Nova vest
Vaterpolo

Nedelja, 09.08.2015.

16:11

Kako opstaje srpski vaterpolo?

Posle još jednog zlata na velikim vaterpolo takmičenjima opet se, u skladu s ulaganjima u taj sport, postavlja pitanje kako?

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
foto: Getty images

Bivši vaterpolo asovi poručuju da su današnji rezultati posledica davno postavljenih pravila i da je došlo vreme da se osnuje poseban fond za one koji takav tretman zaslužuju.

"Zaslugu za ove rezultate imaju ljudi koji su postavili bazu pre 20-30 godina. Na kontu toga imamo ozbiljnu školu. Savez nije ozbiljna organizacija, klubovi propadaju decenijama", rekao je Aleksandar Ćirić.

Mi njima poneki dinar i amaterski odnos, oni nama potpunu predanost obavezama i zlato. Niko ne zna odgovor na pitanje kada će se konstatni uspeh na reprezentativnom nivou biti logična posledica stanja u srpskom vaterpolu. Svi ulažu mnogo više da bi prekinuli zlatni srpski kontinuitet i za sada nekim čudom u tome ne uspevaju.

"Ne mogu da kažem da država i grad Beograd nisu prepoznali rezultate. Sve što su rekli gradski sekretar za sport i ministartvo je tačno, ulaže se u klubove. Ali mislim da je potrebno razmisliti o posebnom fondu za sport u koji vredi ulagali, kao vaterpoli", rekao je Nikola Kuljača.

Pitamo se kakvu bi tek titulu srpski vaterpolisti poneli, kada bi se recimo Mesi odrekao samo polovine jedne plate u njihovu korist. Toliko je otprilike dovoljno da se pokriju zarade u kompletnoj vaterpolo ligi. Međutim, ulaganje u kontinuitetu ne postoji, samo ovde važi pravilo da je od pehara lige šampiona do gašenja kluba put veoma kratak.

"Problem je što u Srbiji ne postoji olakšica za onoga ko ulaže u sport. Zbog toga sponzori nemaju interes da ulažu. U marketingu nema sportista", istakao je Jugoslav Vasović.

Nekim novim klincima se trenutnim stanjem u srpskim vaterpolo klubovima ne šalje nikakva poruka. Ipak, oni koji veruju da i među ovim samo za obično brčkanje zainteresovanim mladim kupačima ima budućih vaterpolo šampiona, sigurno ne greše. Nekim čudom je tako, jer peti put smo osvojili svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve