Italija: Pravednija podela TV novca

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Petak, 21.07.2006.

21:27

Default images
Italijanska vlada predložila je zakon, kojim se reguliše podela novca od televizijskih prava u sportu. Po predlogu zakona novi propisi stupili bi na snagu 1. jula 2007. godine, a ključni detalj je ravnomernija raspodela novca između klubova.

Dosadašnji sistem, koji je dozvoljavao svakoj ekipi da sklapa odvojene ugovore sa TV kompanijama, značajno je uticao na produbljivanje jaza između grupice bogatih i ostalih klubova, a konačno i na veliki pad kvaliteta u Seriji A.

Nekada najjača svetska liga suočila se sa podelom na bogatu trojku – Juventus, Milan, Inter – uz povremeno uključivanje još nekih klubova, i veliki broj klubova koji uz velike napore uspevaju da finansijski opstanu. Prinuđeni na odvojene pregovore najmanji klubovi među učesnicima Serije A morali su da se zadovolje sumom koja ponekad nije iznosila ni deset posto novca od TV prava garantovanog najtrofejnijim rivalima (u Engleskoj je najveći dozvoljeni raspon bio 2 prema 1).

Skandal koji je izbio ovog proleća, koji je završen izbacivanje tri kluba iz samog vrha u drugu ligu, pokrenuo je i druge procese ozdravljenja italijanskog fudbala. U sklopu novog predloga zakona propisano je da bar polovina novca od TV prava mora biti ravnonmerno podeljena na sve učesnike nekog takmičenja (identičan princip primenjuje se u Premijer ligi).

Pomeranje početka važenja propisa na sledeći jul dogovoreno je da bi se zaštitile kompanije koje su danas vlasnici prava na prenose.

Drugi bitan deo novog zakona zabranjuje kompanijama da kupe, a zatim znatno skuplje preprodaju prava na prenose, što se događalo prethodnih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: