Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 05.07.2010.

20:37

Polufinale: Urugvaj - Holandija (20.30h)

Reprezentacije Urugvaja i Holandije sastaju se u utorak od 20.30h u Kejptaunu u prvom polufinalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Selekcija Holandije je favorit na stadionu "Grin Point" u neočekivanom polufinalu protiv Urusa koji su prvi put posle 1970. godine stigli do ove faze.

Izabranici selektora Berta van Marvajka bili su favoriti iz senke, pa su eliminisali Brazil, dok je Urugvaj ostao jedini predstavnik južnoameričkog kontinenta u finišu Mundijala.

Urugvaj je remizirao sa Francuskom (0:0), pobedio Južnu Afriku (3:0) i Meksiko (1:0) u grupi A, te eliminisao Južnu Koreju (2:1) i Ganu (1:1, 4:2 penali) u nokaut fazi. Holandija je pobedila Dansku (2:0), Japan (1:0) i Kamerun (2:1) u grupi E, a onda eliminisala Slovačku i Brazil sa po 2:1.

Urugvajci su već postigli najveći uspeh u poslednjih 40 godina. Dvostruki prvaci sveta najzad su dočekali trenutak da budu ispred već eliminisanih velikana sa "zelenog koninenta" - Brazila i Argentine.

Iskusni selektor Oskar Tabares nije euforičan uoči istorijskog duela sa "lalama", iako je atmosfera medju razdraganim navijačcima u domovini ovih dana dostigla tačku ključanja.

"Ne mogu ni da pretpostavim kako bi se osećali u slučaju da osvojimo titulu planetarnog prvaka. Svima nama su idoli članovi generacije koja je 1950. godine u Brazilu osvojila pehar", naglasio Tabares.

Veliki motiv njegovim izabranicima pred meč može da bude podatak da su najbolji urugvajski fudbaleri u oba slučaja kada su igrali u finalu uspeli da se domognu trona.

"Utakmica sa Holandijom bi za nas bila jako težak ispit, bez obzira na fazu takmičenja. Holanđani su ekipa koja odavno nije izgubila utakmicu", podsetio je Tabares.

Prema njegovim rečima, igra holandskog državnog tima bazira se na velikom broju mogućnosti, što napad "lala" čini prakitčno nezaustavljivim.

"Nema sumnje da su oni favoriti, ali mislim da nije nemoguće da ih pobedimo", rekao je selektor Urugvaja.

Tabares će morati da na teren izvede tim bez raspucanog napadača Luisa Suaresa, koji je u poslednjim trenucima produžetka utakmice sa Ganom sprečio siguran pogodak i dobio crveni karton zbog igranja rukom na gol liniji. Tabares je trebalo da objavi sastav tima za meč, ali to nije učinio zbog toga što su, kako je rekao, pojedini novinari upali na stadion u Kejptaunu i špijunirali igrače na treningu u ponedeljak.

Osim golgetera holandskog Ajaksa, u ekipi "Urusa" neće biti dvojice standardnih članova veoma pouzdane defanzivne linije - povređenog Dijega Godina i Horhea Fusilea koji ima parne kartone.

Kapiten Dijego Lugano, koji ima problema sa kolenom, istakao je da će sasvim sigurno biti spreman za polufinalni okršaj.

"Ovo su utakmice koje iz igrača izvlače maksimum i iziskuju da stisne zube. Jedino pitanje je da li sam fizički 100 odsto spreman, pošto se greške neće praštati bez obzira na povrede", poručio je iskusni Lugano.

Slično kao i Urugvajci, Holanđani se prisećaju najslavnijih trenutaka iz istorije njihovog fudbala. Sjajna generacija Johana Krojfa, Johana Neskensa i Jonija Repa postala je početkom sedamdesetih godina sinonim nove tendencije u razvoju najpopularnije igre nazvane "totalni fudbal".

Taj tim, međutim, nikada nije osvojio pobednički pehar iako je bio vrlo blizu, pošto je 1974. u Zapadnoj Nemačkoj i 1978. godine u Argentini izgubio finalne okršaje od domaćina Mundijala.

Mnogo kritikovani Van Marvajk, koji je svojim izabranicima nametnuo ostvarenje takmičarskog cilja pre svega, predvodi jedinog učesnika polufinala sa makismalnim učinkom u dosadašnjem toku turnira.

"Susret sa Urugvajem je mnogo opasan meč za nas, pošto u njemu možemo puno toga da izgubimo. Naš sledeći rival je veoma borbena ekipa, prema kojoj u svakom trenutku morate biti maksimalno oprezni", preneo je utiske Van Marvajk.

On neće moći da računa na Gregorija Van der Vilea i Najdžela De Jonga, koji su u veoma oštroj utakmici sa Brazilom u četvrtfnialu dobili parne kartone. Minulih dana povređeni Joris Matijsen i Robin van Persi izjavili su da su se potpuno oporavili.

Kapiten Đovani van Bronkhorst naglasio je da mu prija što su njegovi saigrači i on zabeležili pet pobeda u isto toliko susreta na Mundijalu, ali je napomenuo da im je ubedljivo najznačajniji trijumf nad "kariokama".

"Pobeda u utakmici protiv petostrukog prvaka sveta puno je vrednija od plasmana u polufinale. Naš tim dobio je veliku dozu dodatnog samopouzdanja nakon tog uspeha", poručio je Van Bronkhorst.

Pred svim evropskim selekcijama u Južnoj Africi je dodatni motiv, pošto im se ukazala nesvakidašnja prilika da osvoje prvi pehar šampiona sveta na prvenstvu održanom van "starog kontinenta".

Utakmica Urugvaj - Holandija igra se na stadionu "Grin Point" u Kejptaunu, a sudije tog meča biće Uzbekistanac Ravšan Irmatov.

Verovatni sastavi:

Urugvaj: Muslera - Lugano, Viktorino, Godin, Masimilijano Pereira - Peres, Rios, Kavani, Fernandes, Abreu - Forlan

Holandija: Stekelenburg - Bularuz, Heitinga, Matijsen, Van Bronkhorst - Kujt, Van Bomel, De Zeuv, Roben, Snajder - Van Persi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu