Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

04:54

Ćavi, jedan od najboljih

Ćavi je, bez sumnje, jedan od najboljih veznih fudbalera na svetu, ako ne i najbolji plejmeker današnjice. On je, u pravom smislu te reči, motorna snaga Barselone i reprezentacije Španije, a mnogi ga smatraju naslednikom Pepa Gvardiole. U njegovoj biografiji piše da je izabran za najboljeg igrača finala Lige šampiona, najboljeg igrača Evropskog prvenstva, a može da se pohvali i činjenicom da je bio jedan od pet kandidata za najboljeg fudbalera godine u izboru FIFA. Osvojio je četiri Primere, jedan Kup Kralja, tri Superkupa Španije, dve Lige šampiona, jedan Superkup Evrope i Svetsko klupsko prvenstvo.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Ovaj 30-godišnji fudbaler odigrao je ukupno 84 utakmice za ‘crvenu furiju’ sa kojom je 2008. godine postao prvak ‘starog kontinenta’.

Ćavi je rođen 25. januara 1980. godine u katalonskom gradu Terasa i ceo svoj fudbalski život je proveo u Barseloni, pošto je na ‘Kamp Nou’ došao 1991. godine, kada je imao samo 11 godina. Brzo je prošao kroz sve starosne selekcije tog kluba, a bio je i ključni igrač u plasmanu Barselone B u Drugu ligu.

Za prvi tim debitovao je 18. avgusta 1998, golom u finalu Superkupa Španije, protiv Maljorke. Mladom vezisti nije trebalo mnogo vremena da se izbori za mesto u timu i vrlo brzo postaje jedan od glavnih igrača u timu tadašnjeg trenera Luja van Gala.

Posle veoma uspešne sezone, 2005. godine, Ćavi postaje zamenik kapitena, ali je taj period u njegovoj karijeri obeležila teška povreda kolena.

Posle pauze od pet meseci vratio se u tim u finalu Lige šampiona 2006. godine, ali je trijumf nad Arsenalom odgledao sa klupe. Tokom leta se vratio u akciju na Mundijalu u Nemačkoj, gde je odigrao sve četiri utakmice za Španiju, koja je eliminisana u drugoj fazi takmičenja od Francuske.

Kako po igrama, tako i po trofejima, najbolju sezonu je imao 2008/2009. Barselona je te godine osvojila čak tri velika trofeja Primeru, Kup Kralja i Ligu šampiona, a Ćavi je briljirao u sva tri takmičenja. U finalu LŠ protiv Mančester junajteda (2:0) Ćavi je asistirao Mesiju kod drugog gola, a bio je na korak od toga da se i sam upiše u strelce pošto je pogodio stativu. Ćavi je proglašen za igrača utakmice, kao i za najboljeg veznog fudbalera u tom takmičenju. Bio je najbolji paker španskog prvenstva sa 20 asistencija, baš kao i u LŠ, gde je namestio sedam golova.

Ćavi je, za 12 sezona u Barseloni, zabeležio 523 nastupa i trenutno je drugi na večitoj listi, odmah iza Migelija, koji je za taj klub odigrao ukupno 548 mečeva.

Prošao je sve selekcije Španije. Sa reprezentacjiom do 20 godina je osvojio Svetsko prvenstvo 1999. godine, dok je sa U 23 timom bio srebrni na OI u Sidneju. Za seniorski sastav debitovao je 15. novembra 2000. protiv Holandije i od tada je standardan u timu ‘furije’. Najveći uspeh došao je u vidu titule na Euru 2008, u Austriji i Švajcarskoj, gde je Ćavi proglašen za najboljeg igrača turnira. U polufinalu protiv Rusije postigao je vodeći gol, koji je ujedno bio i 500 pogodak u istoriji EP, dok je u finalu protiv Nemačke njegova pravovremena asistencija omogućila Fernandu Toresu da postigne pobedonosni gol.

Nema sumnje da će Ćavi i na predstojećem Mundijalu biti produžena ruka selektora Visentea del Boskea i da se od njega očekuje da komanduje trupama na terenu. Španija u Južnu Afriku ide kao jedan od glavnih favorita, a da bi stigli do željenog cilja neophodno je da Ćavi, pre svih, bude na visini zadatka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu