Nova vest
Tenis

Subota, 25.08.2012.

13:23

Bitka za Njujork – Rodžer, Novak ili Endi?

Mnogo je velikih teniskih bitaka bilo ove godine, mnogo preokreta, uspona, padova, tuge i radosti.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Sada je red došao na US open, najglamurozniji od sva četiri Grend slem turnira, i videćemo kakav novi zaplet nam donosi ‘Velika Jabuka’.

Pošto u tenisu nikada nema raspleta, samo novih zapleta. Federer beleži rezultate kao u najboljim danima, Đoković je branilac titule i igra na omiljenoj podlozi, a očekivanja su ponovo velika od Endija Marija. Škot je sam kriv, osvojio je olimpijsko zlato.

Nenadoknadivu rupu u žrebu napravilo je odsustvo Nadala, ali njegovo neigranje pokušaće da nadomeste sve bolji Del Potro, hiroviti Conga, u rodnoj zemlji inspirisani Izner i ostali.

Rodžer Federer nalazi se u idealnoj poziciji pred početak nadmetanja u Njujorku – osvojio je Vimbldon, olimpijsku medalju i vratio se na prvo mesto ATP liste.

Ispunio je maltene sve ciljeve za ovu godinu, može apsolutno rasterećeno da igra u Njujorku, a to će ga činiti dodatno opasnim. Uz to, Federera od drugih između ostalog izdvaja njegova motivisanost na svakom turniru – ambicije mu ne nedostaje, nismo nikada čuli da je zasićen tenisom ili da mu se ne igra.

Može se reći da je Rodžer sa pola snage osvojio Sinsinati i tako se izjednačio sa Nadalom po broju osvojenih turnira iz Masters serije (21), Sada želi šesti trofej u Njujorku, ali ne zaboravimo da je poslednju put slavio još 2008. godine – prethodne dve sezone zaustavljao ga je Đoković u polufinalu, a 2009. je poražen u finalu od Del Potra.

Upravo je posle prošlogodišnjeg poraza na US openu počela Federerova renesansa i on će želeti da na najefektniji način zatvori taj krug, uspehom na turniru koji ga je prošle godine naterao da radi još žešće nego inače.

U prvom kolu Rodžer igra sa Donaldom Jangom, momkom koji je tek prošle sedmice prekinuo niz od 17 uzastopnih poraza. Prvi nosilac u Federerovoj četvrtini jeste Fernando Verdasko, Španac koji je ove sezone daleko od svojih najboljih partija, naročito na betonskoj podlozi.

U osmini finala Federera čeka ili Simon ili Mardi Fiš. Iskusni Francuz dva puta je dobio Federera 2008. godine, odveo ga je u pet setova i prošle sezone u Melburnu, ali i Žil je daleko od vrhunske forme.

Fiš je uvek inspirisan u SAD, znao je da pruži jak otpor Švajcaracu u prošlosti i to bi mogao da bude nešto zahtevniji ispit za prvog nosioca. Ipak, trenutni skor je 6-1 za Federera, a i u Sinsinatiju je Rodžer slavio relativno lako.

Projektovani Federerov rival u četvrtfinalu jeste Tomaš Berdih, ali Čeh ima trnovit put do najboljih osam, pogotovo uzevši u obzir njegove očajne partije u prethodnom periodu. Počinje turnir mečom sa dopadljivim Gofanom, koji igra tenis lep za oko, zatim ga verovatno čeka nezgodni Istomin, a onda povratnik Kveri, koji je željan dobrih rezultata i igra na podlozi na kojoj je odrastao.

Ukoliko sve protekne prema očekivanjima, Federera bi u polufinalu sačekao Endi Mari, što je u najavi jedan od najuzbudljivijih mečeva na celom turniru. Ali do njega je dug put, videćemo šta će se sve zbiti u Njujorku.

Prošle godine Novak Đoković imao je iste rezultate na Rodžers kupu i Sinsinatiju pred US open, ali atmosfera oko njega bila je drugačija. Tada je u Njujork došao kao novoustoličeni kralj svetskog tenisa, čovek koji je bio superioran u prethodnom delu godine, pucao je od samopouzdanja i ostavljao je utisak nepobedivog.

Sada su se stvari promenile – gubitak prvog mesta, zatim neuspeh na Olimpijskim igrama koji mu je emotivno teško pao, ali i brojne medijske spekulacije o njegovim privatnim problemima uticale su da se Novak ne percipira kao prvi favorit za osvajanje trofeja.

Pre nekoliko dana odgledao sam detalje Novakovih mečeva sa prošlogodišnjeg US opena, uključujući i finale, i moj utisak je da osnovna razlika u odnosu na prošlu godinu leži u Đokovićevom stavu na terenu – čini se da je malo izgubio od one rešenosti koja ga je krasila u 2011, kao da je upao u kolotečinu, mehanički odrađuje posao i nedostaje mu usredsređenosti.

Koji je koren tog problema neću spekulisati, ali nadajmo se da će povratak celog tima sa Marjanom Vajdom na čelu osvežavajući uticati na Đokovića.

Međutim, mali pad normalna je pojava u karijeri vrhunskog sportiste, a US open je savršena prilika da Novak povrati auru najboljeg na svetu i da se i formalno približi poziciji prvog na ATP listi na kraju godine.

Ne pamtim da je Novak imao bolji žreb na nekom od GS turnira – napokon je izbegao težeg protivnika u polufinalu, a najkomplikovaniji rival do finala trebalo bi da mu bude Huan Martin del Potro. Međutim, a to Đoković najbolje zna, na treba gledati toliko unapred.

Novakovi suparnici u prve dve runde ne bi trebalo da budu više od nešto jačeg treninga, a potencijalni protivnik u trećem kolu je Žilijen Beneto. Francuz je igrao pet setova sa Federerom na Vimbldonu, a na istom turniru je pre tri godine namučio i Đokovića.

Četvrto kolo najverovatnije donosi okršaj sa Stanislasom Vavrinkom ili Dolgopolovom. Švajcarac je čovek koji ‘ima sve udarce’, ali mentalno nije u stanju da se nosi sa najboljima. Igrao je dobro u Sinsinatiju, ali od Đokovića je izgubio poslednjih devet mečeva, mada je interesantno da se nikada do sada nisu sastali na nekom od GS turnira.

Ukrajinac Dolgopolov gaji neobični stil igre, sa mnogo slajsova i promena ritma, a kada našteluje servis i forhend, ume da bude jako nezgodan. Međutim, ‘Dolgo’ ima problem da zadrži kontinuitet igre i to je Novakova velika prednost u eventualnom duelu. U oba dosadašnja dvoboja srpski teniser je slavio, jednom baš prošle godine na US openu sa 3-0 u setovima.

Projektovani rival u četvrtfinalu jeste Del Potro, ali nad njime se nadvija znak pitanja zbog povrede zgloba koja ga muči skoro pa čitavu karijeru, a imao je problema sa njome i u Sinsinatiju. Uz to, Delpo u prvom kolu igra sa Nalbandijanom, a David spada u grupu veterana koji znaju tenis i u rukavu imaju još koju blistavu partiju (kao npr. Hjuit sa Đokovićem na OI).

Dalje, u Del Potrovoj četvrtini je Rodik, kojeg u Njujorku ne treba olako shvatati, kao i mladi Herison, koji što pre mora da dokaže da ima kvalitet za velika dela.

Novak je u istoj polovini žreba sa Davidom Fererom, kojeg je dobio osam puta u 13 međusobnih okršaja, ali Špančeva četvrtina je najneizvesnija od svih i David će morati dobrano da se potrudi ne bi li ponovio uspeh iz 2007. godine, kada je igrao u polufinalu.

Teniska javnost ipak je najnestrpljivija da na delu vidi Endija Marija. Škot je bio veoma blizu da povede sa 2-0 u setovima u finalu Vimbldona, a taj poraz bio mu je dragoceno iskustvo za trijumf na Olimpijskim igrama.

Sada, kada iza sebe ima veliku titulu (uz to i pobede u Londonu nad Đokovićem i Federerom), Endi u Njujork dolazi pun samopouzdanja i jedva čeka velike mečeve. Odustajanje u Torontu i rani poraz u Sinsinatiju sigurno nisu oduzeli nimalo vere u sebe Mariju, kojem je US open omiljeni GS turnir. Uostalom, više je puta izjavljivao da su mu šanse za trofej najveće baš u Njujorku, a tu je i bio vicešampion 2008. godine.

U finalu Vimbldona i OI Mari je igrao agresivno, nije dozvoljavao Federeru da diktira ritam sve vreme i to je glavna promena koju je Škot napravio kada je reč o najvažnijim mečevima.

Već dugo znamo da Škot ima kvalitet neophodan za najveća ostvarenja, ali hoće li napokon glavu dovesti u red? To je možda i najveće pitanje predstojećeg US opena. Goran Ivanišević proglasio je Marija glavnim kandidatom za titulu, mnogi dele njegovo mišljenje, a odgovor na to da li će Endi konačno osvojiti prvi GS trofej dobićemo u naredne dve sedmice.

Počinje turnir sa Bogomolovom juniorom, koji ne bi trebalo da bude težak zalogaj, ali nije baš ni najlakši žreb za prvu rundu. Potom mu verovatno slede Ivan Dodig i Felisijano Lopes – sa Špancem Endi nikada nije imao naročitih problema, pa ne vidim zašto bi se bilo šta promenilo baš sada.

Osmina finala već bi mogla da nam donese uzbudljiv dvoboj sa Milošem Raonićem, mladim Kanađaninom koji još čeka vrhunski rezultat koji bi ga lansirao u Top 10. Ove godine u Barseloni, u njihovom jedinom meču, slavio je Raonić, a trebalo je da se sastanu i u Torontu pre nego što se Mari povukao sa turnira.

Lopes i Raonić su teniseri sa izvrsnim servisima i mogu Mariju da naprave problem pod uslovom da Škot nevozno počne meč. To je znao da bude slučaj u prošlosti, ali čini se da je Endi u ovom trenutku znatno stabilniji nego ranije.

Mari definitivno nije imao sreće sa žrebom, pošto ga u četvrtfinalu najverovatnije čeka Žo-Vilfred Conga. Francuz je uvek nadahnut kada igra sa najboljim igračima, a na GS turnirima dobijao je i Federera i Đokovića i Nadala i Marija.

Ipak, Škot je dobio šest od sedam duela sa Congom i biće favorit u tom eventualnom meču. Francuz je izgubio prvi meč na Rodžers kupu, u Sinsinatiju ga nije ni bilo, ali je u Vinston-Sejlemu pokazao da spreman dolazi u Njujork.

Odsustvo Rafaela Nadala tužno je i uznemirujuće za ljubitelje tenisa širom sveta. Novi problemi sa kolenima stavili su pod znak pitanja i nastavak Nadalove karijere, spekuliše se čak da bi od sada mogao da igra samo na šljaci i na travi, ali epilog cele priče dobićemo u narednih nekoliko meseci.

Jedno je sigurno, bez Nadala US open deluje pomalo siromašno. Ipak, njegov izostanak pružiće priliku nekome da iz drugog plana dođe do GS polufinala. David Ferer predvodi tu četvrtinu žreba, ali ne može se reći da je on prvi kandidat za plasman među četiri

Džon Izner i Janko Tipsarević prošle sezone su baš u Njujorku prvi put došli do četvrtfinala nekog od GS turnira, a sada je prilično realno da se sudare u četvrtoj rundi.

Posle meča sa Rufanom, Janku najverovatnije sledi povratnik Bejker, a zatim Viktor Troicki. Ukoliko bi Tipsarević bio na svom uobičajenom nivou, ti rivali ne bi smeli da budu problem, ali pitanje je koliko će Janka sputati to što brani četvrtfinale. U prošlosti je znao da se optereti bodovima, a i nezadovoljan je svojim nastupima na prethodna tri GS turnira.

To može dodatno da ga motiviše, ali može da ima i suprotni efekat. Nadamo se da će Tipsarević biti maksimalno spreman fizički i psihički jer mu se pruža jedinstvena prilika – iako ga je dobio na OI, Izner nije nepremostiva prepreka u osmini finala, ali ni Kolšrajber ako kojim slučajem prođe Amerikanca.

U četvrtfinalu će najverovatnije čekati Ferer, Gaske, Has ili Južni, oni jesu ozbiljni protivnici, ali ne kalibra Federera, Đokovića ili Marija. Sve u svemu, treća četvrtina biće najuzbudljivija od svih i zaista je teško prognozirati polufinalistu.

Federer, Đoković, Mari ili neko četvrti – ko će devetog septembra podići pehar?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu