Nova vest
Tenis

Subota, 28.06.2008.

17:58

Odlični Janko dobio i Tursunova!

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Srpski teniser Janko Tipsarević savladao je 25. nosioca Dmitirija Tursunova rezultatom 7:6, 7:6, 6:3 u trećem kolu Vimbldona. Srbin je tako ponovio uspeh iz prošle sezone, kada je u osmini finala ispao od Huana Karlosa Ferera. Janko već drugi meč u nizu nije dozvolio rivalima da naprave brejk, a on je Rusu jednom oduzeo servis. Tipsarević će se za prolaz u četvrtfinale boriti sa Nemcem Rajnerom Šitlerom, koji je bio bolji od Giljerma Garsije Lopesa sa 6:2, 6:3, 6:4, a prethodno je izbacio i Džejmsa Blejka.

Prvi je do prilike za brejk došao Tursunov, koji, baš kao ni Janko nešto kasnije, nije uspeo da iskoristi dve šanse. Brejk lopte su spasavane ili neodbranjivim servisima ili je za to bio dovoljan jedan dodatni udraca posle odličnog servisa.

Poeni su uopšte vrlo kratko trajali, a igralo se, po očekivanjima, uglavnom sa osnovne linije. Došlo se do taj brejka, u kojem je Janko bio znatno pribraniji. Munjevit forhend dao mu je zalet za nastavak ‘dodatnog gema’, a prelomni momenat bila je dupla servis greška Tursunova za Jankovo vođstvo od 5:1.

Tursunov je na početku drugog seta došao do tri uzastopne brejk prilike, u istom gemu do još jedne, ali Janko ih je sve neutralisao. Rus je poznat kao labilan i temperamentan teniser i bilo je realno očekivati pad u njegovoj igri. Ipak, to se nije dogodilo, Dmitri je ostao pribran i izdržao pritisak Tipsarevića - prvo je spasao dve brejk lopte, a onda u jedanaestom gemu dobio najduži gem u meču (oko 10 izjednačenja).

Tipsarević, ne računajući treći gem, nije imao nikakvih problema da sačuva svoj servis. U nekoliko navrata bio je bespotrebno nervozan (psovka na linijskog sudiju), ali je na terenu držao stvari pod kontrolom i skoro uvek je birao pravo rešenje.

Servis je srpskog igrača služio u taj brejku, onda kada je to i bilo najpotrebnije, a Tursunov mu je pomogao sa dve brze greške na početku ‘trinaestog gema’. Janko je ponovo došao do 6-1, ovoga puta je 25. nosilac osvojio naredna dva poena, ali Tipsarević je dobitak drugog seta overio asom.

Početkom trećeg seta Janko je, ispostaviće se, napravio jedini brejk u meču i tako napravi veliki korak ka konačnom trijumfu. Bio je samouveren i nije dozvoljavao Tursunovu ni da pomisli na eventualni brejk.

Tako je bilo sve do devetog gema, kada je proradila i nervoza, pa je Tursunov posle Jankove duple servis greške i jednog predugačkog bekhenda iznenada došao u situaciju da meč načini neizvesnim.Tipsarević je tada odlično odservirao u dalju stranu i bekhend paralelom neutralisao brejk loptu.

Simbolika ili ne, Tipsarević je asom po centralnoj liniji zapečatio trijumf, baš kao što je učinio i prošle godine protiv Fernanda Gonsalesa u istoj fazi takmičenja. Nadamo se da Janko voga puta može još dalje da dogura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu