Tenis 46

Sreda, 11.11.2015.

12:18

Beker: “Kvalitet“ je reč koja sumira Novaka

Boris Beker, trener Novaka Đokovića, kaže u intervjuu za L’ekip da je sezona srpskog tenisera možda i najbolja u istoriji.

Beker: “Kvalitet“ je reè koja sumira Novaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

zoran

pre 8 godina

Za (danix, 11. novembar 2015 19:09)

Karlović 2.08 104 kg
Izner 2.08 111 kg
Raonic 1.96 98 kg

Đoković 1.88 80 kg

Nerealno je očekivati da će Đoković ikada imati tako snažan servis kakav imaju ova trojica koje si nabrojao. Što ne znači da Novak ne treba i dalje da unapređuje kvalitet, ponavljam, kvalitet ne jačinu prvog udarca kojim se počinje poen. Bezbroj puta smo videli kako, recimo Federer, a to može i Novak i Nadal, Marej... posle 0:40 otservira tri savrčeno PLSIRANA asa, ne prejaka ali smeštena baš gde treba i posle toga sledi TUŠ!

Inače, Beker me svojevremeno oduševljavao svojim tenisom a sada me oduševljava koliko je posvećen poslu kojim se trenutno bavi i koliko ceni našeg šampiona. Biće tu još mnogo, mnogo zajedničkih uspeha i novih trofeja... Samo napred ekipo....

I da nije tenisa ne bih TV ni uključivao nikad!

draganz

pre 8 godina

Ako se bude rodio teniser kome je sve jedno kojom rukom drzi reket, kao sto ima fudbalera kojima je sve jedno kojom nogom sutiraju, plus da ima sve ostale osobine vrhunskog tenisera, takav ce biti nesto novo u tenisu, i ta sposobnost ce mu dati odlucujucu prednost.

mr

pre 8 godina

prvo mu je Jelena Gencic majcinski razvila ljubav prema tenisu.Pilic naucio nemackoj disciplini Vajda napravio sampiona i potom dolazi Beker koji od njega pravi terminatora koji jednostavno uliva strah protivniku jer sve slabe strane mu je ispravio i naucio da traje e sad gde je granica to ce priroda i geni oca i majke odrediti a one su cini se daleko.To je ukratko recept za istoriju belog sporta

danix

pre 8 godina

Mekinro je lani rekao da on sa svojom najboljom igrom ne bi Novaku uzeo ni tri gema,sto je dokaz da tenis,kao i svi sportovi,evoluira,iz godine u godinu se podize na visi nivo.Tenis postaje,u svakom pôgledu,sve zahtjevniji,igra postaje sve brza,psihofizicka sprema je sve vaznija,taktika sve komplikovanija,dakle,kvalitet igre se sve vise dize na visi nivo.
Novak je vec pokazao da je inovator,da u tenis unosi nove elemente i podize tu igru na visi stepen.
A,prostora za poboljsanje teniske igre ima jos i kao sto rece Boris,ko se ne usavrsava bice dostignut i prestignut.
Novak stalno radi na usavrsavanju igre i mislim da je dostigao vrlo visok kvalitet u svim elementima igre,psihofickim i tehnickim,osim na servisu.Kad bi Novak popravio servis,recimo,blizu nivoa Isnera,Karlovica ili Raonica,postao bi supermen koga niko ne bi mogao dobiti.
Dakle,Nole je dotjerao tenis do samo jednog nedostajuceg elementa i samo je pitanje vremena kad ce se pojaviti i jedan takav igrac koji ce imati sve osobine Novaka i plus servis jednog od pômenutih tenisera.

Predo

pre 8 godina

Hteo sam samo da kažem da ovde nema šta dodati, ovo treba da pročitaju svi koji misle da nešto znaju o tenisu. Divni su i komentari ispod, pogotovo mog "imenjaka", osim naravno njih par, koji ni ovoga puta nisu ništa razumeli i to su morali podeliti sa nama. "Blago siromašnima umom, njihovo je carstvo nebesko" - Sveta knjiga.

:)

pre 8 godina

Vidi ovog dr Rodika. Cak je i Rodik promenio plocu. Covek je ismevao publiku tokom vimbldonskog finala koja je u ogromnom procentu, oko osamdeset posto, glasala da ce Fed pobediti. Pitao se ko uopste kupuje karte i dolazi da gleda. Posto Rodik vise nije hejter, predlazem da se prekrsti u nekog koji je jos uvek aktuelan, kad vec nema svoje ime.

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

https://www.thetennisbase.com/?enlace=records&id=JGRQSHXSJC

Po rezultatima, najbolje 52 nedelje u istoriji, racunajuci od 1877.

Za kalendarsku godinu, mislim da mora da osvoji zavrsni masters da bi prestigao Federerovu 2006 - 3 GS, 4 mastersa, zavrsni masters. I ovako su tu negde, ali ce se uvek naci neko da kaze da je zavrsni masters (jedan u godini) teze osvojiti nego dva od devet mastersa u godini.

draganz

pre 8 godina

Na to da je ovo mozda najbolja sezona jednog tenisera ikada povezimo Federerovu izjavu da ove godine igra najbolji tenis !? Jos jedna potvrda, i to od samog Feda, da od njega najboljeg ima jos bolji.

Milan Nis

pre 8 godina

Iskreno mislim da je Nole preporodio Bekera,a ne obrnuto.Sada je to sinergija i sjajno funkcionisu.I drago mi je da je Beker drugi covek,gotivan je to lik uvek bio.

Dostojanstvenije to, dostojanstvenije!

pre 8 godina

@ ..."Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL"
(Dr. Roddick, 11. novembar 2015 14:45)

Ti, @Dr. Roddick, koji si izgubio i svoj identitet, pa se potpisujes tudjim imenom, bi trebalo da znas da "matori" (Taj epitet se ne upotrebljava za ljude!) je, posle Sinsinatija izjavio da igra SVOJ NJAJBOLJI TENIS u karijeri. Ako ti je mentalni sklop takav da izvuces odredjene zakljucke, izvuci (iako sumnjam).

Taj "matori" Federer je posle meca sa Iznerom rekao (parafraziram) da ne zna kako bi mogao da ga pobedi (Iznera), a drugi tom istom Izneru zaustave i igru i servis. I u taj brejku.

Tom "matorom" Federeru niste zamerali kad je kao 19-togodisnjak pobedjivao "matore" Samprasa, Safina (do skoro na ovom sajtu legendu), Agasija...( Svi su oni bili na zalasku karijera kad je "matori" Federer osvajao turnire.), a nalazite se uvredjenim kada ISTINSKI ZNALCI tenisa kazu da se sad igra atomski tenis i da se ni pretpostaviti ne moze gde ce to zavrsiti. Vredjate se jer vas "matori" Federer nije na celu te igre. Zao mi je i nek vam je na zdravlje.

PS I meni strasno smeta sto dobar broj N°1etovih navijaca ne zna dostojanstveno da se nosi sa svim njegovim uspesima. Za to sto ga publika na dosta stadiona ne prihvata onako kako zasluzuje, veliku krivicu snose i oni - N°1etovi navijaci. Brljaju i po stranim forumima.

Igor

pre 8 godina

@dr Roddick, 2003 Nole je imao 15 godina, i stvarno je bas cudno sto vec tada nije osvajao GS??? I ne sazreva svaka osoba u isto vreme. Pogledajte Noleta sada i njegove slike sa npr. 20 godina, imao je mnogo manju muskulaturu, izgledao je bas kao klinac. Dok je recimo Nadal vec sa 20 godina imao muskulaturu kao Rambo ;) treca stvar, Nole je imao zdravstvenih problema (gluten), i to ga je uvek kocilo. Pogledaj na internetu simptome alergije na gluten, pa sebe zamisli da sa tim siptomima igras 5h tenisa, na drugom kontinentu , na 35 stepeni...

trener

pre 8 godina

Ceo stručan teniski svet vidi nešto ali izbegava o tome otvoreno da priča, zbog uticaja moćnih sponzora na medije, inercije Federerove/Nadalove veličine, relativno male Novakove marketinške vrednosti ili nečeg četvrtog, izaberite. Ipak desi se i izuzetak poput komentatora SkySporta, ili pojedinih kolumnista teniskih portala. Radi se o tome da je Novak sa svojim nivoom igre sledeća stepenica evolucije tenisa nakon Agasija, Samprasa, Federera i na kraju Nadala. To se tako jasno vidi, razlika je golim okom čak i nevelikog stručnjaka vidljiva. Novak je novi nivo, nov tenis, nova "tehnologija". Ali kao i sa stupanjem svake nove tehnologije u upotrebu, postoji poznat efekat u nauci i tehnici. Efekat da je uvek najbolja poslednja stara tehnologija, u početku bolja od prve nove tehnologije. Primer, poslednji najsavremeniji, najskuplji katodni TV je imao bolju sliku od prvog novog LCD flat TV-a. Ali ubrzo nova tehnologija prevaziđe, pregazi staro. Ista stvar je i sa Novakovim i Federerovim tenisom. Lepo su rekli Englezi sa SkySporta: "Novakov tenis je tenis novog doba! Federer pored njega izgleda kao šampion prošlih vremena!" Sve rečeno!
Novak je tenis podigao na sledeću evolutivnu stepenicu svojom brzinom, atleticizmom, elastičnošću, proklizavanjem bez obzira na podlogu (inovacija u tehnici kretanja), što rezultuje enormno velikim pokrivanjem terena i po dubini i po širini. Defanzivnim ekstremnim streching forhendom, čak sa top spin swingom, Novak odbranu pretvara u kontraofanzivu. Još bolji primer je sa druge strane, na bekhendu. To je samo jedan primer. Novak je takođe tenis pretvorio u timski sport. Multidisciplinarni tim brine bukvalno o svemu. On je egzekutor. Novak je nova "tehnologija" u tenisu. Za 20-25 godina svi top igrači će igrati kao on, ukoliko pravila ili podloge ostanu iste. Onaj na samom vrhu tada, će još imati bolji servis i perfektnu igru na mreži, taj će biti "totalni" teniser, ako se rodi, i taj će biti sledeća evolutivna stepenica.

German

pre 8 godina

Zato je Novak između ostalog angažovao Borisa. On ima veliki autoritet kao legenda tenisa u zapadnom svetu. Šire i jače odjekne sve što Boris kaže, nego da to kaže Vajda.

Nebojša

pre 8 godina

Samo ne znam kako taj "kvalitet" (jos dobro da je pod navodnicima) nikako nije dosao do izrazaja izmedju 2003-2011 kad je kako se ovde prica konkurencija bila jos slabija nego sad lol, nego eto bas sad sa raspadnutim Nadalom koji igra na nivou Tsonge, a Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL
(Dr. Roddick, 11. novembar 2015 14:45)

Pošto si ti očekivao da Novak sa sa petnaest godina koliko je imao 2003 osvaja trofeje ne znam zašto ista očekivanja nisi imao i za Federera jer koliko znam on je imao pune 22 te 2003 kada je uzeo prvi grenslem što ga nije osvojio nekoliko godina ranije na primer sa 19 ako je toliko dobar.

Mirko

pre 8 godina

Ovo: "Period posle Vimbldona, Montreal i Sinsinati, bio je težak i fizički i mentalno, ali uspeo je da se vrati i da osvoji US open. Iskreno, ne znam kako je to učinio. Nisam video nikoga jačeg od njega, ni fizički ni psihički" - je suštinski, kao i ono o kvalitetu.

Novak se revitališe, iako pati i troši se kao i svi, a ostali ne mogu da se pokupe i imaju snage za dva tri turnira, što se vidi i iz njihovih rezultata. Wawrinka recimo koji ga je pobedio na RG - posle toga imao je pored toga još tri titule na bezveznim turnirima, tipa Chenai, Roterdam i Tokio, imao je doduše izgubljena polufinala (2) i četvrtfinala (4) - dakle, čovek da maksimum i izgori na jednom turniru, a ostatak ga NEMA. I nije on jedini, to i svi ostali, Marej, pa čak i Federer koji je puno polji od njih.
Ostale da ne spominjem.

charlotte sometimes

pre 8 godina

Slazem se sa Bekerom. Ni ja ne znam kako je uzeo US open. Ja mislim da je za kratko vreme to postao moj omiljeni mec, jer je u njemu pobedila Novakova smirenost i mentalna snaga. U onakvim uslovima, protiv coveka koji je dotle zargonski receno gazio svoje protivnike. Svaki put kada bas nemam sta da radim ja se vracam tom mecu, premotam i odgledam momente u kojima je najvise skripalo. To nije bio najvazniji mec. Ali posle gubitka RG su i V i USO postali prioritet i mnogo mi je drago da je uspeo. Iako zavrsni masters nista ne menja, volela bih da ga uzme i zavrsi u velikom stilu. Pehar i atmosfera su fenomenalni. Pozdrav.

Predo 2

pre 8 godina

Gde su sad oni mislioci koji su pisali "od Bekera nema Vajde". Lično mislim da bi Novaku i Lendl "legao" kao trener, ali ovo se ispostavilo kao odličan potez. Nadam se da će mu Boris usaditi u glavu da je najvažnije da i dalje igra na maksimumu ili blizu maksimuma, jer će igra doneti rezultat, a ne jurenje za pojedinim trofejima. Svakako je da bismo svi voleli da uzme i Rolan Garos i Sinsinati, ali ja bih odmah potpisao da dogodine uzme ista 3 slema i 5-6 mastersa bez Sinsinatija. Ne vidim da bi zbog toga bio hendikepiran na rang-listama najboljih svih vremena. Prema tome, samo napred hrabro, posvećeno i promišljeno, a rezultati će doći na ovaj ili onaj način. Lično, meni ponekad nedostaje onaj ravan insajd-in forhend sa bekhend strane (sada skoro uvek igra jak spin, poput Nadala), ali evidentno je da je unapredio sve elemente svoje igre. Posle Vimbldona je servis "škripao", ali sada skoro dostiže vrhunac kao u periodu između Australije i Rolan Garosa. Možda bi bilo dobro da uvede kik-servis i sa đus strane, koji bi izvodio u telo protivnika i da beži ne prema T-liniji, nego u vis, tako da bi reterner morao da vraća servu sa velike visine. Napred šampione naš !!!

Marko

pre 8 godina

Da, ali kvantitet je manje važan od kvaliteta". O tome ja pricam sve vreme. Ovu recenicu sam spomenuo jos pre 2-3 meseca kad je bilo reci o Nadalu. Zato se Nadal vec istrosio i sve manje snage ima. On trenira preterano i previse, umesto da radi na dogradjivanju i poboljsanju.

Dr. Roddick

pre 8 godina

Samo ne znam kako taj "kvalitet" (jos dobro da je pod navodnicima) nikako nije dosao do izrazaja izmedju 2003-2011 kad je kako se ovde prica konkurencija bila jos slabija nego sad lol, nego eto bas sad sa raspadnutim Nadalom koji igra na nivou Tsonge, a Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL

nevski

pre 8 godina

Novak evoluira,a uz ovakvog Bekera,tek ce. Mislim da jos ni pola nismo videli od Novaka,bice jos ovakvih sezona,cak,mislim da ce biti i uspesnijih. Beker,posle ovakvih analiza,pravi covek u pravom trenutku.

Jumko

pre 8 godina

@Tarantino Uvukao ti se pod kozu jer ima rezultata pa je euforija opstenarodna... I crni djavo bi ti se uvukao! Ne boj se da bi ga mrzeo da je obrnuta situacija.

Mare,NS

pre 8 godina

Beker je bio sraf,koji je nedostajao Novaku.
Sve sto je rekao,apsolutno stoji.

Cinjenica JESTE da je i ranije pobedjivao,igrao odlicno(2011.),ali sada to zaista radi sa MNOGO manje napora.
Nije to do kondicionih treninga,jer ga je Filgric i tada savrseno fizicki pripemao i upravo je tako lomio protivnike,cak i Nadala,kome je to bio glavni adut(izmoriti protivnika i onda ga dotuci).

Sada to radi mnogo vestije,cesce izlazi na mrezu i ima odlican procenat realizacije u takvoj igri.
Servis nije postao jaci(km/h),cak naprotiv,ali servira mnogo pametnije sa dosta rotacije(slajs),raznovrsnije i vrlo ga je tesko procitati.
Cesto na prvi servis odservira `kik` i protivnik se nadje u cudu!
Vrhunac je bilo finale US Opena,kada je spasio preko DVADESET brejk lopti protiv RF na cijem se licu mogla videti frustracija.

Ove dve poslednje stavke su zasluga Bekera i sto je najvaznije,postoji veliki prostor da se unaprede,pre svega igra na mrezi(voleji),a ako ima od koga da nauci,onda je to svakako Boris,jer nema boljeg od njega.

Uz veliku mentalnu pomoc,koju dobija tokom meca od samim pogledom na svoj box,dobili smo OVO sto danas imamo,a najvaznije od svega,takvim nacinom igre ce produziti karijeru za nekoliko godina,a to moze biti presudno u borbi za NAJBOLJEG svih vremena.

zika

pre 8 godina

Pre svega naranvo da ne treba od noleta da ocekujemo da igra voleje kao beker, sampras, federer... On jednostavno nije taj tip igraca ali narvno da ce napredovati i u tom delu igre. Ako pogledate sampras bekera i jos tamo neke on su bili tipcni servis volej igrac dok su na osnovnoj liniji bili slabiji. Federer je pre bio servis volej igrac a tek je kasnije poceo da razvija svoju igru. Mislim da ce noletovi voleji biti onako bas dobri u njegovim 30 tim godinama.

Tarantino

pre 8 godina

Ovaj Beker mi se uvukao pod kožu samo tako. Na početku saradnje Novaka i Borisa sam bio veliki skeptik ali sada, prosto uživam da ih vidim zajedno na turnirima. Kakvu harizmu ima Nemac to je neverovatno, sa onim izbezumljenim pogledom u daljinu kao Pirs Brosnan prosto tera Novaka da bude bollji i bolji a tako i Novak tera njega da bude bolji i bolji trener. Idealan spoj dvojice perfekcionista. Zovem vas na slavu momci, povedite i lepše polovine....

Ertz

pre 8 godina

Poslovna kombinacija na relaciji Nemac - Srbin uvek je rezultirala uspehom. Kada bi nam na svim vodećim pozicijama u društvu bili Nemci, bilo bi idealno.

skydog

pre 8 godina

Jedina merodavna je GOAT lista,ako Novak odbrani London svaka diskusija je izlisna.Mogu Rodjini fanovi da kmece koliko god hoce,statistika je fakat.A ona ume da bude neumoljiva,svidelo se to nekome ili ne.

goldie

pre 8 godina

Sve stoji, osim toga da nije odigrao slab mec ove godine. To ne moze niko, pa ni Djokovic 2015. Ali ono sto je svakako najveci kvalitet Noleta je konstantnost, i tokom meca i tokom sezone, odnosno vec 5 godina u nizu. Finale ili polufinale je uvek tu, dok se ostali klizaju i u prvom i drugom kolu. Nole je kao Nemacka u fudbalu, polufunale SP sigurica

Iskrene cestitke, ziveli.

pre 8 godina

Odlican tekst i odlicno sumiranje svega od strane Bekera. Ovaj tekst ustvari potvrdjuje zasto je Djokovic tu gde jeste i govori o tome da cemo tek u narednih godinu, dve ili tri videti neverovatnog igraca koji ce jos da napreduje i to pokazuje na terenima. Nece biti lako ostatku teniskog karavana..

simke

pre 8 godina

Mozda ovo zvuci cudno ali mislim da Novak moze da duze traje na najvecem nivou od Federera...Mislim da ce biti u mogucnosti i sa 34 ili 35 godina da osvoji gren slem...Kljuc za to je njegova fizicka konstitucija i elasticnost.

Gajetano

pre 8 godina

Beker se izneo samu sustinu Novakove ovogodisnje dominacije: konstantnost, radna etika, teznja za stalnim napretkom, raspodela energije, itd. Licno mislim da je Novakova igra prevashodno evoluirala na tacktickom i mentalnom planu:
1. Nivo taktickog razmisljanja danasnjeg Novaka daleko je visi i mislim da je u tome dostigao cak i jednog Rodzera Federera.
2. Djokovic je pre svega postao "kralj" cvrstine i postojanosti. Mnogo je igraca koji su po teniskoj vestini bliski onim najboljim, ali ONO NESTO sto sampione odvaja od ostatka je sposobnost da sve te vestine koriste zajedno i u kontinuitetu.

Zanimljivo da je u obe svoje dominantne sezone (uz standardnu ekipu Vajda, Amanovic, Filgric i familija) uz Novaka bila i jedna autoritativna ocinska figura: 2011 - dr. Cetojevic, 2015 - Boris Beker. Pre pojave misterioznog doktora Novak je bio samo super talentovani igrac i One-Slam Wonder koji je godinama tavorio na 3. mestu ATP liste u senci Fedala. Doktor je doneo revoluciju (kvantni skok) i odmah je usledila jedna od najboljih sezona u istoriji tenisa. Odlazak doktora doneo je entropiju i od 2012-2014 Novak je postizao slabije rezultate od realno ocekivanih, pre svega na najvecim turnirima. A onda dolazi Beker, koji je (kako sam kaze) uneo nov kvalitet u Novakov fizicki i mentalni aspekt igre. Njegov uticaj je blazi, postepen, ali mislim da evolucija jos uvek traje i da je njena kriva jos daleko od svoje asimptote.

Pozdrav,

anica

pre 8 godina

Najbolja sezona u istoriji tenisa.
Beker je zasluzan za dobru igru na mrezi, igra voleje bas dobro, a bogami i za tu psihicku stabilnost, da neko ima tako celicnu volju i da se "trgne" kad je najteze na takav nacin, to malo ljudi moze. Patio je ali je uspeo da uzme WB, da se oporavi, oseca se sigurnost kod svih udaraca, kada ga pogleda i vidi ga u lozi "poleti", to se primecuje, ima samopouzdanje, zato ovoliko i pobedjuje, zna da moze. Na pravom je putu Nole, ovo sto kaze da je cilj da se lakse osvajaju poeni da se manje trosi energija, zeli da igra tenis sto duze i da stedi sebe.
Mnogo mu je pomogao, i svaka mu cast kakav je covek.
Sve pohvale.

nord

pre 8 godina

Bekerove reci su pravo nadahnuce. Bilo gde i kada nesto kaze o svom radu sa Novakom shvatite da se covek 100% daje u tom angazmanu. Bez rezerve i ogranicenja. Kao da se radi o njegovoj licnoj karijeri. Njegov pogled i sve sto kaze odaju iskreno pozrtvovanje i posvecenje. Nesumnjivo zasluzuje duboko postovanje.

anica

pre 8 godina

Najbolja sezona u istoriji tenisa.
Beker je zasluzan za dobru igru na mrezi, igra voleje bas dobro, a bogami i za tu psihicku stabilnost, da neko ima tako celicnu volju i da se "trgne" kad je najteze na takav nacin, to malo ljudi moze. Patio je ali je uspeo da uzme WB, da se oporavi, oseca se sigurnost kod svih udaraca, kada ga pogleda i vidi ga u lozi "poleti", to se primecuje, ima samopouzdanje, zato ovoliko i pobedjuje, zna da moze. Na pravom je putu Nole, ovo sto kaze da je cilj da se lakse osvajaju poeni da se manje trosi energija, zeli da igra tenis sto duze i da stedi sebe.
Mnogo mu je pomogao, i svaka mu cast kakav je covek.
Sve pohvale.

Gajetano

pre 8 godina

Beker se izneo samu sustinu Novakove ovogodisnje dominacije: konstantnost, radna etika, teznja za stalnim napretkom, raspodela energije, itd. Licno mislim da je Novakova igra prevashodno evoluirala na tacktickom i mentalnom planu:
1. Nivo taktickog razmisljanja danasnjeg Novaka daleko je visi i mislim da je u tome dostigao cak i jednog Rodzera Federera.
2. Djokovic je pre svega postao "kralj" cvrstine i postojanosti. Mnogo je igraca koji su po teniskoj vestini bliski onim najboljim, ali ONO NESTO sto sampione odvaja od ostatka je sposobnost da sve te vestine koriste zajedno i u kontinuitetu.

Zanimljivo da je u obe svoje dominantne sezone (uz standardnu ekipu Vajda, Amanovic, Filgric i familija) uz Novaka bila i jedna autoritativna ocinska figura: 2011 - dr. Cetojevic, 2015 - Boris Beker. Pre pojave misterioznog doktora Novak je bio samo super talentovani igrac i One-Slam Wonder koji je godinama tavorio na 3. mestu ATP liste u senci Fedala. Doktor je doneo revoluciju (kvantni skok) i odmah je usledila jedna od najboljih sezona u istoriji tenisa. Odlazak doktora doneo je entropiju i od 2012-2014 Novak je postizao slabije rezultate od realno ocekivanih, pre svega na najvecim turnirima. A onda dolazi Beker, koji je (kako sam kaze) uneo nov kvalitet u Novakov fizicki i mentalni aspekt igre. Njegov uticaj je blazi, postepen, ali mislim da evolucija jos uvek traje i da je njena kriva jos daleko od svoje asimptote.

Pozdrav,

Mare,NS

pre 8 godina

Beker je bio sraf,koji je nedostajao Novaku.
Sve sto je rekao,apsolutno stoji.

Cinjenica JESTE da je i ranije pobedjivao,igrao odlicno(2011.),ali sada to zaista radi sa MNOGO manje napora.
Nije to do kondicionih treninga,jer ga je Filgric i tada savrseno fizicki pripemao i upravo je tako lomio protivnike,cak i Nadala,kome je to bio glavni adut(izmoriti protivnika i onda ga dotuci).

Sada to radi mnogo vestije,cesce izlazi na mrezu i ima odlican procenat realizacije u takvoj igri.
Servis nije postao jaci(km/h),cak naprotiv,ali servira mnogo pametnije sa dosta rotacije(slajs),raznovrsnije i vrlo ga je tesko procitati.
Cesto na prvi servis odservira `kik` i protivnik se nadje u cudu!
Vrhunac je bilo finale US Opena,kada je spasio preko DVADESET brejk lopti protiv RF na cijem se licu mogla videti frustracija.

Ove dve poslednje stavke su zasluga Bekera i sto je najvaznije,postoji veliki prostor da se unaprede,pre svega igra na mrezi(voleji),a ako ima od koga da nauci,onda je to svakako Boris,jer nema boljeg od njega.

Uz veliku mentalnu pomoc,koju dobija tokom meca od samim pogledom na svoj box,dobili smo OVO sto danas imamo,a najvaznije od svega,takvim nacinom igre ce produziti karijeru za nekoliko godina,a to moze biti presudno u borbi za NAJBOLJEG svih vremena.

Predo 2

pre 8 godina

Gde su sad oni mislioci koji su pisali "od Bekera nema Vajde". Lično mislim da bi Novaku i Lendl "legao" kao trener, ali ovo se ispostavilo kao odličan potez. Nadam se da će mu Boris usaditi u glavu da je najvažnije da i dalje igra na maksimumu ili blizu maksimuma, jer će igra doneti rezultat, a ne jurenje za pojedinim trofejima. Svakako je da bismo svi voleli da uzme i Rolan Garos i Sinsinati, ali ja bih odmah potpisao da dogodine uzme ista 3 slema i 5-6 mastersa bez Sinsinatija. Ne vidim da bi zbog toga bio hendikepiran na rang-listama najboljih svih vremena. Prema tome, samo napred hrabro, posvećeno i promišljeno, a rezultati će doći na ovaj ili onaj način. Lično, meni ponekad nedostaje onaj ravan insajd-in forhend sa bekhend strane (sada skoro uvek igra jak spin, poput Nadala), ali evidentno je da je unapredio sve elemente svoje igre. Posle Vimbldona je servis "škripao", ali sada skoro dostiže vrhunac kao u periodu između Australije i Rolan Garosa. Možda bi bilo dobro da uvede kik-servis i sa đus strane, koji bi izvodio u telo protivnika i da beži ne prema T-liniji, nego u vis, tako da bi reterner morao da vraća servu sa velike visine. Napred šampione naš !!!

charlotte sometimes

pre 8 godina

Slazem se sa Bekerom. Ni ja ne znam kako je uzeo US open. Ja mislim da je za kratko vreme to postao moj omiljeni mec, jer je u njemu pobedila Novakova smirenost i mentalna snaga. U onakvim uslovima, protiv coveka koji je dotle zargonski receno gazio svoje protivnike. Svaki put kada bas nemam sta da radim ja se vracam tom mecu, premotam i odgledam momente u kojima je najvise skripalo. To nije bio najvazniji mec. Ali posle gubitka RG su i V i USO postali prioritet i mnogo mi je drago da je uspeo. Iako zavrsni masters nista ne menja, volela bih da ga uzme i zavrsi u velikom stilu. Pehar i atmosfera su fenomenalni. Pozdrav.

trener

pre 8 godina

Ceo stručan teniski svet vidi nešto ali izbegava o tome otvoreno da priča, zbog uticaja moćnih sponzora na medije, inercije Federerove/Nadalove veličine, relativno male Novakove marketinške vrednosti ili nečeg četvrtog, izaberite. Ipak desi se i izuzetak poput komentatora SkySporta, ili pojedinih kolumnista teniskih portala. Radi se o tome da je Novak sa svojim nivoom igre sledeća stepenica evolucije tenisa nakon Agasija, Samprasa, Federera i na kraju Nadala. To se tako jasno vidi, razlika je golim okom čak i nevelikog stručnjaka vidljiva. Novak je novi nivo, nov tenis, nova "tehnologija". Ali kao i sa stupanjem svake nove tehnologije u upotrebu, postoji poznat efekat u nauci i tehnici. Efekat da je uvek najbolja poslednja stara tehnologija, u početku bolja od prve nove tehnologije. Primer, poslednji najsavremeniji, najskuplji katodni TV je imao bolju sliku od prvog novog LCD flat TV-a. Ali ubrzo nova tehnologija prevaziđe, pregazi staro. Ista stvar je i sa Novakovim i Federerovim tenisom. Lepo su rekli Englezi sa SkySporta: "Novakov tenis je tenis novog doba! Federer pored njega izgleda kao šampion prošlih vremena!" Sve rečeno!
Novak je tenis podigao na sledeću evolutivnu stepenicu svojom brzinom, atleticizmom, elastičnošću, proklizavanjem bez obzira na podlogu (inovacija u tehnici kretanja), što rezultuje enormno velikim pokrivanjem terena i po dubini i po širini. Defanzivnim ekstremnim streching forhendom, čak sa top spin swingom, Novak odbranu pretvara u kontraofanzivu. Još bolji primer je sa druge strane, na bekhendu. To je samo jedan primer. Novak je takođe tenis pretvorio u timski sport. Multidisciplinarni tim brine bukvalno o svemu. On je egzekutor. Novak je nova "tehnologija" u tenisu. Za 20-25 godina svi top igrači će igrati kao on, ukoliko pravila ili podloge ostanu iste. Onaj na samom vrhu tada, će još imati bolji servis i perfektnu igru na mreži, taj će biti "totalni" teniser, ako se rodi, i taj će biti sledeća evolutivna stepenica.

nord

pre 8 godina

Bekerove reci su pravo nadahnuce. Bilo gde i kada nesto kaze o svom radu sa Novakom shvatite da se covek 100% daje u tom angazmanu. Bez rezerve i ogranicenja. Kao da se radi o njegovoj licnoj karijeri. Njegov pogled i sve sto kaze odaju iskreno pozrtvovanje i posvecenje. Nesumnjivo zasluzuje duboko postovanje.

Tarantino

pre 8 godina

Ovaj Beker mi se uvukao pod kožu samo tako. Na početku saradnje Novaka i Borisa sam bio veliki skeptik ali sada, prosto uživam da ih vidim zajedno na turnirima. Kakvu harizmu ima Nemac to je neverovatno, sa onim izbezumljenim pogledom u daljinu kao Pirs Brosnan prosto tera Novaka da bude bollji i bolji a tako i Novak tera njega da bude bolji i bolji trener. Idealan spoj dvojice perfekcionista. Zovem vas na slavu momci, povedite i lepše polovine....

simke

pre 8 godina

Mozda ovo zvuci cudno ali mislim da Novak moze da duze traje na najvecem nivou od Federera...Mislim da ce biti u mogucnosti i sa 34 ili 35 godina da osvoji gren slem...Kljuc za to je njegova fizicka konstitucija i elasticnost.

Milan Nis

pre 8 godina

Iskreno mislim da je Nole preporodio Bekera,a ne obrnuto.Sada je to sinergija i sjajno funkcionisu.I drago mi je da je Beker drugi covek,gotivan je to lik uvek bio.

goldie

pre 8 godina

Sve stoji, osim toga da nije odigrao slab mec ove godine. To ne moze niko, pa ni Djokovic 2015. Ali ono sto je svakako najveci kvalitet Noleta je konstantnost, i tokom meca i tokom sezone, odnosno vec 5 godina u nizu. Finale ili polufinale je uvek tu, dok se ostali klizaju i u prvom i drugom kolu. Nole je kao Nemacka u fudbalu, polufunale SP sigurica

Dostojanstvenije to, dostojanstvenije!

pre 8 godina

@ ..."Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL"
(Dr. Roddick, 11. novembar 2015 14:45)

Ti, @Dr. Roddick, koji si izgubio i svoj identitet, pa se potpisujes tudjim imenom, bi trebalo da znas da "matori" (Taj epitet se ne upotrebljava za ljude!) je, posle Sinsinatija izjavio da igra SVOJ NJAJBOLJI TENIS u karijeri. Ako ti je mentalni sklop takav da izvuces odredjene zakljucke, izvuci (iako sumnjam).

Taj "matori" Federer je posle meca sa Iznerom rekao (parafraziram) da ne zna kako bi mogao da ga pobedi (Iznera), a drugi tom istom Izneru zaustave i igru i servis. I u taj brejku.

Tom "matorom" Federeru niste zamerali kad je kao 19-togodisnjak pobedjivao "matore" Samprasa, Safina (do skoro na ovom sajtu legendu), Agasija...( Svi su oni bili na zalasku karijera kad je "matori" Federer osvajao turnire.), a nalazite se uvredjenim kada ISTINSKI ZNALCI tenisa kazu da se sad igra atomski tenis i da se ni pretpostaviti ne moze gde ce to zavrsiti. Vredjate se jer vas "matori" Federer nije na celu te igre. Zao mi je i nek vam je na zdravlje.

PS I meni strasno smeta sto dobar broj N°1etovih navijaca ne zna dostojanstveno da se nosi sa svim njegovim uspesima. Za to sto ga publika na dosta stadiona ne prihvata onako kako zasluzuje, veliku krivicu snose i oni - N°1etovi navijaci. Brljaju i po stranim forumima.

Iskrene cestitke, ziveli.

pre 8 godina

Odlican tekst i odlicno sumiranje svega od strane Bekera. Ovaj tekst ustvari potvrdjuje zasto je Djokovic tu gde jeste i govori o tome da cemo tek u narednih godinu, dve ili tri videti neverovatnog igraca koji ce jos da napreduje i to pokazuje na terenima. Nece biti lako ostatku teniskog karavana..

Igor

pre 8 godina

@dr Roddick, 2003 Nole je imao 15 godina, i stvarno je bas cudno sto vec tada nije osvajao GS??? I ne sazreva svaka osoba u isto vreme. Pogledajte Noleta sada i njegove slike sa npr. 20 godina, imao je mnogo manju muskulaturu, izgledao je bas kao klinac. Dok je recimo Nadal vec sa 20 godina imao muskulaturu kao Rambo ;) treca stvar, Nole je imao zdravstvenih problema (gluten), i to ga je uvek kocilo. Pogledaj na internetu simptome alergije na gluten, pa sebe zamisli da sa tim siptomima igras 5h tenisa, na drugom kontinentu , na 35 stepeni...

Nebojša

pre 8 godina

Samo ne znam kako taj "kvalitet" (jos dobro da je pod navodnicima) nikako nije dosao do izrazaja izmedju 2003-2011 kad je kako se ovde prica konkurencija bila jos slabija nego sad lol, nego eto bas sad sa raspadnutim Nadalom koji igra na nivou Tsonge, a Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL
(Dr. Roddick, 11. novembar 2015 14:45)

Pošto si ti očekivao da Novak sa sa petnaest godina koliko je imao 2003 osvaja trofeje ne znam zašto ista očekivanja nisi imao i za Federera jer koliko znam on je imao pune 22 te 2003 kada je uzeo prvi grenslem što ga nije osvojio nekoliko godina ranije na primer sa 19 ako je toliko dobar.

skydog

pre 8 godina

Jedina merodavna je GOAT lista,ako Novak odbrani London svaka diskusija je izlisna.Mogu Rodjini fanovi da kmece koliko god hoce,statistika je fakat.A ona ume da bude neumoljiva,svidelo se to nekome ili ne.

Mirko

pre 8 godina

Ovo: "Period posle Vimbldona, Montreal i Sinsinati, bio je težak i fizički i mentalno, ali uspeo je da se vrati i da osvoji US open. Iskreno, ne znam kako je to učinio. Nisam video nikoga jačeg od njega, ni fizički ni psihički" - je suštinski, kao i ono o kvalitetu.

Novak se revitališe, iako pati i troši se kao i svi, a ostali ne mogu da se pokupe i imaju snage za dva tri turnira, što se vidi i iz njihovih rezultata. Wawrinka recimo koji ga je pobedio na RG - posle toga imao je pored toga još tri titule na bezveznim turnirima, tipa Chenai, Roterdam i Tokio, imao je doduše izgubljena polufinala (2) i četvrtfinala (4) - dakle, čovek da maksimum i izgori na jednom turniru, a ostatak ga NEMA. I nije on jedini, to i svi ostali, Marej, pa čak i Federer koji je puno polji od njih.
Ostale da ne spominjem.

German

pre 8 godina

Zato je Novak između ostalog angažovao Borisa. On ima veliki autoritet kao legenda tenisa u zapadnom svetu. Šire i jače odjekne sve što Boris kaže, nego da to kaže Vajda.

zika

pre 8 godina

Pre svega naranvo da ne treba od noleta da ocekujemo da igra voleje kao beker, sampras, federer... On jednostavno nije taj tip igraca ali narvno da ce napredovati i u tom delu igre. Ako pogledate sampras bekera i jos tamo neke on su bili tipcni servis volej igrac dok su na osnovnoj liniji bili slabiji. Federer je pre bio servis volej igrac a tek je kasnije poceo da razvija svoju igru. Mislim da ce noletovi voleji biti onako bas dobri u njegovim 30 tim godinama.

nevski

pre 8 godina

Novak evoluira,a uz ovakvog Bekera,tek ce. Mislim da jos ni pola nismo videli od Novaka,bice jos ovakvih sezona,cak,mislim da ce biti i uspesnijih. Beker,posle ovakvih analiza,pravi covek u pravom trenutku.

Ertz

pre 8 godina

Poslovna kombinacija na relaciji Nemac - Srbin uvek je rezultirala uspehom. Kada bi nam na svim vodećim pozicijama u društvu bili Nemci, bilo bi idealno.

Marko

pre 8 godina

Da, ali kvantitet je manje važan od kvaliteta". O tome ja pricam sve vreme. Ovu recenicu sam spomenuo jos pre 2-3 meseca kad je bilo reci o Nadalu. Zato se Nadal vec istrosio i sve manje snage ima. On trenira preterano i previse, umesto da radi na dogradjivanju i poboljsanju.

draganz

pre 8 godina

Na to da je ovo mozda najbolja sezona jednog tenisera ikada povezimo Federerovu izjavu da ove godine igra najbolji tenis !? Jos jedna potvrda, i to od samog Feda, da od njega najboljeg ima jos bolji.

zoran

pre 8 godina

Za (danix, 11. novembar 2015 19:09)

Karlović 2.08 104 kg
Izner 2.08 111 kg
Raonic 1.96 98 kg

Đoković 1.88 80 kg

Nerealno je očekivati da će Đoković ikada imati tako snažan servis kakav imaju ova trojica koje si nabrojao. Što ne znači da Novak ne treba i dalje da unapređuje kvalitet, ponavljam, kvalitet ne jačinu prvog udarca kojim se počinje poen. Bezbroj puta smo videli kako, recimo Federer, a to može i Novak i Nadal, Marej... posle 0:40 otservira tri savrčeno PLSIRANA asa, ne prejaka ali smeštena baš gde treba i posle toga sledi TUŠ!

Inače, Beker me svojevremeno oduševljavao svojim tenisom a sada me oduševljava koliko je posvećen poslu kojim se trenutno bavi i koliko ceni našeg šampiona. Biće tu još mnogo, mnogo zajedničkih uspeha i novih trofeja... Samo napred ekipo....

I da nije tenisa ne bih TV ni uključivao nikad!

mr

pre 8 godina

prvo mu je Jelena Gencic majcinski razvila ljubav prema tenisu.Pilic naucio nemackoj disciplini Vajda napravio sampiona i potom dolazi Beker koji od njega pravi terminatora koji jednostavno uliva strah protivniku jer sve slabe strane mu je ispravio i naucio da traje e sad gde je granica to ce priroda i geni oca i majke odrediti a one su cini se daleko.To je ukratko recept za istoriju belog sporta

Predo

pre 8 godina

Hteo sam samo da kažem da ovde nema šta dodati, ovo treba da pročitaju svi koji misle da nešto znaju o tenisu. Divni su i komentari ispod, pogotovo mog "imenjaka", osim naravno njih par, koji ni ovoga puta nisu ništa razumeli i to su morali podeliti sa nama. "Blago siromašnima umom, njihovo je carstvo nebesko" - Sveta knjiga.

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

https://www.thetennisbase.com/?enlace=records&id=JGRQSHXSJC

Po rezultatima, najbolje 52 nedelje u istoriji, racunajuci od 1877.

Za kalendarsku godinu, mislim da mora da osvoji zavrsni masters da bi prestigao Federerovu 2006 - 3 GS, 4 mastersa, zavrsni masters. I ovako su tu negde, ali ce se uvek naci neko da kaze da je zavrsni masters (jedan u godini) teze osvojiti nego dva od devet mastersa u godini.

danix

pre 8 godina

Mekinro je lani rekao da on sa svojom najboljom igrom ne bi Novaku uzeo ni tri gema,sto je dokaz da tenis,kao i svi sportovi,evoluira,iz godine u godinu se podize na visi nivo.Tenis postaje,u svakom pôgledu,sve zahtjevniji,igra postaje sve brza,psihofizicka sprema je sve vaznija,taktika sve komplikovanija,dakle,kvalitet igre se sve vise dize na visi nivo.
Novak je vec pokazao da je inovator,da u tenis unosi nove elemente i podize tu igru na visi stepen.
A,prostora za poboljsanje teniske igre ima jos i kao sto rece Boris,ko se ne usavrsava bice dostignut i prestignut.
Novak stalno radi na usavrsavanju igre i mislim da je dostigao vrlo visok kvalitet u svim elementima igre,psihofickim i tehnickim,osim na servisu.Kad bi Novak popravio servis,recimo,blizu nivoa Isnera,Karlovica ili Raonica,postao bi supermen koga niko ne bi mogao dobiti.
Dakle,Nole je dotjerao tenis do samo jednog nedostajuceg elementa i samo je pitanje vremena kad ce se pojaviti i jedan takav igrac koji ce imati sve osobine Novaka i plus servis jednog od pômenutih tenisera.

:)

pre 8 godina

Vidi ovog dr Rodika. Cak je i Rodik promenio plocu. Covek je ismevao publiku tokom vimbldonskog finala koja je u ogromnom procentu, oko osamdeset posto, glasala da ce Fed pobediti. Pitao se ko uopste kupuje karte i dolazi da gleda. Posto Rodik vise nije hejter, predlazem da se prekrsti u nekog koji je jos uvek aktuelan, kad vec nema svoje ime.

draganz

pre 8 godina

Ako se bude rodio teniser kome je sve jedno kojom rukom drzi reket, kao sto ima fudbalera kojima je sve jedno kojom nogom sutiraju, plus da ima sve ostale osobine vrhunskog tenisera, takav ce biti nesto novo u tenisu, i ta sposobnost ce mu dati odlucujucu prednost.

Jumko

pre 8 godina

@Tarantino Uvukao ti se pod kozu jer ima rezultata pa je euforija opstenarodna... I crni djavo bi ti se uvukao! Ne boj se da bi ga mrzeo da je obrnuta situacija.

Dr. Roddick

pre 8 godina

Samo ne znam kako taj "kvalitet" (jos dobro da je pod navodnicima) nikako nije dosao do izrazaja izmedju 2003-2011 kad je kako se ovde prica konkurencija bila jos slabija nego sad lol, nego eto bas sad sa raspadnutim Nadalom koji igra na nivou Tsonge, a Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL

Dr. Roddick

pre 8 godina

Samo ne znam kako taj "kvalitet" (jos dobro da je pod navodnicima) nikako nije dosao do izrazaja izmedju 2003-2011 kad je kako se ovde prica konkurencija bila jos slabija nego sad lol, nego eto bas sad sa raspadnutim Nadalom koji igra na nivou Tsonge, a Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL

Jumko

pre 8 godina

@Tarantino Uvukao ti se pod kozu jer ima rezultata pa je euforija opstenarodna... I crni djavo bi ti se uvukao! Ne boj se da bi ga mrzeo da je obrnuta situacija.

Ertz

pre 8 godina

Poslovna kombinacija na relaciji Nemac - Srbin uvek je rezultirala uspehom. Kada bi nam na svim vodećim pozicijama u društvu bili Nemci, bilo bi idealno.

Dostojanstvenije to, dostojanstvenije!

pre 8 godina

@ ..."Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL"
(Dr. Roddick, 11. novembar 2015 14:45)

Ti, @Dr. Roddick, koji si izgubio i svoj identitet, pa se potpisujes tudjim imenom, bi trebalo da znas da "matori" (Taj epitet se ne upotrebljava za ljude!) je, posle Sinsinatija izjavio da igra SVOJ NJAJBOLJI TENIS u karijeri. Ako ti je mentalni sklop takav da izvuces odredjene zakljucke, izvuci (iako sumnjam).

Taj "matori" Federer je posle meca sa Iznerom rekao (parafraziram) da ne zna kako bi mogao da ga pobedi (Iznera), a drugi tom istom Izneru zaustave i igru i servis. I u taj brejku.

Tom "matorom" Federeru niste zamerali kad je kao 19-togodisnjak pobedjivao "matore" Samprasa, Safina (do skoro na ovom sajtu legendu), Agasija...( Svi su oni bili na zalasku karijera kad je "matori" Federer osvajao turnire.), a nalazite se uvredjenim kada ISTINSKI ZNALCI tenisa kazu da se sad igra atomski tenis i da se ni pretpostaviti ne moze gde ce to zavrsiti. Vredjate se jer vas "matori" Federer nije na celu te igre. Zao mi je i nek vam je na zdravlje.

PS I meni strasno smeta sto dobar broj N°1etovih navijaca ne zna dostojanstveno da se nosi sa svim njegovim uspesima. Za to sto ga publika na dosta stadiona ne prihvata onako kako zasluzuje, veliku krivicu snose i oni - N°1etovi navijaci. Brljaju i po stranim forumima.

skydog

pre 8 godina

Jedina merodavna je GOAT lista,ako Novak odbrani London svaka diskusija je izlisna.Mogu Rodjini fanovi da kmece koliko god hoce,statistika je fakat.A ona ume da bude neumoljiva,svidelo se to nekome ili ne.

Gajetano

pre 8 godina

Beker se izneo samu sustinu Novakove ovogodisnje dominacije: konstantnost, radna etika, teznja za stalnim napretkom, raspodela energije, itd. Licno mislim da je Novakova igra prevashodno evoluirala na tacktickom i mentalnom planu:
1. Nivo taktickog razmisljanja danasnjeg Novaka daleko je visi i mislim da je u tome dostigao cak i jednog Rodzera Federera.
2. Djokovic je pre svega postao "kralj" cvrstine i postojanosti. Mnogo je igraca koji su po teniskoj vestini bliski onim najboljim, ali ONO NESTO sto sampione odvaja od ostatka je sposobnost da sve te vestine koriste zajedno i u kontinuitetu.

Zanimljivo da je u obe svoje dominantne sezone (uz standardnu ekipu Vajda, Amanovic, Filgric i familija) uz Novaka bila i jedna autoritativna ocinska figura: 2011 - dr. Cetojevic, 2015 - Boris Beker. Pre pojave misterioznog doktora Novak je bio samo super talentovani igrac i One-Slam Wonder koji je godinama tavorio na 3. mestu ATP liste u senci Fedala. Doktor je doneo revoluciju (kvantni skok) i odmah je usledila jedna od najboljih sezona u istoriji tenisa. Odlazak doktora doneo je entropiju i od 2012-2014 Novak je postizao slabije rezultate od realno ocekivanih, pre svega na najvecim turnirima. A onda dolazi Beker, koji je (kako sam kaze) uneo nov kvalitet u Novakov fizicki i mentalni aspekt igre. Njegov uticaj je blazi, postepen, ali mislim da evolucija jos uvek traje i da je njena kriva jos daleko od svoje asimptote.

Pozdrav,

draganz

pre 8 godina

Ako se bude rodio teniser kome je sve jedno kojom rukom drzi reket, kao sto ima fudbalera kojima je sve jedno kojom nogom sutiraju, plus da ima sve ostale osobine vrhunskog tenisera, takav ce biti nesto novo u tenisu, i ta sposobnost ce mu dati odlucujucu prednost.

anica

pre 8 godina

Najbolja sezona u istoriji tenisa.
Beker je zasluzan za dobru igru na mrezi, igra voleje bas dobro, a bogami i za tu psihicku stabilnost, da neko ima tako celicnu volju i da se "trgne" kad je najteze na takav nacin, to malo ljudi moze. Patio je ali je uspeo da uzme WB, da se oporavi, oseca se sigurnost kod svih udaraca, kada ga pogleda i vidi ga u lozi "poleti", to se primecuje, ima samopouzdanje, zato ovoliko i pobedjuje, zna da moze. Na pravom je putu Nole, ovo sto kaze da je cilj da se lakse osvajaju poeni da se manje trosi energija, zeli da igra tenis sto duze i da stedi sebe.
Mnogo mu je pomogao, i svaka mu cast kakav je covek.
Sve pohvale.

German

pre 8 godina

Zato je Novak između ostalog angažovao Borisa. On ima veliki autoritet kao legenda tenisa u zapadnom svetu. Šire i jače odjekne sve što Boris kaže, nego da to kaže Vajda.

simke

pre 8 godina

Mozda ovo zvuci cudno ali mislim da Novak moze da duze traje na najvecem nivou od Federera...Mislim da ce biti u mogucnosti i sa 34 ili 35 godina da osvoji gren slem...Kljuc za to je njegova fizicka konstitucija i elasticnost.

draganz

pre 8 godina

Na to da je ovo mozda najbolja sezona jednog tenisera ikada povezimo Federerovu izjavu da ove godine igra najbolji tenis !? Jos jedna potvrda, i to od samog Feda, da od njega najboljeg ima jos bolji.

nord

pre 8 godina

Bekerove reci su pravo nadahnuce. Bilo gde i kada nesto kaze o svom radu sa Novakom shvatite da se covek 100% daje u tom angazmanu. Bez rezerve i ogranicenja. Kao da se radi o njegovoj licnoj karijeri. Njegov pogled i sve sto kaze odaju iskreno pozrtvovanje i posvecenje. Nesumnjivo zasluzuje duboko postovanje.

Mare,NS

pre 8 godina

Beker je bio sraf,koji je nedostajao Novaku.
Sve sto je rekao,apsolutno stoji.

Cinjenica JESTE da je i ranije pobedjivao,igrao odlicno(2011.),ali sada to zaista radi sa MNOGO manje napora.
Nije to do kondicionih treninga,jer ga je Filgric i tada savrseno fizicki pripemao i upravo je tako lomio protivnike,cak i Nadala,kome je to bio glavni adut(izmoriti protivnika i onda ga dotuci).

Sada to radi mnogo vestije,cesce izlazi na mrezu i ima odlican procenat realizacije u takvoj igri.
Servis nije postao jaci(km/h),cak naprotiv,ali servira mnogo pametnije sa dosta rotacije(slajs),raznovrsnije i vrlo ga je tesko procitati.
Cesto na prvi servis odservira `kik` i protivnik se nadje u cudu!
Vrhunac je bilo finale US Opena,kada je spasio preko DVADESET brejk lopti protiv RF na cijem se licu mogla videti frustracija.

Ove dve poslednje stavke su zasluga Bekera i sto je najvaznije,postoji veliki prostor da se unaprede,pre svega igra na mrezi(voleji),a ako ima od koga da nauci,onda je to svakako Boris,jer nema boljeg od njega.

Uz veliku mentalnu pomoc,koju dobija tokom meca od samim pogledom na svoj box,dobili smo OVO sto danas imamo,a najvaznije od svega,takvim nacinom igre ce produziti karijeru za nekoliko godina,a to moze biti presudno u borbi za NAJBOLJEG svih vremena.

zika

pre 8 godina

Pre svega naranvo da ne treba od noleta da ocekujemo da igra voleje kao beker, sampras, federer... On jednostavno nije taj tip igraca ali narvno da ce napredovati i u tom delu igre. Ako pogledate sampras bekera i jos tamo neke on su bili tipcni servis volej igrac dok su na osnovnoj liniji bili slabiji. Federer je pre bio servis volej igrac a tek je kasnije poceo da razvija svoju igru. Mislim da ce noletovi voleji biti onako bas dobri u njegovim 30 tim godinama.

Tarantino

pre 8 godina

Ovaj Beker mi se uvukao pod kožu samo tako. Na početku saradnje Novaka i Borisa sam bio veliki skeptik ali sada, prosto uživam da ih vidim zajedno na turnirima. Kakvu harizmu ima Nemac to je neverovatno, sa onim izbezumljenim pogledom u daljinu kao Pirs Brosnan prosto tera Novaka da bude bollji i bolji a tako i Novak tera njega da bude bolji i bolji trener. Idealan spoj dvojice perfekcionista. Zovem vas na slavu momci, povedite i lepše polovine....

Predo 2

pre 8 godina

Gde su sad oni mislioci koji su pisali "od Bekera nema Vajde". Lično mislim da bi Novaku i Lendl "legao" kao trener, ali ovo se ispostavilo kao odličan potez. Nadam se da će mu Boris usaditi u glavu da je najvažnije da i dalje igra na maksimumu ili blizu maksimuma, jer će igra doneti rezultat, a ne jurenje za pojedinim trofejima. Svakako je da bismo svi voleli da uzme i Rolan Garos i Sinsinati, ali ja bih odmah potpisao da dogodine uzme ista 3 slema i 5-6 mastersa bez Sinsinatija. Ne vidim da bi zbog toga bio hendikepiran na rang-listama najboljih svih vremena. Prema tome, samo napred hrabro, posvećeno i promišljeno, a rezultati će doći na ovaj ili onaj način. Lično, meni ponekad nedostaje onaj ravan insajd-in forhend sa bekhend strane (sada skoro uvek igra jak spin, poput Nadala), ali evidentno je da je unapredio sve elemente svoje igre. Posle Vimbldona je servis "škripao", ali sada skoro dostiže vrhunac kao u periodu između Australije i Rolan Garosa. Možda bi bilo dobro da uvede kik-servis i sa đus strane, koji bi izvodio u telo protivnika i da beži ne prema T-liniji, nego u vis, tako da bi reterner morao da vraća servu sa velike visine. Napred šampione naš !!!

Milan Nis

pre 8 godina

Iskreno mislim da je Nole preporodio Bekera,a ne obrnuto.Sada je to sinergija i sjajno funkcionisu.I drago mi je da je Beker drugi covek,gotivan je to lik uvek bio.

trener

pre 8 godina

Ceo stručan teniski svet vidi nešto ali izbegava o tome otvoreno da priča, zbog uticaja moćnih sponzora na medije, inercije Federerove/Nadalove veličine, relativno male Novakove marketinške vrednosti ili nečeg četvrtog, izaberite. Ipak desi se i izuzetak poput komentatora SkySporta, ili pojedinih kolumnista teniskih portala. Radi se o tome da je Novak sa svojim nivoom igre sledeća stepenica evolucije tenisa nakon Agasija, Samprasa, Federera i na kraju Nadala. To se tako jasno vidi, razlika je golim okom čak i nevelikog stručnjaka vidljiva. Novak je novi nivo, nov tenis, nova "tehnologija". Ali kao i sa stupanjem svake nove tehnologije u upotrebu, postoji poznat efekat u nauci i tehnici. Efekat da je uvek najbolja poslednja stara tehnologija, u početku bolja od prve nove tehnologije. Primer, poslednji najsavremeniji, najskuplji katodni TV je imao bolju sliku od prvog novog LCD flat TV-a. Ali ubrzo nova tehnologija prevaziđe, pregazi staro. Ista stvar je i sa Novakovim i Federerovim tenisom. Lepo su rekli Englezi sa SkySporta: "Novakov tenis je tenis novog doba! Federer pored njega izgleda kao šampion prošlih vremena!" Sve rečeno!
Novak je tenis podigao na sledeću evolutivnu stepenicu svojom brzinom, atleticizmom, elastičnošću, proklizavanjem bez obzira na podlogu (inovacija u tehnici kretanja), što rezultuje enormno velikim pokrivanjem terena i po dubini i po širini. Defanzivnim ekstremnim streching forhendom, čak sa top spin swingom, Novak odbranu pretvara u kontraofanzivu. Još bolji primer je sa druge strane, na bekhendu. To je samo jedan primer. Novak je takođe tenis pretvorio u timski sport. Multidisciplinarni tim brine bukvalno o svemu. On je egzekutor. Novak je nova "tehnologija" u tenisu. Za 20-25 godina svi top igrači će igrati kao on, ukoliko pravila ili podloge ostanu iste. Onaj na samom vrhu tada, će još imati bolji servis i perfektnu igru na mreži, taj će biti "totalni" teniser, ako se rodi, i taj će biti sledeća evolutivna stepenica.

goldie

pre 8 godina

Sve stoji, osim toga da nije odigrao slab mec ove godine. To ne moze niko, pa ni Djokovic 2015. Ali ono sto je svakako najveci kvalitet Noleta je konstantnost, i tokom meca i tokom sezone, odnosno vec 5 godina u nizu. Finale ili polufinale je uvek tu, dok se ostali klizaju i u prvom i drugom kolu. Nole je kao Nemacka u fudbalu, polufunale SP sigurica

Marko

pre 8 godina

Da, ali kvantitet je manje važan od kvaliteta". O tome ja pricam sve vreme. Ovu recenicu sam spomenuo jos pre 2-3 meseca kad je bilo reci o Nadalu. Zato se Nadal vec istrosio i sve manje snage ima. On trenira preterano i previse, umesto da radi na dogradjivanju i poboljsanju.

charlotte sometimes

pre 8 godina

Slazem se sa Bekerom. Ni ja ne znam kako je uzeo US open. Ja mislim da je za kratko vreme to postao moj omiljeni mec, jer je u njemu pobedila Novakova smirenost i mentalna snaga. U onakvim uslovima, protiv coveka koji je dotle zargonski receno gazio svoje protivnike. Svaki put kada bas nemam sta da radim ja se vracam tom mecu, premotam i odgledam momente u kojima je najvise skripalo. To nije bio najvazniji mec. Ali posle gubitka RG su i V i USO postali prioritet i mnogo mi je drago da je uspeo. Iako zavrsni masters nista ne menja, volela bih da ga uzme i zavrsi u velikom stilu. Pehar i atmosfera su fenomenalni. Pozdrav.

Igor

pre 8 godina

@dr Roddick, 2003 Nole je imao 15 godina, i stvarno je bas cudno sto vec tada nije osvajao GS??? I ne sazreva svaka osoba u isto vreme. Pogledajte Noleta sada i njegove slike sa npr. 20 godina, imao je mnogo manju muskulaturu, izgledao je bas kao klinac. Dok je recimo Nadal vec sa 20 godina imao muskulaturu kao Rambo ;) treca stvar, Nole je imao zdravstvenih problema (gluten), i to ga je uvek kocilo. Pogledaj na internetu simptome alergije na gluten, pa sebe zamisli da sa tim siptomima igras 5h tenisa, na drugom kontinentu , na 35 stepeni...

danix

pre 8 godina

Mekinro je lani rekao da on sa svojom najboljom igrom ne bi Novaku uzeo ni tri gema,sto je dokaz da tenis,kao i svi sportovi,evoluira,iz godine u godinu se podize na visi nivo.Tenis postaje,u svakom pôgledu,sve zahtjevniji,igra postaje sve brza,psihofizicka sprema je sve vaznija,taktika sve komplikovanija,dakle,kvalitet igre se sve vise dize na visi nivo.
Novak je vec pokazao da je inovator,da u tenis unosi nove elemente i podize tu igru na visi stepen.
A,prostora za poboljsanje teniske igre ima jos i kao sto rece Boris,ko se ne usavrsava bice dostignut i prestignut.
Novak stalno radi na usavrsavanju igre i mislim da je dostigao vrlo visok kvalitet u svim elementima igre,psihofickim i tehnickim,osim na servisu.Kad bi Novak popravio servis,recimo,blizu nivoa Isnera,Karlovica ili Raonica,postao bi supermen koga niko ne bi mogao dobiti.
Dakle,Nole je dotjerao tenis do samo jednog nedostajuceg elementa i samo je pitanje vremena kad ce se pojaviti i jedan takav igrac koji ce imati sve osobine Novaka i plus servis jednog od pômenutih tenisera.

:)

pre 8 godina

Vidi ovog dr Rodika. Cak je i Rodik promenio plocu. Covek je ismevao publiku tokom vimbldonskog finala koja je u ogromnom procentu, oko osamdeset posto, glasala da ce Fed pobediti. Pitao se ko uopste kupuje karte i dolazi da gleda. Posto Rodik vise nije hejter, predlazem da se prekrsti u nekog koji je jos uvek aktuelan, kad vec nema svoje ime.

Iskrene cestitke, ziveli.

pre 8 godina

Odlican tekst i odlicno sumiranje svega od strane Bekera. Ovaj tekst ustvari potvrdjuje zasto je Djokovic tu gde jeste i govori o tome da cemo tek u narednih godinu, dve ili tri videti neverovatnog igraca koji ce jos da napreduje i to pokazuje na terenima. Nece biti lako ostatku teniskog karavana..

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

https://www.thetennisbase.com/?enlace=records&id=JGRQSHXSJC

Po rezultatima, najbolje 52 nedelje u istoriji, racunajuci od 1877.

Za kalendarsku godinu, mislim da mora da osvoji zavrsni masters da bi prestigao Federerovu 2006 - 3 GS, 4 mastersa, zavrsni masters. I ovako su tu negde, ali ce se uvek naci neko da kaze da je zavrsni masters (jedan u godini) teze osvojiti nego dva od devet mastersa u godini.

mr

pre 8 godina

prvo mu je Jelena Gencic majcinski razvila ljubav prema tenisu.Pilic naucio nemackoj disciplini Vajda napravio sampiona i potom dolazi Beker koji od njega pravi terminatora koji jednostavno uliva strah protivniku jer sve slabe strane mu je ispravio i naucio da traje e sad gde je granica to ce priroda i geni oca i majke odrediti a one su cini se daleko.To je ukratko recept za istoriju belog sporta

Nebojša

pre 8 godina

Samo ne znam kako taj "kvalitet" (jos dobro da je pod navodnicima) nikako nije dosao do izrazaja izmedju 2003-2011 kad je kako se ovde prica konkurencija bila jos slabija nego sad lol, nego eto bas sad sa raspadnutim Nadalom koji igra na nivou Tsonge, a Federer iako mator 2-3. teniser sveta LOL
(Dr. Roddick, 11. novembar 2015 14:45)

Pošto si ti očekivao da Novak sa sa petnaest godina koliko je imao 2003 osvaja trofeje ne znam zašto ista očekivanja nisi imao i za Federera jer koliko znam on je imao pune 22 te 2003 kada je uzeo prvi grenslem što ga nije osvojio nekoliko godina ranije na primer sa 19 ako je toliko dobar.

Predo

pre 8 godina

Hteo sam samo da kažem da ovde nema šta dodati, ovo treba da pročitaju svi koji misle da nešto znaju o tenisu. Divni su i komentari ispod, pogotovo mog "imenjaka", osim naravno njih par, koji ni ovoga puta nisu ništa razumeli i to su morali podeliti sa nama. "Blago siromašnima umom, njihovo je carstvo nebesko" - Sveta knjiga.

nevski

pre 8 godina

Novak evoluira,a uz ovakvog Bekera,tek ce. Mislim da jos ni pola nismo videli od Novaka,bice jos ovakvih sezona,cak,mislim da ce biti i uspesnijih. Beker,posle ovakvih analiza,pravi covek u pravom trenutku.

Mirko

pre 8 godina

Ovo: "Period posle Vimbldona, Montreal i Sinsinati, bio je težak i fizički i mentalno, ali uspeo je da se vrati i da osvoji US open. Iskreno, ne znam kako je to učinio. Nisam video nikoga jačeg od njega, ni fizički ni psihički" - je suštinski, kao i ono o kvalitetu.

Novak se revitališe, iako pati i troši se kao i svi, a ostali ne mogu da se pokupe i imaju snage za dva tri turnira, što se vidi i iz njihovih rezultata. Wawrinka recimo koji ga je pobedio na RG - posle toga imao je pored toga još tri titule na bezveznim turnirima, tipa Chenai, Roterdam i Tokio, imao je doduše izgubljena polufinala (2) i četvrtfinala (4) - dakle, čovek da maksimum i izgori na jednom turniru, a ostatak ga NEMA. I nije on jedini, to i svi ostali, Marej, pa čak i Federer koji je puno polji od njih.
Ostale da ne spominjem.

zoran

pre 8 godina

Za (danix, 11. novembar 2015 19:09)

Karlović 2.08 104 kg
Izner 2.08 111 kg
Raonic 1.96 98 kg

Đoković 1.88 80 kg

Nerealno je očekivati da će Đoković ikada imati tako snažan servis kakav imaju ova trojica koje si nabrojao. Što ne znači da Novak ne treba i dalje da unapređuje kvalitet, ponavljam, kvalitet ne jačinu prvog udarca kojim se počinje poen. Bezbroj puta smo videli kako, recimo Federer, a to može i Novak i Nadal, Marej... posle 0:40 otservira tri savrčeno PLSIRANA asa, ne prejaka ali smeštena baš gde treba i posle toga sledi TUŠ!

Inače, Beker me svojevremeno oduševljavao svojim tenisom a sada me oduševljava koliko je posvećen poslu kojim se trenutno bavi i koliko ceni našeg šampiona. Biće tu još mnogo, mnogo zajedničkih uspeha i novih trofeja... Samo napred ekipo....

I da nije tenisa ne bih TV ni uključivao nikad!