Olimpizam
prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu

2. mart 2010. | 13:50

Vankuver postavio standard

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog rekao je da je organizacija ZOI u Vankuveru budućim domaćinima postavila težak zadatak.

"Vankuver je ove Igre prihvatio na izuzetan način. Nikada nisam video ovako nešto. Zaista je jedinstveno", kazao je Rog, a njegove reči su već izazvale rasprave o mogućnostima narednih organizatora Olimpijskih igara: Londona, Sočija i Rio de Žaneira.

Festivalska atmosfera i entuzijazam domaće javnosti u Vankuveru naterala je skoro sve zvaničnike da ovogodišnje Zimske olimpijske igre uporede sa onima u malom norveškom gradu Lilehameru, koji je 1994. godine oduševio svet. Vankuver je poređen i sa Sidnejom, domaćinom još jednih uspešnih Igara, 2000. godine.

"Budući domaćini znaju da zaista postoji potreba da se svori ovakav duh, a tako nešto ne nastaje na papiru", rekao je Rog.

Utisak o Igrama u Vankuveru nije pokvarila ni smrt reprezentativca Gruzije u sankanju Nodara Kumaritašvilija, koji je poginuo izletevši sa staze na treningu dan pred početak takmičenja. Prisutni su zanemarili i vremenske probleme prvih dana.

Svima su u pamćenju ostale ulice pune raspoloženih navijača, objekti bez praznih mesta i zemlja ujedinjena oko jednog cilja.

"Prvi put su Zimske olimpijske igre bile na istom nivou kao i Letnje olimpijske igre", kazao je član MOK-a iz Australije Kevan Gosper.

Zimske olimpijske igre se održavaju od 1924. godine, ali se njihov termin tek od 1994. ne podudara sa Letnjim olimpijskim igrama.

Naredne Olimpijske igre, letnje, biće u Londonu, koji će 2012. godine treći put biti domaćin najveće sportske manifestacije sveta, po čemu je apsolutni rekorder.

Namera čelnika Londona je da u zapuštenom istočnom delu grada sagrade atraktivan olimpijski park, dok bi ostali kvartovi trebalo da noćnim provodom privuku turiste. Takmičenja će, kao i u Vankuveru, biti uživo posmatrana na velikim ekranima.

Šef organizacionog komiteta Igara u Londonu Sebastijan Kou priznao je, ipak, da je Vankuver i njega impresionirao, pre svega zbog punih tribina i olimpijskog duha u javnosti.

"Od Sidneja nisam video grad u kome je javnost tako prihvatila Olimpijske igre. Osećam da će ove igre po tome i biti upamćene", ocenio je Kou, koji očekuje da će olimpijska borilišta 2012. godine svakog dana posećivati oko 250.000 stanovnika Londona i još milion gostiju iz sveta.

Dodatan pritisak na London biće i taj što su prethodne Letnje olimpijske igre u Pekingu i po mnogima bile skektakularne. Gosper je čak kazao i da su bile preterane, ali da je Vankuver svet vratio u realnost.

"Takve igre nećemo videti nikada više", priznao je Kou, ali i ocenio da Igre ne vredi porediti.

Sičan problem imaće i organizatori narednih Zimskih igara, koje će se 2014. godine održati u Sočiju, čiji organizacioni komitet predvodi Dmitrij Černišenko.

"Atmosfera je Vankuveru bila je naelektrisana, a upravo to želimo da imamo i mi u Rusiji. Probaćemo da do tog cilja stignemo na naš način, uz ruski dodir, bez stereotipa", kazao je Černišenko.

Rusi se nadaju i da će na svom tlu uspeti da ponove i uspeh Kanađana u broju osvojenih medalja prilikom organizacije Igara.

Kanada je Olimpijske igre organizovala i 1976. godine u Montrealu i 1988. u Kalgariju, ali joj to nije pomoglo da osvoji zlatnu olimpijsku medalju. U Vankuveru su, medjutim, kanadski sportisti osvojili čak 14 zlatnih medalja, što je rekord Zimskih olimpijskih igara.

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji


Svečanom ceremonijom u areni “BC Plejs” u Vankuveru zatvorene su 21. Zimske Olimpijske igre. Dalje...

Postojeći komentari (9) | Pošaljite komentar

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je čelnike Olimpijskog komiteta Rusije da podnesu ostavke zbog loših rezultata na Igrama u Vankuveru. Dalje...

Postojeći komentari (16) | Pošaljite komentar

Na Olimpijskim igrama u Vankuveru tokom 16 dana preko 2.700 takmičara iz 82 zemlje se takmičilo u 15 sportova, odnosno 86 disciplina. Dalje...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Nova olimpijska šampionka u umetničkom klizanju Kim Ju-Na je otkrila da joj je naredni san da Pjongčang dobije organizaciju zimskih Igara 2018. godine. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Međunarodni Olimpijski komitet (MOK) ostaje skeptičan iako je ruska hokejašica Svetlana Tereneva bila jedina pozitivna na doping tokom Igara u Vankuveru. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Olimpijske igre u Vankuveru protekle su u znaku velikih dostignuća takmičara, ali i dobrog organizatora koji je u hodu ispravljao greške. Dalje...

Postojeći komentari (5) | Pošaljite komentar

Prvi čovek Međunarodnog Olimpijskog komiteta Žak Rog priznao je da će Igre u Vankuveru zauvek biti upamćene po smrti Nodara Kumaritašvilija. Dalje...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Azijski imigranti u Vankuveru kritikovali su organizatore ZOI što su ih izostavili iz predstave pripremljene za ceremoniju svečanog otvaranja te manifestacije. Dalje...

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Srpski tim na ZOI kompletiran je dolaskom dva poslednja člana posade bob četverca Slobodana Matijevića i Miloša Savića, saopštio je Olimpijski komitet Srbije. Dalje...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu
subota 10. jun 2023.

Sportovi

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kanada Kanada 14 7 5 26
2. Nemačka Nemačka 10 13 7 30
3. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 9 15 13 37
4. Norveška Norveška 9 8 6 23
5. Južna Koreja Južna Koreja 6 6 2 14