programa.

"Čujemo razne spekulacije sa različitih strana. Ako MOK iz nekog razloga odluči da ne uvrsti žene u nordijsku kombinaciju za naredne ZOI, šta će se dogoditi sa takmičenjem muškaraca? Da li bi ti bio znak da smo mi tu za 2026. godinu, ali da će se za 2030. misliti o rodnoj ravnopravnosti i da će se onda muškarci izbaciti?",
upitao je on.

MOK je u više navrata sa ponosom isticao da je ostvaren veliki napredak po pitanju rodne ravnopravnosti, pošto je na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu učestvovalo 45 odsto žena, u odnosu na 41 odsto iz 2018.

Očekuje se da će na igrama u Parizu 2024. godine učestvovati pođednaki broj muškaraca i žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.