Nova vest
Fudbal

Utorak, 06.07.2010.

20:43

Holandija prvi finalista Mundijala

Reprezentacija Holandije prvi je finalista Svetskog prvenstva u Južnoj Africi jer je u Kejptaunu sa 3:2 (1:1) savladala selekciju Urugvaja.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Prvo poluvreme na stadionu "Grin point" obeležili su fenomenalni golovi Van Bronkhorsta iskosa sa leve strane i Dijega Forlana sa oko 35 metara.

U drugom poluvremenu Holandija za samo dva minuta stigla do dva gola prednosti. Prvo je Snajder u 71. doneo novo vođstvo "lalama", a onda je Roben glavom pogodio za 3:1. U samom finišu meča Pereira je postavio konačnih 3:2.

Dva tima nisu poražena u prethodnom delu takmičenja, a Holandija je zabeležila pobede na svih pet mečeva.

Već u trećem minutu Holandija je imala veom dobru priliku preko Kajta. Muslera je morao da boksuje loptu posle centaršuta Snajdera sa desne strane, ona je došla do usamljenog igrača Liverpula na drugom delu kaznenog prostora, ali je Kajt loše šutirao i poslao loptu preko gola.

U nastavku meča Holandija je imala loptu više u svom posedu ali nije uspevala da probije zadlju liniju Urugvajaca i ugrozi Musleru. Ipak, u 18. minutu iskusni Đovani Van Bronkhorst je pronašao način.

Kapiten "oranja" dobio je loptu na od 30 metara od gola Urusa iskosa sa leve strane, samo ju je gurnuo ispred sebe i fenomenalnim šutem levom nogom poslao "džabulani" u dalji gornji ugao urugvajskog gola. Definitivno najlepši gol u dosadašnjem delu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Van Bronkhorst je tek treći kapiten Holandije koji je postigao gol na SP. To su još uradili Johan Krojf i Rud Gulit.

Posle ovog gola Holandija je još jednom bila blizu gola Urugvaja, ali je Godine u poslednjem trenutku izbacio loptu ispred Van Persija koji je sjajno primio loptu posle pasa Robena i na oko 11 metara se nameštao za šut.

Usledilo je nekoliko napada Urugvaja koji je najozbiljnije zapretio preko Kavanija koji je sjajno prošao po desnoj strani, ali je previše oklevao da ubaci loptu u peterac pa su ga rivali izblokirali.

Pet minuta pre kraja poluvremena Urugvaj slično kao i Holandija ipak stiže do gola i izjednačenja.

Najbolji igrač Urusa, Dijego Forlan dobio je loptu na oko 35 metara od gola rivala, lažnjakom izbacio jednog čuvara i prebacio loptu na levu nogu, a onda poslao bombu po sredini gola. Stekelenburg je uspeo da zakači loptu koja je "vukla" malo u desno, ali je ipak savladan.

Već na poluvremenu Bart Van Marvajk napravio je prvu izmenu u timu i umesto De Zeuva u igru uveo Rafaela Van Der Varta. U petom minutu nastavka Urugvaj stiže do prilike. Posle konfuzije u poslednjoj liniji Holanđana Stekelenburg je istrčao da blokira Kavanija, lopta sa odbila do Pereire koji ju je glavom poslao daleko od gola.

Najopasniji Urugvaj je bio u 65. minutu kada je Forlan dobro šutirao iz slobodnog udarca, ali je njegov šut odbranio Stekelenburg. Već u sledećem napadu Holandija je zapretila. Jednu dugu loptu sjajno je primio Van Der Vart na levoj strani kaznenog prostora, fenomenalno poigrao Robena izbacivši tri igrača Urugvaja, ali je šut fudbalera Bajerna uspeo da odbrani Muslera.

Ipak, nekoliko minuta kasnije "oranje" stiže do 2:1. Snajder je sa oko 16 metara sa sredine šutirao, lopta se odbila od noge jednog Urugvajce, prošla pored kopačke Van Persija koji je bio u ofsajdu ali je nije dirao, i završila uz desnu stativu.

Dva minuta kasnije Roben je dotukao Uruse. Kajt je ubacio loptu sa leve strane, a Roben sa oko deset metara glavom sjajno šutirao i poslao loptu uz levu stativu pored nemoćnog Muslere.

U finišu meča Urugvaj se potpuno predao, selektor Tabares je iz igre izveo i Forlana, a u 86. minutu Roben je ima stopostotnu šansu da reši meč, ali je loše reagovao kada je izašao sam ispred Muslere pa je golman Urugvaja uhvatio loptu.

U 91. minutu, dva minuta pre kraja, Urugvaj ipak stiže do drugog gola i uvodi meč u uzbudljivu završnicu. Stekelenburga je savladao Maksimiliano Pereira koji je odlično reagovao na ivici kaznenog prostora, prebacio loptu na levu nogu i poslao je u dalji ugao.

U samom finišu Urusi su snažno pritisli holandsku odbranu, dugo imali loptu u kaznenom prostoru, ali nisu uspeli da izbore produžetke.

Ovo će Holandiji biti treće finale na prvenstvima sveta, prethodna dva, 1974. i 1978. su izgubili. U drugom polufinalu u sredu igraju Nemačka i Španija.

Prvi put u istoriji svetskih prvenstava jedna evropska reprezentacija će osvojiti Mundijal koji se održava izvan "starog kontinenta".

Polufinale SP: Kejptaun, stadion "Grin point", temperatura 9 stepeni, glavni sudija Ravšan Irmatov (Uzbekistan)

Urugvaj - Holandija 2:3 (1:0)
Forlan 40, Pereira 90 - Van Bronkhorst 18, Snajder 71, Roben 73

Urugvaj: Muslera – Godin, Viktorino, Kaseres, Pereira – Arevalo, Peres, Pereira (Abreu 78'), Gargano – Forlan (Fernandes 84'), Kavani

Holadnija: Stekelenburg – Matijsen, Heitinga, Van Bronkhorst, Bularuz – De Zeuv (Van Der Vart 45'), Van Bomel – Snajder, Roben (Elia 90'), Kujt – Van Persi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu