Nova vest
Tenis

Subota, 11.09.2010.

01:13

Dan XIII: Novak za slavu i prolaz u finale

Pretposlednjeg dana US opena u Njujorku očekuje nas bogat repertoar jer su na programu polufinala u muškoj i finale u ženskoj konkurenciji u singlu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Od 18 časova po srednjeevropskom vremenu na teren stadiona „Artur Eš“ izlaze Rafael Nadal i Mihail Južni, a posle toga sledi ono što najviše interesuje gledaoce u Srbiji – Novak Đoković četvrtu godinu u nizu izlazi na megdan Rodžeru Federeru u ’Velikoj Jabuci’. Konačno, od 1h ujutru Kim Klajsters pokušaće da odbrani trofej u okršaju sa Verom Zvonarjovom.

Rafael Nadal - Mihail Južni

Rafael Nadal se već treću godinu uzastopno plasirao u polufinale US opena, ali do sada nije imao snage za korak napred. Pre dve godine je bio isuviše istrošen uspešnim, ali prenapornim prvim delom sezone, a uz to je igrao i sa odličnim Endijem Marijem, dok je prošle sezone ophrvan povredama bio lak plen za Huana Martina del Potra.

Prema mišljenju brojnih stručnjaka, došlo je vreme da Nadal napokon zaigra u finalu na poslednjem Grend slem turniru u sezoni. Diže formu iz meča u meč, servis mu je znatno snažniji nego inače, a u dosadašnjem toku turnira nije izgubio ni set igrajući protiv Gabašvilija, Istomina, Simona, Lopesa i Verdaska.

Ipak, daleko od toga da je Špancu garantovan prolaz u finale. Na drugoj strani mreže stajaće Rus Mihail Južni, koji je upravo na Flašing Medouzu dobio Nadala pre četiri godine u četvrtfinalu. On je istovremeno i čovek koji je naneo (doduše povređenom) Nadalu najteži poraz u karijeri – 6:1, 6:0 bilo je u Čenaju 2008. godine.

Nadal u međusobnom skoru vodi sa 7-4, poslednji put slavio je na Vimbldonu pre dve godine, ali treba reći da Južni vodi sa 4-3 u pobedama na betonskoj podlozi.

Rus je na putu do polufinala eliminisao Golubjeva, Selu, Iznera, Robreda i Vavrinku, pa je tako izjednačio rezultat iz 2006. godine. Može li nepredividljivi Južni da ostvari najbolji rezultat u karijeri, videćemo u subotu. Možda mu sećanje na meč od pre četiri godine pomogne da izvuče maksimum, ali utisak je da će ovoga puta ishod mnogo više zavisiti od Nadala i njegove kombinacije napadačke i strpljive taktike.

Novak Đoković - Rodžer Federer

Srpska košarkaška reprezentacija verovatno će u Turskoj već igrati polufinalni meč Svetskog prvenstva kada na igralište bude izašao Novak Đoković. Najbolji srpski teniser pokušaće napokon da reši rebus zvani „Rodžer Federer“. Istina, do sada ga je dobio pet puta, ali na US openu ga je Švajcarac pobeđivao u prethodne tri godine pritom izgubivši samo jedan set.

Novak je posle tromog početka i jedva izvojevanog trijumfa nad Troickom zaigrao neuporedivo bolje, a posebno impresivan bio je u okršajima sa Fišom i Monfisom.

Federer, petostruki šampiona na US openu, do sada nije izgubio ni set, jedino je Melcer uspeo da dogura do taj brejka, dok je neugodni Soderling pao u tri seta. Rodžer za sada u potpunosti opravdava ulogu prvog favorita pred US open, a Đokoviću na ruku ne ide ni činjenica da Federer po pravilu najbolje partije pruža u završnici GS turnira.

Nedavno su igrali u Torontu i Federer je slavio u uzbudljivoj završnici, mada je Đoković u drugoj polovini meča pružio sjajnu igru i ona bi trebalo da bude zamajac za još bolju partiju u subotu uveče.

Novaka će morati odlično da služi servis, potrebna mu je sva odvažnost koju može da akumulira i pribranost da koristi prilike koje mu se ukažu. To su stvari koje su Soderlingu nedostajale u četvrtfinalu, naročito staloženost u nekim prelomnim momentima.

Kim Klajsters - Vera Zvonarjova

Kim Klajsters je na US open došla u najboljoj formi od svih teniserki, što je u potpunosti opravdala. Iako je i protiv Stosurove i protiv Venus Vilijams imala intervale slabije igre, Belgijanka je dokazala da je psihološki mnogo stabilnija otkad se vratila na teren. Uz nesporni kvalitet, to je bilo dovoljno za još jedno finale.

Suparnica će joj biti Vera Zvonarjova iz Rusije. Nekada je 26-godišnjakinja važiča za ’večitog talenta’, ali ove sezone pokazuje da je ’bubice’ ostavila iza sebe, mnogo je mirnija i svu pažnju poklanja tenisu. Izgubila je vimbldonsko finale, ali iskustvo iz Londona zasigurno će joj pomoći kada u subotu bude kročila na teren i suočila se sa Klajstersovom.

Zvonarjova je na putu do finala izbacila Kucovu, Lisiki, Dulgeru, Petković, Kanepi i prvog nosioca Karolinu Voznijacki.

Iako Klajsters u ukupnom međusobnom skoru vodi sa 5-2, Ruskinja sigurno neće biti uplašena jer je dobila oba meča ove godine – u četvrtfinalu Vimbldona i u istoj fazi nedavnog turnira u Montrealu.

I Zvonarjova i Klajsters kompletne su teniserke, a Belgijanka igra za nijansu ofanzivnije. Teško je bilo šta prognozirati, ali vrlo verovatno nas očekuje još jedan neizvestan meč, možda i u tri seta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

14 h

U fokusu

Vidi sve