Nova vest
Tenis

Petak, 22.08.2014.

11:10

US open: Novak, Rodžer ili neko treći?

Kulminacija sezone na američkom betonu polako se bliži – u ponedeljak počinje 134. izdanje US opena, poslednjeg Gren slem turnira.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Nema branioca titule Rafaela Nadala, Rodžer Federer zasluženo je u prvom planu kao glavni favorit, a neozbiljno bi bilo otpisati prvog igrača sveta Novaka Đokovića. Ipak, čini se da nas očekuje nešto otvoreniji turnir nego prethodnih godina, pa već počinju licitacije da li bi i ko mogao da ponovi Vavrinkin podvig iz Melburna.

Šta čeka Novaka?

Posle trijumfa na Vimbldonu bliža budućnost činila se svetlom, ali tu sliku potamnili su Novakovi neubedljivi nastupi u Torontu i Sinsinatiju. Muke u prvim mečevima i eliminacija u drugom, turniri za Đokovića kao da su bili preslikani.

Ako se Rodžers kup i može svesti pod “zasluženi predah“, malo ko je očekivao da će se Novak u jednako bledom izdanju pojaviti i na jedinom turniru iz Masters 1000 serije koji do sada nije osvojio. Bez energije, Đoković je često kasnio na lopticu, igrao je i suviše pasivno, a znatno ispod njegovog uobičajenog nivoa bilo je i njegovo najjače oružje – ritern. Uz takvu igru, poraz od Robreda nije čudo.

Ipak, sada dolazi Njujork i okreće se novi list – uostalom, i Mari je 2012. godine osvojio US open nakon što je na na Rodžers kupu i u Sinsinatiju ispao u trećoj rundi.

Žreb Đokovića nije pomilovao, mada bi rivali u prva tri kola trebalo da mu daju dovoljno vremena da postepeno uđe u ritam (doduše, nešto slično sam mislio i za start u Sinsinatiju, ali je Novak zaista bio neprepoznatljiv).

Prvo kolo donosi Dijega Švarcmana, kojem je ovo prvo učešće u glavnom žrebu u Njujorku. Zatim slede Matje ili Miler – veterani koji bi nekada bili znatno tvrđi orah, ali godine i povrede učinile su svoje. Ipak, Luksemburžanin ima tradiciju dobrih igara na USO (četvrtfinale 2008, osmina finala 2011) i tu blagi oprez nije na odmet.

U trećoj rundi projektovani rival je Giljermo Garsija-Lopes, ali ne bi bilo iznenađenje da se tu nađu Lu ili Kveri, koji je ipak potpuno van forme.

Od druge nedelje za Đokovića počinje pakao – Džon Izner, koji ga je dva puta dobio na Mastersima na betonu, potencijalni je Novakov rival u osmini finala. Amerikanac je u četvrtak povredio skočni zglob i ostaje da se vidi hoće li biti spreman za US open, ali u njegovoj osmini nalazi se i nezgodni Filip Kolšrajber.

Četvrtfinale će najverovatnije doneti okršaj sa Endijem Marijem, koji je kao uspavana zver i malo mu nedostaje da povrati samopouzdanje posle povrede i da zaigra kako ume. Ipak, ni Škot neće imati lak put – Štepanek, Verdasko i Conga mogli bi da mu oduzmu mnogo snage, ako ne i da ga eliminišu.

U projektovanom polufinalu Novak bi se sastao sa Stanom Vavrinkom. On se još nije potpuno privikao na ulogu jednog od favorita i mnogo oscilira u poslednje vreme, ali u njegovoj četvrtini je Miloš Raonić, koji od svih igrača iz tzv. ’nove generacije’ deluje najzrelije da se probije do završnice Gren slem turnira. Uostalom, već je igrao polufinale na Vimbldonu.

Favorit broj jedan?

U avgustu je napunio 33 godine, a Rodžera Federera veliki broj teniskih analitičara smatra glavnim kandidatom za titulu. To je samo po sebi izuzetno priznanje za čoveka koji tenis i dalje igra nesmanjenim žarom, koji uživa u igri i svemu što je okružuje.

Sada je u fazi karijere kada igra potpuno rasterećeno – i dalje se kreće veoma dobro, a povećana glava reketa i češći izlasci na mrežu novine su koje su se, kao što vidimo, dugoročno isplatile.

Federer u Njujorku nije trijumfovao od 2008. godine – izgubio je od Del Potra u finalu 2009, usledila su dva polufinalna poraza od Đokovića, zatim eliminacija u četvrtfinalu od Berdiha 2012. i poraz u četvrtoj rundi od Robreda prošle sezone.

Nadala nema na turniru, Đoković je nešto lošijoj formi, a Rodžer maestralno namiriše pad svojih najvećih protivnika i tada kao da mu se sva čula dodatno izoštre, a igra postane uglačanija.

Uz to, Federerov žreb više je nego povoljan – Matošević, Grot, Karlović, Fonjini, Dimitrov i Ferer.

Grot i Karlović su igrači koji se oslanjaju isključivo na servis, a sa takvima je Rodžer tradicionalno lako izlazio na kraj. Fonjini ili Bautista-Ahut nisu protivnici kojih bi Federer trebalo da se plaši – Španac ima solidnu igru i za beton, ali je dobio samo jedan meč na prethodna dva turnira, dok je Fonjini igrao četvrtfinale Sinsinatija, ali se muči sa povredom.

Grigor Dimitrov je najozbiljnije ime u Federerovom delu žreba – uprkos kiksu u Sinsinatiju, Bugarin postepeno i konstantno napreduje, a na Gren slem turnirima ove godine dobio je važne lekcije (Nadal u Melburnu, Đoković na Vimbldonu) koje bi trebalo da mu pomognu sledeći put kada se bude susreo sa nekim od najvećih.

Fererov skor sa Federerom je 0-16, mada se Španac čini zrelim i za nešto raniju eliminaciju. Pitanje je samo ko bi mogao da ga pobedi – Berdih je dobio samo jedan meč na prethodna dva turnira, a generalno ove godine ne blista na najvećim turnirima, ne računajući polufinale Australijan opena.

U tom delu žreba još su Bernard Tomić, Kevin Anderson, Ernests Gulbis...

Novi Vavrinka?

Uprkos činjenici da je Federer u vrhunskoj formi, ne treba zaboraviti da su mu 33 godine, a da to često znači iznenadne padove i slabije dane koji dolaze neočekivano. Uz Đokovićev pad u formi, nepoznanicu Marija i odsustvo Nadala, možda se otvara prostor da neko izvan velike četvorke ponovi uspeh Stanislasa Vavrinke iz Melburna i osvoji najveću titulu.

Utisak je da muški deo Gren slem turnira dugo nije bio tako ’otvoren’, šansu u prvom redu čekaju Dimitrov i Raonić, a možda nas sve iznenadi neko od tenisera koje nismo do sada viđali u završnici Gren slem takmičenja.

Mečevi prvog kola koje ne treba propustiti

Tomaš Berdih – Lejton Hjuit. Veteran iz Australije daleko je od nivoa na kojem je nekada bio, ali i dalje ima perioda igre kada podseti na slavne dane svojim riternom, razmišljanjem na terenu i raznovrsnošću u igri. Posrnuli Berdih verovatno je pravi motiv da ’Rasti’ ponovo pokaže šta ume, tako da nas čeka dug meč, možda i u pet setova.

Bernard Tomić – Dastin Braun. Nezainteresovani Australijanac koji mnogo pažnje posvećuje taktici protiv ’ludog’ Brauna koji često ide na sve ili ništa i pravi gluposti na terenu. Moglo bi da bude zabavno.

Nik Kirjios – Mihail Južni. Posle četvrtfinala na Vimbldonu, Kirjios ne može više da računa na faktor iznenađenja, pošto su sve oči sada na njemu – navijači žele da vide da li je on zaista Top 10 potencijal. Prvo kolo donosi mu meč sa iskusnim Južnim, čiji slajs i agresivna igra su često dobro prolazili na US openu. Rus je oduvek bio sklon oscilacijama, tako da i ovde očekujte dug meč, možda u pet setova.

Marin Čilić – Markos Bagdatis. Kipranin voli svetla velike pozornice, šljašteći Njujork uvek ga je inspirisao, setite se samo spektakla sa Andreom Agasijem na poslednjem turniru legendarnog Amerikanca u karijeri. Sada je 86. na ATP listi, ali povratio je samopouzdanje pobedama na manjim turnirima i mogao bi da zagorča život 14. nosiocu na startu turnira.

Jerži Janovič – Dušan Lajović. Poljak je u Sinsinatiju dobio Dimitrova i polako vraća veru u sebe posle lošije igre u većem delu sezone. Janovič ima kratak fitilj i ume da odluta tokom mečeva, a Lajović će ga sigurno naterati da se kreće što je više moguće i strpljivo će čekati svoju priliku.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d