Nova vest
Tenis

Petak, 31.05.2013.

11:16

RG: Maratonac Janko u trećem kolu!

Srpski teniser Janko Tipsarević plasirao se u treće kolo Rolan Garosa, pošto je savladao Fernanda Verdaska sa 7:6 (7-3), 6:1, 3:6, 5:7, 8:6.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Meč je trajao čak četiri sata i 37 minuta, a Janko je dobio Španca peti put u sedam međusobnih okršaja.

Tipsarević je i ranije mogao da reši meč, pošto je u finišu četvrtog seta imao dve meč lopte.

Uprkos tome što je izgubio taj set, Janko je ostao pribran i u odlučujućem set nije dao šansu Verdasku na svoj servis. Srpski teniser prvo je propustio dve brejk šanse u šestom gemu, ali je u 14. gemu ponovo došao do meč lopti – realizovao je drugu i došao do velike pobede.

Verdasko je imao 74 vinera i 89 grešaka, dok je Tipsarević upisao 49 direktnih poena i 52 neiznuđene greške.

U trećoj rundi već u subotu Janko će se sastati sa Rusom Mihailom Južnim, koji je u četiri seta izbacio Argentinca Delbonisa. Tipsarević i Južni do sada su igrali šest puta, skor je 3-3, a ovo će im biti prvi okršaj na šljaci.

Tok meča:

Tipsarević je loše počeo meč, Španac mu je oduzeo servis već u njegovom prvom servis gemu, te ekspresno poveo 3:0. Verdasko je strpljivo igrao na Jankov servis te iskoristio četvrtu šansu da napravi brejk.

Ipak, nakon što je osvojio prvi gem, Tipsarević je uzvratio rivalu i iskoristio prvu šansu da vrati brejk. Verdasko je već u sledećm gemu imao novu brejk šansu, ali se Janko odbranio i izjednačio na 3:3.

Usledila je velika borba sa svaki poen, ali je Tipsarević diktirao tempo. Španac je uz mnogo problema stizao do gemova, janko je ispustio tri brejk šanse u devetom, potom još jednu u 11. gemu, pa je odlučivao taj-brajk.

Ni jedan teniser nije uspeo da na svoj servis osvoji poen u prvih pet poena, sve dok Tipsarević nije vezao dva i sa četiri u nizu poveo 5:2. Tu prednost je lako zadržao i dobio prvi set sa 7:6, zahvaljujući 7:3 u taj-brejku.

Tipsarević je uz mnogo muke uspeo da izbegne reprizu početka prvog seta, odbranio se od napada Verdaska na svom prvom servis gemu, spasao brejk, a onda napravio preokret.

Uzvratio je rivalu napadom, stigao do tri brejk šanse koje je lako pretvorio u 3:0. Tipsarević je nastavio da 'melje' rivala koji više nije imao rešenja. Janko je napravio još jedan brejk, te poveo sa 5:0 u drugom setu.

Tek tada Janko je smanjio ritam, dozvolio Špancu da osvoji jedan gem, a potom bez mnogo problema stigao do 6:1 i prednosti od 2-0 u setovima.

I treći set počeo je brejkom i prednošći 3:0, ali za Verdaska kao u prvom setu. Španac je odličnim servisom najavio povratak u meč. Tipsarević nije previše forsirao u nastavku seta, verovatno želevši da sačuva snagu za naredni, pa je Verdasko lako osvajao gemove i sa 6:3 smanjio na 2-1 u setovima.

Obojica tenisera imali su šanse na startu četvrtog seta – prvo je Verdasko propustio dve u vrlo dugom gemu, a u sledećem gemu Španac je od 15:40 uzeo četiri poena u nizu (1:1).

Potom je Janko lako uzeo gem na svoj servis, da bi u četvrtom gemu propustio još jednu brejk šansu (2:2). U petom gemu Verdasko je imao 0:30, ali je Tipsarević u prilično dugom gemu ponovo uspeo da povede – 3:2.

Izgledalo je da će Verdasko zadržati rezultat u egalu, ali je Tipsarević uspeo da preokrene u šestom gemu i iz druge šanse stigne do brejka, prvog u setu za prednost 4:2.

Međutim, Tipsarević ne uspeva da kapitalizuje prednost, Španac stiže do dve brejk šanse i vraća servis, pa stiže do izjednačenja 4:4.

Potom napada servis našeg tenisera koji spasava dve brejk lopte, a onda stiže na korak od pobede. Tipsarević stiže do dve brejk/meč lopte, ali je Verdasko oba puta izdržao pritisak za 5:5.

Meč je bio pun neočekivanih obrta, a sledeći je bio na štetu našeg tenisera - vodio je Janko u 11. gemu 40:15, ali je Verdasko vezao četiri poena i poveo sa 6:5, uz servis.

Španac je zatim lako odservirao i izborio peti set - 7:5. Ništa neočekivano kada su Tipsarević i Verdasko u pitanju.

Za razliku od četvrtog seta koji je obilovao brejk prilikama, u odlučujućem setu igralo se mnogo tvrđe. Sve do šestog gema teniseri su lako čuvali svoj servis, a prvi je do šanse došao Janko. Ipak, iako se suočio sa dve brejk lopte, Verdasko je izjednačio na 3:3.

Janko je bio u veoma neugodnoj situaciji pri rezultatu 4:4, ali je od 0:30 uzeo četiri poena u nizu i poveo je sa 5:4. Konačno, Janko je u 14. gemu došao do dve vezane meč lopte i realizovao je drugu za veliki trijumf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve