Nova vest
Fudbal

Utorak, 22.06.2010.

17:56

Uzaludna pobeda Bafane Bafane

Fudbaleri Južne Afrike pobedili su Francusku sa 2:1 (2:0) u poslednjem kolu A grupe, ali to im nije bilo dovoljno za prolaz dalje.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

S obzirom da je Urugvaj savladao Meksiko 1:0, ’Bafani Bafani’ bila je potrebna pobeda sa četiri gola razlike, ali uprkos brojnim prilikama podvig nisu uspeli da ostvare.

Domaći su poveli golom Kumala u 19. minutu, potom je isključen Gurkuf, prednost je duplirao Mfela u 37. minutu, a jedini gol za Francuze na SP dao je Maluda u 70. minutu.

Južnoafrikanci su tokom najvećeg dela meča bili bolji rival od ’trikolora’, stvorili su mnogo više prilika i čini se da su zaslužili ubedljiviju pobedu.

Posle početka meča bez ozbiljnijih prilika, domaći su došli u vođstvo u 19. minutu – Šabalala je izveo korner, golman Loris je loše procenio let lopte, a Bongani Kumalo bio je najviši u skoku i zatresao mrežu.

Žinjak je potom imao lepu priliku za izjednačenje, ali je šutirao preko gola. U 25. minutu Joan Gurkuf je možda i malo prestrogo isključen jer je u skoku laktom udario Sidibaju u vilicu, mada je diskutabilno da li je postojala namera.

To je dalo snage i samopouzdanja Bafani Bafani da još žešće krene ka golu, a ataci su se isplatili u 37. minutu – Dijabi je loše intervenisao, pa je Šabalala na drugoj stativi pronašao Katlega Mfelu, koji posle nespretne reakcija Klišija sa metar udaljenosti ugurava loptu u gol.

Samo dva minuta kasnije Južnoj Africi je opravdano poništen gol zbog ofsajda, a Loris je vrhovima prstiju skrenuo Mfelin udarac u korner.

Domaćin je nastavio sa pritiskom početom drugog dela, a u 51. minutu posle sjajnog dodavanja Šabalale u prostor Mfela je pogodio stativu. Loris je odbranio još jedan šut Mfeli, a onda su se Francuzi pomalo trgli i zaigrali agilnije na sredini.

U 70. minutu ekipa Rajmona Domeneka izbegla je novu sramotu i ipak uspela da postigne gol na šampionatu – Sanja je precizno uposlio Riberija, koji dodaje za Florana Maludu, a fudbaler Čelsija je plasirao loptu u prazan gol.

To je značilo kraj nadi Južnoafrikanaca da mogu da prođu u drugi krug – intenzitet meča je opao, ali je Bafana Bafana i dalje bila bolja i propustila nekoliko prilika, od kojih je najbolju imao Šabalala u trećem minutu nadoknade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu