Spektakl u Pitsburgu, 650.000 ljudi na ulicama

Šampionskoj paradi hokejaša Pitsburga, povodom osvajanja Stenli kupa, prisustvovalo je rekordnih 650.000 ljudi, saopštili su organizatori.

PTIzvor: B92, Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Pitsburg je prva ekipa u NHL ligi koja je posle skoro 20 godina odbranila Stenli kup. Pingvinsi su u šestoj utakmici finala u ponedeljak pobedili Nešvil sa 2:0 i slavili u seriji sa 4:2.

Prošlogodišnjoj paradi prisustvovalo je 400.000 ljudi, i to je do tada bila najmasovnija proslava osvajanja Stenli kupa.

Po sunčanom danu u Pitsburgu, koji ima 305.000 stanovnika, okupljeni su pozdravili hokejaše i stručni štab kluba, skandirali njihova imena, slikali se, a neki su uspeli da dodirnu i pehar. Nekoliko stotina navijača okupilo se nekoliko sati pre početka parade kako bi zauzeli najbolja mesta.

"Ovi momci su žestoki borci. Oni znaju kako da pobede", rekao je trener Pitsburga Majk Salivan.

Najveće ovacije dobio je Fil Kesel, koji je pre dve sezone došao iz Toronta.

Navijačica Kristen Pirs doputovala je iz Viskonsina, Keselovog rodnog mesta, da se slika sa omiljenim hokejašem, a dobila je i autogram od njega.

"Dovezli smo se iz Viskonsina da vidimo našeg šampiona Stenli Kupa", rekla je Pirsova. Pingvinsi su osvojili Stenli kup još 1991. i 1992. godine. Oni su postali prva ekipa koja je odbranila titulu još od Detroit Red Vingsa 1997. i 1998. godine.