Nova vest
Tenis

Subota, 09.06.2012.

17:37

’Nole Slem’ ili Nadalova 7. titula?

U nedelju od 15 sati igra se finale Rolan Garosa u kojem se sastaju dva najbolja tenisera današnjice – Novak Đoković i Rafael Nadal.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Ko god da pobedi, bićemo svedoci istorijskog okršaja – srpski teniser ima priliku da osvoji i četvrti Grend slem turnir u nizu, što nikom nije pošlo za rukom od 1969. i Roda Lejvera, a Nadal se bori za rekordnu, sedmu titulu u Parizu, čime bi prestigao Bjerna Borga po broju trofeja na Rolan Garosu.

Na pitanje ko će biti pod većim pritiskom, Nadal ili on, Novak je odgovorio:

„Obojica ćemo imati pritisak, očekivanja, uzbuđenje, to su senzacije koje su sasvim normalne u tako važnim mečevima. Iskustva imamo i on i ja, ali Nadal više jer je ovaj turnir osvajao šest puta. On bolje poznaje teren, a ja sam prvi put u prilici da igram finale u Pariz, to me ispunjava i čini srećnim. Znam kako je igrati protiv njega, neće biti tajni, obojica ćemo biti veoma motivisani, videćemo ko će osvojiti trofej“.

Španac kaže da ne oseća nikakav dodatni pritisak zbog mogućnosti da osvoji sedmu titulu na RG.

„Pritisak je isti svake godine, ovde sam jer se maksimalno trudim svake godine i jer imam mnogo motiva da osvojim turnir, ne zato što bi mi to bila sedma titula, već zato što je to Rolan Garos. To je možda i najavažniji turnir za mene svake godine. Dodatni pritisak zbog toga što bi mi to bio sedmi trofej ravan je nuli, ali osećam pritisak zbog finala Rolan Garosa kao i uvek“.

Skoro svi stručnjaci saglasni su u činjenici da je Nadal favorit – zbog šest titula, ali i neverovatne igre na ovogodišnjem turniru koje mnoge podseća na 2008. godinu kada je Španaca pomeo sve pred sobom i u finalu je prepustio Federeru samo četiri gema.

Samopouzdanje je jedan od ključnih faktora u tenisu, a i Nadal je više puta isticao koliko mu znači kada je samouveren na terenu i da veru u udarce gradi kroz mečeve.

Sada, posle šest ubedljivih pobeda i izvrsne igre, Španac u finale dolazi pun samopouzdanja, a toga je bio svestan i Đoković kada je analizirao razliku u Nadalovoj igri prošle i ove godine.

„Pretpostavljam da nije velika razlika u Rafinoj igri ove i prošle godine, ali on igra sa više samopouzdanja nego lani kada je izgubio dosta mečeva. On se najbolje oseća ovde i igra najbolje kada je to potrebno, činjenica da je ovde izgubio samo jedan meč u karijeri dovoljno govori o njegovom kvalitetu“, rekao je Novak.

Sa druge strane, Novak se mučio sa Sepijem, spasao je četiri meč lopte protiv Conge, ali je Federera u polufinalu dobio u tri seta.

„Nadal uvek odigra najbolje kada je najbitnije, pogotovo na ovoj podlozi. Preda mnom je veliki izazov, ali raduje me činjenica da sam u meču sa Federerom podizao intenzitet igre kada god je bilo potrebno“, kaže Đoković.

Na pitanje da prokomentariše Federerovu izjavu da je „Nadal veliki favorit u finalu“, Španac je rekao:

„Hvala mu na lepim komentarima, to je sve što mogu da kažem. Ne osećam se kao da sam veliki favorit, ipak igram protiv ’broja jedan’. Možda sam favorit, ali izbacite to ’veliki’“.

Nadal zna šta je potrebno da uradi kako bi savladao Novaka.

„Ključ je da igram svoj najbolji tenis, nema nekog magičnog recepta. Moram da budem agresivan, da menjam ritam i da učinim da se on ne oseća ugodno na terenu. Moram da se branim dubokim lopticama, da serviram dobro, a ostatak će onda doći sam od sebe. Moram ja da diktiram igru, da ga teram da mnogo trči. Ne smem da mu dozvolim da previše napada, zato je neophodno da igram agresivno“.

Đoković i Nadal prvi put su se sastali baš na Rolan Garosu 2006. godine, igrali su 32 puta jedan sa drugim, a Španac vodi sa 18-14. Dobio je poslednja dva meča (Monte Karlo i Rim), ali je pre toga Đoković bio bolji na sedam okršaja u nizu, uključujući i dva prošlogodišnja finala na šljaci u Rimu i Madridu.

Kladionice veliku prednost daju Nadalu – kvota na njegovu pobedu iznosi u proseku 1.35, dok je na Novakov trijumf kvota oko tri.

Ukoliko želi da pobedi, Đoković će morati da igra mnogo agresivnije nego što je to bio slučaj u duelu sa Federerom, ali da jednako malo greši. Možda i ključni udarac biće bekhend dijagonala, kojom je Novak prošle godine uspešno probijao Nadalov forhend, ali je u Parizu oscilirao pri tom udarcu. Nužni uslov za pobedu jeste i odličan servis – svaki lako osvojeni poen protiv Nadala na šljaci više je nego dobrodošao.

Takođe, Novak ne sme da se obeshrabri ni kada Nadal bude pogodio neki ’nemoguć’ udarac, što će se svakako događati.

Nadal će trčanjem i dubokim lopticama posle Novakovih napada pokušati da iznuđuje njegove greške, a Španac najčešće ima tendenciju da odigra agresivne i kratke poene u dve vrste situacija – kada spasava brejk lopte i kada već pošalje protivnika u nokdaun konstantnim vraćanjem loptice u teren.

Đoković će tokom celog meča morati da zadrži visok nivo koncentrancije i da šalje duboke loptice u kontinuitetu, pošto Rafael ume izuzetno dobro da napadne i iz kontre, kada odbije početni nalet suparnika.

’Nole Slem’ ili Nadalova sedma titula, saznaćemo u nedelju.

Kakvo je Vaše mišljenje – šta Đoković treba da uradi kako bi savladao Nadala, a na šta će Španac morati da obrati posebnu pažnju? I konačno, ko će osvojiti Rolan Garos?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu