Nova vest
Tenis

Sreda, 11.11.2015.

12:18

Beker: “Kvalitet“ je reč koja sumira Novaka

Boris Beker, trener Novaka Đokovića, kaže u intervjuu za L’ekip da je sezona srpskog tenisera možda i najbolja u istoriji.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Getty Images

“Prikazao je neverovatnu konstantnost – odigrao je 83 meča i izgubio samo pet, ali što je još impresivnije, nije odigrao niti jedan loš meč. Lupam glavu, ali ne mogu da se setim još jednog igrača koji je prikazivao takve partije. Reč koja sve to sumira jeste ’kvalitet“, rekao je Beker.

“Ne govorim samo o kvalitetu igre, nego i o tome koliko se on daje. Već je osvojio mnogo toga, ali i dalje je gladan pobeda i napretka. Duboko voli tenis – da nije tako, ne bi ulagao toliko trud. Ponosan sam što sam deo njegovog tima“, dodao je legendarni Nemac za L’ekip.

Jesu li se njegovi udarci poboljšali u poslednjih 12 meseci?

“On nema izbora – ako ne napreduje, drugi će ga prestići. Neophodno je da se konstantno dodaju novi elementi u igri, on treba da bude bolji u svim poljima, i tehnički takođe. Novak igra agresivnije, igra sa više samopouzdanja na mreži, a češće i preuzima inicijativu forhendom, što mu omogućuje da poveća pritisak na rivale“.

Posebno ste radili na tim aspektima igre?

“Sve zavisi od stanja uma. Ako rešiš da se držiš osnovne linije ili ako odlučiš da malo ranije hvataš lopticu, moraš da razumeš kakav će to uticaj imati na tvog protivnika i njegovo pozicioniranje na terenu. To je ključ svega – ako je Novak dobro pozicioniran, lakše mu je da brže završava poene, a krajni rezultat toga jeste manji utrošak energije, to je ogromna razlika. Najbolji primer jeste volej – Novak je bolji na mreži jer sada do nje stiže brže“.

Da li sada više razgovarate o taktici nego na početku saradnje?

“Uvek sam govorio o taktici, ali pravo pitanje jeste – da li on razume šta ja želim od njega i da li je zadovoljan time? To je najveći izazov. Ali ne bavim se samo ja razmišljanjem, to je timski rad, a ja sam samo kurir. Nije bilo lako jer je Novak već pobeđivao sa drugačijim stilom igre, ali je više vremena provodio na terenu. Sa 22 godine to je u redu, ali danas to više nije moguće. Naš zadatak bio je da učinimo da on prihvati sopstvenu evoluciju“.

Da li se dešava da on nije saglasan sa tobom?

“Naravno“

Kako se to događa? Posle nekog vremena on dođe i kaže da si bio u pravu?

“Ne dođe da razgovara sa mnom. Igra, pobedi i na kraju meča mi dâ znak – namigne ili pokaže palac nagore. Razumemo se“.

Mnogo radite?

“Da, ali kvantitet je manje važan od kvaliteta. Moraš da radiš na onome što je važno. Kada si na vrhu, nema svrhe da radiš tri seta – bolje radi dva, ali na detaljima koji su važni i prave razliku“.

Da li se Novak ikada umori?

“Naravno, i on je čovek. Period posle Vimbldona, Montreal i Sinsinati, bio je težak i fizički i mentalno, ali uspeo je da se vrati i da osvoji US open. Iskreno, ne znam kako je to učinio. Nisam video nikoga jačeg od njega, ni fizički ni psihički".

Da li je finale US opena bio najvažniji meč u sezoni?

“Nisam siguran... Zaboleo ga je poraz u finalu Rolan Garosa od Stena, patio je. Nije igrao do Vimbldona i zapravo je tek tokom turnira povratio osećaj, da bi na kraju pobedio Federera u finalu. Fantastično, svega nekoliko igrača bi imalo petlju za tako nešto“.

Ima li prostora za napredak?

“Naravno“.

Na servisu?

“Ne, ne! Daću vam primer. U nedelju protiv Marija kvalitet razmena bio je neverovatan tokom 30 minuta, igrali su brzinom od deset hiljada na sat i na 3:2 su obojica pokušavali da dođu do daha. Ali Endi nije mogao da izdrži taj ritam, Novak se bolje nosio sa time. Sada je cilj da se taj nivo održi tokom čitavog meča. Nije ideja imati bolji forhend, nego imati bolji forhend za sat i po, dva. Radimo na tome na treninzima i tokom početnih rundi turnira. U svakom slučaju, nikada ne pravimo dugoročne planove u tom smislu, možda samo turnir-dva unapred“, zaključio je Beker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu