Nova vest
Fudbal

Nedelja, 13.06.2010.

12:31

Treba li zabraniti vuvuzele?

Vuvuzele, instrument koji je zaštitni znak Južne Afrike, od početka SP izazvao je brojne polemike među igračima, navijačima i celokupnoj sportskoj javnosti.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Zvuk koji proizvode vuvuzele poredi se sa rojem od nekoliko hiljada pčela i uglavnom je utisak da se tako guši uobičajena atmosfera na fudbalskim mečevima.

Šef organizacije SP Deni Džordan rekao je da će zabraniti vuvuzele samo ako za to bude bilo osnova, tj. ako neka od njih u besu završi na terenu ili slično.

Kapiten reprezentacije Francuske Patris Evra okrivio je buku koju proizvode vuvuzele za loše izdanje svog tima u meču prvog kola sa Urugvajem.

“Noću ne možemo da spavamo zbog vuvuzela, ljudi počinju da ih sviraju već od šest ujutru. Takođe, zbog njih ne možemo međusobno da se čujemo na terenu”, kaže Evra.

Jedan navijač iz Južne Afrike ne vidi u vuvuzelama ništa loše.

“To je naš način da motivišemo igrače, da iskažemo sreću i osećanja koja imamo dok smo na stadionu. Navikli smo na njih i bez vuvuzela ne možemo da uživamo u utakmici. Ako nema vuvuzela, nema utakmice. To je tradicionalna stvar u Južnoj Africi”, kaže 23-godišnji Sazi Mlvatika.

Šef za organizaciju Deni Džordan je priznao da buka možda jeste iritirajuća nekim ljudima, ali da se organizatori trude da smanje uticaj.

“Pokušavamo da uvedemo neki red. Tražili smo da nema upotrebe vuvuzela tokom sviranja nacionalnih himni ili tokom najava spiker sa stadiona. Teško je, ali pokušavamo da se nosimo sa time najbolje što možemo. Neki pojedinici i televizijske stanice koje prenose Mondijal su nam se takođe žalile i to je nešto što ocenjujemo u hodu”.

Džordan je rekao da se ni njemu naročito ne dopadaju vuvuzele.

“Više bih voleo pevanje. Ono je uvek bilo generator divne atmosfere na stadionima i pokušao bih da ohrabrim navijače da pevaju. U danima borbe (protiv aparthejda) smo pevali, tokom cele naše istorije sposobnost da pevamo nas je inspirisala i izazivala emocije”.

‘Kao halva’ se prodaju vuvuzele, ali i čepići za uši popularno poznati kao ‘vuvu-stoperi’.

“Mogao sam da prodam 300 pari čepića za uši juče da sam imao zaliha, ali imao sam samo 200 i to je već nestalo. Ne uspevamo da održimo korak”, kaže vlasnik jedna radnje u Kejptaunu.

Osim TV-komentatorima i pojedinim navijačima na stadionu, buka koju prave vuvuzele nije naišla na odboravanje ni kod gledalaca kraj malih ekrana, što se lako može zaključiti po brojnim negativnim komentarim na internet-sajtovima i forumima, uključujući i naš:

"Joj, pa ovi neće da utišaju ove trube ni kad ne igraju njihovi. Užas, kao da slušam roj komaraca!", jedan je od komentara posle meča Urugvaj - Francuska, a vuvuzele su na sličan način 'dočekane' i na španskim, engleskim itd. forumima.

Kako će organizatori rešiti taj bizarni i posve neočekivani problem, ostaje nam da vidimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu