Dragojlović potpredsednik FIK NBC

Predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović, izabran je za potpredsednika Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC) na kongresu održanom u Beču.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2009.

17:31

Default images

Za predsednika je ponovo izabran Zigfrid Švajkard iz Nemačke, a u Predsedništvu FIK NBC će pored Dragojlovića biti i Tomaž Milač iz Slovenije, Austrijanac Erns Veber, Milan Baričević iz Hrvatske, Nemac Knut Vagner i po funkciji generalni sekretar Gerhard Gruber, takođe iz Nemačke. Broj članova rukovodećeg tela FIK NBC je smanjen sa devet na sedam.

Generalni sekretar Kuglaškog saveza Srbije Vojko Pavlović dobio je „Zlatnu značku“ i Diplomu FIK NBS za dugogodošnji uspešan rad i doprinos razvoju kuglaškog sporta, a srpski međunarodni sudija Dragoslav Štikovac iz Beograda dobio je „Srebrnu značku“ za deset suđenja na velikim takmičenjima pod okriljem FIK NBC.

Svetski kup u Banji Junaković 2013. godine

U radnom delu Kongresa FIK NBC određeni su domaćini velikih međunarodnih takmičenja u narednom četvorogodišnjem periodu. Banja Junaković kod Apatina sa svojom kuglanom sa osam staza biće domaćin Svetskog kupa (Kupa šampiona) u oktobru 2013. godine, dok će se na istim stazama 2012. održati Evropski kup, na kojem igraju nacionalni vicešampioni.

Banja Junaković, zahvaljujući super modernoj kuglani postala je za kratko vreme centar kuglanja u regionu“ , istakao je predsednik Opštine Apatin i direktor Banje Junaković dr. Živorad Smiljanić koji je sa predstavnikom kluba „Junaković“ Zdenkom Pavlicem prisustvovao Kongresu FIK NBC u Beču, Odlične uslove prepoznali su i čelnici FIK NBC i dodelili su nam organizacuju dva veoma kvalitetna turnira. Pokazaćemo kakvi smo domaćini već u oktobru ove godine kada ćemo ugostiti 41 muških u ženskih ekipa na Kupu NBC federacije i u martu iduće godine kada smo organizatori fajnal fora Lige šampiona u muškoj i ženskoj konkurenciji“.

Kuglaški savez Nemačke tražio je od FIK NBC da im se dozvoli da domaća takmičenja igraju sa 200, a ne sa 120, hitaca, i njihov zahtev je sa 12:7 u glasovima delegata na Kongresu odbijen. Delegacija nemačkog Saveza, predvođena predsednikom Altmanom, napustila je Kongres i uručila pismenu odluku da istupa iz međunarodne federacije. Očekuje se, ipak, da ova pretnja neće biti ispunjena, jer i u samoj nemačkoj federaciji postaji jaka struja da se pređe na sistem sa 120 hitaca, koji su usvojile sve ostale članice FIK NBC.

Ubuduće zvanične prijateljske međunarodne utakmice igraće se dva puta u sezoni i to u terminima 14. i 16. nedelje u godini. Znatno su povećane kotizacije i članarine nacionalnim federacijama zbog troškova obavezne doping kontrole. U delegaciji KSS bio je i Dušan Đorđević, prevodilac.

Kuglaši Sente obeležavaju 120 godina tog sporta u gradu

Kuglaški klub Senta organizovaće u nedelju, 6. septembra, veliki turnir kojim će se obeležiti 120 godina kuglaškog sporta u ovom gradu. Turnir počinje u 9 časova na novoj kuglani u „Narodnoj bašti“.
Na turniru će učestvovati superligaš i domaćin Senta, koja je ove sezone dobila pojačanje u mladom srpskom reprezentativcu Robertu Ernješiju, slovenački prvoligaš Brest Novolit iz Cerknica, šampion mađarske Gabonatrans iz Segedina sa trojicom srpskih internacionalaca Laslom Feketeom, Tiborom Selom i Žoltom Kišom i ekipa „Svetske zvezde“ u kojoj će igrati osvajači medalja sa šampionata sveta: Vilmoš Zavarko, Jovan Ćalić, Goran Ostojić, Arpad Antal, svi iz Srbije, Matko Bulka iz Osijeka i Mađar Žombor Zapletan

Prvi pisani trag o kuglaškom sportu u Senti datira iz 1889. i u Budimpešti sam u arhivu pronašao i Statut udruženja donet 18. maja te godine“, rekao je autor monografije o 120 godina kuglanja u Senti Laslo Taboroši, izuzetni hroničar sporta, autor 11 monografija i o počecima atletike, fudbala i drugih sportova, „Počelo se na jednoj stazi, kasnije je napravljena joj jedna i igralo se na devet čunjeva, po istom sistemu kao i danas. Staze su bile zemljane, ili od šljake“.

Kuglanje se širilo i već 1920. bilo je nekoliko kuglana u ugostiteljskim objektima u Senti. Posle osnivanja KS Jugoslavije 1931. u Zagrebu, formiran je Subotički kuglaški podsavez i klubovi iz Sente su postali njegovi članovi. Posle Drugog svetskog rata kuglanje u Senti je obnovljeno 1945. u sekciji pri Sportskom društvu Jedinstvo.

Klub pod imenom Senta osnovan je 25. maja 1986. i najveći uspeh zabeležio je 2006. osvajanjem trećeg mesta u Super ligi Srbije i, potom, je učestvovao dva puta u Kupu NBC federacije, gde su u Zalaegersegu bili šesti, a u Zagrebu deveti. Najveći pojedinačni uspeh nekog igrača Sente je titula juniorskog vicešampiona sveta Lasla Feketea u paru sa Redomondom Totom 1997. godine. Fekete je 2000. osvojio i bronzu na seniorskom pojedinačnom Svetskom kupu“, istakao je Taboroši, „U monografiji se nalazi i oko 300 fotografija i faksimila dokumenata i novinskih članaka, kao i hronologija rezultata senćanskog kuglanja na Prvenstvima Vojvodine, Srbije i Jugoslavije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: