Nova vest
Košarka

Subota, 11.09.2010.

20:54

Turci u finišu preokrenuli i prošli u finale

Košarkaši Srbije izgubili su u novom trileru od Turske 83:82 (17:20, 18:22, 25:21, 23:25) pa će domaćin igrati u finalu SP sa SAD.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Uzbudljivi polufinalni meč većim delom je protekao u dobroj igri i prednosti Srbije, ali su sudije lako svirali faule našim igračima te omogućile Turcima da sa penala održavaju priključak.

Turci su iskoristili slabu odbranu u poslednjem napadu pa je Tunčeri doneo veliku pobedu. Nedovoljna je bila sjajna igra Teodosića (13p 11as 6sk), Kešelja (18p 7sk) i Krstića (15p 7sk).

Tursku je predvodio Hidajet Turkoglu sa 16 poena, 14 je ubacio Omer Onan, a po 12 mečviner Kerem Tunčeri i Ender Arslan.

Odlično su igrači Dude Ivkovića otvorili meč u prvih pet minuta, te sjajnom igrom u odbrani potpuno zaustavili Turkoglua i Iljasovu. Međutim, odigrali su i nekoliko brzopletih akcija pa nisu uspeli da se rezultatski odlepe. Sjajno je počeo Tepić sa pet poena, a posle trojke Veličkovića bilo je 15:10 za Srbiju. Ipak, i domaćini su se konačno konsolidovali te posle poena Iljasove i trojke Turkoglua izjednačili. Do kraja prve četvrtine ekipe su odigrale sa dosta oscilacija, ali je Srbija bila znatno agresivnija te poenima Teodosića dobila period 20:17.

I pvi deo sledećeg perioda odigran je u istom tempu. Sjajne odbrane oba tima prisiljavale su igrače na česte greške i neuspešne akcije, a Srbija je bila za nijansu bolja i održavala prednost. Ipak, dva faul-koša Perovića održala su Turke u igri (26:25). Sudije su dozvoljavale Turcima oštru igru u odbrani, ali je šut za tri poena sjajno služio igrače Dude Ivkovića. Savanović je pogodio petu iz devetog pokušaja za 29:25, a potom je posle velike požrtvovanosti i ukredene lopte dva puta poentirao iz reket za 33:25.

Posle koša Turaka, srpski plejmejkeri Teodosić i Rašić su u sledećem napadu izludeli Sinana Gulera koji je napravio tri faula. Međutim, naš tim nije poentirao, pa je posle trećeg faula Perovića Iljasova sa penala smanjio na 33:28. Usledilo je nekoliko uspešnih napada sa obe strane, a posle koševa Kešelja sa penala Srbija je na odmor otišla sa sedam poena prednosti (42:35).

Sjajna košarka nastavljena je i u sledećem periodu. Krstić je bio odičan u napadu, pogodio u nekoliko uzastopnih, ali je onda usledio period loše igre naših igrača, te su Turci trojkom Onana stigli do serije 11:4 i izjednačili rezultat. Tada se razigrao Teodosić, te sjajnom trojkom i asistencijama za Rašića i Kešlja (takođe trojka) ponovo Srbiju rezultatski odlepio na 54:46.

Ovo naši igrači nisu iskoristili da konačno prelome meč, jer su suviše brzo izašli iz bonusa pa su se domaćini poenima sa slobodnih bacanja i trojkom Arslana u finišu perioda vratili u egal. U poslednjem minutu i Turci su ušli u bonus, pa je u poseldnju deonicu Srbija ušla sa 63:60.

Brzo su naši košarkaši izašli iz bonusa i u četvrtom periodu, za samo 90 sekundi, a Krstić je napravio četvrti faul. Međutim, i pored toga Turci nisu uspeli da povedu, promašivali su i slobodnjake i šut iz igre, ali je Turkoglu ubacio trojku. On je samo počeo seriju oba tima koševa za tri jer su za Srbiju pogađali Kešelj i Teodosić za 72:64, a za domaćina Onan.

Tu nije bio kraj trojkama jer je već u seldećem napadu Srbije i Savanović pogodio, a Ašik uzvratio košem uz nameran faul Markovića, a potom su Turci trojkom Tunčerija posle dugog perioda povli 76:75. Do kraja je naravno usledila penal završnica gde su se Turci oslonili na sudije i prljavu igru, a posle poena Onana, Arslana, Savanovića i Krstića sa penala, posle promašene trojke Teodosića 28 sekundi pre kraja Kešelj je sjajno skočio u napadu, iznudio faul te pogodio oba slobodna bacanja za 80:79. Međutim, Krstić je u sledećem napadu dozvolio koš i napravio faul, a Erdem promašio penal.

Poslednji napad Srbije sjajno je poveo Teo, proigrao Rašića koji je sjajno dodao loptu Veličkoviću koji je pogodio iz reketa četiri i po sekunde pre kraja za 82:81, a iako je bio fauliran, sudije to naravno ni ovaj put nisu videle.

Posle tajmauta Tanjevića, Turci su odlično odigrali napad, naši bili loše odigrali odbranu pa je Tunčeri uz liniju prošao do reketa gde nije bilo srpskih košarkaša i lagano pogodio za pobedu 0.5 sekundi pre kraja. Naši košarkaši dobro su odigrali finalnu akciju iz auta, ali je pokušaj Veličkovića iz teške situacije uspeo da izblokira Semih Erden.

Turska će veliko finale sa SAD-om igrati u nedelju od 21.30 časova, dok će se Srbija i Litvanija od 18 boriti za bronzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

668 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu