Fudbal 97

Nedelja, 13.06.2010.

12:31

Treba li zabraniti vuvuzele?

Vuvuzele, instrument koji je zaštitni znak Južne Afrike, od početka SP izazvao je brojne polemike među igračima, navijačima i celokupnoj sportskoj javnosti.

Treba li zabraniti vuvuzele? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

antivuzela

pre 13 godina

Dobro je, ovi sa RTS-a su znatno utišali zvuk sa stadiona tako da se može gledati i čuti komentator.

Jeste da nema atmosfere sa stadiona ali se na stadionu osim vuvuzela svejedno nista ne čuje tako da ništa i ne gubimo.

Ljudi mi kažu da tamo ne mogu da spavaju, jedu, razgovaraju.

Dobro je što nisam dao pare da odem u taj pakao...

pajki

pre 13 godina

Ja ću zbog vuvuzela odgledati još utakmicu naših fudbalera sa Nemačkom u petak i ni jednu više!!!
Ovo je sramota, smarati ceo svet stvarno nema smisla!!!
Treba ih pod hitno zabraniti!!!
Pa ljudi, posle gledanja utakmice meni zuji u ušima još par sati nakon toga!!!

Stefan

pre 13 godina

Ne ovo nije normalno,ovo je prava nekultura navijanja. 100 godina se peva,lupa dlanovima a ne duva u trube. Pa i da duvaju ali na njihovoj utakmici,a ne na sve ostale. Svima je preselo svetsko prvenstvo u samo startu zbog tih vuvuzela. Tri puta dnevno po 90 minuta slusas roj pcela. Sramota....jos jednom ponavljam to je nekultura navijanja!!

bolton

pre 13 godina

stvarno neznam zasto ste protiv vuvuzele. Pa njihova muzika sjajno podstice igrace da brzo igraju i jos brze okoncaju utakmicu. U toku meca sudija je neprimetan saucesnik, tu su vuvuzele. Sala nastranu to je njihov nacionalni instrument i to se mora postovati. Necete valjda da na to gledate na rasnoj osnovi. Bio sam u Juznoj Africi i to vam je kao kod nas truba u Guci. A ko ne voli Gucu, kuvani kupus, prasence da se obrce, trubu i igru do zore. Zato verujte mi uzivajte u njihovom nacionalnom kao sto uzivate u Guci. Zivele VUVUZELE.
(petrovic ivan, 13. jun 2010 19:25)

Covece, sta pricas, kakva te Guca spopala cccc...gledam fudbal, a kao da se cuje formula u Monci ili roj pcela, komaraca ili sta jos vec ne...po atmosferi i uzivanju ispred tv-a ovo ce definitivno biti najgore prvenstvo.

Nenad

pre 13 godina

Njima nije trebalo ni dodeliti organizaciju svetskog prvenstva već Egiptu ili nekoj od zemalja sa severa kontinenta ali kad je već ispalo ovako, onda da, taj instrument treba zabraniti jer je prenos nemoguće pratiti.. Komentatora ne čujem (inače ove naše obožavam da slušam, što su mlađi to se više interesuju za bivše žene fudbalera i njihove očeve narkodilere!?) i čitavoj utakmici daje neki ton nereda i veštačke tenzije..
A što se tradicije tiče, pa to nije tradicija ni jedne od zemalja učesnica izuzev par afričkih iliti, neka duvaju na svojim tekmama. Zamislite prvenstvo sveta u Crnoj Gori i njih 30.000 krene da gusla.. Mislim, tradicije radi..
P.S. Ipak, najveći utisak mi stvara ovo njihovo izčuđavanje, zašto nam pobogu smeta tako mio instrument?
Rekao bih još nešto ali ne bi bilo objavljeno....

bafana

pre 13 godina

a ne nego cemo da slusamo uobrazene engleze i njemce kako kako zdusno bodre svoju naciju, ili da slusamo samo aplauze kao u pozoristu... nijesu vuvuzele krive sto se igra dosadni fudbal u jar-u

Dante

pre 13 godina

Ja sam TOTALNO RAZOČARAN ovim SP!
Kao i svi, očekivao sam da će buka biti samo na njihovim utakmicama, ali ovo je strašno, užas, horor!
OK, poštujemo domaćina i sve to, ali vuvuzele treba zabraniti na svim utakmicama na kojima ne igraju afričke zemlje, a nek' duvaju da im pluća pootpadaju na njihovim utakmicama. Ovo je previše!

Zlatko

pre 13 godina

Evo i ja dam svoj skromni doprinos ovoj temi. Poštujem ja to kao neki vid tradicije i nacionalnog instrumenta, ali u potpunosti podržavam ideju da se ukine. Stvarno ubija atmosferu i podseća na roj pčela. U početku nisam primetio i nije mi smetalo, ali kako vreme odmiče sve više iritira. Pre početka naše utakmice, kad je ono dete dunulo pred kamerom, pojedinačno i nema tako loš zvuk, ali kad se čuje gomila tih (kako ih ja zovem ukuleleka) stvarno ima odvratan zvuk.
Neko je spomenuo trubu na EP u rukometu. Truba je instrument u odnosu na tu duvaljku. Da samo duvaš u trubu dobio bi neki prijatan ton, a da ne pričam da na trubi može pesma da se odsvira. Čak u našem slučaju "Marš na Drinu" bi fantastično zvučao.
I što većina vas reče, mi bismo duvali u trubu samo kad igraju naši, a ovi neprestano "sviraju". Sa jednom ogromnom razlikom, trubu bi svirali oni koji znaju (pojedinci ili trubački orkestri), a u ove duvaljke svi duvaju.

Vlada

pre 13 godina

Ma 'ajde da oni duvaju na svojim mecevima, ali oni bre duvaju i na drugim. Na mecu Fra-Uru kad nisam izludeo... Na snimku te utakmice lik, crnac, presavio se od duvanja... njega uopste ne tangira ko igra, nego samo divljaj i duvaj dok alveole ne popucaju...
(Nindza, 13. jun 2010 14:21)


Hahahahaha genijalan komentar :)

Zzzzzzzzzz

pre 13 godina

Zabrana, nego šta! Jutros kad sam se probudio, zujalo mi u ušima. 3 puta po devedeset minuta vuvuzela dnevno pa ti vidi. Katastrofa.

boki

pre 13 godina

ukinuti vuvuzele i zabraniti komentarisanje aleksandru stojanovicu !! Koliko iritira njegov nacin prenosenja to nije realno,uvek isti naglasak,uvek svako prezime mora da kaze,boli njega sto je neko presekao loptu,on ce da nastavi da govori imena..Pritom sto je 7 puta ponovio da je Zigic jedini strelac iz naseg tima na svetskim sampionatima,a Dejan Stankovic je dao gol jos 98 kad smo igrali 2:2 sa Nemackom...

Raziel

pre 13 godina

Sto se mene tice na dalje sva svetska prvenstva treba organizovati u Juznoj Americi! Kad sam zacuo na trenutak onu muziku na mecu Argentine odusevio sam se! Konacno sam osetio da gledam svetsko prvenstvo! Na zalost to je bilo samo u toj utakmici i samo u par navrata od po nekoliko minuta, ovo sve ostalo katastrofa, ta kolicina buke koju ovo cudo prozivodi.....!!! Aaaaaaaa...
Hajde mislim razumem ja to kao drugaciji instrument, pa dunes jednom, dvaput na utakmici da cisto pokazes, ali ovi Afrikanci ga ne vade iz usta!
Ali u sustini eto za sta njima sluzi, boli njih uvo da pokazuju tradiciju sa njim, vec prave buku, pa prodaju cepove za usi! namazani crnci, nema sta! Marketing na Africki nacin!

afrikancima nikad vise sp!!

pre 13 godina

Razumem za africke reprezentacije da duvaju u te njihove trube ali sta davaju u trube kad igraju amerika i engleska, koga tu podrzavaju??/ Hocu da cujem englesku i srpsku pesmu a ne vuvazule!!!!!!!

Marko

pre 13 godina

Zamislite 8.000 Vuvuzela u Pioniru :D :D :D... Pada Barsa sa 50 razlike :D...

Da se vratim na temu :D Jeste da smetaju, ali svako prvenstvo ima nesto svoje tako da.. :)

AGNI - Nikšić

pre 13 godina

jel moguće da im ne dosadi? jel moguće da se ne nađe neki "pametnjaković" da ubaci par vuvuzela na teren i pokaže kako one mogu biti "opasne" po igrače i tako više ih ne bi smeli unositi...
ja sigurno neću gledati svetsko dok oni duvaju u tu glupost...

petrovic ivan

pre 13 godina

stvarno neznam zasto ste protiv vuvuzele. Pa njihova muzika sjajno podstice igrace da brzo igraju i jos brze okoncaju utakmicu. U toku meca sudija je neprimetan saucesnik, tu su vuvuzele. Sala nastranu to je njihov nacionalni instrument i to se mora postovati. Necete valjda da na to gledate na rasnoj osnovi. Bio sam u Juznoj Africi i to vam je kao kod nas truba u Guci. A ko ne voli Gucu, kuvani kupus, prasence da se obrce, trubu i igru do zore. Zato verujte mi uzivajte u njihovom nacionalnom kao sto uzivate u Guci. Zivele VUVUZELE.

sf

pre 13 godina

Plasticne trube a tradicionalni instrument? Hm, ovo je zaista zanimljiva arheoloska vest jer nisam znao da su juznoafrikanci ovladali tehnologijom izrade plasticnih upotrebnih predmeta u ranom kamenom dobu???

Nihad

pre 13 godina

Ja ne znam sto se uopste i organizuju ovako vazne manifestacije u JAR-u. Malo li je sto brinemo za rezultat nego jos treba da brinemo da nam neko ne otme ili pojede igrace..

alobre

pre 13 godina

ma daj ovi afrikanci nemaju veze s fudbalom, nek organizuju prvenstvo u plemenskim plesovima...sto kaze jedan kometar dole, oni uvek u istom ritmu, evo danas na tekmi ovih nasih nesrecnika, grupa ganaca ni ne gleda na teren nego trci okolo i duvaju u ona cuda... ma sve u svemu nadam se da je ovo zadnje SP na africkom kontinentu...

Miodrag

pre 13 godina

Zabraniti. Svetska prvenstva ubuduce treba da se igraju u Evropi ili Juznoj Americi, tamo gde se fudbal i igra, da ne bi bilo ovakvih iznenadjenja.

Petronije

pre 13 godina

od 1974 godine redovno pratim SP i EP u fudbalu. Znam da je sve komercijalizovano. ALI NE MOGU DA VERUJEM DA SVI MORAMO NAGLASAVAM-MORAMOOOOO)DA BUDEMO TAOCI NECEGA-pa i navijackog rekvizita koji UBI SVE STO SE DESAVA NA TEENU!
Ako su vuvuzele vaznije od igre i SP -onda gospodo iz FIFE i JAR- "svaka cast"-uspeli ste da ubijete fudbal, igru, DESAVANJA NA TERENU zarad "ambijenta" i.....naconalnog instrumenta zemlje domacina.
Totalan promasaj-JER SVIMA JE VAZNIJE DA SE VIDI DOBAR FUDBAL- A VUVUZELE GA UBISE!!!!!!!!

Danilo

pre 13 godina

njihovo pravo je da navijaju kako umeju, dok ne ugrozavaju fizicki nikoga i nikoga ne vredjaju
(vlax, 13. jun 2010 13:38)

Mozda nikoga ne ugrozavaju fizicki,ali psihicki da.Dokazano je da toliko jak zvuk koji proizvode moze da bude stetan,a i fudbaleri imaju mnogo manju koncentraciju i monogo teze se sporazumeju sto dosta utice na kvalitet fudbala.Ok je da tako navijaju za svoju zemlju,ali kada igraju ostale zemlje treba da puste da se cuje pesma,aplauzi,zvizduci,uzdasi i sve ostalo sto cini navijanje,a ne dosadno zujanje 90 min.

KimA

pre 13 godina

Bilo mi je veoma drago kad sam na jučerašnjoj utakmici Argentine na trenutak načuo zvuk bubnjeva i pesme koja ih je pratila,na zalost,to je trajalo mozda minut,ubrzo je taj zvuk ugusilo ovo uzasavajuce bezlicno zujanje,strasno!
Zabraniti tu glupost!

Bane

pre 13 godina

Sjajno mi je što se porede reči Patrisa Evre, jednog od najboljih fudbalera ove decenije i 23-godišnjeg afričkog navijača :)...

Ako njih dvojica imaju jednako pravo glasa, onda stvarno ostajem bez komentara...

mundamba

pre 13 godina

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Delija Kovin

pre 13 godina

Naravno da ih treba zabraniti!!! Vecu glupost od instrumenta u zivotu nisam video! Bolje su cak i crnogorske gusle, od tih mumuzela!!! Pored toga, negde sam cuo da njihov zvuk moze i da osteti sluh navijaca koji su na stadionu.

Simek

pre 13 godina

Postujem ja neciju kulturu i obicaje...al ovo nije lokalno takmicenje...ovo je ipak Svetsko prvenstvo najgledanijeg sporta na svetu...i slusati non stop roj pcela je zaista besmisleno...u redu da navijaju za svoju reprezentaciju tako...ko im to brani...al brate nek cute kad ne igra Juzna Afrika...uzasan zvuk i ne cuju se uopste navijaci reprezentacija koje igraju na terenu...

sretko

pre 13 godina

srećom se hrvatska nije plasirala pa ne moram pratiti ovo sv. prvenstvo. odgledao 5 minuta prve utakmice i odustao jer je zvuk nesnosan.

Nindza

pre 13 godina

Ma 'ajde da oni duvaju na svojim mecevima, ali oni bre duvaju i na drugim. Na mecu Fra-Uru kad nisam izludeo... Na snimku te utakmice lik, crnac, presavio se od duvanja... njega uopste ne tangira ko igra, nego samo divljaj i duvaj dok alveole ne popucaju...

sadmijelakse

pre 13 godina

hvala bogu da su ova g... globalni problem. ja u pocetku mislio da sa mnom nesto nije u redu. ovo deprimira. onaj ko kaze da oni fizicki nikog ne ugrozavaju...pa ovo je najgori vid ugrozavanja. pristao bi da mi neko udari dva samara, ali da gledam utakmicu bez prisustva ovog zvuka.

UKIDAJTE OVO !!!

P.S. Ovi sto kazu da im ne smeta neka puste npr. neku utakmicu Livepula (ili na stotine drugih klubova), neka poslusaju pesmu dva minuta i.... ako im i dalje vvz nisu lose-----neka se jave doktoru. HITNO!

Dzedaj

pre 13 godina

Cak se ni engleski navijaci sinoc nisu culi. Kad se ne cuje navijanje ni reakcija publike na desavanja na terenu uopste nemam osjecaj utakmice, a kamoli da je SP. Samo odvratan "pravolinijski" zvuk koji kao da najavljuje smak svijeta.

aca

pre 13 godina

Ljudi jedva sam cekao SP,odbrojavao dane,minute ,i OK
prva utakmica gde je i igrala Afrika je bila po meni najgora sto se tice ovih vizuzela,ali oopet ok,pomislio sam pa ok,to na ovoj duvaju ,njihov neki obijca...valjda nece i na ostalim
medjutim na svakoj utakmici duvaju...tako da su mi skroz ubili volju da uopste pratim ovo SP
odgledao sam samo prvu utakmicu,i verovatno cu utakmice nase Reprezentacije i to je to,ne mogu ja 90min da slusam one zvuke,ubija.
Evo upravo igraju slovenci,i samo pratim rezultat preko neta,


ne mogu da slusam vishe!! :(((

Jovan

pre 13 godina

Ma ljudi sta vam je? Vuvuzele su stvarno super, jel zna neko mozda gde ima da se kupe, hocu i ja da uzmem jednu pa da i mi zujimo na utakmicama.

Stefan

pre 13 godina

e sad će te početi svi da me pljujete...
NE!!! Ne treba zabraniti. Meni je ta stvar odlična! Diže tenziju, kao nalet hiljadu komaraca! Savršeno.
pa navijače ti podeli u tri grupe... ove u africi... pa onda u južnoj americi... šta je tamo cilj? Samo napraviti buku, ništa više, na svaki mogući način. Tamo nema toliko pevanja, kao po evropi. A opšte je poznato da nijedan evropski tim nema ni blizu takve navijače kao što ima jedna boka!
Elem, meni se ovo skroz sviđa, podiže napetost... Englezi pevaju recimo uvredljive pesme za jenkije, ili neki drugi tim... A mislite li da će igrače više nervirati te smešne reči ili ove trube?
Pa pogledajte ovog Evru kako se primio, hahahah.

www.worldofbasketball.org

pre 13 godina

Ja sam definitivno za zabranu. Mene nervira dok gledam na TV, a mogu samo da zamsilim kako je na stadionu. Ja se nadam da ce nasi ukinuti ton sa stadiona i prenositi utakmicu iz studija. Mada nije ni to neko resenje jer nema atmosfere sa stadiona, ali sto ove trube bre iritiraju pa to je strasno. Ne mogu da verujem da neko moze celu utakmicu da duva u to cudo.

mikson

pre 13 godina

pitanje je ne da li zabraniti ove uzasne zurle nego da li vise ikada afrikancima dati da organizaju nesto ovako ozbiljno. kao i obicno, oni sve upropaste. samo poredite atmosferu na utakmicama na SP u Nemackoj sa ovim cirkusom.

pirke

pre 13 godina

To je nesto najodvratnije sto je moglo da se desi na utakmicama ovog SP. Ja ne znam na cemu su ovi afrikanci, ali smatrati da u ovim glupostima nema niceg loseg je suludo i glupo. Tokom utakmice jako iritira, i treba zabraniti u najkracem roku.

slobodaTZ

pre 13 godina

Da su malo pametniji ovi koji daju signal moze se napravit filter pa filtrirat signal tako da se ove vuvuzele mogu utisat za 90%, ali niko ili nece ili ne smiju zbog prava o preuzimanju signala ali ono unistava covjeka, cuo sam negdje da izaziva i gripu..:)

Hogar

pre 13 godina

Treba zabraniti. Ne cuje sew sudijska pistaljka. Ne cuje se pesma navijaca.Ali sta cete divljaci ostaju divljaci.nadam se da ubuduce FIFA nece vise dati organizaciju SP gdecveta kriminal, siromastvo. Na tlu Afrike ima bogatijih i civilizovanijih. Egipat, Maroko,Alzir, Tunis

tobdžija

pre 13 godina

Treba ih zabraniti jer ne samo da proizvode grozan zvuk, nego od njih ne može da se čuje atmosfera na tribinama...Na svjetskom prvenstvu ima reprezentacija koje imaju veliki broj navijača ali njihova pjesma se ne čuje od vuvuzela.

brrrrrr

pre 13 godina

Katastrofa navijanje, ne cuje se pesma navijaca samo ovaj idiotski zvuk. Nego sta nego zabraniti. Da sam tamo kupio bih 10 komada i ubacio na teren kako bi ih zabranili.

Keisuke Honda

pre 13 godina

Sve ono sto mislim o tim vuvuzelama sam lepo iskazao na index.hr jer tamo covek moze da saopsti svoje misljenje, a da mu pritom, objave komentar.
Ovde to nije slucaj. Uglavnom, vuvuzele ce pokvariti SP 2010, na kome se ne cuje ni pevanje (Argentinci i Englezi su samo na momente nadjacali pesmom) ni navijanje, samo ovaj retardirani zvuk koji ne prestaje citavu utakmicu.

bratminli

pre 13 godina

Uz svo postovanje prema juznoafrickoj tradiciji, postoji mnogo razloga da se vuvuzele zabrane. Unistavaju atmosferu na stadionu, jer se zbog njih uopste ne cuju reakcije publike na desavanja na terenu. A sto je mnogo bitnije, ocigledno ometaju komunikaciju izmedju igraca.

Dace bog da se neko napravi pametan i ubaci jednu u teren, ako je to potrebno da se one zabrane.

aca

pre 13 godina

nisam ni ja ljubitelj tih vuvuzela, ali kao sto je jedan navijac reko, to je njihov nacin da podrze igrace. Za mene cudan nacin, ali ako oni tako misle onda ok.
(Slobo, 13. jun 2010 12:57)

Naš način je da protivničkim igračima psujemo sve po spisku ali to je isto mentalno zlostavljanje kao i vuvuzele.
Ali čak se i najveći "psovači" ponekad umore ali ovi afrički duvači ne prestaju. Da nije ono "zujanje" onoliko jednolično, da bar imaju nekakvu melodiju, ritam...

anti-komentator

pre 13 godina

Nemate pojma kako me nervira zvuk kuku-lele-pomagaj truba ali jos vise me nervira lupanje gluposti komentatora koji je nekad bio na B92 a sad je presao na nacionalnu televiziju!!!Svaka cast Goranu Boskovicu i ostalim sportskim komentatorima na B92,to je jedino sto volim kod Vas!!!

Pfc Rules

pre 13 godina

Nesto najgore sto sam ikada cuo,nema ritam,nema svrhu,nema nikakvu funkciju osim da nervira ljude!
Znam dosta ljudi koji uopste i ne gledaju utakmice zbog zvuka koji proizvode kukulele,tako da se stvarno nadam da ce ih zabraniti bez obzira sto se oni kao ponose tim vuvuzelama,jos samo geparde i lavove da nam dovuku na tribine i da bude sve kako treba!

Bookmaker

pre 13 godina

I meni su ubili volju,ali ao je njihov obicaj neka sviraju slobodno,ali ljudi zar morate i dok se sviraju himne,svaki navijac jedva ceka da cuje himnu svoje zemlje na Sp a vi je unistavate vuvuzelom...A da ne pricamo koliko je to nekulturno

Zoo

pre 13 godina

Evo ja prodajem vuvuzele, ultra povoljno, brendiranje gratis.Dobar vid reklamiranja za firme, u duhu fudbala ovih mesec dana
fscarpy@yahoo.co.uk

Пеки

pre 13 godina

Главна фора ће да буде ако се неком против Јужноафриканаца досуди пенал...(Французима или Уругвају)

Дај бре, нека забране. Ово они не организују због њих него због целог света. Ја гарантујем да од 200 и нешто земаља људи луде због овог свуда сем у можда пар афричких држава...

vlax

pre 13 godina

a ako afrikancima smeta urlanje na evropskim stadionima, da li onda svi treba da cute?!
bilo bi najbolje jos da dodje evra i kaze meni odgovara samo ako svi vicu francuska!
njihovo pravo da navijaju kako umeju, dok ne ugrozavaju fizicki nikoga i nikoga ne vredjaju

Cvele Maglic

pre 13 godina

Ovi vuvu-komarci ubijaju SP!!! Razumem ja kranevalsku atmosferu i to sve ali ovo ubija uzivanje u fudbalu... Mislio sam da ce se bar pesma engleskih navijaca cuti ali nista od toga... Nadam se da ce se bar cuti nase "Kosovo je srce Srbije"!!!

realno bre

pre 13 godina

za. juce sam gledao grcku do 30 minuta sam izdrzao uz svu dobru volju. ugasio sam tv i legao da spavam jer mi je sve zujalo u glavi. da li je to zdravo? kako je maloj djeci koja su jos osjetljivija?! razmislja li neko o tome?! pa od ovoga bi otupio i najveci genije. nikola tesla da je slusao zuzuvele ne bi umio sijalicu da promijeni.. :)

Mario Bros

pre 13 godina

Meni 20% užitka ubije taj zvuk. Sve se nadam da će ga režija ukinuti i pustiti neku finu navijačku muziku kao pozadinski zvuk komentatora.
Pusti san.

Milan R.

pre 13 godina

Zvuk je odvratan. Prvi mec sam gledao online i pomislio sam da nesto sa prenosom nije u redu. na kraju sam gledao bez tona. Verovatno su ubili svaku sansu da Afrika jos jednom IKADA dobije organizaciju Mundijala.
Ja sam uglavnom za onu "Kad si u Rimu, radi sta Rimljani rade" ali ovo je stvarnooo....

Dejan[SU]

pre 13 godina

Ovo je verovatno najgluplji način navijanja ikad izmišljen. Zvuk je odvratan, iritantan, monoton... To nema nikakve veze sa muzikom, ritmom... Ne razumem kako neko to može da poveže sa iskazivanjem sreće, osećanja?! Ako mi se dosad nešto nije dopalo na ovom prvenstvu, onda su to definitivno vuvuzele.

Slobo

pre 13 godina

nisam ni ja ljubitelj tih vuvuzela, ali kao sto je jedan navijac reko, to je njihov nacin da podrze igrace. Za mene cudan nacin, ali ako oni tako misle onda ok.

Srbin

pre 13 godina

Moje licno misljenje je kao da dok oni trube mecka igra, kad se zavrsi sve je mirno. Pa nisu dosli u zooloski vrt, nego na Svetsko Prvenstvo, koje je, JEDNOM U 4 GODINE! Posle svake utakmice me boli glava, jer volim da cujem komentatora, a stim, cujem i iritirajuci zvuk vuvuzela... :/

Svrbijanac

pre 13 godina

Koncert za 60.000 vuvuzela. Eto to je svetsko prvenstvo u JAR-u. Cak mi je i mrsko da napisem tu rec.

Po prvi put zelim da nista ne cujem dok gledam neki sportski dogadjaj. Steta.

Znalac

pre 13 godina

Ja se slazem, treba ukinuti ono cudo. Pa ne da gusi atmosferu nego cak u nekim trenucima pocnem da se nerviram jer necujem ni komentatora. Zvuk je ruzan, jer se to koristi za dozivanje zivotinja, nije ni truba niti se moze porediti sa bubnjem koji je sastavni deo skoro svake pesme.

breej vuzazele

pre 13 godina

ljudi stvarno zvuk ovih duvaljki je katastrofa ,ubija volju za slusanjem i gledanjem utakmice,barem meni...ovo je muchenje cula sluha xD,a i oni tamo koji duvaju u njih ,ako je sve to tolko kul i uzivaju u tome,zasto kupuju te chepove za ushi???

nemam nista protiv ljudi koji duvaju u te duvaljke,niti protiv duvaljki,da je zaista lepo,i da prija ljudima niko nebi rekao nista lose

ukinite ih molim vas

hh ,cekamo evropsko prvenstvo u rukomet kod nas...
pa cemo svi po jednu violinu i da skripimo celu utakmicu,kazacemo da je to nas obicaj da skripimo violinama.
tuga :/

Pedja J7

pre 13 godina

Nisam ja niko bitan da mogu da pokrenem ukidanje ove iritirajuće naprave!

Ali ne mogu da shvatim, da duvaju istim tempom bilo da njihovi daju gol, bilo da ga prime, bilo da je u toku poluvreme, bilo da je u toku himna neke zemlje.... Pa nedaj Bože da se neka utakmica u nokaut fazi rešava penalima. Zamislita finale, penali, zadnja serija, a oni duvaju ko šuntavi!!!

Pedja J7

pre 13 godina

Nisam ja niko bitan da mogu da pokrenem ukidanje ove iritirajuće naprave!

Ali ne mogu da shvatim, da duvaju istim tempom bilo da njihovi daju gol, bilo da ga prime, bilo da je u toku poluvreme, bilo da je u toku himna neke zemlje.... Pa nedaj Bože da se neka utakmica u nokaut fazi rešava penalima. Zamislita finale, penali, zadnja serija, a oni duvaju ko šuntavi!!!

Znalac

pre 13 godina

Ja se slazem, treba ukinuti ono cudo. Pa ne da gusi atmosferu nego cak u nekim trenucima pocnem da se nerviram jer necujem ni komentatora. Zvuk je ruzan, jer se to koristi za dozivanje zivotinja, nije ni truba niti se moze porediti sa bubnjem koji je sastavni deo skoro svake pesme.

brrrrrr

pre 13 godina

Katastrofa navijanje, ne cuje se pesma navijaca samo ovaj idiotski zvuk. Nego sta nego zabraniti. Da sam tamo kupio bih 10 komada i ubacio na teren kako bi ih zabranili.

Dejan[SU]

pre 13 godina

Ovo je verovatno najgluplji način navijanja ikad izmišljen. Zvuk je odvratan, iritantan, monoton... To nema nikakve veze sa muzikom, ritmom... Ne razumem kako neko to može da poveže sa iskazivanjem sreće, osećanja?! Ako mi se dosad nešto nije dopalo na ovom prvenstvu, onda su to definitivno vuvuzele.

breej vuzazele

pre 13 godina

ljudi stvarno zvuk ovih duvaljki je katastrofa ,ubija volju za slusanjem i gledanjem utakmice,barem meni...ovo je muchenje cula sluha xD,a i oni tamo koji duvaju u njih ,ako je sve to tolko kul i uzivaju u tome,zasto kupuju te chepove za ushi???

nemam nista protiv ljudi koji duvaju u te duvaljke,niti protiv duvaljki,da je zaista lepo,i da prija ljudima niko nebi rekao nista lose

ukinite ih molim vas

hh ,cekamo evropsko prvenstvo u rukomet kod nas...
pa cemo svi po jednu violinu i da skripimo celu utakmicu,kazacemo da je to nas obicaj da skripimo violinama.
tuga :/

realno bre

pre 13 godina

za. juce sam gledao grcku do 30 minuta sam izdrzao uz svu dobru volju. ugasio sam tv i legao da spavam jer mi je sve zujalo u glavi. da li je to zdravo? kako je maloj djeci koja su jos osjetljivija?! razmislja li neko o tome?! pa od ovoga bi otupio i najveci genije. nikola tesla da je slusao zuzuvele ne bi umio sijalicu da promijeni.. :)

Pfc Rules

pre 13 godina

Nesto najgore sto sam ikada cuo,nema ritam,nema svrhu,nema nikakvu funkciju osim da nervira ljude!
Znam dosta ljudi koji uopste i ne gledaju utakmice zbog zvuka koji proizvode kukulele,tako da se stvarno nadam da ce ih zabraniti bez obzira sto se oni kao ponose tim vuvuzelama,jos samo geparde i lavove da nam dovuku na tribine i da bude sve kako treba!

Svrbijanac

pre 13 godina

Koncert za 60.000 vuvuzela. Eto to je svetsko prvenstvo u JAR-u. Cak mi je i mrsko da napisem tu rec.

Po prvi put zelim da nista ne cujem dok gledam neki sportski dogadjaj. Steta.

Пеки

pre 13 godina

Главна фора ће да буде ако се неком против Јужноафриканаца досуди пенал...(Французима или Уругвају)

Дај бре, нека забране. Ово они не организују због њих него због целог света. Ја гарантујем да од 200 и нешто земаља људи луде због овог свуда сем у можда пар афричких држава...

Srbin

pre 13 godina

Moje licno misljenje je kao da dok oni trube mecka igra, kad se zavrsi sve je mirno. Pa nisu dosli u zooloski vrt, nego na Svetsko Prvenstvo, koje je, JEDNOM U 4 GODINE! Posle svake utakmice me boli glava, jer volim da cujem komentatora, a stim, cujem i iritirajuci zvuk vuvuzela... :/

Keisuke Honda

pre 13 godina

Sve ono sto mislim o tim vuvuzelama sam lepo iskazao na index.hr jer tamo covek moze da saopsti svoje misljenje, a da mu pritom, objave komentar.
Ovde to nije slucaj. Uglavnom, vuvuzele ce pokvariti SP 2010, na kome se ne cuje ni pevanje (Argentinci i Englezi su samo na momente nadjacali pesmom) ni navijanje, samo ovaj retardirani zvuk koji ne prestaje citavu utakmicu.

tobdžija

pre 13 godina

Treba ih zabraniti jer ne samo da proizvode grozan zvuk, nego od njih ne može da se čuje atmosfera na tribinama...Na svjetskom prvenstvu ima reprezentacija koje imaju veliki broj navijača ali njihova pjesma se ne čuje od vuvuzela.

Dzedaj

pre 13 godina

Cak se ni engleski navijaci sinoc nisu culi. Kad se ne cuje navijanje ni reakcija publike na desavanja na terenu uopste nemam osjecaj utakmice, a kamoli da je SP. Samo odvratan "pravolinijski" zvuk koji kao da najavljuje smak svijeta.

Petronije

pre 13 godina

od 1974 godine redovno pratim SP i EP u fudbalu. Znam da je sve komercijalizovano. ALI NE MOGU DA VERUJEM DA SVI MORAMO NAGLASAVAM-MORAMOOOOO)DA BUDEMO TAOCI NECEGA-pa i navijackog rekvizita koji UBI SVE STO SE DESAVA NA TEENU!
Ako su vuvuzele vaznije od igre i SP -onda gospodo iz FIFE i JAR- "svaka cast"-uspeli ste da ubijete fudbal, igru, DESAVANJA NA TERENU zarad "ambijenta" i.....naconalnog instrumenta zemlje domacina.
Totalan promasaj-JER SVIMA JE VAZNIJE DA SE VIDI DOBAR FUDBAL- A VUVUZELE GA UBISE!!!!!!!!

Hogar

pre 13 godina

Treba zabraniti. Ne cuje sew sudijska pistaljka. Ne cuje se pesma navijaca.Ali sta cete divljaci ostaju divljaci.nadam se da ubuduce FIFA nece vise dati organizaciju SP gdecveta kriminal, siromastvo. Na tlu Afrike ima bogatijih i civilizovanijih. Egipat, Maroko,Alzir, Tunis

Nindza

pre 13 godina

Ma 'ajde da oni duvaju na svojim mecevima, ali oni bre duvaju i na drugim. Na mecu Fra-Uru kad nisam izludeo... Na snimku te utakmice lik, crnac, presavio se od duvanja... njega uopste ne tangira ko igra, nego samo divljaj i duvaj dok alveole ne popucaju...

mikson

pre 13 godina

pitanje je ne da li zabraniti ove uzasne zurle nego da li vise ikada afrikancima dati da organizaju nesto ovako ozbiljno. kao i obicno, oni sve upropaste. samo poredite atmosferu na utakmicama na SP u Nemackoj sa ovim cirkusom.

aca

pre 13 godina

nisam ni ja ljubitelj tih vuvuzela, ali kao sto je jedan navijac reko, to je njihov nacin da podrze igrace. Za mene cudan nacin, ali ako oni tako misle onda ok.
(Slobo, 13. jun 2010 12:57)

Naš način je da protivničkim igračima psujemo sve po spisku ali to je isto mentalno zlostavljanje kao i vuvuzele.
Ali čak se i najveći "psovači" ponekad umore ali ovi afrički duvači ne prestaju. Da nije ono "zujanje" onoliko jednolično, da bar imaju nekakvu melodiju, ritam...

Bookmaker

pre 13 godina

I meni su ubili volju,ali ao je njihov obicaj neka sviraju slobodno,ali ljudi zar morate i dok se sviraju himne,svaki navijac jedva ceka da cuje himnu svoje zemlje na Sp a vi je unistavate vuvuzelom...A da ne pricamo koliko je to nekulturno

Milan R.

pre 13 godina

Zvuk je odvratan. Prvi mec sam gledao online i pomislio sam da nesto sa prenosom nije u redu. na kraju sam gledao bez tona. Verovatno su ubili svaku sansu da Afrika jos jednom IKADA dobije organizaciju Mundijala.
Ja sam uglavnom za onu "Kad si u Rimu, radi sta Rimljani rade" ali ovo je stvarnooo....

mundamba

pre 13 godina

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

bratminli

pre 13 godina

Uz svo postovanje prema juznoafrickoj tradiciji, postoji mnogo razloga da se vuvuzele zabrane. Unistavaju atmosferu na stadionu, jer se zbog njih uopste ne cuju reakcije publike na desavanja na terenu. A sto je mnogo bitnije, ocigledno ometaju komunikaciju izmedju igraca.

Dace bog da se neko napravi pametan i ubaci jednu u teren, ako je to potrebno da se one zabrane.

aca

pre 13 godina

Ljudi jedva sam cekao SP,odbrojavao dane,minute ,i OK
prva utakmica gde je i igrala Afrika je bila po meni najgora sto se tice ovih vizuzela,ali oopet ok,pomislio sam pa ok,to na ovoj duvaju ,njihov neki obijca...valjda nece i na ostalim
medjutim na svakoj utakmici duvaju...tako da su mi skroz ubili volju da uopste pratim ovo SP
odgledao sam samo prvu utakmicu,i verovatno cu utakmice nase Reprezentacije i to je to,ne mogu ja 90min da slusam one zvuke,ubija.
Evo upravo igraju slovenci,i samo pratim rezultat preko neta,


ne mogu da slusam vishe!! :(((

sadmijelakse

pre 13 godina

hvala bogu da su ova g... globalni problem. ja u pocetku mislio da sa mnom nesto nije u redu. ovo deprimira. onaj ko kaze da oni fizicki nikog ne ugrozavaju...pa ovo je najgori vid ugrozavanja. pristao bi da mi neko udari dva samara, ali da gledam utakmicu bez prisustva ovog zvuka.

UKIDAJTE OVO !!!

P.S. Ovi sto kazu da im ne smeta neka puste npr. neku utakmicu Livepula (ili na stotine drugih klubova), neka poslusaju pesmu dva minuta i.... ako im i dalje vvz nisu lose-----neka se jave doktoru. HITNO!

Cvele Maglic

pre 13 godina

Ovi vuvu-komarci ubijaju SP!!! Razumem ja kranevalsku atmosferu i to sve ali ovo ubija uzivanje u fudbalu... Mislio sam da ce se bar pesma engleskih navijaca cuti ali nista od toga... Nadam se da ce se bar cuti nase "Kosovo je srce Srbije"!!!

sf

pre 13 godina

Plasticne trube a tradicionalni instrument? Hm, ovo je zaista zanimljiva arheoloska vest jer nisam znao da su juznoafrikanci ovladali tehnologijom izrade plasticnih upotrebnih predmeta u ranom kamenom dobu???

KimA

pre 13 godina

Bilo mi je veoma drago kad sam na jučerašnjoj utakmici Argentine na trenutak načuo zvuk bubnjeva i pesme koja ih je pratila,na zalost,to je trajalo mozda minut,ubrzo je taj zvuk ugusilo ovo uzasavajuce bezlicno zujanje,strasno!
Zabraniti tu glupost!

Danilo

pre 13 godina

njihovo pravo je da navijaju kako umeju, dok ne ugrozavaju fizicki nikoga i nikoga ne vredjaju
(vlax, 13. jun 2010 13:38)

Mozda nikoga ne ugrozavaju fizicki,ali psihicki da.Dokazano je da toliko jak zvuk koji proizvode moze da bude stetan,a i fudbaleri imaju mnogo manju koncentraciju i monogo teze se sporazumeju sto dosta utice na kvalitet fudbala.Ok je da tako navijaju za svoju zemlju,ali kada igraju ostale zemlje treba da puste da se cuje pesma,aplauzi,zvizduci,uzdasi i sve ostalo sto cini navijanje,a ne dosadno zujanje 90 min.

Simek

pre 13 godina

Postujem ja neciju kulturu i obicaje...al ovo nije lokalno takmicenje...ovo je ipak Svetsko prvenstvo najgledanijeg sporta na svetu...i slusati non stop roj pcela je zaista besmisleno...u redu da navijaju za svoju reprezentaciju tako...ko im to brani...al brate nek cute kad ne igra Juzna Afrika...uzasan zvuk i ne cuju se uopste navijaci reprezentacija koje igraju na terenu...

Delija Kovin

pre 13 godina

Naravno da ih treba zabraniti!!! Vecu glupost od instrumenta u zivotu nisam video! Bolje su cak i crnogorske gusle, od tih mumuzela!!! Pored toga, negde sam cuo da njihov zvuk moze i da osteti sluh navijaca koji su na stadionu.

Mario Bros

pre 13 godina

Meni 20% užitka ubije taj zvuk. Sve se nadam da će ga režija ukinuti i pustiti neku finu navijačku muziku kao pozadinski zvuk komentatora.
Pusti san.

Slobo

pre 13 godina

nisam ni ja ljubitelj tih vuvuzela, ali kao sto je jedan navijac reko, to je njihov nacin da podrze igrace. Za mene cudan nacin, ali ako oni tako misle onda ok.

pirke

pre 13 godina

To je nesto najodvratnije sto je moglo da se desi na utakmicama ovog SP. Ja ne znam na cemu su ovi afrikanci, ali smatrati da u ovim glupostima nema niceg loseg je suludo i glupo. Tokom utakmice jako iritira, i treba zabraniti u najkracem roku.

sretko

pre 13 godina

srećom se hrvatska nije plasirala pa ne moram pratiti ovo sv. prvenstvo. odgledao 5 minuta prve utakmice i odustao jer je zvuk nesnosan.

www.worldofbasketball.org

pre 13 godina

Ja sam definitivno za zabranu. Mene nervira dok gledam na TV, a mogu samo da zamsilim kako je na stadionu. Ja se nadam da ce nasi ukinuti ton sa stadiona i prenositi utakmicu iz studija. Mada nije ni to neko resenje jer nema atmosfere sa stadiona, ali sto ove trube bre iritiraju pa to je strasno. Ne mogu da verujem da neko moze celu utakmicu da duva u to cudo.

anti-komentator

pre 13 godina

Nemate pojma kako me nervira zvuk kuku-lele-pomagaj truba ali jos vise me nervira lupanje gluposti komentatora koji je nekad bio na B92 a sad je presao na nacionalnu televiziju!!!Svaka cast Goranu Boskovicu i ostalim sportskim komentatorima na B92,to je jedino sto volim kod Vas!!!

slobodaTZ

pre 13 godina

Da su malo pametniji ovi koji daju signal moze se napravit filter pa filtrirat signal tako da se ove vuvuzele mogu utisat za 90%, ali niko ili nece ili ne smiju zbog prava o preuzimanju signala ali ono unistava covjeka, cuo sam negdje da izaziva i gripu..:)

boki

pre 13 godina

ukinuti vuvuzele i zabraniti komentarisanje aleksandru stojanovicu !! Koliko iritira njegov nacin prenosenja to nije realno,uvek isti naglasak,uvek svako prezime mora da kaze,boli njega sto je neko presekao loptu,on ce da nastavi da govori imena..Pritom sto je 7 puta ponovio da je Zigic jedini strelac iz naseg tima na svetskim sampionatima,a Dejan Stankovic je dao gol jos 98 kad smo igrali 2:2 sa Nemackom...

Bane

pre 13 godina

Sjajno mi je što se porede reči Patrisa Evre, jednog od najboljih fudbalera ove decenije i 23-godišnjeg afričkog navijača :)...

Ako njih dvojica imaju jednako pravo glasa, onda stvarno ostajem bez komentara...

Zoo

pre 13 godina

Evo ja prodajem vuvuzele, ultra povoljno, brendiranje gratis.Dobar vid reklamiranja za firme, u duhu fudbala ovih mesec dana
fscarpy@yahoo.co.uk

Miodrag

pre 13 godina

Zabraniti. Svetska prvenstva ubuduce treba da se igraju u Evropi ili Juznoj Americi, tamo gde se fudbal i igra, da ne bi bilo ovakvih iznenadjenja.

afrikancima nikad vise sp!!

pre 13 godina

Razumem za africke reprezentacije da duvaju u te njihove trube ali sta davaju u trube kad igraju amerika i engleska, koga tu podrzavaju??/ Hocu da cujem englesku i srpsku pesmu a ne vuvazule!!!!!!!

Raziel

pre 13 godina

Sto se mene tice na dalje sva svetska prvenstva treba organizovati u Juznoj Americi! Kad sam zacuo na trenutak onu muziku na mecu Argentine odusevio sam se! Konacno sam osetio da gledam svetsko prvenstvo! Na zalost to je bilo samo u toj utakmici i samo u par navrata od po nekoliko minuta, ovo sve ostalo katastrofa, ta kolicina buke koju ovo cudo prozivodi.....!!! Aaaaaaaa...
Hajde mislim razumem ja to kao drugaciji instrument, pa dunes jednom, dvaput na utakmici da cisto pokazes, ali ovi Afrikanci ga ne vade iz usta!
Ali u sustini eto za sta njima sluzi, boli njih uvo da pokazuju tradiciju sa njim, vec prave buku, pa prodaju cepove za usi! namazani crnci, nema sta! Marketing na Africki nacin!

alobre

pre 13 godina

ma daj ovi afrikanci nemaju veze s fudbalom, nek organizuju prvenstvo u plemenskim plesovima...sto kaze jedan kometar dole, oni uvek u istom ritmu, evo danas na tekmi ovih nasih nesrecnika, grupa ganaca ni ne gleda na teren nego trci okolo i duvaju u ona cuda... ma sve u svemu nadam se da je ovo zadnje SP na africkom kontinentu...

vlax

pre 13 godina

a ako afrikancima smeta urlanje na evropskim stadionima, da li onda svi treba da cute?!
bilo bi najbolje jos da dodje evra i kaze meni odgovara samo ako svi vicu francuska!
njihovo pravo da navijaju kako umeju, dok ne ugrozavaju fizicki nikoga i nikoga ne vredjaju

Nenad

pre 13 godina

Njima nije trebalo ni dodeliti organizaciju svetskog prvenstva već Egiptu ili nekoj od zemalja sa severa kontinenta ali kad je već ispalo ovako, onda da, taj instrument treba zabraniti jer je prenos nemoguće pratiti.. Komentatora ne čujem (inače ove naše obožavam da slušam, što su mlađi to se više interesuju za bivše žene fudbalera i njihove očeve narkodilere!?) i čitavoj utakmici daje neki ton nereda i veštačke tenzije..
A što se tradicije tiče, pa to nije tradicija ni jedne od zemalja učesnica izuzev par afričkih iliti, neka duvaju na svojim tekmama. Zamislite prvenstvo sveta u Crnoj Gori i njih 30.000 krene da gusla.. Mislim, tradicije radi..
P.S. Ipak, najveći utisak mi stvara ovo njihovo izčuđavanje, zašto nam pobogu smeta tako mio instrument?
Rekao bih još nešto ali ne bi bilo objavljeno....

Marko

pre 13 godina

Zamislite 8.000 Vuvuzela u Pioniru :D :D :D... Pada Barsa sa 50 razlike :D...

Da se vratim na temu :D Jeste da smetaju, ali svako prvenstvo ima nesto svoje tako da.. :)

Jovan

pre 13 godina

Ma ljudi sta vam je? Vuvuzele su stvarno super, jel zna neko mozda gde ima da se kupe, hocu i ja da uzmem jednu pa da i mi zujimo na utakmicama.

Nihad

pre 13 godina

Ja ne znam sto se uopste i organizuju ovako vazne manifestacije u JAR-u. Malo li je sto brinemo za rezultat nego jos treba da brinemo da nam neko ne otme ili pojede igrace..

Vlada

pre 13 godina

Ma 'ajde da oni duvaju na svojim mecevima, ali oni bre duvaju i na drugim. Na mecu Fra-Uru kad nisam izludeo... Na snimku te utakmice lik, crnac, presavio se od duvanja... njega uopste ne tangira ko igra, nego samo divljaj i duvaj dok alveole ne popucaju...
(Nindza, 13. jun 2010 14:21)


Hahahahaha genijalan komentar :)

Dante

pre 13 godina

Ja sam TOTALNO RAZOČARAN ovim SP!
Kao i svi, očekivao sam da će buka biti samo na njihovim utakmicama, ali ovo je strašno, užas, horor!
OK, poštujemo domaćina i sve to, ali vuvuzele treba zabraniti na svim utakmicama na kojima ne igraju afričke zemlje, a nek' duvaju da im pluća pootpadaju na njihovim utakmicama. Ovo je previše!

Zzzzzzzzzz

pre 13 godina

Zabrana, nego šta! Jutros kad sam se probudio, zujalo mi u ušima. 3 puta po devedeset minuta vuvuzela dnevno pa ti vidi. Katastrofa.

Zlatko

pre 13 godina

Evo i ja dam svoj skromni doprinos ovoj temi. Poštujem ja to kao neki vid tradicije i nacionalnog instrumenta, ali u potpunosti podržavam ideju da se ukine. Stvarno ubija atmosferu i podseća na roj pčela. U početku nisam primetio i nije mi smetalo, ali kako vreme odmiče sve više iritira. Pre početka naše utakmice, kad je ono dete dunulo pred kamerom, pojedinačno i nema tako loš zvuk, ali kad se čuje gomila tih (kako ih ja zovem ukuleleka) stvarno ima odvratan zvuk.
Neko je spomenuo trubu na EP u rukometu. Truba je instrument u odnosu na tu duvaljku. Da samo duvaš u trubu dobio bi neki prijatan ton, a da ne pričam da na trubi može pesma da se odsvira. Čak u našem slučaju "Marš na Drinu" bi fantastično zvučao.
I što većina vas reče, mi bismo duvali u trubu samo kad igraju naši, a ovi neprestano "sviraju". Sa jednom ogromnom razlikom, trubu bi svirali oni koji znaju (pojedinci ili trubački orkestri), a u ove duvaljke svi duvaju.

AGNI - Nikšić

pre 13 godina

jel moguće da im ne dosadi? jel moguće da se ne nađe neki "pametnjaković" da ubaci par vuvuzela na teren i pokaže kako one mogu biti "opasne" po igrače i tako više ih ne bi smeli unositi...
ja sigurno neću gledati svetsko dok oni duvaju u tu glupost...

bolton

pre 13 godina

stvarno neznam zasto ste protiv vuvuzele. Pa njihova muzika sjajno podstice igrace da brzo igraju i jos brze okoncaju utakmicu. U toku meca sudija je neprimetan saucesnik, tu su vuvuzele. Sala nastranu to je njihov nacionalni instrument i to se mora postovati. Necete valjda da na to gledate na rasnoj osnovi. Bio sam u Juznoj Africi i to vam je kao kod nas truba u Guci. A ko ne voli Gucu, kuvani kupus, prasence da se obrce, trubu i igru do zore. Zato verujte mi uzivajte u njihovom nacionalnom kao sto uzivate u Guci. Zivele VUVUZELE.
(petrovic ivan, 13. jun 2010 19:25)

Covece, sta pricas, kakva te Guca spopala cccc...gledam fudbal, a kao da se cuje formula u Monci ili roj pcela, komaraca ili sta jos vec ne...po atmosferi i uzivanju ispred tv-a ovo ce definitivno biti najgore prvenstvo.

Stefan

pre 13 godina

e sad će te početi svi da me pljujete...
NE!!! Ne treba zabraniti. Meni je ta stvar odlična! Diže tenziju, kao nalet hiljadu komaraca! Savršeno.
pa navijače ti podeli u tri grupe... ove u africi... pa onda u južnoj americi... šta je tamo cilj? Samo napraviti buku, ništa više, na svaki mogući način. Tamo nema toliko pevanja, kao po evropi. A opšte je poznato da nijedan evropski tim nema ni blizu takve navijače kao što ima jedna boka!
Elem, meni se ovo skroz sviđa, podiže napetost... Englezi pevaju recimo uvredljive pesme za jenkije, ili neki drugi tim... A mislite li da će igrače više nervirati te smešne reči ili ove trube?
Pa pogledajte ovog Evru kako se primio, hahahah.

petrovic ivan

pre 13 godina

stvarno neznam zasto ste protiv vuvuzele. Pa njihova muzika sjajno podstice igrace da brzo igraju i jos brze okoncaju utakmicu. U toku meca sudija je neprimetan saucesnik, tu su vuvuzele. Sala nastranu to je njihov nacionalni instrument i to se mora postovati. Necete valjda da na to gledate na rasnoj osnovi. Bio sam u Juznoj Africi i to vam je kao kod nas truba u Guci. A ko ne voli Gucu, kuvani kupus, prasence da se obrce, trubu i igru do zore. Zato verujte mi uzivajte u njihovom nacionalnom kao sto uzivate u Guci. Zivele VUVUZELE.

Stefan

pre 13 godina

Ne ovo nije normalno,ovo je prava nekultura navijanja. 100 godina se peva,lupa dlanovima a ne duva u trube. Pa i da duvaju ali na njihovoj utakmici,a ne na sve ostale. Svima je preselo svetsko prvenstvo u samo startu zbog tih vuvuzela. Tri puta dnevno po 90 minuta slusas roj pcela. Sramota....jos jednom ponavljam to je nekultura navijanja!!

bafana

pre 13 godina

a ne nego cemo da slusamo uobrazene engleze i njemce kako kako zdusno bodre svoju naciju, ili da slusamo samo aplauze kao u pozoristu... nijesu vuvuzele krive sto se igra dosadni fudbal u jar-u

pajki

pre 13 godina

Ja ću zbog vuvuzela odgledati još utakmicu naših fudbalera sa Nemačkom u petak i ni jednu više!!!
Ovo je sramota, smarati ceo svet stvarno nema smisla!!!
Treba ih pod hitno zabraniti!!!
Pa ljudi, posle gledanja utakmice meni zuji u ušima još par sati nakon toga!!!

antivuzela

pre 13 godina

Dobro je, ovi sa RTS-a su znatno utišali zvuk sa stadiona tako da se može gledati i čuti komentator.

Jeste da nema atmosfere sa stadiona ali se na stadionu osim vuvuzela svejedno nista ne čuje tako da ništa i ne gubimo.

Ljudi mi kažu da tamo ne mogu da spavaju, jedu, razgovaraju.

Dobro je što nisam dao pare da odem u taj pakao...

Slobo

pre 13 godina

nisam ni ja ljubitelj tih vuvuzela, ali kao sto je jedan navijac reko, to je njihov nacin da podrze igrace. Za mene cudan nacin, ali ako oni tako misle onda ok.

Stefan

pre 13 godina

e sad će te početi svi da me pljujete...
NE!!! Ne treba zabraniti. Meni je ta stvar odlična! Diže tenziju, kao nalet hiljadu komaraca! Savršeno.
pa navijače ti podeli u tri grupe... ove u africi... pa onda u južnoj americi... šta je tamo cilj? Samo napraviti buku, ništa više, na svaki mogući način. Tamo nema toliko pevanja, kao po evropi. A opšte je poznato da nijedan evropski tim nema ni blizu takve navijače kao što ima jedna boka!
Elem, meni se ovo skroz sviđa, podiže napetost... Englezi pevaju recimo uvredljive pesme za jenkije, ili neki drugi tim... A mislite li da će igrače više nervirati te smešne reči ili ove trube?
Pa pogledajte ovog Evru kako se primio, hahahah.

vlax

pre 13 godina

a ako afrikancima smeta urlanje na evropskim stadionima, da li onda svi treba da cute?!
bilo bi najbolje jos da dodje evra i kaze meni odgovara samo ako svi vicu francuska!
njihovo pravo da navijaju kako umeju, dok ne ugrozavaju fizicki nikoga i nikoga ne vredjaju

Jovan

pre 13 godina

Ma ljudi sta vam je? Vuvuzele su stvarno super, jel zna neko mozda gde ima da se kupe, hocu i ja da uzmem jednu pa da i mi zujimo na utakmicama.

petrovic ivan

pre 13 godina

stvarno neznam zasto ste protiv vuvuzele. Pa njihova muzika sjajno podstice igrace da brzo igraju i jos brze okoncaju utakmicu. U toku meca sudija je neprimetan saucesnik, tu su vuvuzele. Sala nastranu to je njihov nacionalni instrument i to se mora postovati. Necete valjda da na to gledate na rasnoj osnovi. Bio sam u Juznoj Africi i to vam je kao kod nas truba u Guci. A ko ne voli Gucu, kuvani kupus, prasence da se obrce, trubu i igru do zore. Zato verujte mi uzivajte u njihovom nacionalnom kao sto uzivate u Guci. Zivele VUVUZELE.

Hogar

pre 13 godina

Treba zabraniti. Ne cuje sew sudijska pistaljka. Ne cuje se pesma navijaca.Ali sta cete divljaci ostaju divljaci.nadam se da ubuduce FIFA nece vise dati organizaciju SP gdecveta kriminal, siromastvo. Na tlu Afrike ima bogatijih i civilizovanijih. Egipat, Maroko,Alzir, Tunis

Znalac

pre 13 godina

Ja se slazem, treba ukinuti ono cudo. Pa ne da gusi atmosferu nego cak u nekim trenucima pocnem da se nerviram jer necujem ni komentatora. Zvuk je ruzan, jer se to koristi za dozivanje zivotinja, nije ni truba niti se moze porediti sa bubnjem koji je sastavni deo skoro svake pesme.

Cvele Maglic

pre 13 godina

Ovi vuvu-komarci ubijaju SP!!! Razumem ja kranevalsku atmosferu i to sve ali ovo ubija uzivanje u fudbalu... Mislio sam da ce se bar pesma engleskih navijaca cuti ali nista od toga... Nadam se da ce se bar cuti nase "Kosovo je srce Srbije"!!!

bafana

pre 13 godina

a ne nego cemo da slusamo uobrazene engleze i njemce kako kako zdusno bodre svoju naciju, ili da slusamo samo aplauze kao u pozoristu... nijesu vuvuzele krive sto se igra dosadni fudbal u jar-u

anti-komentator

pre 13 godina

Nemate pojma kako me nervira zvuk kuku-lele-pomagaj truba ali jos vise me nervira lupanje gluposti komentatora koji je nekad bio na B92 a sad je presao na nacionalnu televiziju!!!Svaka cast Goranu Boskovicu i ostalim sportskim komentatorima na B92,to je jedino sto volim kod Vas!!!

Nihad

pre 13 godina

Ja ne znam sto se uopste i organizuju ovako vazne manifestacije u JAR-u. Malo li je sto brinemo za rezultat nego jos treba da brinemo da nam neko ne otme ili pojede igrace..

realno bre

pre 13 godina

za. juce sam gledao grcku do 30 minuta sam izdrzao uz svu dobru volju. ugasio sam tv i legao da spavam jer mi je sve zujalo u glavi. da li je to zdravo? kako je maloj djeci koja su jos osjetljivija?! razmislja li neko o tome?! pa od ovoga bi otupio i najveci genije. nikola tesla da je slusao zuzuvele ne bi umio sijalicu da promijeni.. :)

Srbin

pre 13 godina

Moje licno misljenje je kao da dok oni trube mecka igra, kad se zavrsi sve je mirno. Pa nisu dosli u zooloski vrt, nego na Svetsko Prvenstvo, koje je, JEDNOM U 4 GODINE! Posle svake utakmice me boli glava, jer volim da cujem komentatora, a stim, cujem i iritirajuci zvuk vuvuzela... :/

mikson

pre 13 godina

pitanje je ne da li zabraniti ove uzasne zurle nego da li vise ikada afrikancima dati da organizaju nesto ovako ozbiljno. kao i obicno, oni sve upropaste. samo poredite atmosferu na utakmicama na SP u Nemackoj sa ovim cirkusom.

Zoo

pre 13 godina

Evo ja prodajem vuvuzele, ultra povoljno, brendiranje gratis.Dobar vid reklamiranja za firme, u duhu fudbala ovih mesec dana
fscarpy@yahoo.co.uk

Marko

pre 13 godina

Zamislite 8.000 Vuvuzela u Pioniru :D :D :D... Pada Barsa sa 50 razlike :D...

Da se vratim na temu :D Jeste da smetaju, ali svako prvenstvo ima nesto svoje tako da.. :)

pirke

pre 13 godina

To je nesto najodvratnije sto je moglo da se desi na utakmicama ovog SP. Ja ne znam na cemu su ovi afrikanci, ali smatrati da u ovim glupostima nema niceg loseg je suludo i glupo. Tokom utakmice jako iritira, i treba zabraniti u najkracem roku.

Miodrag

pre 13 godina

Zabraniti. Svetska prvenstva ubuduce treba da se igraju u Evropi ili Juznoj Americi, tamo gde se fudbal i igra, da ne bi bilo ovakvih iznenadjenja.

aca

pre 13 godina

nisam ni ja ljubitelj tih vuvuzela, ali kao sto je jedan navijac reko, to je njihov nacin da podrze igrace. Za mene cudan nacin, ali ako oni tako misle onda ok.
(Slobo, 13. jun 2010 12:57)

Naš način je da protivničkim igračima psujemo sve po spisku ali to je isto mentalno zlostavljanje kao i vuvuzele.
Ali čak se i najveći "psovači" ponekad umore ali ovi afrički duvači ne prestaju. Da nije ono "zujanje" onoliko jednolično, da bar imaju nekakvu melodiju, ritam...

Pedja J7

pre 13 godina

Nisam ja niko bitan da mogu da pokrenem ukidanje ove iritirajuće naprave!

Ali ne mogu da shvatim, da duvaju istim tempom bilo da njihovi daju gol, bilo da ga prime, bilo da je u toku poluvreme, bilo da je u toku himna neke zemlje.... Pa nedaj Bože da se neka utakmica u nokaut fazi rešava penalima. Zamislita finale, penali, zadnja serija, a oni duvaju ko šuntavi!!!

breej vuzazele

pre 13 godina

ljudi stvarno zvuk ovih duvaljki je katastrofa ,ubija volju za slusanjem i gledanjem utakmice,barem meni...ovo je muchenje cula sluha xD,a i oni tamo koji duvaju u njih ,ako je sve to tolko kul i uzivaju u tome,zasto kupuju te chepove za ushi???

nemam nista protiv ljudi koji duvaju u te duvaljke,niti protiv duvaljki,da je zaista lepo,i da prija ljudima niko nebi rekao nista lose

ukinite ih molim vas

hh ,cekamo evropsko prvenstvo u rukomet kod nas...
pa cemo svi po jednu violinu i da skripimo celu utakmicu,kazacemo da je to nas obicaj da skripimo violinama.
tuga :/

Dejan[SU]

pre 13 godina

Ovo je verovatno najgluplji način navijanja ikad izmišljen. Zvuk je odvratan, iritantan, monoton... To nema nikakve veze sa muzikom, ritmom... Ne razumem kako neko to može da poveže sa iskazivanjem sreće, osećanja?! Ako mi se dosad nešto nije dopalo na ovom prvenstvu, onda su to definitivno vuvuzele.

Keisuke Honda

pre 13 godina

Sve ono sto mislim o tim vuvuzelama sam lepo iskazao na index.hr jer tamo covek moze da saopsti svoje misljenje, a da mu pritom, objave komentar.
Ovde to nije slucaj. Uglavnom, vuvuzele ce pokvariti SP 2010, na kome se ne cuje ni pevanje (Argentinci i Englezi su samo na momente nadjacali pesmom) ni navijanje, samo ovaj retardirani zvuk koji ne prestaje citavu utakmicu.

Bane

pre 13 godina

Sjajno mi je što se porede reči Patrisa Evre, jednog od najboljih fudbalera ove decenije i 23-godišnjeg afričkog navijača :)...

Ako njih dvojica imaju jednako pravo glasa, onda stvarno ostajem bez komentara...

alobre

pre 13 godina

ma daj ovi afrikanci nemaju veze s fudbalom, nek organizuju prvenstvo u plemenskim plesovima...sto kaze jedan kometar dole, oni uvek u istom ritmu, evo danas na tekmi ovih nasih nesrecnika, grupa ganaca ni ne gleda na teren nego trci okolo i duvaju u ona cuda... ma sve u svemu nadam se da je ovo zadnje SP na africkom kontinentu...

Пеки

pre 13 godina

Главна фора ће да буде ако се неком против Јужноафриканаца досуди пенал...(Французима или Уругвају)

Дај бре, нека забране. Ово они не организују због њих него због целог света. Ја гарантујем да од 200 и нешто земаља људи луде због овог свуда сем у можда пар афричких држава...

aca

pre 13 godina

Ljudi jedva sam cekao SP,odbrojavao dane,minute ,i OK
prva utakmica gde je i igrala Afrika je bila po meni najgora sto se tice ovih vizuzela,ali oopet ok,pomislio sam pa ok,to na ovoj duvaju ,njihov neki obijca...valjda nece i na ostalim
medjutim na svakoj utakmici duvaju...tako da su mi skroz ubili volju da uopste pratim ovo SP
odgledao sam samo prvu utakmicu,i verovatno cu utakmice nase Reprezentacije i to je to,ne mogu ja 90min da slusam one zvuke,ubija.
Evo upravo igraju slovenci,i samo pratim rezultat preko neta,


ne mogu da slusam vishe!! :(((

sretko

pre 13 godina

srećom se hrvatska nije plasirala pa ne moram pratiti ovo sv. prvenstvo. odgledao 5 minuta prve utakmice i odustao jer je zvuk nesnosan.

AGNI - Nikšić

pre 13 godina

jel moguće da im ne dosadi? jel moguće da se ne nađe neki "pametnjaković" da ubaci par vuvuzela na teren i pokaže kako one mogu biti "opasne" po igrače i tako više ih ne bi smeli unositi...
ja sigurno neću gledati svetsko dok oni duvaju u tu glupost...

bratminli

pre 13 godina

Uz svo postovanje prema juznoafrickoj tradiciji, postoji mnogo razloga da se vuvuzele zabrane. Unistavaju atmosferu na stadionu, jer se zbog njih uopste ne cuju reakcije publike na desavanja na terenu. A sto je mnogo bitnije, ocigledno ometaju komunikaciju izmedju igraca.

Dace bog da se neko napravi pametan i ubaci jednu u teren, ako je to potrebno da se one zabrane.

sf

pre 13 godina

Plasticne trube a tradicionalni instrument? Hm, ovo je zaista zanimljiva arheoloska vest jer nisam znao da su juznoafrikanci ovladali tehnologijom izrade plasticnih upotrebnih predmeta u ranom kamenom dobu???

Svrbijanac

pre 13 godina

Koncert za 60.000 vuvuzela. Eto to je svetsko prvenstvo u JAR-u. Cak mi je i mrsko da napisem tu rec.

Po prvi put zelim da nista ne cujem dok gledam neki sportski dogadjaj. Steta.

Pfc Rules

pre 13 godina

Nesto najgore sto sam ikada cuo,nema ritam,nema svrhu,nema nikakvu funkciju osim da nervira ljude!
Znam dosta ljudi koji uopste i ne gledaju utakmice zbog zvuka koji proizvode kukulele,tako da se stvarno nadam da ce ih zabraniti bez obzira sto se oni kao ponose tim vuvuzelama,jos samo geparde i lavove da nam dovuku na tribine i da bude sve kako treba!

brrrrrr

pre 13 godina

Katastrofa navijanje, ne cuje se pesma navijaca samo ovaj idiotski zvuk. Nego sta nego zabraniti. Da sam tamo kupio bih 10 komada i ubacio na teren kako bi ih zabranili.

Mario Bros

pre 13 godina

Meni 20% užitka ubije taj zvuk. Sve se nadam da će ga režija ukinuti i pustiti neku finu navijačku muziku kao pozadinski zvuk komentatora.
Pusti san.

Delija Kovin

pre 13 godina

Naravno da ih treba zabraniti!!! Vecu glupost od instrumenta u zivotu nisam video! Bolje su cak i crnogorske gusle, od tih mumuzela!!! Pored toga, negde sam cuo da njihov zvuk moze i da osteti sluh navijaca koji su na stadionu.

Petronije

pre 13 godina

od 1974 godine redovno pratim SP i EP u fudbalu. Znam da je sve komercijalizovano. ALI NE MOGU DA VERUJEM DA SVI MORAMO NAGLASAVAM-MORAMOOOOO)DA BUDEMO TAOCI NECEGA-pa i navijackog rekvizita koji UBI SVE STO SE DESAVA NA TEENU!
Ako su vuvuzele vaznije od igre i SP -onda gospodo iz FIFE i JAR- "svaka cast"-uspeli ste da ubijete fudbal, igru, DESAVANJA NA TERENU zarad "ambijenta" i.....naconalnog instrumenta zemlje domacina.
Totalan promasaj-JER SVIMA JE VAZNIJE DA SE VIDI DOBAR FUDBAL- A VUVUZELE GA UBISE!!!!!!!!

Raziel

pre 13 godina

Sto se mene tice na dalje sva svetska prvenstva treba organizovati u Juznoj Americi! Kad sam zacuo na trenutak onu muziku na mecu Argentine odusevio sam se! Konacno sam osetio da gledam svetsko prvenstvo! Na zalost to je bilo samo u toj utakmici i samo u par navrata od po nekoliko minuta, ovo sve ostalo katastrofa, ta kolicina buke koju ovo cudo prozivodi.....!!! Aaaaaaaa...
Hajde mislim razumem ja to kao drugaciji instrument, pa dunes jednom, dvaput na utakmici da cisto pokazes, ali ovi Afrikanci ga ne vade iz usta!
Ali u sustini eto za sta njima sluzi, boli njih uvo da pokazuju tradiciju sa njim, vec prave buku, pa prodaju cepove za usi! namazani crnci, nema sta! Marketing na Africki nacin!

Milan R.

pre 13 godina

Zvuk je odvratan. Prvi mec sam gledao online i pomislio sam da nesto sa prenosom nije u redu. na kraju sam gledao bez tona. Verovatno su ubili svaku sansu da Afrika jos jednom IKADA dobije organizaciju Mundijala.
Ja sam uglavnom za onu "Kad si u Rimu, radi sta Rimljani rade" ali ovo je stvarnooo....

sadmijelakse

pre 13 godina

hvala bogu da su ova g... globalni problem. ja u pocetku mislio da sa mnom nesto nije u redu. ovo deprimira. onaj ko kaze da oni fizicki nikog ne ugrozavaju...pa ovo je najgori vid ugrozavanja. pristao bi da mi neko udari dva samara, ali da gledam utakmicu bez prisustva ovog zvuka.

UKIDAJTE OVO !!!

P.S. Ovi sto kazu da im ne smeta neka puste npr. neku utakmicu Livepula (ili na stotine drugih klubova), neka poslusaju pesmu dva minuta i.... ako im i dalje vvz nisu lose-----neka se jave doktoru. HITNO!

Danilo

pre 13 godina

njihovo pravo je da navijaju kako umeju, dok ne ugrozavaju fizicki nikoga i nikoga ne vredjaju
(vlax, 13. jun 2010 13:38)

Mozda nikoga ne ugrozavaju fizicki,ali psihicki da.Dokazano je da toliko jak zvuk koji proizvode moze da bude stetan,a i fudbaleri imaju mnogo manju koncentraciju i monogo teze se sporazumeju sto dosta utice na kvalitet fudbala.Ok je da tako navijaju za svoju zemlju,ali kada igraju ostale zemlje treba da puste da se cuje pesma,aplauzi,zvizduci,uzdasi i sve ostalo sto cini navijanje,a ne dosadno zujanje 90 min.

KimA

pre 13 godina

Bilo mi je veoma drago kad sam na jučerašnjoj utakmici Argentine na trenutak načuo zvuk bubnjeva i pesme koja ih je pratila,na zalost,to je trajalo mozda minut,ubrzo je taj zvuk ugusilo ovo uzasavajuce bezlicno zujanje,strasno!
Zabraniti tu glupost!

afrikancima nikad vise sp!!

pre 13 godina

Razumem za africke reprezentacije da duvaju u te njihove trube ali sta davaju u trube kad igraju amerika i engleska, koga tu podrzavaju??/ Hocu da cujem englesku i srpsku pesmu a ne vuvazule!!!!!!!

Dzedaj

pre 13 godina

Cak se ni engleski navijaci sinoc nisu culi. Kad se ne cuje navijanje ni reakcija publike na desavanja na terenu uopste nemam osjecaj utakmice, a kamoli da je SP. Samo odvratan "pravolinijski" zvuk koji kao da najavljuje smak svijeta.

Nindza

pre 13 godina

Ma 'ajde da oni duvaju na svojim mecevima, ali oni bre duvaju i na drugim. Na mecu Fra-Uru kad nisam izludeo... Na snimku te utakmice lik, crnac, presavio se od duvanja... njega uopste ne tangira ko igra, nego samo divljaj i duvaj dok alveole ne popucaju...

slobodaTZ

pre 13 godina

Da su malo pametniji ovi koji daju signal moze se napravit filter pa filtrirat signal tako da se ove vuvuzele mogu utisat za 90%, ali niko ili nece ili ne smiju zbog prava o preuzimanju signala ali ono unistava covjeka, cuo sam negdje da izaziva i gripu..:)

boki

pre 13 godina

ukinuti vuvuzele i zabraniti komentarisanje aleksandru stojanovicu !! Koliko iritira njegov nacin prenosenja to nije realno,uvek isti naglasak,uvek svako prezime mora da kaze,boli njega sto je neko presekao loptu,on ce da nastavi da govori imena..Pritom sto je 7 puta ponovio da je Zigic jedini strelac iz naseg tima na svetskim sampionatima,a Dejan Stankovic je dao gol jos 98 kad smo igrali 2:2 sa Nemackom...

Zzzzzzzzzz

pre 13 godina

Zabrana, nego šta! Jutros kad sam se probudio, zujalo mi u ušima. 3 puta po devedeset minuta vuvuzela dnevno pa ti vidi. Katastrofa.

tobdžija

pre 13 godina

Treba ih zabraniti jer ne samo da proizvode grozan zvuk, nego od njih ne može da se čuje atmosfera na tribinama...Na svjetskom prvenstvu ima reprezentacija koje imaju veliki broj navijača ali njihova pjesma se ne čuje od vuvuzela.

Bookmaker

pre 13 godina

I meni su ubili volju,ali ao je njihov obicaj neka sviraju slobodno,ali ljudi zar morate i dok se sviraju himne,svaki navijac jedva ceka da cuje himnu svoje zemlje na Sp a vi je unistavate vuvuzelom...A da ne pricamo koliko je to nekulturno

www.worldofbasketball.org

pre 13 godina

Ja sam definitivno za zabranu. Mene nervira dok gledam na TV, a mogu samo da zamsilim kako je na stadionu. Ja se nadam da ce nasi ukinuti ton sa stadiona i prenositi utakmicu iz studija. Mada nije ni to neko resenje jer nema atmosfere sa stadiona, ali sto ove trube bre iritiraju pa to je strasno. Ne mogu da verujem da neko moze celu utakmicu da duva u to cudo.

Simek

pre 13 godina

Postujem ja neciju kulturu i obicaje...al ovo nije lokalno takmicenje...ovo je ipak Svetsko prvenstvo najgledanijeg sporta na svetu...i slusati non stop roj pcela je zaista besmisleno...u redu da navijaju za svoju reprezentaciju tako...ko im to brani...al brate nek cute kad ne igra Juzna Afrika...uzasan zvuk i ne cuju se uopste navijaci reprezentacija koje igraju na terenu...

bolton

pre 13 godina

stvarno neznam zasto ste protiv vuvuzele. Pa njihova muzika sjajno podstice igrace da brzo igraju i jos brze okoncaju utakmicu. U toku meca sudija je neprimetan saucesnik, tu su vuvuzele. Sala nastranu to je njihov nacionalni instrument i to se mora postovati. Necete valjda da na to gledate na rasnoj osnovi. Bio sam u Juznoj Africi i to vam je kao kod nas truba u Guci. A ko ne voli Gucu, kuvani kupus, prasence da se obrce, trubu i igru do zore. Zato verujte mi uzivajte u njihovom nacionalnom kao sto uzivate u Guci. Zivele VUVUZELE.
(petrovic ivan, 13. jun 2010 19:25)

Covece, sta pricas, kakva te Guca spopala cccc...gledam fudbal, a kao da se cuje formula u Monci ili roj pcela, komaraca ili sta jos vec ne...po atmosferi i uzivanju ispred tv-a ovo ce definitivno biti najgore prvenstvo.

Vlada

pre 13 godina

Ma 'ajde da oni duvaju na svojim mecevima, ali oni bre duvaju i na drugim. Na mecu Fra-Uru kad nisam izludeo... Na snimku te utakmice lik, crnac, presavio se od duvanja... njega uopste ne tangira ko igra, nego samo divljaj i duvaj dok alveole ne popucaju...
(Nindza, 13. jun 2010 14:21)


Hahahahaha genijalan komentar :)

Zlatko

pre 13 godina

Evo i ja dam svoj skromni doprinos ovoj temi. Poštujem ja to kao neki vid tradicije i nacionalnog instrumenta, ali u potpunosti podržavam ideju da se ukine. Stvarno ubija atmosferu i podseća na roj pčela. U početku nisam primetio i nije mi smetalo, ali kako vreme odmiče sve više iritira. Pre početka naše utakmice, kad je ono dete dunulo pred kamerom, pojedinačno i nema tako loš zvuk, ali kad se čuje gomila tih (kako ih ja zovem ukuleleka) stvarno ima odvratan zvuk.
Neko je spomenuo trubu na EP u rukometu. Truba je instrument u odnosu na tu duvaljku. Da samo duvaš u trubu dobio bi neki prijatan ton, a da ne pričam da na trubi može pesma da se odsvira. Čak u našem slučaju "Marš na Drinu" bi fantastično zvučao.
I što većina vas reče, mi bismo duvali u trubu samo kad igraju naši, a ovi neprestano "sviraju". Sa jednom ogromnom razlikom, trubu bi svirali oni koji znaju (pojedinci ili trubački orkestri), a u ove duvaljke svi duvaju.

Dante

pre 13 godina

Ja sam TOTALNO RAZOČARAN ovim SP!
Kao i svi, očekivao sam da će buka biti samo na njihovim utakmicama, ali ovo je strašno, užas, horor!
OK, poštujemo domaćina i sve to, ali vuvuzele treba zabraniti na svim utakmicama na kojima ne igraju afričke zemlje, a nek' duvaju da im pluća pootpadaju na njihovim utakmicama. Ovo je previše!

Nenad

pre 13 godina

Njima nije trebalo ni dodeliti organizaciju svetskog prvenstva već Egiptu ili nekoj od zemalja sa severa kontinenta ali kad je već ispalo ovako, onda da, taj instrument treba zabraniti jer je prenos nemoguće pratiti.. Komentatora ne čujem (inače ove naše obožavam da slušam, što su mlađi to se više interesuju za bivše žene fudbalera i njihove očeve narkodilere!?) i čitavoj utakmici daje neki ton nereda i veštačke tenzije..
A što se tradicije tiče, pa to nije tradicija ni jedne od zemalja učesnica izuzev par afričkih iliti, neka duvaju na svojim tekmama. Zamislite prvenstvo sveta u Crnoj Gori i njih 30.000 krene da gusla.. Mislim, tradicije radi..
P.S. Ipak, najveći utisak mi stvara ovo njihovo izčuđavanje, zašto nam pobogu smeta tako mio instrument?
Rekao bih još nešto ali ne bi bilo objavljeno....

pajki

pre 13 godina

Ja ću zbog vuvuzela odgledati još utakmicu naših fudbalera sa Nemačkom u petak i ni jednu više!!!
Ovo je sramota, smarati ceo svet stvarno nema smisla!!!
Treba ih pod hitno zabraniti!!!
Pa ljudi, posle gledanja utakmice meni zuji u ušima još par sati nakon toga!!!

mundamba

pre 13 godina

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Stefan

pre 13 godina

Ne ovo nije normalno,ovo je prava nekultura navijanja. 100 godina se peva,lupa dlanovima a ne duva u trube. Pa i da duvaju ali na njihovoj utakmici,a ne na sve ostale. Svima je preselo svetsko prvenstvo u samo startu zbog tih vuvuzela. Tri puta dnevno po 90 minuta slusas roj pcela. Sramota....jos jednom ponavljam to je nekultura navijanja!!

antivuzela

pre 13 godina

Dobro je, ovi sa RTS-a su znatno utišali zvuk sa stadiona tako da se može gledati i čuti komentator.

Jeste da nema atmosfere sa stadiona ali se na stadionu osim vuvuzela svejedno nista ne čuje tako da ništa i ne gubimo.

Ljudi mi kažu da tamo ne mogu da spavaju, jedu, razgovaraju.

Dobro je što nisam dao pare da odem u taj pakao...