Nova vest
Tenis

Četvrtak, 01.07.2010.

20:55

Može li Mari da dobije Nadala?

Posle okršaja Đokovića i Berdiha, na Centralni teren Vimbldona izaći će Rafael Nadal i Endi Mari, koji će u međusobnom okršaju odlučiti o drugom finalisti.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Do sada su igrali deset puta jedan protiv drugog, a Španac vodi sa 7-3, uključujući i trijumf 2008. na Vimbldonu sa 3-0 u setovima. Ipak, poslednji meč, na ovogodišnjem Ozi openu, dobio je Mari (6:3, 7:6, 3:0, predaja) i Britanac sa dosta samopouzdanja ulazi u predstojeći duel.

Dvoboj između Nadala i Marija biće okršaj dvojice besprekornih defanzivaca. Obojia su izgradili reputaciju igrača koji ’stižu nemoguće’ i očekuje nas meč atpičan za travnatu podlogu, sa mnogo nadigravanja sa osnove linije.

Ipak, i Mari i Nadal brzo i uspešno mogu da pređu u napad, što ih i čini vrhunskim teniserima. U Melburnu je Škot bio neuporedivo agresivniji, igrao je raznovrsno (praovremeni izlasci na mrežu) i forsirao Nadalov forhend, potom koristeći svaku priliku da pošalje bekhend paralelu i tako reši poen.

Španac je tada igrao sasvim solidno, ali Mari je bio fenomenalan i zaslužio je pobedu. Nadal će sada najverovatnije pokušati nešto taktički da promeni, da ne dozvoli Mariju da diktira ritam u poenu, već da bude odlučniji i ofanzivniji kako se ne bi ponovio scenario sa Ozi opena.

Britanske kolege ističu da levoruki igrači poput Nadala najčešće serviraju u bekhend rivala i češće igraju dijagonalu nego paralelu, što u potpunosti odgovara Mariju, kojem je bekhend jedno od najjačih oružja. Međutim, videli smo u meču sa Soderlingom da je Španac idealno ’miksovao’ servise, čak da je više servirao u Šveđaninovu forhend stranu.

Takođe, jedan od karakterističnijih poteza Nadala jeste spinovana forhend paralela, koja pada tačno na liniju.

Sa psihološkog aspekta, reklo bi se da je Nadal u prednosti. Pre svega, na leđima nema očekvianja cele nacije, koja su povećana posle frustrirajućeg poraza fudbalera u osmini finala Svetskog prvenstva. Drugo, Mari je tokom karijere imao problema sa igrom u presudnim momentima; čini se da je to sada nestalo ili barem umanjeno, ali ostaje činjenica da Nadal igra najbolje (često i najofanzivnije) kada je pod pritiskom, što se ne bi moglo reći za Britanca.

Sve u svemu, ukoliko oba tenisera budu igrala u skladu sa mogućnostima, očekuje nas veoma dramatičan i neizvestan okršaj, možda i u pet setova.

Škot ulogu favorita prepušta suparniku.

„Mislim da je on favorit s obzirom na njegove rezultate prethodnih nekoliko godina. Nije mogao da brani titulu prošle godine, ali igrao je tri finala u nizu i sada je u polufinalu“.

Ipak, Mari zna šta je ključ za trijumf i plasman u prvo vimbldonsko finale.

„On je veoma težak protivnik na svakoj podlozi, ali ovde igra sjajan tenis. Psihološki, potrebno je da verujem da mogu da ga pobedim, to je najvažnija stvar“.

Nadal misli da će meč biti drugačiji nego u Melburnu ranije ovde godine.

„Bio sam veoma zadovoljan načinom na koji sam odigrao ta dva seta (na Ozi openu). Izgubio sam, ali bio sam spreman i imao šanse da osvojim oba, imao sam svaki put po brejk prednosti. Sada je, ipak, situacija drugačija jer imam mnogo samopouzdanja nakon brojnih pobeda u prethodnih nekoliko meseci“.

Put do polufinala, Rafael Nadal:
Kei Nišikori – 6:2, 6:4, 6:4
Robin Hase – 5:7, 6:2, 3:6, 6:0, 6:3
Filip Pečner – 6:4, 4:6, 6:7 (5-7), 6:2, 6:3
Pol-Anri Matje 6:4, 6:2, 6:2
Robin Soderling – 3:6, 6:3, 7:6 (7-4), 6:1

Put do polufinala, Endi Mari:
Jan Hajek – 7:5, 6:1, 6:2
Jarko Nieminen – 6:3, 6:4, 6:2
Žil Simon – 6:1, 6:4, 6:4
Sem Kveri – 7:5, 6:3, 6:4
Žo-Vilfrid Conga – 6:7 (5-7), 7:6 (7-5), 6:2, 6:2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu