Nova vest
Tenis

Utorak, 05.06.2012.

16:02

RG: Novak od provalije do pobede!

Novak Đoković plasirao se u polufinale Rolan Garosa, pošto je spasao četiri meč lopte i pobedio Žo-Vilfreda Congu sa 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8-6), 6:1.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Đoković je odlično počeo meč, imao je set i brejk prednosti, ali je od tog trenutka Francuz zaigrao na veoma visokom nivou, verovatno je odigrao i najbolji meč karijere na šljaci. U završnici četvrtog seta imao je Conga četiri meč lopte, ali Novak se spektakularno izvukao i u petom setu došao do pobede.

Prva dva gema na svoj servis Novak je dobio bez izgubljenog poena i vodio je sa 2:1. U četvrtom gemu viđen je i prvi brejk – Conga je odigrao očajno, duplom servis greškom omogućio je Novaku tri vezane brejk šanse, a već na prvoj je forhendom zakucao lopticu u mrežu (3:1).

Novak je bez većih problema osigurao brejk, a Francuz je nastavio da igra bez plana i sa mnogo grešaka, ukupno 12 u prvom setu. Đoković je napravio novi brejk, a u sledećem gemu realizovao je drugu set loptu za ekspresnih 6:1 posle 22 minuta igre.

U svim segmentima igre Novak je bio neuporedivo bolji nego u meču sa Sepijem, ali naročito se to odnosi na kretanje po terenu. Upravo zahvaljujući mogućnosti da ’pokrije’ skoro sve, Đoković je osvojio drugi poen u prvom gemu drugog seta, što je bilo odlučujuće za novi brejk – 1:0.

Novak je potom uzeo još jedan gem, a zatim je Conga sjajnim servisima i uz veliku podršku publike smanjio na 2:1.

Navijači su u tim trenucima bili poput fudbalskih svaki put kada Conga osvoji poen, što je donekle uticalo na Đokovića, pa je srpski teniser napravio nekoliko grešaka i prvi put smo gledali gem na razliku kada Novak servira. Međutim, Đoković nije dozvolio rivalu brejk loptu i forhend paralelom je došao do 3:1.

Bilo je evidentno da Novak teže dobija svoje gemove, dok je Congin servis sa druge strane proradio i igrao je pod velikim adrenalinom zbog podrške iz gledališta.

Đoković je počeo više da greši iz bekhenda i u osmom gemu suočio se sa prvom brejk loptom. Conga je munjevitom bekhend dijagonalom iznudio grešku Đokovića i izjednačio je na 4:4.

Conga je vidno podigao nivo igre, rastrčao se po terenu i u 11. gemu nije dozvolio brejk loptu Novaku. Iako je srpski teniser igrao odlično, Conga je u tim trenucima imao odgovor za sve.

U 12. gemu Đoković je pri rezultatu 15:15 dva puta loše smečovao i Conga je osvojio poen, ubrzo je imao i dve vezane set lopte. Obe je Novak spasao, dobrim servisom i smečom, ali je Conga izvrsnim štop-volejom obezbedio sebi i treću set loptu. Ušlo se u dugu razmenu udaraca u kojoj je Novak poslao predugu lopticu iz forhenda i Francuz je izjednačio na 1-1.

Osokoljen osvojenim drugim setom, Conga je u istom stilu nastavio i početkom trećeg seta, bekhend mu je funkcionisao neverovatno i došao je do brejk lopte u drugom gemu.

Međutim, Novak ju je neutralisao napadom iz forhenda, a zatim je napravio brejk i poveo sa 2:1 u gemu u kojem je pružio sjajnu igru. Zatim je poveo sa 40-0, ali usledio je neshvatljiv pad u Đokovićevoj igri, izgubio je pet poena u nizu, samim tim i gem (2:2).

Od tog trenutka osećalo se da je veći pritisak na Đokoviću i da on nešto teže osvaja gemove na svoj servis. Tako je bilo sve do rezultata 5:5 kada je Novak propustio dve brejk šanse. U oba poena ušao je poen i uspeo je da neutrališe Congin servis, ali prvi put poslao je lopticu forhendom u mrežu, a drugi put je bekhend dijagonala završila u autu.

Oba tenisera igrali su na visokom nivou, ali ključna razlika bila je u tome što Đoković nije koristio svoje prilike. Maltene identično kao u drugom setu, Novak je u 12. gemu poklekao – imao je gem loptu, ali je olako poslao bekhend u aur, ubrzo je Conga stigao do set lopte i realizovao ju je briljantnom odbranom i forhendom za kraj – 7:5 i 2-1 za Francuza.

U čevrtom setu prvi je do brejk šansi došao Đoković u petom gemu, imao je dve u nizu. Međutim, Conga je vezao tri neodbranjiva servisa, Novak se na kratko zadržao u gemu, ali je Francuz ipak poveo sa 3:2.

Novu šansu Đoković je imao pri rezultatu 4:4, ali mu Conga ponovo nije dao ozbiljnu priliku da bilo šta napravi – odservirao je as na brejk lopti, zatim je smestio paralelu na liniju, a novim asom je osvojio gem.

U sledećem gemu Novak se suočavao sa dve vezane meč lopte – prvu je spasao odličnim volejom posle dugog poena, a zatim je najviše zahvaljujući preciznim servisima izjednačio na 5:5.

U 12. gemu Đoković je spasao još dve meč lopte (Congina mreža iz forhenda i smeč posle dobrog napada Novaka) i bolje je počeo taj brejk, pošto je poveo 2:0. Međutim, Conga tada vezuje četiri uzastopna poena i ponovo je delovalo da je Đoković na ivici ponora.

Međutim, Novak uzvraća istom merom i dolazi do dve vezane set lopte (6:4). Francuz je spasao obe, ali je pri rezultatu 6:6 posle forhend u aut i napravio jednu od retkih grešaka u tom intervalu meča. Treću set loptu Đoković nije propustio i po jakoj kiši (mnogi u gledalištu otvorili su kišobrane) je izjednačio na 2:2 u setovima.

Na startu petog seta Novak je delovao svežije i već u drugom gemu napravio je brejk posle Congine greške – 2:0.

Đoković je jedinu kritičnu situaciju u odlučujućem setu imao u petom gemu, kada se igralo na razliku, ali uspeo je da povede sa 4:1. U sledećem gemu Đoković je napravio brejk, a zatim je priveo meč kraju za novi veliki preokret i pobedu sa 3-2 u setovima.

Ukupno, Novak je imao 44 vinera i 34 neiznuđene greške, a Conga je upisao 40 direktnih poena i 61 grešku.

Novak će u polufinalu igrati sa Rodžerom Federerom, koji je gubio sa 2-0 u setovima, ali je ipak pobedio Huana Martina del Potra sa 3:6, 6:7, 6:2, 6:0, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

477 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu