Nova vest
Vaterpolo

Četvrtak, 09.09.2010.

18:55

Srbija bez finala u Zagrebu

Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale Evropskog prvenstva u Zagrebu pošto je u polufinalu poražena od Hrvatske rezultatom 10:9.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Pobedu selekciji domaćina doneo je Miho Bošković iz peterca na pet sekundi pre kraja meča, posle loše odbrane srpskih igrača.

Hrvatska će se tako u subotu od 20.40 časova za titulu evropskog šampiona boriti sa Italijom, koja je slavila protiv Mađarske sa 10:8. Srbija igrati za bronzu od 17.45 istog dana uprvao protiv Mađara.

Na startu je Hrvatska došla do prve lopte, ali ni domaćini ni srpski igrači nisu uspeli da iskoriste svoje prve napade. Ipak, na prvi gol se nije dugo čekalo pošto je posle odbrane Slobodana Sora Damir Burić iskoristio neopreznost srpskog golmana i doveo svoj tim do prednosti u 1:0. Posle jednog neiskorišćenog napada Srbija je već u narednom iskoristila svoju prvu priliku pa je na 1:1 izjednačio Slobodan Nikić.

Usledile su prilike na obe strane, koje nisu iskorišćene, ali je Hrvatska bila ta koja je ubrzo došla do prednosti od 2:1, kada je prvi put na meču sa peterca siguran bio Bošković. Srbija je u poslednjim sekundama imala priliku da na prvi odmor ode bez zaostatka, ali se lopta zaustavila odmah ispred gola Hrvatske.

Već u prvom napadu u drugoj četvrtine Maro Joković je sa velike udaljenosti povećao na 3:1 za Hrvatsku, dok su srpski vaterpolisti nastavili sa promašajima, sve dok kapiten Vanja Udovičić nije smanjio na 3:2 u trećem minutu tog dela igre. U narednom napadu Hrvati su napravili grešku, a Srbija je posle kontre i odlične asistencije Udovičića Dušku Pijetloviću izjednačila na 3:3.

Posle nekoliko neuspešnih realizacija na obe strane Paulo obradović je sa velike udaljenosti uspeo da zatrese mrežu Srbije, ali je potom Živko Gocić sa iste distance izjednačio na 4:4. Ipak, rezultat nije dugo ostao takav pošto je Bošković svojim drugim golom doveo Hrvatsku do prednosti od 5:4. U narednom napadu Srbija nije bila sigurna, a potom je usledila odbrana srpskog golmana, a i isključenje dvojice hrvatskih igrača, što je iskoristio Nikola Rađen za 5:5. Na odmor se, ipak, otišlo sa 6:5 za domaćina, pošto je posle nespretne odbrane Sora posle šuta Damira Burića lopta ušla u gol.

Na početku treće četvrtine došlo je do malog pada u koncentraciji odbrane Srbije i Maro Joković je po drugi put na meču domaćina doveo do prednosti od dva gola za 7:5. Posle nekoliko neuspešnih napada obe ekipe prednost igrača više, ali i grešku odbrane Hrvata, iskoristio je Gocić, koji je smanjio na 7:6. Aleksić je ubrzo imao priliku za izjednačenje, ali je golman domaćina bio siguran. Burić je potom uspeo da savlada Sora, ali taj pogodak nije priznat, što je izazvalo protest selektora Hrvata Ratka Rudića i prekid meča. Sudije, ipak, nisu promenile svoju odluku pa je odmah po nastavku meča Filip Filipović Srbiju doveo do izjednačenja za 7:7. Burić je, ipak, 17 sekundi pre kraja treće četvrtine Hrvatsku doveo ponovo u vođsto, a rezultat 8:7 je ostao do kraja tog perioda, iako je Srbija imala priliku za izjednačenje u poslednjem napadu.

Početak poslednje četvrtine ostao je u znaku loših napada na obe strane, ali je kada je bilo najpotrebnije Gocić izjednačio na 8:8. Usledila je greška srpskih reprezentativaca i tajm aut posle kojeg je Muslim još jednom Hrvate doveo do vođstva uza 9:8, a u narednom napadu golman domaćina je bio siguran, ali je odmah zatim Stefan Mitrović fantastičnim golom izjednačio na 9:9.

Usledila je odlična odbrana srpskih vaterpolista, ali Udovičić nije uspeo da nadmudri hrvatske igrače i u poslednji minut se ušlo sa 9:9 i napadom domaćina, a potom i odličnom odbranom Sora. Ipak, Hrvati su došli ponovo do lopte na 19 sekundi do kraja i na pet sekundi do kraja utakmice dosuđen je peterac sa kojeg je siguran bio Bošković, koji je doneo trijumf selekciji domaćina i plasman u borbu za najsjajnije odličje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

316 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu