Nova vest
Fudbal

Subota, 03.07.2010.

22:45

Vilja odveo 'furiju' u polufinale

Fudbaleri Španije su poslednji polufinalisti Mundijala u Južnoj Africi.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Izabranici selektora Visentea Del Boskea su u četvrtfinalu savladali selekciju Paragvaja sa 1:0 i tako se po prvi put u istoriji plasirali među četiri najbolje selekcije na SP.

Gol odluke na stadionu ’Elis Park’ postigao je David Vilja u 83. minutu. Napadač Barselone je do sada na Mundijalu postigao pet golova. ’Crvena furija’ će u polufinalu, sedmog jula u Durbanu, igrati protiv Nemačke, koja je prethodno eliminisala Argentinu rezultatom 4:0.

Veoma uzbudljiv meč u Johanezburgu obeležila su dva neiskorišćena jedanaesterca. Prvo reprezentativac Paragvaja Oskar Kardoso u 59. minutu nije uspeo da savlada Ikera Kasiljasa, da bi samo tri minuta kasnije na drugoj strani golman Paragvaja Husto Viljar odbranio penal Ćabi Alonsu.

Utakmica u Johanesburgu neće biti skoro zaboravljena, najviše zbog promašenih penala, ali i novih grešaka arbitara.

Utakmica je bila veoma uzbudljiva, iako u prvo poluvremenu, kao i na početaku drugog dela igre nije bilo previše uzbuđenja. Najuzbudljiviji trenutak u prvom delu igre zbio se u 41. minutu, kada je Nelson Valdes pogodio mrežu Španaca, ali taj gol nije priznat zbog ofsajda.

Uzbuđenja na stadionu su počela u 58. minutu, kada je počela serija penala, koja je donela uzbuđenja u do tada miran duel.

Prvo je Pike u kaznenom prostoru oborio Oskara Kardosa, pa su izabranici selektora došli do kolosalne prilike da povedu u duelu sa aktuelnim evropskim prvakom. Kadroso je sam izveo penal, ali je slabo šutirao, tako da je golman Iker Kasiljes uspeo da uhvati loptu.

Već u sledećem napadu dosuđen je penal i na drugoj strani. Vilja je ušao u kazneni prostor, gde ga je srušio Antolin Alkaraz. Ćabi Alonso postigao je gol, ali je sudija Karlos Batres iz Gvatemale insistirao da igrač madridskog Reala ponovo izvede najstrožu kaznu pošto su defanzivci Paragvaja prerano ušli u kazneni prostor.

Alonso je šutirao ponovo, ali je golman Husto Viljar uspeo da odbrani njegov udarac. U nastavku akcije na odbijenu loptu naleće Serhio Ramos, koji je pogodio Paula Da Silvu, koji je bio na gol liniji.

Treba istaći da je prethodno do lopte došao Sesk Fabregas, koga je srušio golman Viljar srušio, ali se sudija Batres nije oglasio, čime je selekcija Španije direktno oštećena. Posle tih uzbuđenja utakmica je živnula i činilo se da je samo pitanje trenutka kada će neko postići gol.

To se dogodilo u 83. minutu, kada je Andres Inijesta, posle kontranapada, asistirao Pedru Rodrigesu. Vezni igrač Barselone je pogodio stativu, ali se lopta odbila do Davida Vilje, koji je takođe pogodio okvir gola, ali je lopta ovoga puta završila u mreži.

Paragvajci su u završnici meča, u 89. minutu, imali priliku da dođu do izjednačenja. Lukas Barios je šutirao, a Kasiljas je uspeo samo da odbije loptu, koja je došla do Rokea Santa Kruza, ali je španski golman ponovo sjajno intervenisao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu