Nova vest
Fudbal

Petak, 25.06.2010.

23:30

SAD - Gana (20:30h)

U drugom meču osmine finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi sastaju se selekcije Sjedinjenih Američkih Država i Gane.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Taj meč se igra u subotu, od 20:30 časova, na stadionu ’Rojal Bafokeng’ u Rustenburgu.

Pobednik meča SAD - Gana će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Urugvaj - Južna Koreja. Reprezentacija SAD je sjajno počela učešće na Mundijalu. Izabranici selektora Boba Bredlija su upravo u Rustenburgu napravili prvo iznenađenje i remizirali protiv favorizovane Engleske.

Nakon toga su usledila uzbuđenja u drugom i trećem kolu, ali je na kraju priča za Amerikance imala srećan kraj. Najpre su odigrali 2:2 sa Slovencima, u duelu u kome su na poluvremenu gubili sa 2:0.

U poslednjem kolu igrali su protiv Alžira, u meču u kome je sve do 93. minuta bilo nerešeno (0:0), a onda je iskusni Lendon Donovan postigao pogodak koji je selekciju SAD spasao od eliminacije i doveo je do prvog mesta u grupi.

Sa druge strane, reprezentacija Gane je jedini tim koji se plasirao u osminu finala bez postignutog gola iz igre. Oba pogotka za Ganu postigao je Asamoa Gijan iz penala. "Crne zvezde" su jedini predstavnik Afrike u drugoj rundi takmičenja, pa će sigurno imati veliku podršku domaćih navijača.

Izabranicima srpskog stručnjaka Milovana Rajevca, u poslednjem kolu D grupe, mnogo je pomogla selekcija Australije, koja je pobedila Srbiju sa 2:1 i tako odvela tu afričku selekciju u osminu finala.

Isti rivali su se sastali i na prošlom Mundijalu, pre četiri godine u Nemačkoj, u grupnoj fazi takmičenja i tada je pobedila Gana (2:1). Reprezentacija, koju je tada trenirao još jedan srpski stručnjak Ratomir Dujković, na svom debitantskom SP plasirala se u osminu finala, dok su Amerikanci u grupi uspeli da osvoje samo jedan bod.

"Svi koji su igrali protiv Gane 2006. godine dobro znaju o kakvom se protivniku radi. U pitanju je tim u kome ima dosta talentovanih igrača i svi znamo da je pred nama veoma težak zadatak", istakao je selektor Bredli.

Kao glavne adute "crnih zvezda" Bredli ističe izuzetne fizičke sposobnosti, dok je kao šansu svog tima naveo veću disciplinu u igri.

"Naša reprezentacija na ovom Svetskom prvenstvu ima iznenađujuće veliku podršku, u šta smo mogli da se uverimo već na prvom meču protiv Engleske. To nas jako motiviše pred naredne okršaje", poručio je Bredli.

Selektor Gane Rajevac napomenuo je da je prolazak njegove ekipe u osminu finala, urpkos minimalnom porazu od Nemačke u poslednjem kolu velika stvar i za Ganu i za Afriku.

"Veoma sam emotivan čovek i puno će mi značiti podrška južnoafričkih navijača, koji će sigurno biti uz nas dok god učestvujemo na Mundijalu", istakao je 56-godišnji stručnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu