Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 24.06.2010.

18:00

Slovačka eliminisala svetskog prvaka!

Fudbaleri Slovačke pobedili su Italiju sa 3:2 u poslednjem kolu E grupe Svetskog prvenstva u Južnoj Africi i tako su eliminisali branioca titule sa šampionata.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Pri rezultatu 2:1 Italijanima je poništen gol zbog ofsajda, mada se činilo je Kvaljarela bio u liniji sa odbrambenim fudbalerom Slovaka.

Slovaci su poveli golovima Roberta Viteka u 25. i 79. minutu, smanjio je Di Natale u 81., zatim je Kopunek minut do kraja povisio na 3:1, a konačni rezultat postavio je Kvaljarela u drugom minutu nadoknade.

Slovačka, jedini debitant na takmičenju u Južnoj Africi, posle trome i pomalo plašljive igre u prva dva kola, odigrali su najbolje kada je bilo najpotrebnije i zasluženo su pobedili i plasirali se u osminu finala.

Ekipa Vladimira Vajsa ofanzivno je krenula meč odmah preuzevši kontrolu nad sredinom terena. Iako nije bilo stopostotnih prilika, bilo je evidentno da su Slovaci bolji tim i to su iskoristili u 25. minutu – De Rosi je bespotrebno izgubio loptu na 20-ak metara od gola, Kučka je dodao do Roberta Viteka, a napadač Lila se sjajno snašao i sa ivice šesnaesterca je pogodio donji desni ugao gola Federika Marketija.

Italijani su bili bezidejni, napad je bio potpuno odsečen od sredine terena, pa nije no moglo da bude opasnih situacija pred golom Muhe, osim jedne nespretne reakcije Škrtela kada je lopta završila malo iznad prečke. Do kraja poluvremena Slovaci su imali dva solidna pokušaja iz daljine, ali ostalo je 1:0.

Selektor Marčelo Lipi napravio je dvostruku izmenu na poluvremenu – umesto Gatuza i Krišita ušli su Mađo i Kvaljarela. ’Azuri’ su bolje počeli drugi deo igre, a najbolju šansu propustio je Di Natale.

Prva sporna odluka dogodila se u 67. minutu – posle centaršuta Pepea Jakvinta je šutirao ka golu, a lopta je na gol-liniji pogodila Škrtela u koleno i odbila se u polje. Ostaje diskutabilno da li je štoper Liverpula bio unutar gola u trenutku kada je izbio loptu.

Šest minuta kasnije Slovaci dupliraju prednost – posle kornera lopta se odbila do Hamšika, koji iz prve vraća loptu u kazneni prostor, a na prvoj stativi Robert Vitek beži Kjeliniju i postiže novi gol.

Italijani su bili poljuljani dva-tri minuta, ali potom su se konsolidovali i već u 81. minutu stigli do gola – posle duplog pasa sa Jakvintom, Kvaljarelin udarac u situaciji ’jedan na jedan’ odbranio je Muha, lopta se odbila do Antonija di Natalea, a centarfor Udinezea sproveo ju je u mrežu.

U 85. minutu nova sudijska odluka u kojoj su nijanse odlučivale, kada je Kvaljarela posle ubacivanja Di Natalea zatresao mrežu, a linijski sudija signalizirao ofsajd.

Kamil Kopunek ušao je u igru u 86. minutu, a dva minuta kasnije iskoristio je idealno izveden aut i prvim kontaktom sa loptom prebacio Marketija za vođstvo 3:1.

U drugom minutu nadoknade Fabio Kvaljarela je sa 20-ak metara lobovao Muhu, a do kraja je Pepe propustio šansu da ’azure’ odvede u drugi krug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu