Nova vest
Tenis

Subota, 06.09.2014.

17:55

Kraj za bledog Novaka u polufinalu

Prvi nosilac Novak Đoković izgubio je od Keija Nišikorija sa 6:4, 1:6, 7:6 (7-4), 6:3 u polufinalu US opena.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Sa izuzetkom drugog seta, Novak je bio neprepoznatljiv – tokom celog meča igrao je pasivno, ali nije mnogo toga mogao da postigne ni odbranom, pošto se veoma loše kretao.

Sa druge strane, Nišikori je neustrašivo odigrao meč, iako je bio u svom prvom Gren slem polufinalu. Servirao je izuzetno dobro, a riternom je nemilosrdno koristio spore servise Đokovića. Iako je iza sebe imao dva meča u pet setova, Kei je mnogo bolje podneo teške uslove za igru (vrućina i vlaga) i sasvim zasluženo se plasirao u finale, prvo za jednog azijskog tenisera u istoriji.

Đoković je imao nekoliko prilika da momentum potpuno okrene u svoju korist, ali nije ih iskoristio. Na startu trećeg seta propustio je četiri brejk lopte, od toga je dva puta imao ’aktivan’ poen.

Potom je uspeo da nadoknadi brejk zaostatka i da izbori taj brejk, ali neshvatljive greške sa osnovne linije koštale su ga trećeg seta, iako je tada i Nišikori bio nervozan.

Već u prvom gemu četvrtog seta Đoković je izgubio svoj servis, a u narednom gemu propustio je 0:40. To je bilo presudno, do kraja Novak jedva da je trčao u gemovima na servis Nišikorija, koji je na kraju napravio još jedan brejk i došao do više nego zaslužene pobede za dva časa i 52 minuta igre.

Nišikori će u finalu igrati sa Marinom Čilićem, koji je iznenadio Rodžera Federera 3-0 u setovima.

Tok meča:

Đoković je prvi gem dobio za 60 sekundi, ali u drugom je propustio nekoliko šansi da dođe do brejk lopte jer je riterne posle ne baš snažnih servisa slao u mrežu. Nišikori je osvojio taj gem, a zatim je posle greške Novaka iz bekhenda stigao i do brejk lopte. Usledio je odličan ritern i viner forhendom za brejk Japanca – 2:1.

Međutim, već u sledećem gemu Kei je greškom dao Novaku 0:30, a onda je u izuzetno dugom poenu Đoković došao do tri brejk lopte. Iskoristio je već prvu, a onda je dobrim servisima poveo sa 3:2.

Novak je bio u naletu, imao je 15:30 i inicijativu u poenu, ali se Nišikori sjajno odbranio, a Đoković je poslao lopticu napolje nakon što je neko iz publike uzviknuo ’aut’ i dekoncentrisao ga.

Japanac je osvojio taj gem, a onda je sa dva izvanredna riterna došao do 0:30. Usledila je i bekhend paralela na liniju za tri vezane brejk lopte. Đoković je prvu spasao, ali Nišikori je još jednom briljantno riternirao i poveo sa 4:3.

Očekivalo se da će Novak izvršiti pritisak do kraja seta, ali to se nije dogodilo – delom zbog odlične igre Japanca, ali i zbog grešaka srpskog tenisera. Nišikori je rutinski dobio još dva gema na svoj servis i osvojio je prvi set – 6:4.

Đoković je igrao pasivno, bio je iznerviran, ali postepeno je počeo da se diže kada je pogodio duboku bekhend paralelu za vođstvo 2:1. U sledećem gemu Novak je odigrao dva agresivna poena, a i Nišikori mu je greškama forhendom pomogao da dođe do brejk – 3:1.

Ništa nije išlo lako – uz pomoć mreže Japanac u narednom gemu dolazi do 15:30, ali usledio je perfektan drop šot Đokovića, zatim i odličan forhend, a uskoro je bilo 4:1.

Tek kada je potvrdio brejk, Novak je ušao u udarac i stvorio je dve vezane brejk lopte – Nišikori ih je spasao ofanzivnom igrom, ali je Đoković treću realizovao i poveo sa 5:1.

Novak je lako osvojio i naredni gem, a početkom trećeg seta vetar je počeo da duva jače nego do tada i ometao je tenisere. Pri rezultatu 1:1 Đoković je propustio veliku šansu da napravi brejk – došao je do 15:40, imao relativno lak pasing, ali je želeo da uhvati protivnika na pogrešnoj nozi i nije uspeo.

Usledila je fantastična bekhend paralela Nišikorija, a onda vrlo dug gem – Đoković je propustio još dve brejk šanse i posle 11 minuta Japanac je poveo sa 2:1.

U narednih nekoliko gemova uzbuđenja nije bilo, sve do rezultata 4:3 za Nišikorija. Novak je imao 30:15, usledila je greška, a onda i izvanredan pasing Japanca – bekhend dijagonalom iz trka došao je do brejk lopte. U sledećem poenu odlično je riternirao i uz malo sreće je došao do brejka i vođstva 5:3.

Međutim, Đoković se nije predavao – odigrao je napokon agresivno i došao je do brejk lopte. Tada se Nišikoriju stegla ruka i odservirao je duplu grešku za Novakov povratak u set – 5:4.

Ubrzo se ušlo u taj brejk u kojem su obojica mnogo grešili, a na kraju je Đoković ipak bio nervozniji. Novak se slabo kretao i Nišikori je dubokim riternima dođao do dva mini brejka prednosti – 4:2.

Đoković je tada odservirao duplu grešku, ali je potom odigrao vrlo dobar forhend i dočekao je duplu grešku rivala (5:4). Usledio je ključni poen, Novak nije pogodio prvi servis, ponovo nije napao i poslao je ne baš težak forhend u mrežu.

U sledećem poenu Nišikori je opet imao inicijativu i dočekao je grešku Đokovića – 7:4 i 2-1 u setovima.

Đoković se izuzetno slabo kretao, a ništa bolje nije bilo ni na početku četvrtog seta – u prvom poenu je promašio drop šot, a zatim je usledio novi viner Nišikorija iz riterna. Servis viner pa dupla greška i Kei je imao dve uzastopne brejk lopte. Realizovao je već prvu jer je Novak poslao novu lopticu u mrežu.

Sledeći gem Japanac je počeo greškom, pa su usledila dva dobra poena Đokovića i prednost 0:40. To je, međutim, bilo kratkog daha – prvi i treći poen Nišikori je odigrao savršeno, a između je Novak bekhend paralelu poslao u mrežu. Osvojio je Japanac još dva poena i poveo sa 2:0.

To je bilo presudno, do kraja Novak jedva da je trčao u gemovima na servis Nišikorija, koji je na kraju napravio još jedan brejk i došao do više nego zaslužene pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

617 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu