Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 01.06.2009.

19:31

RG: Poraz Jelene Janković

Srpska teniserka Jelena Janković nije uspela da se plasirala u četvrtfinale Rolan Garosa, pošto je izgubila od Rumunke Sorane Kirstee rezultatom 3:6, 6:0, 9:7.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jelena je na 5:4 u trećem setu bila na dva poena od pobede (30:0), ali je dvema greškama vratila rivalku u igru. Utisak je da je Jankovićeva u ključnim trenucima igrala previše pasivno, pa je Rumunka uspela da iskoristi treću meč loptu i zabeleži najbolji rezultat u karijeri. Srbija je tako ostala bez ijednog predstavnika u singlu.

Rumunka je pomalo uplašeno počela meč, što je razumljivo, s obzirom da nikada pre ovogodišnjeg Garosa nije prošla drugo kolo na nekom Gren slem turniru.

Trema se manifestovala kroz veliki broj neiznuđenih grešaka, što je uz solidnu igru Jankovićeve bilo dovoljno za vođstvo 4:1.

Činilo se da će ključni gem biti peti, kada je Jelena spasla tri brejk lopte i došla do spomenute prednosti. Ipak, 19-godišnja Kirstea prvo spasava tri brejk lopte, a zatim i sama pravi brejk za 4:3.

Jelena ne posustaje, naprotiv, pravi brejk bez izgubljenog poena, a zatim bez problema privodi set kraju.

Prvi set Jankovićeva je odigrala odlično – čekala je grešku primetivši da protivnica lako greši, a kada je Kirsea ’pronašla udarac’, zaigrala je agresivnije i trudila se da diktira tok poena.

Nažalost, takva taktika nije uspešno bila primenjena u ostatku meča. Jankovićeva je tražili medicinsku pomoć zbog žulja na palcu leve noge, a Rumunka je briljatno, sa 6:0, osvojila drugi set i izjednačila.

U odlučujućem setu se sve do rezultata 4:4 igralo bez prilika za brejk. Tada su proradili živci kod mlade Kirstee, koja sa četiri greške dovodi Jelenu u situaciju da servira za meč.

Jankovićeva je odlično počela, povela 30:0, ali nije uspela da dokrajči suparnicu.

Igrali su se dugi poeni sa dosta visokih spinova, ’balona’ i bez mnogo rizika. Za nijansu hrabrija bila je Kirstea, koja je pri rezultatu 8:7 došla do prve meč lopte, iako je već bila na dva poena do trijumfa.

Prvu meč priliku prokockala je Kirstea nepreciznom forhend paralelom, drugu je Jelena spasla dobrim napadom i pravovremenim drajv-volejom, ali treća je bila kobna – Kirstea je forhend dijagonalom uzrokovala kraću lopticu Jelene, a zatim bekhednom napravila direktan poen za pobedu.

Kirstea će se za plasman u polufinale boriti sa 30. nosiocem Samantom Stosur, koja je pobedila Francuskinju Viržin Razano.

Jankovićeva je posle meča priznala da je pretrpela težak poraz u osmini finala Rolan Garosa.

"Bio je to težak meč, i težak gubitak za mene", rekla je Jankovićeva.

"Trebalo je da rizikujem, da budem agresivnija, što nisam učinila, i to me je koštalo meča", objasnila je JJ.

Jelena je istakla da je celu sezonu počela loše, zbog čega je potrebno vreme da povrati samopouzdanje, i pronađe igru koja joj je prošle godine donela titulu najbolje teniserke sveta.

"Moram da promenim igru i povratim samopouzdanje, naročito kod važnih poena u meču", istakla je Jelena Janković, koja nije mogla da da odgovor na pitanje da li će nakon ovog poraza promeniti trenera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu