Laković: “Italijani su sve znali”

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković rekao je da je Fudbalski savez Italije znao da su neredi na meču u Đenovi mogući.

Izvor: B92, Novosti

Četvrtak, 14.10.2010.

10:11

Default images

Laković je izjavio da je domaćin na dan utakmice tri puta bio odavešten o mogućim neredima u duelu Italije i Srbije

“Bio je to poraz fudbala, Fudbalskog saveza Srbije, ali i države. Ništa mi nismo prepustili slučaju, apelovali smo tri puta u toku dana, upozoravali da imamo saznanja da će utakmica biti prekinuta”, rekao je Laković.

Laković je rekao da su upozorenja počela znatno pre utakmice.

Na tehničko-organizacionom sastanku u 10.00, upozorili smo Fudbalsku federaciju Italije, ali i delegata utakmice, da može da se dogodi to što se, nažalost, dogodilo”, rekao je Laković.

Laković navodi da odgovora nije bilo, ni posle naredna dva upozorenja.

Zato smo ponovo, u 13 časova, ponovili da postoji velika opasnost, jer su ti huligani već bili u gradu. Poslednji put smo ih upozorili oko 18.00, čak smo zvali prvog čoveka UEFA za bezbednost i pronašli ga na Farskim Ostrvima. I njemu smo sve ispričali”, rekao je.

Generalni sekretar FSS naveo je da je obezbeđenje autobusa sa reprezentativcima, gde je prvi golman Vladimir Stojković napadnut, bilo minimalno.

Šta da vam kažem. Iako su Italijani znali kakva opasnost se nadvila nad našom reprezentacijom, poslali su jedna policijska kola i jednog čoveka na motoru. I kako oni da spreče tridesetak huligana?”, pitao se Laković.
Laković navodi da je kazna za organizatora utakmice gotovo izvesna.

Pre svega, mislim da će Italijanska fudbalska federacija biti na velikim mukama da obrazložila katastrofalnu organizaciju utakmice. Jer, mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći i prema propisima UEFA, a oni nisu”, rekao je Laković.

Laković je rekao da je postojala namera da se utakmica nastavi, ali da je doneta drugačija odluka.

Mi smo insistirali i kod sudije Krega Tompsona iz Škotske, ali i kod delegata Davida Petrijašvilija iz Gruzije, da se utakmica nastavi. Kada su se igrači prvi put povukli sa terena, održan je sastanak kriznog štaba, kojem su svi prisustvovali, a predstavnik italijanske policije je rekao da može da se igra i da oni garantuju bezbednost. Mi smo, čak, predložili, shvatajući ozbiljnost situacije, da se tribina s našim navijačima, ako to bude potrebno, isprazni. Nažalost, videli ste šta se sve izdešavalo”, rekao je.

Laković i navodi koji će biti sledeći koraci Fudbalskog saveza Srbije.

Disciplinska komisija UEFA će, svakako, saslušati sve zainteresovane strane. Nadam se da će izveštaji delegata i kontrolora biti konkretni, a što se nas tiče mislim da nismo napravili nijedan propust i da će nam od pomoći biti i izveštaj, koji će, nadamo se, poslati i bezbednjak UEFA, s kojim smo kontaktirali. Tek kada stignu izveštaji, "disciplinci" će sagledati sve činjenice, a siguran sam da neće žuriti, pre nego što odluče o tome ko je i koliko kriv. Mogu samo da kažem da UEFA naš duel sa Italijom nije proglasila utakmicom visokog rizika”, rekao je Laković.

FS Srbije je od Italijana dobio 1.800 ulaznica i Laković je objasnio kako se do njih dolazilo.

Svaka ulaznica je sadržavala egzaktne podatke, onaj koji je dobio morao je da preda i kopiju pasoša. E, sada, da li je neko drugi kupovao karte za te huligane ja ne znam, to je, ipak, posao za neke druge”, zaključio je Laković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: