Nova vest
Tenis

Nedelja, 06.07.2008.

17:55

Rafael Nadal srušio Kralja!

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Španac Rafael Nadal pobednik je Vimbldona 2008. godine. On je u spektakularnom finalu savladao prvog tenisera sveta Rodžera Federera rezultatom 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7. Meč je efektivno trajao 4 časa i 48 minuta, a susret je dva puta prekidan zbog kiše. Nadal je imao dve meč lopte u taj brejku četvrtog seta, ali iskoristio je tek četvrtu u šesnaestom gemu petog seta. Oba tenisera pružili su odličnu igru i slobodno možemo reći da je ovo jedan od najboljih i najdramatičnijih okršaja na Vimbldonu svih vremena.

Na samom startu meča šok za Federera. Samo dva puta je izgubio servis u dosadašnjem toku turnira, a Nadal je iskoristio prvu brejk prliku u trećem gemu,

Španac je mao 40:0 u narednom gemu, Rodžer je sjajnom igrom došao do brejk lopte, ali je posle duže razmene udaraca poslao predugačak bekhend i šansa je protraćena.

Sve do desetog gema oba tenisera su osvajali gemove na svoj servis, Federer nešto lakše od rivala. A, onda u finišu kulminacija prvog seta. Švajcrac je slao briljantne, oštre dijagonale i terao Nadala da greši, ali Španac je odgovarao kontranapadima iz forhenda.

Španac je u tom gemu nešto slabije procenjivao let lopte i lošije se kretao, pa je Federer došao do dve brejk lopte. Prvu je ispustio zbog Nadalovog dobrog 'pasinga', a drugu očajnim slajs riternom na drugi servis.

Nadal je takođe propustio dve set lopte, ali je treću realizovao, zahvaljujući grešci rivala iz bekhenda, trećoj u nizu. Treba napomenuti da je vetar u tim trenucima bio veoma jak i da je ometao igrače.

Federer je silovito krenuo u drugom setu i osvojio prvih šest poena. Do brejka je došao na sledeći način – Nadal je odlično odservirao, Federer jedva vratio, ali Španac je kratko i slabo napao, pa je Federer divnim 'pasingom' došao do brejka. Sve do 4:1 Fedex je suvereno čuvao svoje gemove neodbranjivim servisima, a zatim je Španac osvojio pet gemova u nizu i duplirao vođstvo u setovima.

U drugoj polovini drugog seta svaki gem bio je neverovatno uzbudljiv i šanse za trijumf u svakom su bile jednake. Iako se činilo da je Rafael u određenim momentima igrao previše pasivno, to se ispostavilo kao mudra taktika jer je Švajcarac bio potpuno demoralisan činjenicom da i pored brejk lopte nije usepo da povrati višak pri rezultatu 4:3. Zato je Španac na 4:4 došao do tri vezane brejk lopte i iskoristio treću.

Ponovo je Federer imao brejk loptu u trenutku kad je Nadal servirao za set, ali Maljorčanin je bio na visini zadatka – 2:0.

Švajcarac je imao čak šest brejk prilika u dva gema (od toga četiri vezane) trećeg seta, ali pravo je zaista neshvatljive i sebi nekarakteristične greške. I Nadal je imao tri vezane brejk lopte, ali Rodžer ih je neutralisao, a kiša je ubrzo pala pri rezultatu 5:4 za Federera. Po povratku na teren nije bilo brejk prilika i ušlo se u taj brejk.

U 'dodatnom gemu' do izražaja je došao Rodžerov ubedljivo najbolji udarac danas -servis. Zabio je četiri asa, uključujući i onaj na set lopti – 7:5 u taj brejku.

U celom četvrtom setu nije bilo nijedne brejk lopte. Bliži oduzimanju servisa rivala bio je Nadal, koji je imao 0:30 u desetom gemu, ali je potom napravio nekoliko grešaka.

Ubrzo se ušlo u taj brejk, a Federera servis ni izbliza nije služio kao u istoj etapi prethodnog seta. Rafael je nekoliko puta pogodio liniju, uz to je držao lopticu duboko u terenu i došao je do prednosti od 5:2. Tada su i kod čeličnog Španca proradili živci, napravio je duplu servis grešku i preterano kratkim lopticama davao rivalu prostor za atake iz forhenda.

Prvi je do set poena došao Švajcarac, ali je poslao loptu u aut forhendom. Potom je Nadal došao do prve meč lopte, ali Rodžer je pokazao koliko je veliki teniser i zabio je as.

Maljorčanin je do druge meč lopte došao neverovatnim 'pasingom' iz forhend paralele. Federer je odgovorio na veličanstven način – slajsom je 'pozvao' rivala na mrežu, ovaj je solidno napao, ali usledila je munjevita bekhend paralela. Federer je potom uzeo još jedan poen i dobrim servisom izborio odlučujući set.

Iako do druge polovine petog seta nije bilo brejk šansi, utisak je bio da je Federer bliži pobedi, delovao je sigurnije u svoje udarce. Tako je bilo do 4:3, kada je Nadal spasao brejk loptu i vratio veru u sebe.

Nedugo zatim Španac je imao dve vezane brejk lopte, ali fantastični Federer je ponovo u pravom trenutku servirao perfektno.

Na isti način spasao je dve uzastopne brejk lopte u šesnaestom gemu, posle još jednu, ali je na četvrtoj popustio i Nadal je došao u situaciju da servira za meč.

Prvu meč loptu Federer je osujetio neverovatnim riternom iz bekhenda, ali Nadal je potom napravio 'servis viner' za drugu meč loptu. Švajcarac šalje loptu u mrežu i Nadal je prekinuo petogodišnju vladavinu Rodžera Federera terenima Ol Ingland Klaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

251 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve