Nova vest
Tenis

Subota, 04.10.2014.

11:41

Loša Ana bez finala Pekinga

Srpska teniserka Ana Ivanović nije uspela da se plasira u finale WTA turnira u Pekingu, pošto je poražena od Marije Šarapove sa 6:0, 6:4.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Ivanovićeva je odigrala veoma loše protiv Ruskinje, ali može biti zadovoljna nastupom u Pekingu, pošto je overila plasman na završni turnir u Singapuru.

Šarapova će u borbi za titulu igrati protiv Petre Kvitove iz Češke, koja je sa 6:3, 5:7, 6:2 eliminisala Samantu Stosur.

Ovo je bio 13. međusobni duel dve teniserke, a četvrta teniserka sveta sada vodi 9-4 u pobedama.

Ključ poraza Ane Ivanović leži u očajnom startu meča u kom nikako nije mogla da dođe do ritma. Poklanjala je poene protivnici i izgubila set sa ’nulom’.

Međutim, mora se spomenuti i velika uloga sudije Kader Nunija, koji je u dva slučaja doneo najblaže sumnjive odluke, baš u trenucima kada je meč mogao da ode na drugu stranu. Ivanovićeva nije želela mnogo da se raspravlja, iako je u oba slučaja Francuz dodeljivao poene Ruskinji.

Turnir u Pekingu igra se za nagradni fond od 5.427.105 dolara.

Tok meča:

Ivanovićeva je meč otvorila svojim servisom, ali je u prva dva poena forhend izbacila u aut, iako je bila u ofanzivi. Usledio je prvi poen posle čudnog nadigravanja na mreži, a onda i greška Šarapove iz bekhenda. Međutim, usledila su dva dobra napada Ruskinje i brejk za 1:0.

Maša je pogađala prve servise i dobijala priliku za napad, pa je lako materijalizovala prednost brejka – 2:0.

Čim je počeo da ulazi prvi servis, Ana je lakše osvajala poene. Međutim, pri vođstvu od 40:0 napravila je tri neiznuđene greške i dovela sebe u problem.Druga dupla servis greška koštala je brejk lopte, ali je nju spasla rizičnim čelendžom. Ipak, Šarapova je sve pogađala i brzo došla do duplog brejka.

Ivanovićeva je počela dobro da čita i vraća servise protivnice, pa je stigla do prve brejk lopte. Prvu je propustila prejakim riternom, ali joj je Marija dala duplom servis greškom. Ni nju nije iskoristila, jer se loše namestila na jednu duboku loptu. I treću je propustila svojom greškom, pa je Šarapova brzo povela sa 4:0.

Nikako Ana nije mogla da nađe pravi ritam, a novom greškom iz forhenda dala je još jednu priliku protivnici. Spasla je as udarcem, ali je potom odservirala treću duplu grešku. Ovoga puta nije bilo spasa, behend ide u mrežu za 5:0.

Očajnu seriju samo je nastavila i brzo izgubila set sa nulom – 6:0.

Krenulo je loše i u prvom gemu drugog seta, Šarapova nije imala nameru da stane. Ipak, srpska teniserka je imala šansu da se upiše na semafor, ali je početničkom greškom poklonila brejk Ruskinji.

Konačno se Ana iznervirala i malo proigrala. Šarapova joj je pomogla dvema greškama, ali je Ivanovićeva pogodila još dva vinera i vratila brejk za 1:1.

Dobru seriju nastavila je u trećem gemu, servis je počeo bolje da funkcioniše, a Ruskinja se malo unervozila i Ana je prvi put povela u meču – 2:1.

Iako je i dalje žurila, najbolja srpska igračica mnogo je bolje parirala u drugom setu, pa je Šarapova morala da se pomuči za svaki poen. Stigla je do izjednačenja u četvrtom gemu fenomenalnim riternom iz forhenda, da bi bekhendom stigla do brejk lopte. Šarapova je tada dobro odservirala, da bi greškama vratila protivnicu u igru.

Tada je usledio novi pad i dve brze greške u servis gemu. Međutim, ruska teniserka joj se revanširala i Ana je povela sa 3:2.

U šestom gemu na servis Šarapove sudija je doneo pogrešnu odluku, kada je posle jednog čelendža odlučio da prizna poen Ruskinji, iako je linijski sudija vikao aut koji bi Ani doneo brejk šansu. Maša je uspela da izjednači na 3:3 u gemovima, ali to nije mnogo uticalo na našu igračicu.

Dodatno je motivisalo to što je oštećena i lako je povela sa 4:3.

Šarapova je nekako uspevala da opstane zahvaljući servisom, a onda je napala iz sve snage pri rezultatu 4:4. Brzo je došla do tri vezane brejk lopte, prvu je Ana spasla servisom, ali je kod druge bekhend ubacila u mrežu, pa će Ruskinja servirati za finale.

Tada se i četvrta teniserka na WTA pomalo uplašila, napravila dve duple greške i omogućila Ani vezane brejk lopte. Prvu je Srpkinja propustila greškom iz forhenda, da bi Šarapova pogodila odličnu kombinaciju na drugoj. Usledio je as za meč loptu, ali se Ivanovićeva nije predala – pogodila je sjajan ritern i ostala u meču. Imala je i brejk loptu posle novog riterna, ali je tada Maša pogodila forhend dijagonalu. Maratonski gem nastavio se kada je sudija Kader Nuni ponovo doneo krajnje sumnjivu odluku. To je Anu koštalo pobede i Šarapova se plasirala u finale – 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu